You are here

AKAI GX-F60 R Idler csere után.

15 posts / 0 new
Last post
satya.1
satya.1 picture

AKAI GX-F60 R Idler csere után azt tapasztaltam, hogy két napig tökéletesen működött jobbra, balra lejátszás, csévélés se zaj se kattogás ahogy megvan írva. Tegnap bekapcsoltam s valamiért csak balra játszik, pörget ha jobbra pörgető gombot nyomom akkor is balra pörget, jobbra a lejátszás el sem indul. Kérdésem az lenne mechanikai vagy elektronikai vonalon keressem a probléma megoldását mielőtt újra rászánom magam s szétszedem. Válaszokat előre is köszönöm.

Comments
Akaifan
Akaifan picture


Szia!

Hol sikerült idler kereket szerezned hozzá?
Mert nekem van egy gyönyörű állapotú GX-F60-om, csak sajnos belenyúltak, úgy került hozzám.
Volt is egy topic amit indítottam még áprilisban, amit ha rákeresel meg is nézhető, már le van zárva:(AKAI GX-F60R idler zakatolás LEZÁRVA!!!!Már nagyon eltávolodott a topic a hiba megoldásától!! Köszönöm a segítő hozzászólásokat!)

Nincs véletlenül hozzá service manualod?

Van egy kapcsolási rajzom, de sajnos az én Akai GX-F60-am-ba belenyúltak, eltekergették a fejállást és az elektronikát is.

A jelenségem: mérőkazettát féloldalasan játssza le, a másik irányba meg még kisebb jelszinttel is, a felvétel is ugyanez és még torz is.
Bejön a rossz idő és neki állok.

Jelgenerátor és milliónyi szkópos mérés és állítás áll előttem.

exGelkás már ismeri a történetem.

Üdv!

Norbert>

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a fejmagasság/dőlés durva beállításához tükrös kazettát kell használni.
Ilyet te is tudsz csinálni.
Egy szétszedhető kazettából felül kivágsz a törlőfejtől a görgő végéig, a szalaggal párhuzamosan egy 10 mm-es csíkot.
A szalagból le kell tekerni annyit, hogy elforogjon a tükör mögött.
Ide beragasztasz 45 fokos dőléssel egy 10mm széles tükörcsíkot, így felülről látod a szalag útját a fejek és a görgő előtt.
Ha nincs tükör, meg lehet próbálni felpolírozott rozsdamentes lemezzel is

Ilyen.

Bálint

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia SzBálint!

A tükrös kazettával nincs gond, azt már elkészítettem még áprilisban kedves exGelkás által küldött instrukciók alapján.

De addig nem tudok fejet állítani, amíg vissza nem állítom az eltekergetett trimmereket.
Mert már a fejerősítő körben el van tekergetve féloldalasra az összes trimmer ami létezik benne az oszcillátorig bezárólag.
Ráadásul a felvétel még torz is.

Sajnos aki belenyúlt, az egyből neki esett az összes állítható potinak, ahelyett hogy először megvizsgálta volna és kiderítette volna a valós hiba forrását.

Hozzám már így került.(sajnos)

Amit én feltártam, az összes relé és kapcsoló, mivel ezüstözött érintkezőkkel rendelkezik, olyan oxidos, kontakt hibás volt mind, hogy volt olyan aminek több száz kohm volt az átmeneti ellenállása, vagy nem is érintkezett.

Ez volt én feltételezéseim szerint a fő hiba forrása.
És a hibajelenség az volt, hogy előre lejátszásnál is féloldalas volt a lejátszás, és a visszafelé lejátszásnál is, csak mégy kisebb jelszinttel.
A felvétel úgyszintén és még torz is.

Így én mire elhárítottam az összes kontakt hibát, kiforrasztottam az összes relét, kapcsolót és oxid mentesítettem, ezután minden érintkező tökéletes átmenettel rendelkezik.

És a hiba még rosszabb jelenleg, mert most már minden érintkező rendesen átvezet, csak a rossz kontakttal rendelkező érintkezőkhöz eltekergetett trimmerek nem jó állásban vannak.

Az idő amivel jelenleg nem igazán rendelkezem, mert ha sikerül időt szakítanom, az elgondolásom megvan a visszaállításra.

Próbálom kideríteni 0dB-és felvétel lejátszásakor hány mV a kimeneti jel az AKAI GX-F60-nak, mert sajnos csak kapcsolási rajzom van, de leírás nincs.

Ha ezt tudom, akkor az erősítő fokozat megfelelő pontját megtáplálom hang generátorról 1kHz-es szinusz jellel a fej után, de még a trimmerek előtt, és a vonali kimenetre rácsatlakoztatom a 4 csatornás szkópomat, és szimmetrikusra, majd megfelelő jelszintre állítom az áramkört.

Ha ez rendben van, csak ezután jöhet a megfelelő fejállás beállítása és azután a felvétel áramkörének beállítása.

Így nem egyszerű a beállítás.

Üdv!

Norbert

font>

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia SzBálint!

Már régóta regisztrált felhasználó vagyok a hifiengine oldalon.

Amikor hozzám került a GX-F60R-em az első volt, hogy ott megnéztem.
Amit belinkeltél, az a GX-F66RC.

Ez a deck, nem az a deck, csak hasonló kinézetre.
Jó pár évvel ezelőtt volt nálam javításra, karbantartásra, beállításra egy.(csorgott is érte a nyálam elég rendesen, mert nekem nagyon tetszett, és a fülemnek is ahogy CrO2-vel és Ma kazival szólt, amikor CD-ről vettem fel vele)

A GX-F-60R nem 3 fejes, csak oda vissza lejátszó/felvevő.
Az elektronika is teljesen más.

Az Akai sok típusánál használta a 410mV-os vonali kimenetet, de a GX-F60R-nél nincs garancia, hogy ennek is ez a jelszintje.
Van AKAI GX-9-em, annak igaz 410mV 1 kohm-on, de régebbről úgy emlékszem voltak olyan típusok amiknek nem ez volt a jelszintje.(270mV is rémlik)

Én meg a tuti gyári értékre szeretném visszaállítani, nem csak kb. értékre.

Üdv!

Norbertfont>

0

satya.1
satya.1 picture

Szia. Norbert. Én nem konkrétan kereket cseréltem hanem kiszedtem belőle a gumit s elkezdtem keresgélni régi magnók, orsós kazettás és videomagnó stb. Javasoltak már gumi gyűrűt is, esetleg szerelvény boltból szilikon tömítést is de találtam méretben hozzávalót, igaz használt de jó állapotú csak valamiért kettő nap után így jártam.

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

És miből lehet pótolni, ami megegyező méretű, mint amilyen idler gumi kell bele?

Mit javasolsz milyen típusú készülékben van hasonló idler gumi?

Mert jelenleg az enyém eredeti idler gumiját köszörültem fel és azzal működik.De amint öregedni kezd a gumi, újból problémát fog okozni, így ha lehetséges, én is beszerzem már most a pót idler gumit.

Üdv!

Norbert

font>

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz satya.1!
A meghajtószíjakat, érdemes azonnal cserélni.
Üdv:
exGelkás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nagy valószínűséggel mechanikai hiba(rúgó kiakad).
A mechanikát kitakarítottad a régi, megkeményedett zsírtól.

Bálint

0

satya.1
satya.1 picture

Szia:Bálint Átnéztem ujjra minden a helyén, viszont a csévélő motor mintha menetirány váltós lenne de csak balra forog s indul ahogy bekapcsolom, emlékeim szerint bekapcsolásnál állni kellene neki s amelyik irányba indítom a lejátszást arra forog. Sajnos a kép feltöltéssel van egy kis gondom de rajta vagyok. Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ahogy exGelkás is írta, először a szíjakat kell cserélni, a mechanika alaphelyzetben, közben kitisztítani. Ha jól emlékszem, az előretekerés oldalon, ( a két lap között van)van egy kis kb. 10 mm-es arretáló kallantyú, ami alatt finom rúgó van, az azon levő rögzítő gyűrű időnként lepattan, elszabadul.
Ha össze van rakva, a lendkereket kézzel, óvatosan menetirányba forgatva, beugrik a mechanika.

Bálint

0

satya.1
satya.1 picture

Szia: Bálint. A szíjat megnéztem feszes nem repedezett ujjszerű, a szíj csak a hangtengelyeket hajtja, a csévélő részhez van egy másik motor. http://kepfeltoltes.hu/view/131003/612699176IMG_6910_www.kepfeltoltes.hu...
ő lenne az (bekarikázva pirossal) ami szerintem a ludas, a többit mágnes kapcsolok vagy (servó-k )végzik a fejmozgást is. A mechanika kitakarítva ujjra zsírozva. http://kepfeltoltes.hu/view/131003/IMG_6912_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/131003/IMG_6911_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Egyenlőre ennyi hétvégéig pihentetem. Üdv.

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

A mechanika alján vagy egy kis zöld panel TLC-132-T-V, amire a forgásirányváltó érintkezősor van beforrasztva.

Azt néz át nem szakadt-e le valamelyik vezeték, vagy nem kontaktos-e, lecsavarozod a mechanikáról, forraszd ki, óvatosan szedd szét és tisztítsd meg az érintkezőket, majd mérd is ki.
És nézd meg a kapcsoló mozgatóelem rendesen tudja-e mozgatni, nem-e görbült el, amikor szétszedted a mechanikát.

De a TLC-200-T-HB hosszú keskeny panelt is nézd át, arról sem szakadt-e le vezeték, mert azon van a REV selector kapcsoló is.

Üdv!

Norbert

0

satya.1
satya.1 picture

Üdv. A probléma megoldva a TLC-200-T-HB panelon a selector kapcsoló volt a ludas el oxidálódtak a kapcsoló érintkezői. Az idler kérdésben nem mernék állást foglalni miből szedtem ki de a paraméterei a következők legalább is ami az enyémben volt, belső átm.: A 15mm. magasság: B 2,5mm szélesség: 2,5mm. http://kepfeltoltes.hu/view/131007/IMG_6916_www.kepfeltoltes.hu_.jpg én is ezen méretek alapján kerestem. Remélem azért tudtam segíteni. Köszönöm a segítő hozzászólásokat. Üdv.: Sándor

0

Sponsored links