You are here

AKAI QX-5690UF CD lejátszásnál kimaradozik a hang

13 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

A fenti szerkezet lejátssza a CD-t, de olyan mintha kimaradnának belőle részek. 1-2 másodpercenként kimarad néhány tized másodperc. Nem akad, nem ismétel. A motorok jók. Átforrasztottam az összes IC-t. Végül optikát cseréltem, de a helyzet változatlan. Az optikáról lejövő RF jel jó, nem szakad meg, a szemábra is szép. Tanácstalan vagyok. Jól jönne némi segítség.

Hangminta: http://filefeltolto.hu/letoltes/98ca028701d4ea09/hanghiba.mp3

Üdv.

Comments
zgyula
zgyula picture

Szia!
Lehet RAM-probléma, vagy D/A átalakító is. Van rajzod ?

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Rajzom nincs. Viszont fogad memóriakártyát és USB stick-et is és arról hibátlanul szól. Vélhetően ugyan azt a RAM-ot és D/A-t használja. Néztem a 16,93 MHz-es kvarcot, mert az tud meglepetés, hogy azt okozni, de stabilan pontos a frekije. Valami fókuszálási, vagy sávon-tartási hibára gyanakszom. Csak az zavar, hogy az RF jel teljesen jónak tűnik, abban nem látok hibát.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: esetleg némító áramkör? Gyári lemezekkel is csinálja?
Persze rajz nélkül nehéz.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Vagy kicsit siet a SL motor, nagy az "előtolás", állítani kellene.
Nézd meg lejátszáskor /ha lehetséges/ nem nyúlik-e a fej jobbra-balra.
Üdv.

0

Öcsibácsi
Öcsibácsi picture

Üdv.!Most akartam kérdezni, hogy minden lemezzel jelentkezik a hiba? A léptető motort és a disc motort nézném meg tüzetesen, /áramfelvétel ,15-20 mA-nél nem kéne többet felvennie, külső tápról 1.5V-tól kb 5V-ig tesztelném
mindkét irányban /. Azt tapasztaltam, hogy a motorok mindenre képesek, miközben látszólag jók.Még a M.meghajtó IC
-t
nézném meg, hogy nem melegszik-e? /lehet,h. ezeken rég túl vagy, további jó munkát!!/ Üdv.!!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Egyben válaszolnék a kérdésekre.

Alapvetően minden lemeznél egyformán jelentkezik a hiba. Próbáltan gyári, írott és RW lemezeket. Próbáltam saját készítésű szinuszjelet tartalmazó CD-vel is.

Látszólag nem siet és nem késik a szán. Az optika középen van és a tilt feszültség sincs végállásba kiakadva.

A motorok jók, áramfelvételük mindkét irányba jó.

A tányér rá van ragasztva a spindle tengelyre, az sem csúszhatott el. Meg sem tudom mozdítani.

Azt nem tudom, hogy van-e benne némítás. FM rádiónál sistereg, ha nincs adóra hangolva. Ha ott nem némít, akkor CD-nél miért tenné?

0

city217
city217 picture

Szia.
Pedig ez olvasási hiba. Próbáld meg gyorsan léptetni és ha "gondolkozik" akkor állítani az SL motoron. Azt is megnézhetnéd amikor kihagy a hang akkor a fej mozog-e ide-oda. Ezt a fogaskerekeken látni. Aztán azt is megnézhetnéd nincs akadás vagy lötyögés, kopás, stb.
Ja és általában hol szünetel a hang mert az se mindegy? Ha elöl-hátul akkor lehet a magasság, ha az elején vagy a végén akkor a párhozam hibás.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: "amikor kihagy a hang akkor a fej mozog-e ide-oda"a szán mindkét oldalán nézd meg, tökéletesen tiszta-e,nincs beszáradt zsír vagy más piszok, esetleg kiszáradt.
Egy hajszálnyi híg olajjal kínáld meg a csúszó részeket.
A szalagkábelt is nézd meg, nincs-e akadály, gördülékenyen hajlik-e.

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Ez volt az eredeti hibája is. Optikát cseréltem, de a hiba ugyan az. Lehet, hogy az új optika is rossz (nem ez lenne az első) de gyanús, hogy pont ugyan úgy viselkedne mint az eredeti? A csere során természetesen megtisztítottam a szánt, olajat is kapott. Nem akad, nem szorul. A flex sem akad. Bár már annyit b@tattam, hogy elrepedt, úgyhogy cserélnem kell, de ez most nem lényeg. A dőlésszögeket nem lehet állítani. A sin egyik vége lemezből kialakított hurokba illeszkedik, a másik végét csavar szorítja az alaplemezez. Nincs mit állítani. Ha léptetem azonnal rátalál a sávra, ha "pörgetem" akkor sem veszti el. A hanghiba a lemez elejétől a végéig folyamatosan jelen van. Mintha másodpercenként, periodikusan némítana. Tárolós szkóppal megnézve a kimenő jelet, szabályosan és periodikusan 0-ra csökken. Ha elvesztené a sávot, akkor az RF jel is kiesne a szinkronból, de nem esik ki. Mintha az olvasás hibátlan lenne. Valami proci, körüli hibára gyanakszom.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mi van akkor, ha a jeled ugyan szép, de kevés a szintje és limitálás van?

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen, ez megfordult a fejemben, de nincs mihez hasonlítsam. A vadi új optika jele is kicsi lenne? Még egyet nem akarok bele venni, pláne, ha ugyan ilyen. Futok még egy kört vele aztán félreteszem hátha megjön az ihlet. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a jel útjába eső kondikra gondoltam, esetleg kapacitásszegény lehet, és így a limitálás határán van.
A tápfeszek biztos jók?

Bálint

0

Sponsored links