You are here

AKAI TV model CT2130AUS függöleges eltérités ic tápszürö kondik melegednek ????

23 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok,A fent nevezett tv vel már napok ota kinlodok ,most ugy döntöttem ideje hogy segitséget kérjek az "okosabbaktol".A tv két héttel ezelött már járt nálam függöleges eltérités hibával hátlapot levéve láttam hogy függöleges ic minusz 15 voltos tápját szürö kondi nak a teteje le van robbanva.Gondoltam simma ügy , kicseréltem a kondit helyrejött az eltérités is. Na gondoltam ilyen könnyü esetem rég nem volt,Két hét mulva visszajött ugyanazzal a hibával ugyanaz a kondi , csak most nem robbant le a teteje hanem csak elvesztette a kapcitását nf értékü lett. Ujra kicseréltem a komdit és 15-20 perc müködés után kézzel megtapogatva jol érezhetö hogy a kondi belsejéböl sugárzik ki a höség,Cseréltem az egyenirányito diodáT, de nem hatotta meg,Hálozati puffert is cseréltem mert azokon a rajzokon amiket a kapcsoláshoz hasonlonak találtam 220 mikros kondik szerepeltek a rajzon , (a tv -ben csak 100mikros/400voltos volt) de a helyzet nem változott,Probáltam külömbözö értékü kondikkal szürni a függöleges eltérités tápfeszültségeit de nem hatotta meg ,még Low Esr kondikat is tettem de a helyzet nem változott,Oszciloszkoppal nézve a testhez képest 2 volt körüli fürészfoghoz hasonlo jelet találtam a + és -15 voltos tápot szürö kondikon.Ezek mindketten melegednek ,Hogyan tudnám megszüntetni ezt a jelenséget mert igy nem adhatom vissza semmiképp.A tv ettöl eltekintve tökéletesen müködik nem látok semmi szemmel láthato rendellenességet rajta.Sasszit nem tudtam pontosan azonositani de az alábbi rajzok a pozicioszámot leszámitva passzolnak hozzá.Függöleges ic:D78041,Proceszor:TDA11126PS/V3/3/AN2 Trident,

File attachment: 
Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Cseréld az R465, C458 elemeket, mert hibájuk esetén az átindukálódott sorfrekvenciás jel dolgoztathatja a függőleges végfokot.

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok.Megnéztem a Fülesmester által javasolt elemeket is ,de nem találtam hibásat , igy aztán összeraktam és elvitte a tulajdonosa, ha megint visszajönne , akkor "feldiszitem" egy ventilátorral is :-) addig is remélem a legjobbakat és nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segitö szándékot , tanácsokat és a türelmet egyelöre megoldottnak tekintem az ügyet, aztán az idö elhoz mindent ....üdvözletem Mindenkinek tisztelettel dddemeter!

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester. Holnap megnézem ezt a két alkatrészt is aztán még járatom és ha nem lessz baj vissza adom a tulajdonosnak mert igy is tul sok idömet megemésztette már ,,,, köszönöm neked is a segitö szándékot üdv dddemeter!

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Csinálj bipolaris kondenzatort 2x2200µF/35V elkokbol.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Sajna a rajz elég rosszul látható. Az felrobbant kondenzátor közvetlen a tápon van? Mi a pozíciója? Tapasztalatom, hogy 3 esetben szokott melegedni a kondenzátor, ha átvezet az egyenirányító dióda (vagy túl lassú van berakva, bár akkor a dióda is melegszik), ha túl van terhelve, vagy eleve szűretlen feszültséget kap. Próbálj meg párhuzamosan tenni vele 100nF-os kondenzátort.

Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.A VD402, és VD403 utáni pufferekröl van szó a táptrafo kimenetén C403, és C402 röl van szo de gyorsabban/erösebben melegszik a C 402 ,ez robbant fel amely a mInusz feszt puffereli. nem értem miért kell 15 volt puffereléséhez 160 voltos kondenzátor vagy az csak elirás lenne a rajzon???....üdv dddemeter.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A minusz ágban a rajzon a C402 fordított polaritással van jelölve. Ami még furcsa számomra: miért van a C402 és C403 pozícióban 160V-os elkó? Szerintem semmi sem indokolná de lehet hogy ez is csak rajzhiba mint a fordított polaritású elkó. Vagy nem? Írás közben nem láttam hogy már Te néked is feltűnt.
Laci

0

hcs
hcs picture

Szia!
Szerintem a 160V-ot nem a tápfeszültség indokolja, hanem a kondin átfolyó áram (RMS current) értéke. Amennyire láttam eddig a katalógusokban, adott fizikai méretű kondihoz (azonos sorozaton belül) kapacitástól kevésbé függő max áram tartozik. De lehet hogy nincs igazam...
A helyettesítés a feszültség - ESR összefüggést is célszerű vizsgálni.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia DINO54.A rajzon forditott polaritással jelölt kondit természetesen nem ugy tettem be ahogy ott van , mert ugy gondoltam hogy ennek igy nem lenne jo vége , valoszinüleg nem kellett volna sokat várjak a robbanásáig.....:-) Holnap ujra nekifogok de mindegyre az jut eszembe hogy mi van akkor ha ez a zavaro fesz nem a szüretlenségtöl van hanem maga az eltéritö fokozat produkálja és a tápvonalon visszajut a szürökondiig???Csak egy ötlet volt részemröl , de azért még egyszer átnézem az egész függöleges eltéritö fokozatot habár semmmi egyéb rendelenesség nem láthato a képen sem....üdv dddemeter!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

C402 fordítva van a rajzon. Elég oda a 35V-os is. Valahogyan be kellene kötni egy 0,1 Ohmos ellenállást a tápvonalba, és azon megnézni, mekkora feszültség esik. De próbáld meg terheletlenül is. A gnd-je nincs megszakadva a kondenzátoroknak?
Az eltérítésnél VD401, R406 rendben van?

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha visszajutó fesztől melegedne az akkor következhetne be ha a kondin a feszültség meghaladná annak üzemi feszültségét vagy akkora váltó komponens jut vissza mely nagyobb az egyenfesznél, jelen esetben a +/- 15V-nál és e miatt bizonyos ideig fordított polarítású feszültséget kap az elkó. Remélem érthető voltam. De ennek szkópon gyönyörűen láthatónak kell(ene) lennie!
Laci
.
P.s. Az jutott még eszembe hogy eme két pozícióba minden képen Low ESR kivitel volna kívánatos a táp működési frekije miatt. Mennyire kis méretű a beépített kondi? Esetleg egy próba nagyobb méretű (meglátásom szerint e miatt kevésbé melegedő) kondikkal. Szerintem a 35V üzemi feszültség ezeken a helyeken tökéletesen meg kell hogy feleljenek!

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv! Probálgattam mindenféle értékü és méretü kondikat de a melegedést megszüntetni nem tudtam , diodákat is cserélgettem de hiába , kismértékben de mindegyik diodán érezhetö melegedés ha az ujjam rajta tartom,,,Megmértem szkoppal a zavaro jelet és 50hz fürészfoghoz nagyon hasonlo alaku,....nem tudom merre kutassak tovább....

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az hogy a diódák (még a gyorsak is) melegszenek az természetes különösen ha a terhelő áram is számot tevő. Azt sem zárnám ki, sőt ezek után erősen sanszos hogy a dióda záróirányú árama a melegedés hatására tűrhetetlen mértékben megnő miáltal fordított polaritású jelet is kap(hat) a szűrőelkó ami ugye nem nagyon fog néki tetszeni. Mind e közben vélhetően hidegen jónak méred a diódákat. Nagyon más ezek után nehezen elképzelhető.
Laci

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv DINO54!Akkor a diodákat is gyanusitjuk , de még UF Sorozatu diodákkal is probálkoztam az FR155 helyett de nem változott a helyzet.....Üdv dddemeter!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:és ha az elkókkal párhuzamosan kötsz 100nF-220nF/100V-os kerámiakondenzátorokat?

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Bálint! Megprobáltam 100 nanos kondikkal de nem változik semmmi , ugyanugy megvan a kondenzátorokon a 50 Hz frekvenciáju 2 v p-p nagyságu fürészfoghoz hasonlo zavaro jel .... talán az ict is kellene cseréljem ?D78041 ic van benne ilyet nem tudok szerezni ,LA78041 -et viszont igen ,csak nem tudom felcserélhetöek e egymással...Nem hiszem hogy hálozat felölröl jönne az a feszültség mert más kimeneteken nincsen jelen csak a föggöleges ic tápvonalain...üdv dddemeter!

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Szerintem biztos hogy az ic impulzusszerű terhelő árama okozza a fűrészfog impulzusokat a kondenzátorokon. Ez természetes jelenség, mivel az ic az eltérítő impulzusok csúcsainál felvesz vagy 2 ampert (nagyon rövid ideig) két impulzus között viszont nagyjából semmit. A tápellátás pedig stabilizálatlan, mert az ic viszonylag széles feszültség tartományban képes működni.
Viszont az ic nem hibás, mert a hiba mindenképpen torzítaná a kimenetén lévő jel alakját - és ez jól látható linearitás hibát okozna.

Ha a diódákon nem folyik visszáram, akkor cseréld a kondit két párhuzamosan kapcsolt fele kapacitású kondira. Így az eredő kapacitás változatlan, de sokkal jobban tűri az impulzusokat és a nagy áramot. A kondi melegedését nem a dióda közelsége és a panel hővezetése okozza?
Ha a diódával sorba kötsz egy néhány menetes ferritmagos tekercset, akkor a tápról jövő impulzusok csúcsait tompíthatod és ez javítja a kondi élettartamát.

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek.Nos megprobáltam az általatok javasoltakat: Párhuzamosan tettem két kondit de igy is melegedtek a kondik, Az egyenirányito dioda és a puffer közé betettem elöször egy 2 mikroHenris (LCM3 al mérve) ,majdegy 15 mikro Henris tekercset de a helyzet nem javult.Cserélgettem mindenféle méretü és paraméterü diodákat ,de ez sem jött be.Aztán Shizo javaslatára öszeraktam két 16 voltos 1000 mikros kondit sorba unipolárisnak , és ezekkel tudtam csak a legnagyobb mértékben csökkenteni a melegedést.Sajnos a tv belsejében nem nagyon volt hely két kondinak igy aztán a forrasztási oldalra is került kondi.A készülék belsejében meglepöen magas a hömérséklet ,elhajtogattam az ellenállásokat a kondenzátorok mellöl amenyire lehetett de nekem mindenesetre még ilyem meleg belsejü készülékkel nem volt dolgom idáig..VD401,R406 rendben vannak ,A kondenzátoroknál nincs kontakthiba,ma járattam megállás nélkül 4 orát viszont ennyi idö alatt felmelegedik az egész tv belseje a kondenzátorok amiket unipolárisra alakitottam elég jol viselik a gyürüdést viszont a tv ben lévö kondik nagy többsége felvette a a tv"belsö hömérsékletét" igy azt gondolom ezen nem sokat tudok változtatni...eléggé körbe vannak véve a kondenzátorok ellenállásokkal mindez két nagy (meleg) hütöborda közt,,,,üdv dddemeter!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az nem lehet, hogy a primer oldal termel valami nem kívánt felharmónikusokat?

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor marad az 5-8 V-ról üzemeltetett 12 V-os kis ventillátor beszerelése

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Szerintem egy 50Hz-es terheléstől (brummtól) nem melegedhetne a kondenzátor. Vagy a dióda vezet át, vagy a fólia, de mindenképp nagyfrekvenciát kap, vagy fordított polarítású impulzusokat. Nekem az a furcsa, hogy azon a két diódán nincs ott párhuzamosan a pikofarádos kondenzátor, míg a többi ágon ott van.

Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv.Köszi az észrevételeket, még megprobálom mindkét diodát kicserélni , de nem tudom FR 155 .öt mivel helyetesitsem mert ujak nincsenek kéznél ebböl a tipusbol,BA 159 esetleg ??? Az a kondi amelyik kirobbant 1000 mikros volt de a rajzokon 470, és220 mikros tipusoket jelölnek megprobálom mindegyik értéket haddlám mi lessz ...üdv dddemeter!

0

Sponsored links