You are here

Akármilyen teljesítményű és értékű tengelyes potenciométer helyettesítését hogy lehet megoldani elektronikusan ?

37 posts / 0 new
Last post
zus

Helló ! Felmerült bennem egy olyan probléma, ami esetleg másnál is előjöhet néha vagy rendszeresen (csöves műszer restaurálásánál például).

A következő problémára szeretnék megoldást találni:
-hogyan tudok helyettesíteni tönkrement vagy hiányzó NAGY TELJESÍTMÉNYŰ tengelyes előlapi potenciométert elektronikus áramkörrel ?

Régi, esetleg hiányos műszerek tartalmaznak olyan potenciométereket, amiket pl. a Remix gyártott annak idején (bakelit hengerre 12W-os potméter, kerámiára 25-100W-os potméter). Próbálok ilyen potméterekhez - és egyáltalán Remix fémréteg ellenállásokhoz - jutni, de az sajna nem egyszerű. Sok helyen sokszor álltam már elő ilyen kéréssel, de ezidáig nem sok sikerrel. Üzletben ilyet venni nem lehet.

Így tehát arra gondoltam, hogy valami pár alkatrészes elektronikával hogyan tudok kiváltani tetszőleges értékű és teljesítményű lineáris skálájú tengelyes potenciométert ? Arra gondoltam, hogy egy sima potméterrel helyettesítem az előlapon az izmos potmétert és az a kopasz mezei potméter vezérel valami elektronikát (pl. egy teljesítmény FET-et), ami a tényleges potenciométer feladatát ellátja.
Igazából az már megfelelne nekem, ha valaki tudna olyan ötletet adni, hogy egy jó 50W-ot elbíró "potméter elektronikát" hogyan tudok megvalósítani. A lényeg a potméter értéke akármi lehessen, illetve a teljesítménye jó nagy legyen (az aktív elem hűtését megoldom). Így egy hiányzó régi jó alkatrész nem lesz probléma egy hiányos műszerben.

Köszönöm a segítséget. Előre bocsátom, hogy az olyan ötletekkel nem tudok mit kezdeni, hogy "itt és itt árulnak X értékű 100W-os potit" ! Pont nem arra lesz úgyse szükségem az adott pillanatban.

Comments
Mosószaki
Mosószaki's picture

Motorral.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kemhu

Tudom ,hogy nem mostani téma de van aki gyárt, csak alig lehet vele komunikálni
https://www.elektro-deri.hu/index.php?route=product/category&path=3161_62_3225

1

Vote up!

You voted ‘up’

grafit09

Hali! Remix 10Ohm 25watt teljesitményübe van porcelántesten lapos ellenálláshuzalból készitve téglavörös. Ha aktuális szólj van több darab. Üdv: Grafit09

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.
"Itt és itt árulnak X értékű 100W-os potit"...azért reméljük éberen figyelsz, hátha ez most "AZ" a pillanat...vagy nem mégsem? Lemaradtál erről is...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia Zus!
Asszem _veletlenül- rabukkantam a Te megfelelö -DAC-al 0,5% precizitasu- megoldasodra, szerzö szerint 100Ohm-1Mohm tartomanyban realizalhato, s DAC nelkül egy kis potival is vezerelheted...

Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia zus ! Azt hogy lineáris szabályozást félvezetövel és nagy teljesitményel végez az nehéz , hütésre is kell számits..Én valami hasonló szabályozot már készitettem n. régen.Az ötlet lépcsögenerátorra épült.Meglehet egy kis ügyességgel alakithatod ugy ahogyan neked megfelel.Nem félvezetöt szabályoztam lineárisan ,hanem ellenálásokat kapcsolgattam feszültségre vagy a GND-re ,akkoriban BD tranzisztorokkal oldottam meg,ma fet-ekkel tökéletesitheted.A kimenö feszültség az lépcsöszerüen csökken vagy nö (számoló elöre -hátra).A lépcsök számát tetszés szerint választhatod meg.Hogy melyik lépcsön van azt digitálisan kijelezheted.Söt a kivánt lépcsöt párhuzamosan(bináris) is beirhatod ,akár tárolhatod is a lépcsö bináris értékét.Kétirányú számolot alkalmaztam amelynek párhuzamos beirása is lehetséges,több számolót köthetsz sorba….Csak egy ötlet üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Szia josef.48. Az ötletedhez nagyon hasonlót Kari is említett, de ezek bonyolultak egyelőre. A hűtést természetesen beleszámoltam.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Szia SzBálint ! Ugyan kurvára drágák, de legalább a conradnál lehet izmos potmétereket kapni változatos értékben. Ez egy nagy segítség, mivel nem gondoltam volna, hogy akad manapság olyan cég, aki idehaza is elérhető ilyen termékeket gyárt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia !Ilyesmi teljesitményre.Sajnos már jó harmic évvel ezelött történt,ma már csak emlékb de a fiatalok tanulhatnak belöle.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!

Ha konkrétan keresel valami "combosabb" potit, írd meg, van nekem is egy pár kilo, gyári újak, remix. :)

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

zgyula
zgyula's picture

Hello!
Mi baja szokott lenni ezeknek a potiknak?

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Uraim, valami ilyesmire gondoltam, mint a rajzon van. Gondolom, hogy a teljesítménye az a felhasznált MOSFET-től, meg a drainellenállástól függ. De az ellenállása az mitől ? Azt a FET megnyitással lehet szabályozni (0,akármennyi és a gigaohmok között) ?

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Sokan azt gondolják a FET jó erre a célra, pedig ha a galvanikus elválasztást is nézzük, a magas nyitófeszültség miatt segédtáp kell, vagy a rajta maradó feszültség nem lehet kevesebb, mint a nyitó feszültség. A vezérlő feszültség is igen szűk tartományban mozoghat csak ahhoz hogy ne essen ki a szabályzási tartományból.. Ha ilyet akarnék, talán egy tranzisztor optocsatoló párosban gondolkodnék. A szabályzó kör és a fő áramkör között ne legyen galvanikus kapcsolat ( ki mondta, hogy a poti egyik vége testen van?)  

0

Vote up!

You voted ‘up’

thanatos
thanatos's picture

Szevasz, Zus!
Ez a ketyere egy preciziós, szabályozható áramgenerátor - mint ilyen, egy egyik végén földre kötött ellenállást helyettesít. Egyszerűen úgy működik, hogy a source-n levő ellenálláson eső feszültséget - ami az átfolyó árammal arányos - a potin beállítottal akarja egyenlővé tenni, tehát ezzel szabályozhatod az áramkör által képviselt ellenállást. Egy baja van: a terhelő áram átfolyik a mérő ellenálláson, és melegíti, miáltal az ellenállása változik, ami beleszól a kimenő áramba is. Meg lehet építeni bipoláris tranyával is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Sima tranzisztor, egy kicsit el van nagyolva a rajz.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoli710802

Sziasztok!
Én úgy látom ezek változtatható ellenállások, nem potméterek.
Nem sértegetésnek szánom, csak észrevétel.
Ilyesmit egyszer én úgy oldottam meg, hogy egy plussszos fiola tetejébe belefabrikáltam egy autó visszajelző égő foglalatot, hogy a fényforrás könnyen cserélhető legyen. A külsejére bicikli belső gumit húztam és a hátsó végét össze szorítottam. A hátsó végébe fúrtam két D1 mm furatot és beleraktam egy fotoellenállást. Így lett egy sötétkamrám. 10 kOhmos potmétert kellett kiváltanom, de követelmény volt a galvanikus leválasztás is. Raktam egy 741-et, bemenetére egy kondit ami egy ellenálláson át töltődik és a kimenetére egy tranzisztorral mehetett az égő. A kondit relével sütöttem ki, ha kellett. Folyamatosan gyorsuló mozgatásra volt szükség. A fotoellenállással sorba raktam egy fix ellenállást és így egész jól működik. Abszolút nem lineáris, de erre az igénytelen helyre tökéletes.
Tudom meg lehet optocsatolóval csinálni, de akkor a faluban a fiókban ezek a lehetőségek voltak.
Üdv: Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

dongo

Tessék:

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia!
Nem okvetlen sima ügy_szabalyzo ellenallaskent inkabb Opto-FET/LDR egy forgo (impulzus)jeladoval, s DAC altal vezerelt kivitelben_ ha "csak^" poti= elegendö lehet egy forgo jeladoval kombinalt DAC is... Azert "A" sima poti felülmulhatatlanul egyszerübb a regi-analog környezetben...
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Szia ! Kari bátyám, az ötleted rohadtul bonyolultnak látszik. Biztos van egyszerűbb megoldás is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Szia!

A feladat nem megoldható. De a kínaiak mindent gyártanak...

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Ja, én is ettől félek. :-)

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.
Van hát...ezek "akármilyenek", de nem teljesítmény-elemek. túl "univerzális" a kérdésed!
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Szia ! Nem ilyenre gondoltam. Másfelől meg, szándékosan univerzális a kérésem, mivel azt senki sem tudja előre, hogy mikor miféle potméter úszik fel. Ellenben, ha akad valami univerzális megoldás, akkor azt mindig az aktuális problémához lehet adaptálni. Pl. csöves tápban szabályzó potméter 5-6W és X ohm, csőmérőben anódfesz szabályzó potméter Y ohm 20-40W.
Ha akadna legalább valami féluniverzális megoldás, mondjuk konstans teljesítményre (ami pl. 50W-ot elbír), akkor azt az alapáramkört lehetne 3 példányban legyártani, csak az egyes ellenállás értékeket kellene összehozni és már jóval beljebb lennék a problémával. És csak lineárisban gondolkodom és DC-re, a váltófeszre, vagy logaritmikus ellenállású az eszembe sem jutott.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Hali!
Ja, de mikor irtam tovabb-beirtal Te is: a legegyszerübb- s hasonloan draga (majd` aranyarban)- ha igenis az aktualis hirdetesekböl keresed ki a potidat; börzek & eBay...
Ha "csak" fesz oszto= MOS-FET-es szabalyzok a`la Electronic Loads kell "mukodj" -enek.

Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Bocs, hogy közbeírtam, csak úgy tűnt, hogy végeztél a véséssel.

Tehát: valami hasonlóra gondoltam, mint ami a rajzodon kisilabizálható.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia!
Semmi gond, a rajz feletti linkeken tucatjaval talalsz megoldast_sztem...
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Jó lenne tudni, mire van használva az adott potméter (kapcsolási rajz részlet). Ha csak DC feszültségosztásra, akkor az egyszerűen megoldható, váltó feszültséget már macerásabb.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Szia Jaca ! DC feszültségosztásra kell. Ha egy jó stabil 50W-ot tudó univerzális elektronikus potmétert ki lehetne alakítani, akkor az már jó lenne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Ha ezzel kezded, akkor már lenne megoldás is. Egy sima áteresztő tranzisztorral meg kell fejelni valamilyen analóg fszstabilizátort, vagy műveleti erősítőt. A kimenő feszültséget összehasonlítod a potméter feszültségével és kész. Akkoriban egyszerűbb volt huzalpotméterrel állítható feszültséget csinálni. Ha meg szükséged van a 0-100%-ra, akkor egy PWM szbályzót kell csinálni p csatornás fettel.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: itt 10 W-osak vannak

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Szia ! Hol az az itt ?

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: hát itt,

http://www.radiovilag.hu/potenciometerek.htm

egyébként bűn ekkora teljesítményű fűtést használni. keresni kell valami más megoldást.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Igazad van, de ha kipukkad valamelyik régi műszerben, akkor nem nagyon tudok mást csinálni. Egyébként meg, értéktől és teljesítménytől függetlenül, ipari mennyiségben gyűjteném a még be-nem-forrasztott remixes fémréteg ellenállásokat és potmétereket (az izmosakat is !). Csak hát nem tudok ilyesmit dobozszámra szerezni. Talán, ha egy-két marokkal felbukkan néha. Ezekből építkezem meg javítok.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoli710802

Szia!
Kecskeméten a Digital Elektronic-nál is érdeklődhetsz. Németh Józsi Úrnak sok mindene van még a 80-as évekből.
Üdv: Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content