You are here

Akkus csavarbehajto taplalasa halozatrol

37 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Van egy 18v-os noname akkus csavarbehajtom, aminek meghaltak az akkujai, es kellene egy halozati tapegyseget csinaljak neki. Van egy 1200VA-es UPS-bol kibanyaszott trafom, egy 35A-es egyeniranyito hidam, es egy 22000uF puffer kondim. Azt akarom todni, hogy a csavarbehajtonak szukseges a szurt tapfesz, vagy nem, ugyanis a trafom 2x12v ac-t tud es kene tudjam hol csinaljam a csapolast.

Comments
pluto63
pluto63 picture

Szia!
Nekem kb 1éve működik egy 150W-os trafóval és egy 35A-es Greache(Greatze) híddal.
Kondit nem tettem rá.Megmértem az áramfelvételét,ha lefogtam a tokmányt közelített a 20A -hez
Üdv

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia pluto63 !Én nem értem mi a gond.Ha meg akarod tudni mennyi a legnagyobb (max.)felvehetö árama egy egyenáramú villanymotornak ,egyszerüen leméred az ohm-os ellenálását és I=U/R kiszámolod,(U a táp feszültség).Én több szerszámban is lemértem a motor ellenálásá.Pl. 10,8v-os akkus furrógép motorja 1,45 ohm-ot mutat ez 7,3A jelent max,a motor meghajtó elektronika ezt az áramot még valamenyit csökenti (0,1-0,2 ohm sorba a motorral).Ha nincs kis ellenálást mérö müszered egy typp: a motorral sorba kötsz egy kis értékü ellenálást pl. 0,47 - 1 ohm majd tápláld egy kis fesz .forráasról pl.0,5-1v (ne forogjon),leméred a feszültségeket a motoron és az ellenáláson,kiszámolod az áramot az ellenáláson I=U/R .Az áram ismeretében kiszámolod a motor ellenálását R=U/I. Egyszerü nem kell kinoznod sem a hálózati tápot (vagy akkut)sem a motort .A max.áramfelvétel mindég az álló motor ohm-os ellenálásától és a tápfeszültségtöl függ ,hogy az akku többet tud az csak elöny de(pl.100A)az ilyenkor nem jön számitásba,lényegtelen.üdv.Jóska

0

romulusz
romulusz picture

Szevasz!
18V-os, és 120A-al terhelhető. De ugyan itt kereshetsz kisebbet is. Ráadásul, ha fél év múlva veszed elő, akkor is teker.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16485__ZIPPY_Flightmax_2650mA...
Üdv: Gyula

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Az én 26C/50C, 11,1 V-os akkupakkom "standart" üzemben csak 84,5 A-t tud leadni, de csúcsban akár a kapacitásának az 50-szeresét (50C = 3,25 Ah x 50)...162,5 A !

Ha utánanézünk, ezeknek a fúróknak a fordulatszám szabályozójuknak a teljesítményeleme egy 70-90 A-es FET ...

Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ezt még postásgumival is rá lehet erősíteni, mint régen a Sokol rádióra a laposelemeket.

Bálint

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok. A megcsapolast arra ertettem, hogy nem tekerek le a trafo szekunderebol, hanem egy adott ponton csinalok egy leagazast, ahol a feszultseg megfelelo. Mas: ugy nem gondoltad komolyan a 60-80W-ot? Van egy 19V 7.21A -es laptop toltom, a HE forum szerint ez sem eleg. Viszont a 45A folotti ertekek kisse tulzottnak tunnek, ha arra gondolok milyen elektromos kontaktus van az akku es a gep kozott. Mindegy, megcsinalom a tapot, oszt elmondom mit tapasztaltam. Udv mindenkinek.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!
Miért nem állítod helyre az eredeti állapotot? A Bp. XIII. ker Váci úton az akkus boltban viszonylag olcsón megcsinálták az én SKIL-emet, jobb mint újkorában. Vezetékes fordulatszabályzós fúrógépem meg úgyis van, azt is lehet használni csavarozásra, ha még nagyobb nyomaték kell. Az ilyen barkács-megoldások hosszú távon nem érik meg, de te tudod.
Üdv, lcsaszar

0

freddy1952
freddy1952 picture

Szia.
Az a baj, hogy egy akku cellának olyan kicsi a belső ellenállása, hogy azt dióda híddal, vagy egy, illetve kétutas egyenirányítással nem lehet hibátlanul leutánozni. A shotki valamlyest a legjobb megoldásnak tűnik, de azzal sem lesz olyan a berendezés, mit amilyen akku cellákkal volt. és itt valóban az induló áramokkal van gond. Szerintem az új cellák a járható út és be kell tartani az akkukkal kapcsolatos töltési, kisütési szabályokat. Vagy litium ionos cellákat kell venni. Azokkal sokkal tovább bírja.( kb. 2-3 év)
Én egy akkus seprővel próbálkoztam anno hálózatira alakítani, de az sem lett jó.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Te nem vagy tisztában az akkuk élettartam adataival!
A lítiumos szerszámgép akkuknak max 500 ciklus, még a NiCd akkuk akár 2000-3000 ciklust is kibírnak.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Freddy ! A pisztoly formájú akkus szerszámok ravaszában nem csak a ki-be kapcsoló van.Éspedig : ha ravaszt gyengén behuzod egy kontaktuson keresztül tápot kap az elektronika amely vezérli a telyesitmény kapcsoló fet-et.Egyuttal egy potenciométert is tol.A poti szabályoz egy impulzus szélesség áramkört amely keskeny tü impulzusokkal vezérli a fet-et,biztositva a lassú lágy indulását a motornak.Tovább huzva a ravaszt az imp.szélesedik ,fordulat nö.Ha egész behuzod a ravaszt az imp.szélesség szabályozot rövidre zárja egy kontakt és a fet rácsára az egész táp kerül,max.fordulat.A fet leg-legjobb esetben kb.0,005 ohmos ellenálásával sorba lesz a motorral.Ahogy itt feljebb 100A-eket emlitenek ez 50w diszipáciot jelent a fet-en.Ha az akku feszültsége lecsökkenne ugy a fet rácsfeszültsége is és a vezetö ellenálása pár tiz milliohm-ra növekedne vagyis a diszipáció a fetten is menövekedne.Egész nyugodtan fog kis puffer kondival is elindulni ugyanolyan lágyan mint az akkuval.Nagyobb fordulatnál már a motor fogyasztás visszaesik ,a teljesitményt pedig biztositja a mehanikus áttétel.üdv.Jóska

0

peter911
peter911 picture

Igaza van Josef.48-nak.
Így működik általában a NiCD akkukkal ellátott csavarbehajtók többsége.
A Li -os akksival már más a helyzet ott áramkorlát felső határa is definiált.
kb. 20-30A környékén. Az akkuk feltöltése, illetve felügyelete pedig sokkal szigorúbb a NiCd-os akksikkal szereltekhez képest. De ez egy külön téma.
Én is Li akksit (, vagy sorba kötött Li akkucellákat) javaslok.
A magas csúcsáramot a motor indulásánál 80-100 mikrós ( több párhuzamosan kötött) kondenzátorral ( aminek kicsi a belső ellenállása) oldják meg, ha ezek benne vannak a panelján, akkor a kétutas-egyenírányítós kapcsolás szerintem is meg ér egy próbát, mert nem bukhatsz vele. Csak annyit, hogy ezután mindig viheted a csavarozóval ezt a tápegységet is...
Ha valamilyen segítségre van szükséged: Írj privátot!

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

"Ahogy itt feljebb 100A-eket emlitenek ez 50w diszipáciot jelent a fet-en." Azért annyira nem ijesztő, mert ezt az 50W-ot elviseli a FET, ráadásul csak akkor lenne baj belőle, ha a motor nem tud megindulni 10 másodpercig, de ki az, aki addig kínozná a gépet? Szóval ez az 50W veszteség csak egy-két másodpercig vagy még addig sem áll fent.

Üdv: Jácint

0

joci66
joci66 picture

Üdv!
Arra tudtok-e megoldást, hogy a 15 darab NiCd cella helyett, vagy kevesebb nagy kapacitású cellát + DC/DC konvertert, vagy LiIon akkumulátort hogyan lehetne alkalmazni? Csinált-e már valaki ilyen átalakítást, vagy van-e rá recept a neten?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Joci!

Az a baj, mint írták itt többen is, hogy induláskor, vagy nagyobb terhelésre iszonyú áramokat tud felvenni. Egy erre alkalmas DC/DC konverter többe kerülne, mint az új cellák. Azt tudod csinálni, hogy kisebb teljesítményű cellákat használsz, és mellette egy töltővel folyamatosan pótlod az energiát. A cellák így tudják adni a szükséges terhelési áramot, a töltő pedig kompenzálja a kisebb kapacítást.

Üdv: Jácint

0

joci66
joci66 picture

Köszi a válaszodat, de így sajnos elvész az eszköz mobilitása. Nem lehetne az induló áramot pl puffer kondenzátorral biztosítani? Kicsit off, de ugyanez a problémám az elektromos kerékpárral is: egyenletes sebességgel jól megy, csak a felgyorsulás... Itt is gondolkodom rövid idejű kondenzátor pufferelésről.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hát szerintem a hálózati táplálással is elvész némileg a mobilitása. Amúgy pufferkondenzátorral meg lehet növelni, de nem egy naggyal, hanem több kicsivel (pl 10 darab 1000uF egy 10.000uF helyett sokkal többet ér).

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerezz egy gyengélkedő, de nem cellazárlatos autóakksit, és ahhoz csinálj egy 13,3V-os tápegységet, 2A-s korláttal.

Üdv: Jácint

0

Hudi85
Hudi85 picture

Üdv.

Szerény személyem egy régi 400W-os noname lestrapált PC tápegységgel üzemeltetek egy 18V-os csavarozót. A táp bírja, nyomaték is van, de a 12V miatt alacsony a fordulatszám. De kisebb filigrán dolgokra megteszi.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

A HE fórumán már mindent leírtak e témában a közel 300 hozzászólásban!
Ki kell próbálni azt a tápot, ami kéznél van...persze nem mindegy, hogy 3 mm-es lyukakat fúrunk, gipszkartoncsavarokat, avagy keményfába szeretnénk 12 mm-es állványcsavarokat betekerni ezzel az akkus géppel...
30/45 A-tól akár 70/90 A-s maximális pillanatnyi áramfelvétel is előfordulhat ezeknél a motoroknál...ez akár ki is olvasható a fúrógép motorjának adatlapjából.
Üdv.: Uniman

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !A motor nincs direkt az akkura kötve.Az ügyes elektronika vagyis a PWR beleszol az áramfelvételbe.A nagy áramokat külömben az akku sem birja ,sérülés nélkül.üdv.Jóska

0

uniman
uniman picture
***

Hello Josef.

Én akiket ismerek, egyből "tövig nyomják" azt a kapcsolót...PWM ide vagy oda. Még akkor is, ha egy megszorult M10-es anyát kell kitekerni...
Persze a "lágyindítás" ezzel meg van oldva, különben terhelve (pl megszorult csavarral) egy ilyen motor közvetlenül akkuról indításkor a max. üzemi áramának a többszörösét "szívná" magába...

Üdv.: Uniman

0

welding alt
welding alt picture

Szia uniman!

Hol látod az adatlapot? Ezért említettem, hogy jó lenne néhány kép.

Üdv! welding alt

0

uniman
uniman picture
***

Hello Welding Alt.

"Adatlapokat" többet is "begyűjtöttem" már és áttanulmányoztam...itt lapulnak a PC-m HDD-jén (1TB) eldugott könyvtárainak valamelyikében!
Volt már több topic is amelyekben ilyen motorokkal foglalkoztunk...

http://www.johnsonelectric.com/en/product-technology/motion/dc-motors/au...

(Szereltem már márkás fúrógép leégett motorja helyett egy "noname" motort, a gazdája meg is lepődött, hogy azzal "jobb" lett a gépe...)

Üdv.: Uniman

0

uniman
uniman picture
***

Egy táblázat (amelyből kitűnik, hogy egy 18V-os motor akár 830 W-os is lehet):

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

welding alt
welding alt picture

Szia uniman!

Igen, így érthető. Köszönöm a linket.

Üdv! welding alt

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Ahogy at Kalex leirta:

http://www.elektroncso.hu/cikkek/tap_2utre.gif

-és indul a menet... :)

0

Tranzix
Tranzix picture

Nem.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"kene tudjam hol csinaljam a csapolast. "
Sehol. Kétutas egyenirányítás egy jobb Schottky diódával, a puffer és megy a menet (16-17V DC). A Schottky a kis belső ellenállás miatt célszerű. A szokásos hidak nem tolerálják az indulási nagy áramot.

Üdv! Kalex

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kalex!

"A szokásos hidak nem tolerálják az indulási nagy áramot." Ez igaz, de évek óta használok egy parabola mozgatására készült tápegységet (minimális átalakításal- nagykapacítású kondi betéve) furógép -SKIL 2302- müködtetésére.( Akkuk tönkrementek). Hagyományos híd van benne, de gond sosem volt vele.

Üdv!welding alt

0

pika75
pika75 picture

Szia, en is gondoltam erre, de kisse keveslem a 16v-ot, messze van az akku nevleges 18v-jatol es meg messzebb a feltoltott akku 21v-jatol, ezert gondoltam a megcsapolasra.

0

ty
ty picture

Én is a fenti kétutas megoldást javaslom.
Felejtsd el a 18V-ot!
A megterhelt akkuk feszültsége is leesik elég rendesen.
A feszültség elsősorban a max. fordulatszámban számít, az áram pedig a nyomatékban.
Én egy három cellás LiPo aksiról (12.6V) használom a 14.4V-os csavarbehajtómat, százszor jobb lett mint előtte, mert ezek a cellák tudnak 40 Ampert, nem úgy a tré NiCd aksik.

0

welding alt
welding alt picture

Szia pika 75!

"ezert gondoltam a megcsapolasra."
Ezt elmagyaráznád bővebben, hogy mit is akarsz megcsapolni? Nem értem.

Üdv! welding alt

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Én a helyedben megmérném hogy mennyi az a AC 12V...lehet hogy 13 vagy 13,5V ...

UDV.:LACI

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: legalább 60W-os, de inkább 80W-os trafó kell egy ilyen csavarhúzóhoz, ezzel is számolj.
A 18-21V a maximális fordulathoz kell

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia Bálint!

"legalább 60W-os, de inkább 80W-os trafó kell egy ilyen csavarhúzóhoz, " Az a gond, hogy még egy képet sem látunk. Ugyanakkor, nem hiszem, hogy gyakran lenne használva a max. fordulat.

Üdv.welding alt

0

Sponsored links