You are here

Akkus csavarbehajto taplalasa halozatrol

37 posts / 0 new
Last post
pika75

Sziasztok. Van egy 18v-os noname akkus csavarbehajtom, aminek meghaltak az akkujai, es kellene egy halozati tapegyseget csinaljak neki. Van egy 1200VA-es UPS-bol kibanyaszott trafom, egy 35A-es egyeniranyito hidam, es egy 22000uF puffer kondim. Azt akarom todni, hogy a csavarbehajtonak szukseges a szurt tapfesz, vagy nem, ugyanis a trafom 2x12v ac-t tud es kene tudjam hol csinaljam a csapolast.

Comments
pluto63
pluto63's picture

Szia!
Nekem kb 1éve működik egy 150W-os trafóval és egy 35A-es Greache(Greatze) híddal.
Kondit nem tettem rá.Megmértem az áramfelvételét,ha lefogtam a tokmányt közelített a 20A -hez
Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia pluto63 !Én nem értem mi a gond.Ha meg akarod tudni mennyi a legnagyobb (max.)felvehetö árama egy egyenáramú villanymotornak ,egyszerüen leméred az ohm-os ellenálását és I=U/R kiszámolod,(U a táp feszültség).Én több szerszámban is lemértem a motor ellenálásá.Pl. 10,8v-os akkus furrógép motorja 1,45 ohm-ot mutat ez 7,3A jelent max,a motor meghajtó elektronika ezt az áramot még valamenyit csökenti (0,1-0,2 ohm sorba a motorral).Ha nincs kis ellenálást mérö müszered egy typp: a motorral sorba kötsz egy kis értékü ellenálást pl. 0,47 - 1 ohm majd tápláld egy kis fesz .forráasról pl.0,5-1v (ne forogjon),leméred a feszültségeket a motoron és az ellenáláson,kiszámolod az áramot az ellenáláson I=U/R .Az áram ismeretében kiszámolod a motor ellenálását R=U/I. Egyszerü nem kell kinoznod sem a hálózati tápot (vagy akkut)sem a motort .A max.áramfelvétel mindég az álló motor ohm-os ellenálásától és a tápfeszültségtöl függ ,hogy az akku többet tud az csak elöny de(pl.100A)az ilyenkor nem jön számitásba,lényegtelen.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

romulusz
romulusz's picture

Szevasz!
18V-os, és 120A-al terhelhető. De ugyan itt kereshetsz kisebbet is. Ráadásul, ha fél év múlva veszed elő, akkor is teker.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16485__ZIPPY_Flightmax_2650mA...
Üdv: Gyula

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.

Az én 26C/50C, 11,1 V-os akkupakkom "standart" üzemben csak 84,5 A-t tud leadni, de csúcsban akár a kapacitásának az 50-szeresét (50C = 3,25 Ah x 50)...162,5 A !

Ha utánanézünk, ezeknek a fúróknak a fordulatszám szabályozójuknak a teljesítményeleme egy 70-90 A-es FET ...

Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia:ezt még postásgumival is rá lehet erősíteni, mint régen a Sokol rádióra a laposelemeket.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

pika75

Sziasztok. A megcsapolast arra ertettem, hogy nem tekerek le a trafo szekunderebol, hanem egy adott ponton csinalok egy leagazast, ahol a feszultseg megfelelo. Mas: ugy nem gondoltad komolyan a 60-80W-ot? Van egy 19V 7.21A -es laptop toltom, a HE forum szerint ez sem eleg. Viszont a 45A folotti ertekek kisse tulzottnak tunnek, ha arra gondolok milyen elektromos kontaktus van az akku es a gep kozott. Mindegy, megcsinalom a tapot, oszt elmondom mit tapasztaltam. Udv mindenkinek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Szia!
Miért nem állítod helyre az eredeti állapotot? A Bp. XIII. ker Váci úton az akkus boltban viszonylag olcsón megcsinálták az én SKIL-emet, jobb mint újkorában. Vezetékes fordulatszabályzós fúrógépem meg úgyis van, azt is lehet használni csavarozásra, ha még nagyobb nyomaték kell. Az ilyen barkács-megoldások hosszú távon nem érik meg, de te tudod.
Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

freddy1952
freddy1952's picture

Szia.
Az a baj, hogy egy akku cellának olyan kicsi a belső ellenállása, hogy azt dióda híddal, vagy egy, illetve kétutas egyenirányítással nem lehet hibátlanul leutánozni. A shotki valamlyest a legjobb megoldásnak tűnik, de azzal sem lesz olyan a berendezés, mit amilyen akku cellákkal volt. és itt valóban az induló áramokkal van gond. Szerintem az új cellák a járható út és be kell tartani az akkukkal kapcsolatos töltési, kisütési szabályokat. Vagy litium ionos cellákat kell venni. Azokkal sokkal tovább bírja.( kb. 2-3 év)
Én egy akkus seprővel próbálkoztam anno hálózatira alakítani, de az sem lett jó.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Szia!
Te nem vagy tisztában az akkuk élettartam adataival!
A lítiumos szerszámgép akkuknak max 500 ciklus, még a NiCd akkuk akár 2000-3000 ciklust is kibírnak.

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Freddy ! A pisztoly formájú akkus szerszámok ravaszában nem csak a ki-be kapcsoló van.Éspedig : ha ravaszt gyengén behuzod egy kontaktuson keresztül tápot kap az elektronika amely vezérli a telyesitmény kapcsoló fet-et.Egyuttal egy potenciométert is tol.A poti szabályoz egy impulzus szélesség áramkört amely keskeny tü impulzusokkal vezérli a fet-et,biztositva a lassú lágy indulását a motornak.Tovább huzva a ravaszt az imp.szélesedik ,fordulat nö.Ha egész behuzod a ravaszt az imp.szélesség szabályozot rövidre zárja egy kontakt és a fet rácsára az egész táp kerül,max.fordulat.A fet leg-legjobb esetben kb.0,005 ohmos ellenálásával sorba lesz a motorral.Ahogy itt feljebb 100A-eket emlitenek ez 50w diszipáciot jelent a fet-en.Ha az akku feszültsége lecsökkenne ugy a fet rácsfeszültsége is és a vezetö ellenálása pár tiz milliohm-ra növekedne vagyis a diszipáció a fetten is menövekedne.Egész nyugodtan fog kis puffer kondival is elindulni ugyanolyan lágyan mint az akkuval.Nagyobb fordulatnál már a motor fogyasztás visszaesik ,a teljesitményt pedig biztositja a mehanikus áttétel.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

peter911

Igaza van Josef.48-nak.
Így működik általában a NiCD akkukkal ellátott csavarbehajtók többsége.
A Li -os akksival már más a helyzet ott áramkorlát felső határa is definiált.
kb. 20-30A környékén. Az akkuk feltöltése, illetve felügyelete pedig sokkal szigorúbb a NiCd-os akksikkal szereltekhez képest. De ez egy külön téma.
Én is Li akksit (, vagy sorba kötött Li akkucellákat) javaslok.
A magas csúcsáramot a motor indulásánál 80-100 mikrós ( több párhuzamosan kötött) kondenzátorral ( aminek kicsi a belső ellenállása) oldják meg, ha ezek benne vannak a panelján, akkor a kétutas-egyenírányítós kapcsolás szerintem is meg ér egy próbát, mert nem bukhatsz vele. Csak annyit, hogy ezután mindig viheted a csavarozóval ezt a tápegységet is...
Ha valamilyen segítségre van szükséged: Írj privátot!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Sziasztok!

"Ahogy itt feljebb 100A-eket emlitenek ez 50w diszipáciot jelent a fet-en." Azért annyira nem ijesztő, mert ezt az 50W-ot elviseli a FET, ráadásul csak akkor lenne baj belőle, ha a motor nem tud megindulni 10 másodpercig, de ki az, aki addig kínozná a gépet? Szóval ez az 50W veszteség csak egy-két másodpercig vagy még addig sem áll fent.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

joci66

Üdv!
Arra tudtok-e megoldást, hogy a 15 darab NiCd cella helyett, vagy kevesebb nagy kapacitású cellát + DC/DC konvertert, vagy LiIon akkumulátort hogyan lehetne alkalmazni? Csinált-e már valaki ilyen átalakítást, vagy van-e rá recept a neten?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia Joci!

Az a baj, mint írták itt többen is, hogy induláskor, vagy nagyobb terhelésre iszonyú áramokat tud felvenni. Egy erre alkalmas DC/DC konverter többe kerülne, mint az új cellák. Azt tudod csinálni, hogy kisebb teljesítményű cellákat használsz, és mellette egy töltővel folyamatosan pótlod az energiát. A cellák így tudják adni a szükséges terhelési áramot, a töltő pedig kompenzálja a kisebb kapacítást.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

joci66

Köszi a válaszodat, de így sajnos elvész az eszköz mobilitása. Nem lehetne az induló áramot pl puffer kondenzátorral biztosítani? Kicsit off, de ugyanez a problémám az elektromos kerékpárral is: egyenletes sebességgel jól megy, csak a felgyorsulás... Itt is gondolkodom rövid idejű kondenzátor pufferelésről.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Hát szerintem a hálózati táplálással is elvész némileg a mobilitása. Amúgy pufferkondenzátorral meg lehet növelni, de nem egy naggyal, hanem több kicsivel (pl 10 darab 1000uF egy 10.000uF helyett sokkal többet ér).

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Szerezz egy gyengélkedő, de nem cellazárlatos autóakksit, és ahhoz csinálj egy 13,3V-os tápegységet, 2A-s korláttal.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hudi85

Üdv.

Szerény személyem egy régi 400W-os noname lestrapált PC tápegységgel üzemeltetek egy 18V-os csavarozót. A táp bírja, nyomaték is van, de a 12V miatt alacsony a fordulatszám. De kisebb filigrán dolgokra megteszi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.

A HE fórumán már mindent leírtak e témában a közel 300 hozzászólásban!
Ki kell próbálni azt a tápot, ami kéznél van...persze nem mindegy, hogy 3 mm-es lyukakat fúrunk, gipszkartoncsavarokat, avagy keményfába szeretnénk 12 mm-es állványcsavarokat betekerni ezzel az akkus géppel...
30/45 A-tól akár 70/90 A-s maximális pillanatnyi áramfelvétel is előfordulhat ezeknél a motoroknál...ez akár ki is olvasható a fúrógép motorjának adatlapjából.
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia !A motor nincs direkt az akkura kötve.Az ügyes elektronika vagyis a PWR beleszol az áramfelvételbe.A nagy áramokat külömben az akku sem birja ,sérülés nélkül.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello Josef.

Én akiket ismerek, egyből "tövig nyomják" azt a kapcsolót...PWM ide vagy oda. Még akkor is, ha egy megszorult M10-es anyát kell kitekerni...
Persze a "lágyindítás" ezzel meg van oldva, különben terhelve (pl megszorult csavarral) egy ilyen motor közvetlenül akkuról indításkor a max. üzemi áramának a többszörösét "szívná" magába...

Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

welding alt

Szia uniman!

Hol látod az adatlapot? Ezért említettem, hogy jó lenne néhány kép.

Üdv! welding alt

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello Welding Alt.

"Adatlapokat" többet is "begyűjtöttem" már és áttanulmányoztam...itt lapulnak a PC-m HDD-jén (1TB) eldugott könyvtárainak valamelyikében!
Volt már több topic is amelyekben ilyen motorokkal foglalkoztunk...

http://www.johnsonelectric.com/en/product-technology/motion/dc-motors/au...

(Szereltem már márkás fúrógép leégett motorja helyett egy "noname" motort, a gazdája meg is lepődött, hogy azzal "jobb" lett a gépe...)

Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Egy táblázat (amelyből kitűnik, hogy egy 18V-os motor akár 830 W-os is lehet):

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

welding alt

Szia uniman!

Igen, így érthető. Köszönöm a linket.

Üdv! welding alt

0

Vote up!

You voted ‘up’

TAKLACO
TAKLACO's picture

HELLO !
Ahogy at Kalex leirta:

http://www.elektroncso.hu/cikkek/tap_2utre.gif

-és indul a menet... :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Nem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!
"kene tudjam hol csinaljam a csapolast. "
Sehol. Kétutas egyenirányítás egy jobb Schottky diódával, a puffer és megy a menet (16-17V DC). A Schottky a kis belső ellenállás miatt célszerű. A szokásos hidak nem tolerálják az indulási nagy áramot.

Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

welding alt

Szia Kalex!

"A szokásos hidak nem tolerálják az indulási nagy áramot." Ez igaz, de évek óta használok egy parabola mozgatására készült tápegységet (minimális átalakításal- nagykapacítású kondi betéve) furógép -SKIL 2302- müködtetésére.( Akkuk tönkrementek). Hagyományos híd van benne, de gond sosem volt vele.

Üdv!welding alt

0

Vote up!

You voted ‘up’

pika75

Szia, en is gondoltam erre, de kisse keveslem a 16v-ot, messze van az akku nevleges 18v-jatol es meg messzebb a feltoltott akku 21v-jatol, ezert gondoltam a megcsapolasra.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ty

Én is a fenti kétutas megoldást javaslom.
Felejtsd el a 18V-ot!
A megterhelt akkuk feszültsége is leesik elég rendesen.
A feszültség elsősorban a max. fordulatszámban számít, az áram pedig a nyomatékban.
Én egy három cellás LiPo aksiról (12.6V) használom a 14.4V-os csavarbehajtómat, százszor jobb lett mint előtte, mert ezek a cellák tudnak 40 Ampert, nem úgy a tré NiCd aksik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

welding alt

Szia pika 75!

"ezert gondoltam a megcsapolasra."
Ezt elmagyaráznád bővebben, hogy mit is akarsz megcsapolni? Nem értem.

Üdv! welding alt

0

Vote up!

You voted ‘up’

TAKLACO
TAKLACO's picture

HELLO !
Én a helyedben megmérném hogy mennyi az a AC 12V...lehet hogy 13 vagy 13,5V ...

UDV.:LACI

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: legalább 60W-os, de inkább 80W-os trafó kell egy ilyen csavarhúzóhoz, ezzel is számolj.
A 18-21V a maximális fordulathoz kell

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

welding alt

Szia Bálint!

"legalább 60W-os, de inkább 80W-os trafó kell egy ilyen csavarhúzóhoz, " Az a gond, hogy még egy képet sem látunk. Ugyanakkor, nem hiszem, hogy gyakran lenne használva a max. fordulat.

Üdv.welding alt

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content