You are here

Akkus fúrógép, Li-ion cella, csere, segítség kérése

18 posts / 0 new
Last post
sandorl
sandorl picture

Sziasztok
Kis segítséget kérnék tőletek:Van egy akkus Metabo fúrógépünk 6db 18650es Li-on cellával amiből kettő tönkrement.
Mi a véleményetek célszerű cserélni mind a 6db-ot egyszerre vagy lehet csak a kettő hibásat cserélni , nem lesz abból később vagy a töltésnél valami gond?
(két két cella párhuzamban van és ebből 3csoport sorosan van kötve ha ez számít valamit...) A cellák kapacitása sajnos ismeretlen.

Előre is köszi a hozzászólásokat !!
Üdv
sandor

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Egyben cserélendő, és mindegyik. A legtöbb akkupack fúrógépek esetében (nem lapitopi..) ha lebontod az akkukat, és összeállítod a csomagot, majd sorban, a GND felől indulva építed fel a packot, engedélyezi újra a használatát, töltőbe dugás után. (metabó biztosan, cseréltem már 16,8V-os duplacellásat..) Nagyon fontos, hogy az összes cella egyforma gyártótól legyen, és egyforma életkorú/töltöttségű. Fontos még, hogy az, hogy 18650-es cella, semmit sem jelent. Ezekből is van nagy kisütő áramot elviselő, direkt szerszámgépbe való cellatípus, és van nagyobb kapacitású változat, de alacsonyabb kisütőáramra.. (ezek vannak pl. lapitopi blokkokban.) Neked mindenképp nagyáramú kell. Bontott lapitopist is használhatsz, de gyenge lesz a gép, és rövid az élettartam.

Az a paramánia, hogy kigyullad, felrobban, meghalsz, és életed végéig börtönben fogsz megrohadni, na azt azért nem kell ilyen szigarúan venni. Minden ipari cella többkörös védelemmel van ellátva, amit az adott cella adatlapján kötelező feltüntetni, és dokumentálni. Ebbe beletartozik a teljes rövidzár (nem gyulladhat ki) Magas hőmérséklet, fordítva töltés, és még sok minden más is. Ismétlem! márkás akkuk. Tehát Panasonic, Sanyo, Sony, Samsung és társai. Az ebay-es trusfire, meg noname nem ilyen, azt meg ne vedd...

Tehát ha cseréled, csakis szerszámgépbe való, márkás cellát használj. Forrasztani nem illik, vagy nagyon lehűtött cellákat csak, esetleg fagyispray-jel hűtve... A + oldalán a cellának van egy biztonsági szelep, ez fúj le magas hőmérséklet esetén. Ha sérül, akkor baj van! Vagy hamar megpurcan az akku (kiolvad a szelep a melegtől) vagy berohad, és bombát gyártasz belőle.. Az akkuban egy alkoholos kulimász van. Ahogy melegszik, ez a kulimász elpárolog, és megnő belül a nyomás. Ha az nem tud kijutni, na akkor van bummm. És az alkohol forráspontja nem sokszáz fok, hanem 60-80 körül az akkuk esetében. (Ez az oka annak, hogy az akkuk felpúposodnak a fóliás csomagolásban (mobilok, tabletek..) Ez a folyamat nem visszafordítható.

Ponthegeszteni illik csak, akkora árammal, hogy a hegesztés során az akkura ne égjen lyuk...

Tehát: ponthegesztve, ipari, szerszámgépbe való cellákkal, GND felől felépítve a packot házilag is teljes biztonsággal cserélhető, neves gyártók celláival. Egyéb esetben hozzá ne nyúlj.

Aki mást mond, próbálja ki. Lapitopi MÁRKÁS cellát teljesen feltöltve zárjon rövidre. Semmi nem történik. Felmelegszik, kiolvad a szelep, füstöl, majd eldurran egy belső biztosíték.. Ennyi. Nem lesz tűz, nem lesz világvége, és armageddon sem.

A Youtube-os videók, és társaik a felrobbanó akkukról, és tüzekről bőven az első generációs korszakból valók, vagy pedig nem 18650-es cellákról készültek, hanem fóliacsomagosokról. Azok valóban kigyulladhatnak. De a 18650, és más fémhengeres márkás, bevizsgált cellák nem. Pont ez a tokozás előnye, emiatt alkalmazzák.

Adatlapot kell olvasni, és az adott gyártó, adott cellájához tartozót, nem pedig csak annyit, hogy 18650 :)

0

sandorl
sandorl picture

Szia
Köszi a kimerítő leírást !
Elgondolkodtató.
sandor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

sandorl
sandorl picture

szia
Köszi elolvastam!
Nagyon jó leírások.
üdv
sandor

0

lm
lm picture

Szervusz sandort !
Ha kiderül , hogy csere megoldás a kötés forrasztás vagy ponthegesztés lesz ?
Úgy tudom forrasztani nem illik , hegeszteni pedig spéci készülék volna jó .
Sok sikert !
Üdv lm

0

sandorl
sandorl picture

szia
Köszi!
Még nem tudom mi lesz mert ponthegeszteni
nem tudom, forrfüleset kellene venni ,ráadásul
elhangzottak szerint ipari kivitelben.
Majd a gazdája eldönti mennyit tud rá áldozni.
üdv
sandor

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Volt itt a tanyán téma a ponthegesztésről elkókkal:
Hegesszünk kondival
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/hegesszuenk-kondival
Esetleg kipróbálni hasonló méretű lemezeken, és ha sikerül, akkor mehetne élesben is.
Üdv.: Pista.

0

glmikc
glmikc picture

Hello.Vannak nálam,akik ezt jobban vágják,de probáltam már én is cserélni akku cellát Makita gépbe.2db lett kuka,de a csere nem segitett,mivel az elektronika letiltota a töltést.Gondolom ugy tervezték,ha rossz lesz egy cella,akkor irány a kuka,és vegyék ujat.Vannak profi felujitok,ök talán tudják resetelni az elektronikát.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"az elektronika letiltotta a töltést" :oke: Itt a pont!

Ha akár csak egy cella nem felel meg már az elvárt feltételeknek, akkor biztonsági okból letiltja az egész pakkot.
Ez még mindig jobb, mint ha fúrás közben az orcánk előtt történne valami nem várt dolog...

Ezeket más személyeknek ("tulaj"-oknak) "bütykölni" pénzért nem biztos, hogy érdemes...persze azt nem tiltja a törvény, hogy a saját testi épségünket veszélyeztessük, de a másokét már igen! Erre sem árt gondolnunk...és vállalni a felelősséget "baj" esetén. Megéri?

Amúgy Magyarországon ezeket a minőségi, szerszámgépbe való Li-Ion cellákat közel azon az áron lehet beszerezni, mint amennyiért egy szakműhelyben felújítják az akkupakkot...ráadásul ott ezt szakszerűen meg tudják oldani, velünk ellentétben...

Ez az én Einhell-em elektronikája (mikroprocesszorral, eeprommal):

Előző tulajdonosa kicserélte az egyik celláját, azóta nem működik!

Üdv.: Uniman

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A GND felől építsd össze a packot.. Vagyis első cellát forraszd be, majd a másodikat, stb.. Ez után tedd rá a töltőre, menni fog. A töltés aktiválja az elektronikát.

Van 14.4V, és 18V Einhell gépem is, cseréltem bennük a gyári Sanyo cellákat, és mind a két gép (3 akku) tökéletes.. CSak a sorrend a fontos, meg hogy egy töltő rákapcsolás legyen meg.. Utána él.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Olvastam előző hozzászólásodban ezt a sorrend szerinti "összeépítést"...ez még menne is, csak az a gond, hogy gyári töltőm nincs hozzá, anélkül jutottam hozzá. Imax B6-tal töltögetem, a nagy FET meg átkötve...

Üdv.: Uniman

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Gyári einhell töltő egy sima DC táp, semmi trükk nincs benne. Fix villany a kimeneten... cellaszám*4,18V feszültséggel, és áramkorláttal kezd... A 3. láb pedig egy impulzus kimenet, hogy a töltő tudja, van rajta akku. Rátétel után tök mindegy mi történik, 4 óra múlva lekapcsol. Kb 1Hz négyszög van rajta..

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ez biztató...köszönöm! Majd ideiglenesen összevezetékezem és kipróbálom...
Üdv.: Uniman

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Miért ismeretlen, mikor van róla adatlap?
Így keresd:
Samsung ICR1865 liion akku
(Csatolnám, de most éppen nem lehet valami bug miatt.)

Én csak azt a párat szoktam cserélni, amelyik hibásnak bizonyul, aztán legközelebb a következő párat sít. Van amikor évekig elmegy a csere után.

Üdv:
Fülesmester

0

sandorl
sandorl picture

hali

Köszi a véleményt! Igy én is kimerem cserélni csak a hibásakat.
Majd a gazdálya eldönti két akkut vesz vagy hatot.
Honnan gondolod ,hogy ebben a fúrógépakkuban épp Samsung ICR18650 liion akku van?
Én azért írtam ,hogy ismeretlen mivel semmi jelzés nincs rajta.

üdv
s.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Így típus megadása nélkül...meg azt sem látjuk (pl. egy fotón), hogy mennyire komoly elektronika lapul az akkupakkban...
Persze én látom a saját Li-Ion akkupakkom tenyérnyi töltőelektronikáját...majd megmutatom.
Az "ismeretlen cellák" ismert feliratai alapján minden kideríthető...én biztos mindegyiket egyszerre cserélném.
De még ez sem tuti megoldás, mert pl. az akkufelújító profik igyekeznek azonos tulajdonságú cellákat beépíteni...mérésekkel kiválogatják a közel azonosakat, és azok kerülnek egy pakkba.
Üdv.: Uniman

0

sandorl
sandorl picture

szia

Köszi a hozzászólást!
A kérdéses gép egy igen drága Metabo.
Nincs nálam most a gép igy most pontos tipust nem tudok írni se fotókat csinálni.
Abból ,hogy Metabó én arra saccolok ,hogy van benne normálisabb elektronika is.
Sajnos nem látom mert ki van öntve vmi "trutyival".

üdv
s.

0

Sponsored links