You are here

Akkutöltő készítése laptop tápegységből,legegyszerűbben.

7 posts / 0 new
Last post
Mitu

Üdv Mindenkinek!

Összegyűlt itthon pár darab laptop tápegység (19V,4,7A) szeretnék több tápegység párhozamos kapcsolásával egy EGYSZERŰ 12V-os akkutöltőt építeni,ehhez szeretnék ötleteket vagy esetleg kapcsolási rajzot.Előre is köszönöm.

Üdv:Mitu

Comments
imrus101

Hali!

Én autóakku töltéshez vettem egy ilyen, 5A-es step-down DC-DC konverter modult. Állítható rajta a feszültség és az áram is, ha túlléped a beállított korlátot, akkor áramgenerátorként fog üzemelni. A rajta lévő műszer inkább csak indikátor és olyan a kialakítása, hogy fordítva is fel lehet szerelni sajnos. Ilyenkor fordított tápot kap, jobb esetben csak a rajta levő stab ic száll el (tapasztalat...). Sajnos a hűtése nem túl jó, mert a nyákra van forrasztva az IC és nehézkes plusz hűtőfelületet egyszerűen rábarkácsolni.
PC táppal is próbálkoztam, a 12V-os ágra kötöttem át a szabályozást és egy ellenálláson figyeltem az áramot. Működött, de a trafóból olyan hangok jöttek ki, hogy nem mertem volna éjszakára egyedül hagyni. További vizsgálatot érdemelne, hogy mi volt a probléma, de erre nem volt időm.

imrus101

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Ezeket nem ajánlom párhuzamosan kötni. A normál akkutöltők java része nem tud 5 A-nál többet. Tehát megoldod hogy fix kimenet helyett lehessen szabályozni a kimenő feszültséget /az áramot már nehezebb/.
Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

ty

Egyébként miért kéne párhuzamosan kötni őket?
Mekkora árammal akarod tölteni az akkumulátort?

Üdv, ty

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Heló !
Én úgy "vettem le" hogy nem az eredeti funkciót szolgáló hanem annál nagyobb akkumulátorok töltése a cél, és ehhez kevés az egy töltő 4,7 A-nyi árama.
Bár nem megoldhatatlan, de feleslegesen bonyolult kapcsolást feltételez kettő vagy több ilyen tápegység párhuzamos járatása és a közösített ágon még plusz megoldani a töltőáram szabályozást az adott fajta akkumulátor igényei szerint.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
Ezt sokkal egyszerűbben és szintén alacsony vagy nulla költséggel megcsinálhatod bontott PC-ből származó tápegység felhasználásával.
Kiindulásként csatolom e tápegységek szabályozhatóvá alakításáról szóló net-es cikket.
Megj. A kisméretű képekre kattintva láthatod a kapcsolási rajzokat az átalakítandó részletekkel.
Az átalakítás alá vont táp. teljesítményétől függően 16-30 A fog a rendelkezésedre állni.
Innen már csak egy lépés az akkumulátor töltés igényeihez igazodó áramkör.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Teac

Sziasztok

Bocs hogy beleszólok laikusként, de akku boltosok mondták hogy pont nagy áramú töltéssel lehet sikeresen tönkretenni, felforralni a savas akkukat. Nekem már sikerült egy Boscht felforralni "német" akkutöltővel, azért kérdeztem tőlük .
Érdekes pedig, nekik az lenne az érdekük, hogy évente vegyen tőlük az ember új akkut.
Érdekességképpen, ezen az oldalon vannak csepptöltők, van egy brutál drága, 259 080 Forint-os, ami 1 ! A-el tölt csak. Ez mit tudhat?
A megfizethetőbb kategóriában van 10700-ért,
ami csak 0.6A-el tölt.
Ezeken rajta lehet hagyni az akkut akár hónapokig is.

https://eshop.micronixkft.hu/akk...

Hanyagold a színes betűket. A kék és a zöld foglalt a staff részére.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content