You are here

Akkutöltö

19 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok! A napokban hozott valaki hozzám egy akutöltöt ,amit figyelmetlenségböl forditott polaritással kötöttek rá az akumulátorra ,és természetesen be is kapcsolták ,és csak akkor vették észre hogy "valami zür van "amikor már füst is lett.Szétbontottam a trafo és az egyenirányitó hid megbirta a "tüzkeresztséget" ,a töltöáram utjában be volt iktatva gyárilag egy 10A biztositék ,de sajnos egy elözö "balesetkor" a tulaj nagy okosan kicserélte 30A értéküre igy az most nem égett ki , viszont van elötte két fehér szinü kerámia ellenállás 5wattos tipus szintén a töltáram utjába beiktatva,és ez megszakadt.Na most nem vagyok biztos benne hogy jol értelmezem e az ellenállás értékét az olvashato rajta :5W0 ,majd egy ohm jelzés következik .ujra egy 0,utána 1 és egy J betü.Én azt gondolom hogy 0.01ohmos 4wattos ellenállás akar lenni .de legyetek szivesek világositsatok fel hogy igy van e?Azért kellene tudjam a pontos értékét mert erröl az ellenállásrol vesz le egy ic "referencia "feszültséget és 4 darab leddel kijelzi hogy mikor van feltöltve az akku .A tulaj elmondésa szerint amig müködött , amikor rátette az akura mind a 4 led világitott ,aztán ahogy töltödött fel az akku ,ugy aludtak ki sorra a ledek .mikor már egy sem égett akkor fel volt töltve az akumlátor.Gondolom hogy nem lehetett itt nagy értékü ellenállás mert akkora töltöáramot is nagymértékben befolyásolná...Elöre is köszönöm bárkinek a segitségét . :help: :help:

Comments
Ízirájder
Ízirájder picture

Helló!

Ha ez huzalellenállás akkor szetm törd szét a külsejét és a megmaradt részt próbáld megmérni. Esetleg az ic-ből nem tudsz kiindulni? Milyen tipusú töltő?
Üdv.. Ízirájder

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"akkor szetm törd szét a külsejét és a megmaradt részt próbáld megmérni."
Miért is? Látszik rajta a felirat. Egyértelmű az értéke, a terhelhetősége, a tűrése. Persze azért széttörheti, ha nagyon dühös. =vigyorog=

Üdv! Kalex

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Sok olyan ellenállásról derítettem már ki az értékét amin nem volt látható semmi. Nem szoktam dühös lenni és olyankor sem török szét semmit.
Igaz ettől még széttörhető.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kalex!
"5wattos tipus szintén a töltáram utjába beiktatva,és ez megszakadt."Törheti nyugodtan ! Nekik már egy f... , Nem ?
Üdv Miki.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ha elektronikus vezérlése van, akkor a védelem korlátját is ezen figyelik , de ha gyári , akkor a neve is jól jönne :D
Miki.

0

dddemeter
dddemeter picture

Nincsen semmi titok itten ,itt van pár kép rola ,egy LM358N tipusu ic ,4 led ,4tranzisztor és néhány ellenállás ,nincs ezen kivül semmi elektronika benne.Sajnos nem találtam ilyen kis értékü ellenállást .azon gondolkodom hogy egy villany melegitö,vagy rezsóbol kioperálnék egy hasonlo ellenállásü szálat talán ezzel is megteszi.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Szerintem azon az ellenálláson mérték a LEDEK indikálási küszöbét, tölteni ugyan úgy fog, csak nem azt fogja mutatni a LED, ami a valóság.Kalibrálni lehet , de minek ? Vannak "automatikus töltők" amelyekben egy ellenállás az automatika :D

Miki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: veszel 10db ilyet és párhuzamosan kötöd.
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/res_0r10_1w.html

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Szerintem a 358-as egyik fele szabályoza a töltést az ellenálláson változó feszültség függvényében, mig a másik erősitője a ledeket vezérli a tranzisztorokon keresztül. Kell lennie egy áteresztő elemnek (tranzisztor) a radiátoron. Ellenállás értéke lehet kicsivel nagyobb, a töltőáram értéke fog csökkenni.

Üdv. welding alt

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Nem bonyolítják azt ennyire !
A radiátoron a Graetz van és sluss.
4 tranyót ír Demeter, az pedig a LED meghajtás , sz.tem.
Miki.

0

dddemeter
dddemeter picture

Udv Miki! Én is ugy gondoltam ha rövidrezárom is az ellenállás lábait akkor is tölt ,de a tulajdonos ragaszkodik hozzá hogy láthassa a ledeken hogy mikor van feltöltve az aku .Ezért kell valami hasonlo ellenállást szereznem valamiböl...

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Röviden: ampermérőn(10A) keresztül 2 darab 45W-o autoizzó/párhuzamosan/ a kimenetre kötve.1000W-os ellenállás darab /Kb.10 cm/ bekötve, majd csökkented a hosszát amig az áram 6A lesz.
A kijelzés hogy müködjön, kell az akku, hogy az elektronika lássa az akku feszültségét.

Üd. welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

Mindenkinek szeretném megköszönni a segitséget ,a tanácsokat megoldodott a probléma ,Nem kaptam gyári ellenállást az üzletben ,ha rendelek mondjuk netröl akkor a postaköltség sokkal töbre rug mint az alakatrész ára , igy aztán reszoszálakbol vágtam darabkákat és anyit kötöttem párhuzamosan amig kiadodott a kivánt érték .A ledes kijelzö is tülélte a forditott bekötést külömbözö terhelés mellett teszteltem és minnél nagyobb az áram annál több led gyul ki 4.5 ampernél mind a négy led ég 1 amper alatt már kialszanak,Mégegyszer köszia segitségeteket!

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Akkor veszel egy darab cekászt , leméred az 1 ohm és 100 darabra vágod, lehetőleg egyformára :lol:
De szerintem Kalexnek van táblázata a magasellenállatu derótokra és ha tudod az összetételét és átmérőjét, akkor tolómérővel egy secundum.
Miki.

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia Miki!
"de ha gyári , akkor a neve is jól jönne "
De lehet, hogy titok!

Üdv. Gyuri

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Jaaa! Akkor párdon!
Üdv Miki.
PS-Gyüjtöm az ilyen sémákat , csak ezééé !

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia!
Szerintem:
5W, 0,01ohm, 5%
Üdv. Gyuri

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Stimmt!

Üdv! Kalex

0

Sponsored links