You are here

Akusztikus "csőtörés detektor" hol kapható, ha van ilyen...

14 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Azért borozó, mert ötletet is szívesen fogadok, inkább agymunka, de ha létezik erre kész kütyü, az is jó nekem :)

Lényeg: Vízcső belép egy konténerbe, rajta vízóra, rakás motoros szelep, filter, egyebek.. És megy a konténerből földben minden fele, vagy 10 helyre. Sima 1" "ivóvíz" cső.

Többször előfordult az elmúlt években, hogy szivárgás volt. Alapvetően nincs fogyasztás. Ezek  automata, felügyelet nélküli cuccok, hűtővizet töltenek utána szelepekkel, ha kell. Meg ha valaki lehúzza meló után a budit, esetleg iszik, kezet most a melós évente 10*..

Viszont sokszor volt szivárgás, sok víz elcsurgott, volt, hogy gépházban bokáig ért, mert felakadt az egyik szelep, stb..

A cél egy olyan szenzor készítése volna, ami detektálja a szivárgást. A legjobb valami akusztikus vacak volna jó, amit ráheptákolok a csőre, és ha susog, mondjuk 20 percig, akkor ad egy relé kontaktot..

Persze ez egyszerűbb elméletben, mint valóságban.. mert valóban csak a csőben susogó víz adhat riasztást. A klímák, gépek zaja nem... (Fizikailag nincs összekötve, vagyis a gépek "hangját" nem hozza be.. nyílt hordókba engedi a vizet, ha kell.

Az volna ennek az előnye, hogy "visszafele" is működne, vagyis a konténerbe bejövő csőszakasz hangját is behozza a cső..

Megfordult a fejemben, hogy használni lehetne a vízóra "kiskerekét" is, de az a nagyon pici szivárgást nem mutatja.. Tapasztalat..

Szerintetek van ilyen akusztikus cucc? vagy felejtsem el?

Szerk:

Meg is oldva..  van gyári cucc :) több féle is.

https://www.youtube.com/watch?v=5KPKhRwqoAA

szerintem ebből majd az egyik megoldja... Hogy melyik? Azt majd a "pénzügyminiszterek" kitalálják..

Fene sem gondolta, hogy van erre gyári megoldás.. :)

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A víznyomást kell figyelni. Normál használatnál a nyomás hirtelen esik le, a szivárgásnál lassan. Felnyomod 5 bárra a rendszert. Az első szelep csak akkor tölt utána, ha eléri a 4 bárt, ekkor megint 5 barra nyomja fel. Normál vízvételezésnél a nyomásesés pár másodperc alatt bekövetkezik, így ezzel nem kell foglalkozni, de ha lassan esik a nyomás, akkor szivárgás van.

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia .Egyszer hoztak valamilyen átfolyásos kapcsolót hidroforhoz , megjavítani nem tudtam , de mint ha abban valamilyen  szenzor figyelte a víz áramlást és kapcsolta a szivattyút . Egy ilyennel egy időzítőt is lehetne vezérelni .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

nem, ezek a padlóra valók, ha áll a víz, jelez.. Ez nagyon messze a céltól :)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ugy emlekszem, hogy lattam olyan ultrahangos folyadek aramlasmerö hirdetest amit a csöre kell ra aplikalni(csö falon egy furat kell), de, hogy mi az erzekelesi küszöbe?...közben latom; vannak szivargas szenzoraik is. https://www.innomatec.de
https://www.agriexpo.online/de/prod/mace/product-176826-21976.html
https://www.google.hu/url?esrc=s&q=&rct=j&sa=U&url=https://patentimages....
Kari

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

ilyet találtam, ami komplett, és UH..

de közben belinkeltem videót fent, szerintem abban a megoldás :)

https://www.aliexpress.com/item/1005003999836724.html
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Kíváncsi leszek, hogy a csepegést mennyire fogja tudni jelezni. Mint írtad, erre a szolgáltató mérőórájának legkisebb "fogaskereke" sem képes. Illetve igen, csak hosszan kéne tudni figyelni...
Amiket eddig láttam azokban vagy egy fém lemezcsík volt egy vízszintes műanyag cső darabban, ami a gravitáció hatására nyugalmi helyzetben a felső pontról lefeküdt a cső aljára. Amikor áramlott a víz, akkor megemelkedett ("belekapott" a víz) és ezt egy reed-el érzékelték. Ha nem volt elég erős az áramlás, akkor bizonytalankodott. A másik a propelleres, de ott is necces lehet a csepegés okozta vízmennyiség érzékelése. A videóban látható radaros megoldást meg nem is láttam még, de majd kiderül. Kérlek írd meg, hogy mire jutottál vele.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Majd a vízfejűek eldöntik, okos emberek, az én fizetésem többszörösét keresik, majd kiválasztják a videoból (a legolcsóbbat) ;)

Ha megvan, írok majd. De a csőtörés lesz a fő teszt ;)

Nekem a videóból a nyomás szenzoros megoldás tetszett, de a szükséges cloud nem. Azt nem tudom tényleg, hogy nyomáscsökkentő másik kisnyomású oldalán hogy a fenébe tud bármit jósolni.. de jókat írnak róla...

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Minek bonyolítani. A bemeneti vízórát cseréld le impulzus jeladósra és figyeld valami okos elektronikával. Van ezekből sokféle, akár rádiós is. Literenként ad egy impulzust, de lehet van érzékenyebb is. 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az a szolgáltatói tulajdon itt.. Lecserélni nem tudom, max mögé rakni másikat.

Tudsz ilyet mutatni?

0

Sakos2
Sakos2 picture

Én is a gugliban kerestem rá. pl: http://meromuszer.revolshop.hu/spl/682471/Impulzusados-vizmerok
Amúgy olyat akartam keresni, amiben nincs óramű, csak forgó kerék és jeladó. Automata locsolórendszereknél használnak ilyesmit tudtommal a  működés ellenőrzésére, kilocsolt víz mennyiség mérésére és szivárgás vagy hiab detektálásra, de most pont ilyet nem találtam.

0

proba
proba picture

Valamiféle csőtörés detektorról mintha hallottam volna. Akkor arra jutottam, valószínű azt nézi, egy bizonyos időtartam alatt  van e olyan időszak, amikor nulla a fogyasztás. Ha nincs, szinte biztos egy családi házban a csőtörés. Ha a szivárgás nem éri el a vízóra ingerküszöbét, szerintem nem okozhat túl nagy kárt ( mellékesen suhogást sem) . 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát nem tudom.. Volt már szivárgás, a vekkernek meg sem kottyant, de szépen spriccelt a beléptető rendszer vezérlőre :) Vízszámla nem volt, de lakatos munka igen, mert fel kellet vágni a konténer ajtót :)

0

Sponsored links