You are here

Alfanumerikus LCD kijelző vezérlésének kérdése. Megoldódott, köszönöm./Lezárva

17 posts / 0 new
Last post
Galibali
Galibali picture

Tisztelt Tanyatársak!

Mint régebben írtam, elkezdtem hobbi szinten foglalkozni a PIC-es kapcsolásokkal. Mivel e téren teljesen kezdő vagyok, lehet, hogy sokak részére egyszerű kérdésem lesz.
Most egy bontott LCD panellal van gondom. A megépített áramkörhöz kapcsolva nem jelenít meg minden adatot. Az áramkörben PIC16F84A a vezérlő.
A kijelző 8 bit- es adatúton volt vezérelve. A jelenlegi áramkör 4 bit adatúton kommunikál. Kérdésem, hogy megváltoztatható vagy sem az eredeti állapot(amit olvastam a témában
egyenlőre nem egészen világos). Esetleg valaki tudna-e segíteni az át állításában, ha egyáltalán lehetséges?( Budapesten) A kijelzőben HD44780 - as vezérlő van. Képeket csatolom a kijelzőről.

Mindenki segítőkész hozzászólását előre is megköszönöm!
Szép estét,
Galibali

Köszönöm a moderációt!
Üdv. Galibali

File attachment: 
Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Honnan, milyen programot használtál? Mert az alapján egész korrekt választ tudnánk adni, mi történt, mikor az adott lábat lehúztad nullára.

Üdv: Jácint

0

Galibali
Galibali picture

Szia Jaca!
Lehet én értettem félre valamit a leírásban.Kétsoros kijelzőnél, vagy kijelzésnél írta, hogy e lábat testre kell kötni. Kezdő lévén nekem nem volt egyértelmű.
Ezek szerint a második sorban lévő adatokat így jeleníti meg 2x8 karakterrel egy sorban. Imrus101 hozzászólásában ezt jól leírta, csak nekem nem volt teljesen világos.
Megint tanultam és ez a cél!
Köszönöm!
Üdv.
Galibali

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Galibali!

Ha már felvetetted a kérdést, az utókor számára is adjunk információt. A program (forrás asm vagy hex fájl) azért lenne érdekes, hogy azt is tudjuk, mi változik meg, mikor a PIC adott lába le van kötve földre.

Üdv: Jácint

0

Galibali
Galibali picture

Szia Jaca!
Hex file.
Ha érdekel elküldhetem pr.-be a programot.
Üdv.
Galibali

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Adj egy linket, honnan töltötted le, vagy csomagold be rar-ral, és tedd be csatolmányba.

Üdv: Jácint

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Tessék.
Üdv.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Átnéztem hirtelen a programot, és van, amikor magasra teszi a 10-es lábat. Ha rövidzárral kötötted földre, akkor kimenetként már nem fog működni az a láb. Ha ellenálláson keresztül, akkor semmi gond.
A pontos funkcióját még nem bogarásztam ki.

Üdv: Jácint

0

Galibali
Galibali picture

Szia Jaca!
Csak ha izgatja a fantáziádat- foglalkozz a témával. A műszer tökéletesen működik. Mint írtam a programozáshoz kuka vagyok és ez már szerintem így is marad. De izgatja is a fantáziámat, hogy miként, hogyan működnek ezek az áramkörök. Eddig is sok leírást olvastam és fogok is, de az sok idő mire rájövök, hogy még mindig nem tudok semmit. Mint már írtam,hobbi céllal kezdtem el próbálkozni a témával, mert sok olyan kapcsolás van hobbi szinten amit megépítenék magamnak. A cél az, hogy ne kelljen másokat megkérni ha egy programot be kellene írni egy PICk-be. Ha érdekel a műszer leírása, rajza szívesen átküldöm privátba, ha kéred.
Köszönöm az eddigi fáradozásodat és tanácsokat!

Üdv.
Galibali

0

imrus101
imrus101 picture

Szia!
Ezek a kijelzők alapból 8 bites módban indulnak a tápfeszültség ráadása után. Egy parancsot kell kiadni neki, hogy átkapcsoljon 4 bites módba. Ha bekötöd mind a 8 adatlábat, akkor a régi, 8 bites programnak ugyanúgy kéne működnie. Nem lehet a kijelzőt fixen 4 bites módra átállítani, a tápfesz kikapcsolásakor visszaáll 8 bitre.
imrus101

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Szia!

Nem teljesen értem a leírásodat, mégpedig ezt a részét:
"A megépített áramkörhöz kapcsolva nem jelenít meg minden adatot."

Ki tudnád ezt fejteni bővebben?
Van kijelzés, vagy nincs?
Ha bármi van a kijelzőn és csak 4 adat vonal van bekötve, akkor már sikerült 4 bites módban kezelned.
Vagy bizonyos karakterek nem jelennek meg?
Vagy más karakter jelenik meg a várt helyett?

A panelen A00 végű vezérlő van, ebben Japán standard karakterkészlet van.
Az ékezetesek helyett itt Japán karakterek jelennek meg.
Nem ez a baj?

Üdv!
Kaszi

0

Galibali
Galibali picture

Sziasztok!
Köszönöm az infókat, de nem értem továbbra sem, hogy akkor miért így jelennek meg az adatok az egyik és másik kijelzőn. Az az, az egysoroson miért nem írja ki a mért értéket és
a mértékegységet? Csak az első nyolc karaktert jeleníti meg. (Valami beléptető kártya olvasóból lett metve). A nagy kijelző Lomex-es kétsoros kijelzőn jó a megjelenítés. Az Imag0003 kép az eredeti leírásból ollózott fotó a szerző által épített műszerről. Ebben is egysoros a kijelző! Mi a bibi? Lehet, hogy amit Kaszi írt, hogy japán karakteres a vezérlő - miatt nem jó?
Köszönöm, hogy segítetek megérteni!
Üdv.
Galibali

0

imrus101
imrus101 picture

Szia!
Valószínűleg az a probléma, hogy a kijelző fizikailag 1x16-os, de logikailag 2x8-as, tehát olyan, mintha 2 soros lenne, soronként 8 karakterrel. Ezért a 9. karakter a memóriában nem a 0x08-as címen lesz, hanem máshol, talán a 0x40-esen, de ahány kijelző, annyi variáció. Ki tudod deríteni, ha végigírod a RAM-ot, egyszer csak megjelennek karakterek a sor második felén is.
Ez az adatlap azt mondja, hogy az első karakter a 0x80-as címen van, a 9. karakter pedig a 0xC0-án (11. oldal). Amit a szövegben ír (CD) az szerintem OCR hiba.
Lehet, hogy ezen kívül az LCD Function Set utasításában is kell játszani a sorok számával (N nevű bit), ezt is lehet, hogy 1-be kell állítani, ami kétsoros kijelzőt jelent.
imrus101

0

Galibali
Galibali picture

Szia Imrus!
Köszönöm az ismertetést és az adatlapot! Most már értem miért nem jelenik meg az adatsor vége!
"MEGJEGYZÉS: Az L1671 és az L1681 sorozatokat 2 soros kijelzőként inicializálják, mivel nincs LCD driver. Meg kell adnia a karakter számát. 9 az első helyezést a 2. helyen"
Sajnos a témában kezdőként az általad leírt beállításokat nem tudom hogyan lehet elvégezni. Ez már meghaladja a képességeimet.Programokhoz meg végképp nem értek.Ha más nem lesz kerítek egy megfelelő kijelzőt!
Köszönöm, hogy időt szakítottál a kérdésem megválaszolására.
Szép napot.
Üdv.
Galibali

0

Galibali
Galibali picture

Sziasztok!
Addig olvasgattam, próbálkoztam,míg rájöttem, hogy a PIC 10. lábát földre téve megjelent a hiányzó adatsor.
Tökéletes!
Köszönöm mindenki segítségét!
További szép napot!
Üdvözlettel.
Galibali

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nézd át a két kijelző adatlapját, lehet, más a karakterkészlet. Pl csak az ASCII tábla egy részét tudja, a mikro jelet nem értelmezi.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ez a SEIKO M1641 LCD 1X16 karakteres... :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

Sponsored links