You are here

Állatorvosi műtőasztal mozgatása

13 posts / 0 new
Last post
ityvity
ityvity picture
*

Sziasztok , egy pár éve felélesztettem egy 40-50 éves műtőasztalt , minden kijövő vezeték elvágva , semmi elektronika , csak relék meg két hajtóműves motor . 
Négy irányba mozog , és akkor 2 db az autóknál használt 0 le- fel kapcsolót használtam . Egyik kapcsoló dönti jobbra-balra hossz irányban , a másik egyszerre emeli az elejét , ejti a hatályát meg fordítva .
Most igény lett hogy ezt valahogy pedállal , vagy karra- lábal , térdel lehessen mozgatni . Beszereztek egy ilyen végállás kapcsolót ami elektromosan alkalmatlan , de szerintük mechanikusan meg felelne .
https://www.16amper.hu/tracon-helyzetkapcsolo-rugoszaras-muanyagacel-lsm...
Én végig bogarásztam a net-et , de sémi épszerű megoldást nem találtam .
Valami ötlet kellene a megvalósításhoz . Pl . két állású pedál , vagy valamilye  joystick -os megoldás . amihez nem kell kézzel hozzáérni .

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Egy ismerős gyógyszergyári sterilkamrákba készített készülékeket, nyomógombok helyett reflektív infravörös érzékelőket használt, amelyekre csak rá kell mutatni, de megérinteni nem szükséges.

Mondjuk műtőasztalnál úgy kéne azért elhelyezni, nehogy egy ráesett szike vagy tampon hatására megállíthatatlanul dőlni kezdjen... 

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Nem tudom, hogy mit jelent az elektromosan alkalmatlan, de egy relé/mágneskapcsoló közbeiktatásával mindenképpen orvosolható. Ha nekik ez lenne jó, lehet, hogy erre kéne indulni. Két ilyennel (ha ez tud egy tengelyen 2 irányt) már meg is van. Biztonsági szempontból meg kéne egy taposó kapcsoló, ami nélkül ezek nem működtethetik az asztalt. Ha nagy biztonság kell, akkor ebből olyan, ami védett a véletlen rátaposástól, láb bedugós... Esetleg egy hangjelzés, ha pedál nélkül valamelyik kapcsoló éppen zár, hogy megszüntethesse a pedálra taposás előtt ezt az állapotot. Aztán, hogy ők könyökölik, vagy térdelik inkább, majd eldöntik.

0

ityvity
ityvity picture
*

Köszi , igen jó kiindulási pont , csak nem akarom annyira cifrázni , biztonság ide vagy oda , eddig sem volt . Elég lassan mozog az asztal és nem vészes ha egy pillanatra elindul , vagy nem arra indul ahova szeretnék ( a kutya meg úgy is alszik , még műtik )

0

kovacsna
kovacsna picture

0

ityvity
ityvity picture
*

Köszönöm szépen , keresni tudni kell .  Az utolsó link lesz a nyerő , mert 4 pedált taposni , biztos nagyobb hiba lehetőség . Egy kicsit nem tiszta , hogy kapcsol mert a leírásban 1NO + 1NC , a címben meg "pedál tápkapcsoló előre és hátra kapcsoló két vezetékkel" , gondolom alapban kikapcsolva , és mind a két irányban kapcsol .

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Mincs mit.

Az NO/NC kontakt azért van benne, mert ezek safety PLC-re, vagy elektronikára mennek általában  a biztonságos működtetés miatt.

Ott peddig két áramkörös detektálás van. Vagy NO/NO, NO/NC, vagy NC/NC. De ennél még bonyolultabb a dolog.

KN

 

0

ityvity
ityvity picture
*

Köszi , ezt az opciót nem fogom használni , gondolom 230V meg a relék áramát ki bírja a kapcsoló .

0

kovacsna
kovacsna picture

Igen, ki. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
készen nem kapsz
2 db  pillanatnyomógomb (Ipari) egy panelen, szembe vele egy T alakú kar, a vízszintes rész két vége nyomja a kapcsolót, a T függőleges része a kar.
Jó régen fogorvosi székhez csináltam ilyet

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Medicor használt régen karos irányítót az asztalaihoz
Az Aliexpress lábkapcsolója majdnem ingyen van

Bálint

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Neem? Ugyan ne találjuk már fel a csövön a lyukat....

KN

0

kissi
kissi picture

Szia!

Mágnes - reed relé párosítás ( + mágneskapcsoló a motorokhoz ) ?!

0

Sponsored links