You are here

Analóg (deprez) ampermérők jelzéseinek jelentése

9 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello! Korábban nem foglalkoztam analóg (mutatós) ampermérőkkel, mert nem volt rá szükségem (a multiméterrel mindent megoldottam), de mivel egy nagyon változó fogyasztást kéne mérnem hosszabb távon, amit a digitális össze-vissza jelez (analóg multiméterem meg pontatlan), ezért szeretném ezt egy mutatós (deprez) műszerrel megtenni, de több féle van itthon különböző jelzéssel, így csak találgatok, hogy a hullám az váltóáram, a sima aláhúzás-vonal pedig egyenáram, de még más jelzések is szerepelnek rajtuk. Ebben kérnék segítséget. Tehát nekem 230V 16A mérésre kellene és ezen jelzések találhatók az egyiken (M42303 - 30A): -tekercs jel -váltóáram jel ~ -1.5 -egy fordított T -ötágú csillagban egy 2-es szám A másikon ez szerepel (eleve a hátulján +- kivezetés, nem úgy, mint az előzőn) (Ganz 72sLA - 15A-ig rovátkázva, 30A a skála vége): -2,5 -fordított T -aláhúzás _ -háromszögben egy felkiáltójel -fordított U lezárva -ötágú gyillagban egy 2-es szám Szóval szerintem az első lenne megfelelő, de nem tudom pl. hogy a tekercs jel azt jelöli-e, hogy a 16A átfolyhat rajta, mert tartalmaz söntöt vagy söntölni kéne külön, vagy egyéb értendő alatta. A jelzésekre próbáltam rákeresni, de semmi oktató anyagot nem találtam, ahol ezeket részleteznék. Autószerelőként a csavar fején található keménységi adatokat is elmagyarázták, pedig az csak egy szimpla csavar, de ilyen műszerekről nincs sehol komplex leírás, csak hogy hogy kell áramkörbe kötni... de az hogy melyik felel meg az adott méréshez, már egyik oldal sem taglalja, ezért teszem fel a kérdést itt.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Ha fogyasztást akarsz mérni (ami a hatásos teljesítmény időbeli integrálja, kWh), ahhoz léteznek ilyen dugalj kivitelú digitális kütyük. Még költséget is tudnak számítani, csak be kell adni 1kWh árát. A te műszereid erre nem alkalmasak.
Amennyiben feltételezzük, hogy a hálózati feszültség konstans 230V (de nem az), továbbá feltételezzük, hogy ohmos fogyasztód van (pl. izzólámpa), akkor elvileg elég a váltakozó áramfelvételt mérni, és összeszorozni a feszültséget az árammal. Ez a pillanatnyi komplex teljesítményfelvételt (VA) fogja kiadni. Tájékoztató értéknek használható. Az árammérő ilyen célra többnyire lágyvasas műszer, a skála nem lineáris.
Pontosabb méréshez gyártanak kereszttekercses wattmérőt, ahol külön áram- és feszültségtekercs van, és a műszer úgy van kialakítva, hogy a kettő szorzatát mutatja. Állandó mágnes helyett a feszültségtekercs hozza létre a mégneses teret, és az áramtekercs téríti ki a lengőtekercset, amihez a mutató van rögzítve.
Az első műszered talán alkalmas árammérésre, ha a mérendő áram nagyjából a skála nyújtott jól leolvasható tartományába esik.
Az ilyen műszerekben gyárilag be van építve a sönt.
A második (Ganz) műszered egyenáramot mér, céljaidra nem alkalmas.
Az ilyen mérőösszeállítást nem szabad hevenyészve összedrótozni. Be kell építeni egy megfelelő dobozba, a feszültség bevezetést és a terhelés kimenetet megfelelő csatlakozókkal megoldani, a bemenet célszerűen kapcsolható legyen, kellő védelemmel, feszültség jelenlétének a kijelzésével. Érinthető feszültség alatt álló elemek nem lehetnek.

Szerintem vegyél egy digitális fogyasztásmérőt a Conradban, vagy az Aldiban, pár ezer Ft.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Pont az a problémám, hogy van ilyen beduhható digitális mérőm, de össze-vissza mér. Egy erősítő fogyasztását szeretném hosszabb távon monitorozni, tehát nem az ára érdekel és nem a watt, csak elvileg az adatlapján majdnem 16A max fogyasztást jeleznek: 3500W = 15,9A.
Mivel nem állandó a fogyasztása, hanem ugye ütemre változik, így a digitális alig 500W körül mér és ugrál össze-vissza (több típussal is próbáltam).

Általában 16A-es fázisok (biztosítékok) vannak a legtöbb helyen, amit így csak az erősítő elvinne, pedig még 7 másik kisfogyasztású (10-30W) eszköznek stabilan kéne mellette mennie.
Eddig kevesebb hangfallal és nem max hangerőn volt használva, de most szereztem több hangfalat és így már 4ohm-os lett a rendszer (amin tudja a 2kW-ot, eddig csak 1kW-al ment 8 ohm-on), szóval dupla terheléssel fogom használni és bár a legtöbb helyen elvileg az a fázis csak az enyém, de pl. volt már, hogy melegedett a kábeljük, amit direktbe a biztosítékra kötöttek és onnan adták az áramot egy rögtönzött konnektorral (udvari villanyoszlopról)... de kibírta az estét. Viszont máshol nem tudom, hogy azt a fázist használja-e még más is a 16A biztosíték után, mert ha a max fogyasztást nézem, akkor 0,1A fogyasztó lehetne csak az erősítőn kívül.
Ha viszont meghajtva és lemérve alig 10A-t mérek majd (a digitális 500W-jához képest), akkor nem kell problémáznom sehol, mert marad tartalék és nem lesz csönd a buli közepén egy levert biztosíték miatt.

Terveim szerint egy kiszuperált aksitöltő dobozába tenném a műszert, mögé még egy zavarszűrőt is és konnektor lenne a kimenet, dugó meg a bemenet.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

1

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A kért info az MNOSZ/808-51 szabványban van rögzítve. Csatolom a kimásolt jpg-t. Adsz egy címet, akkor elküldöm az egész könyvet, amiben ez az info is szerepel.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Köszi, lejjebb már kaptam egy pdf-et, abban benne van a lényeg (a tied folytatása), ennyi elég is számomra, nagyon nem mélyednék bele, csak semmi infót nem találtam eddig a neten.

Végül akkor a váltóáramos 30A-ig skálázott lesz a megfelelő választás sönt nélkül, hiszen van benne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture

Szia !

Ebben pár dolog benne van:

https://www.muszeroldal.hu/measurenotes/muszerek_es_meresek.pdf

 Üdv!  Tóni

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Pár dolog igen, azt köszönöm, de pl. a tekercsjel nem szerepel, most csak átfutottam, de a söntölésről sem láttam sokmindent, hogy tartalmazza-e a műszer vagy sem, illetve ha nem, akkor egy sima fali réz vezeték megfelelő-e, vagy spéci ellenállásértéknek kéne lennie.

0

Vote up!

You voted ‘up’

yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok,
Kalex doksiját kiegészíteném még ezzel, egyetemen kaptuk.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links