You are here

Anyagfigyelés optoelektronikával (lezárva)

19 posts / 0 new
Last post
ppeti84
ppeti84 picture

Sziasztok.
Egy minél egyszerűbb kapcsolást keresnék minél hamarabb.
A cél az lenne, hogy egy folyamatosan haladó szőtt anyagot kellene figyelni ami megy a tekercselőbe, hogy nem-e lyukas.
Az elképzelés az lenne, fentről megvilágítjuk az anyagot amit lent érzékelne valami, pl fototranzisztor.
Ha nem lyukas az anyag, akkor egyértelműen nem lát fényt a tranzisztor, ha lyukas akkor fényt lát és meghúzat egy relét.
Minél egyszerűbb kapcsolást keresnék ehez, ami lehet akár infra is.
Külső fények mennyire befolyásolhatják esetleg a működését?
Nincs nagy tapasztalatom ezen a téren optoelektronikával nem igazán foglalkoztam még.
Ami lényeges dolog hogy az anyag vastagsága nem mindig egyforma többféle anyagot gyártunk, nemtudom az infrát ez befolyásolja-e.
Ha tudtok valami bevált egyszerű dolgot ezt megvalósítani annak örülnék.
Hobbielektronikát nézegettem de igazán idevalót nem találtam.

Köszönöm előre is.

A topikindító kérésére lezárva.

Comments
AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Lélegzet visszatartva olvasom a hozzászólásokat, kitalálni és fejleszteni optikai érzékelőt ? :D

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
A leírásodból az derül ki, hogy gőzöd sincs a témáról. Sértődés ne essék, de ha nem értesz hozzá akkor bízd olyanokra akiknek ez nem okoz problémát.

Bár nem elektromérnökit jártam, de bal hátsóból tervezek olyan megoldást erre amit nem fognak zavarni a külső fények, beállítható lesz félig átlátszó anyagokra és -20C/+60C-ig stabilan fog működni poros környezetben. Ha érdekli a céget akkor írhatnak privátban, elvállalom a fejlesztést értelmes honoráriumért cserébe.
Üdv!

0

ppeti84
ppeti84 picture

Szia.
Nem az volt a kérdés hogy ki vállaja el mert nekünk kell megoldani.
Mi sem vagyunk hülyék, mert megcsináljuk vagy így vagy úgy.
Egyszerűen csak tippekre lettem volna kiváncsi ki hogy csinálná meg.
Egyenlőre a téma bejegelve, köszönöm az eddigi ötleteket aki segített.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Bocsika a kicsit nyers stílusomért. Nem azt írtam, hogy hülyék vagytok, de ha már pl. primitív conrad kiteket rendelgettek ötletadónak, akkor nem hiszem, hogy ezt a feladatot éppen nektek találták ki. Ha az ottani munkacsoport vállalja az igényes mechanikai konstrukció kivitelezését, akkor például még mindíg érdekelhetne benneteket az érzékelők megtervezése. Nem akartam nagyképűsködni, csak felajánlottam a szolgálataimat. Garantáltan ipari minőségű, számszerűen definiált optikai érzékenységű és definiált időállandóval reagáló érzékelőt tervezek - a megrendelő specifikációja szerint. A társadalmi berendezkedés lényege a munkamegosztás. :yes:

Bár mifelénk a menedzserek úgy gondolják, hogy inkább külföldi szakit hívnak, aki egy mercedes áráért felszerel valami készet egy másik mercedes áráért, ha a hazai személyzet nem csinálja meg azt egy 1,2-szeres szalagmunkási fizetésért. Ezt a perspektívát nyújtják jelenleg a hazai munkahelyek az ország őslakosságának. Úgy érzem magam mint egy indián a rezervátumban. :redsad:
Üdv!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

bárki bármit mond az optikai zavarokat csak egy zárt sötét szekrénnyel lehet kiszűrni. Használhatsz bármilyen bonyolult elektronikát bármit, mindig lesz olyan eset ami bezavarja a rendszert. Egy zárt szekrény egyik oldalán bevezeted az anyagot a szembe oldalon ki, bent pedig kivezeted. Így működőképes lesz az egyszerű detektorod is. Persze ahhoz hogy detektáljon elég nagy lyuknak kell lennie a szöveten hogy átmenjen a fény, ha csak kisebb sérülés van rajta nem biztos, hogy észre veszi. Erre a kamerás rendszerek jók.

pl: ilyenek,

http://www.cognex.com/ProductsServices/VisionSystems/Video.aspx?id=7847
http://www.machinevision.co.uk/

ezek persze ipari megoldások és az áruk is ennek megfelelő.

Üdv,
Oszi

0

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok!

Ha a feladat nekem lenne kiadva, a következőt csinálnám. Az anyagot átvezetném egy sötétített szekción, amit alulról mondjuk 6m-es LED szalaggal megvilágítok, felülről egy sima fekete-fehér kamera lenne, ami előtt nagylátószögű optika van (átlássa a 6m-t). A videó jelet sima komparátorral nézném. Ha nincs hiba, akkor homogén, közel fekete képet lát a kamera, a videó jel alig lesz a szinkron váll fölött. Ha hiba van azt nagyon határozottan látja a kamera a videó jelben nagy kiugrás lesz látható, ezt lehet komparálni és meg van a hibajel.

Üdv: Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ez jó, de kamera helyett egy marék párhuzamosan kötött fototranzisztor is megteszi. A kérdés csak az mennyit akarnak rá költeni és milyen felbontást szeretnének?

Üdv,
Oszi

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

A környezeti zavarok kiszűrésére ugye régóta van megoldás: PCM. Bár így nem lehet két tranzisztorral megvalósítani...

0

zsugori
zsugori picture
***

Sziasztok
Azt hiszem lehet kapni alkatrész számlálót.
Egy kis átalakítást lehet igényel.
De valahol van ilyen leírás is

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A fénysorompó az tényleg egyszerű dolog. De! Csak azt tudja amire való.

Először tisztázd, hogy pontosan mit vársz el tőle.

Ehhez kell tudnod, hogy mit is tud. Nos az egyszerű fénysorompó azt tudja, hogy az érzékelő vagy látja a referencia fényt vagy nem. Az érzékelő felülete adott. Neked elég lesz akkora felületen, a mozgás végett, akkora sávban ellenőrizni az anyagot?

A vizsgálandó anyag mennyire "fényáteresztő"? Ha vékonyabb vastagabb, akkor változik az anyag átlátszósága. Ezért valószínűleg változtatnod kell a megvilágítás fényerején az anyagvastagság függvényében.

Külső szórt világítás be tud zavarni, de egyszerű kizárni, némi árnyékolással.

Az infra az képes áthatolni a szőtt anyagon. Mivel a vizsgálni kívánt anyagról, azonkívül, hogy szőttes semmit nem tudok azt tanácsolom, hogy próbáld ki!
De az infra érzékelőt a gépek sugárzó hője, a teremvilágítás hője és a kezelő személyzet hőlye is bezavarhatja. Az infra sugarakat nehezebb árnyékolni. Gondolj a hőszigetelésre!
Védekezés képpen modulálhatod. Az viszont bonyolítja.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

ppeti84
ppeti84 picture

Szia.

Ez az anyag 6m széles átlagosan és 10 centinként kellene figyelni nem-e lyukas az anyag.
Fényátersztő képessége a vékony anyagnak van a vastagabbnak már nincs.
Gondolom ezt majd lehet szabályozni a led fényerejével.
Tesztelésként megrendeltünk a konrádtól egy kit-et.
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=191710
Ezzel teszteljük a különböző anyagokat és ha jó akkor utánépítés következik 60db.
Valamilyen dobozba próbáljuk majd beépíteni az adóvevőt és közte halad át az anyag amit figyel.
Nemn lesz egyszerű szerintem de valami megoldást csak találunk rá.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia ppeti!
"Ez az anyag 6m széles átlagosan és 10 centinként kellene figyelni nem-e lyukas az anyag."
Lehet, hogy irtad- nem emelkszem, hogy olvastam-e: mekkor lyukat kell min/max detektalni ezen a 10cm-es savon, s mily gyorsan rohan az a szövet?
Különben csatlakozom Thanatos velemenyehez; muszaly modulalt fenyforrassal/szinkron detekcioval dolgozni_gyakorlatilag csak az eliminalja a környezeti zavarokat...
Reszemröl egyebkent az optika szennyezödes erzekenysege miatt nagyon is jol eltudnek kepzelni egy kapacitiv/dielektrikummal machinalo megoldast (a lyuk ugye megvaltoztatja a kitöltest a detektor tereben) :-)
Kari

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Szerintem sem éppen triviális ez az egyszerűnek kinéző feladat. Szerintem az említett conrádos cucc úgy, kb. 5 centis lyukakra lesz megfelelő. De hát majd csak megoldják. (Nem volt a specifikáció túl részletes, de gondoljuk csak el, hogy pl. 1mm-es lyuk milyen jelet ad egy 5mm*100mm-es mezőben, ha a szalag pl. fél métert halad másodpercenként.) Ezt a témát elég nehéz tisztázni egy fórum keretei között. :|

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha az egész kicsi lukak érzékelése is feltétel gyorsan haladó szalag mellett mostoha klímatikus és erősen poros-szennyezett környezetben, akkor talán az ultrahangos érzékelés lenne a legegyszerűbb.
Hogy reflexiós vagy áthatoló legyen e az érzékelés típusa azon most nem gondolkodom.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

ppeti84
ppeti84 picture

Szia.

Csak a nagy lyukakat kell detektálni.
http://www.gazdabolt.hu/shop/agroszovet/T07018-geotextil-2m-szeles-150gm...
Erről az anyagról van szó.
A sor sebessége függ a gyártott anyagtól.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Reszemröl egyebkent az optika szennyezödes erzekenysege miatt nagyon is jol eltudnek kepzelni egy kapacitiv/dielektrikummal machinalo megoldast (a lyuk ugye megvaltoztatja a kitöltest a detektor tereben)"

Yesss! Mint már korábban írták, a fotolektronikus elven működő cuccok a textiliparban nem javallottak.

Üdv! Kalex

0

Imyke
Imyke picture

Szia!

Csak egy tipp a kornyezeti feny hatasanak a kizarasara!

En infra led reflexios ado-vevot hasznaltam. Eloszor mertem egyet kikapcsolt adoval majd kozvetlen utana bekapcsolt adoval. Termeszetesen a vevo led analog bemenetre ment. A professzor egy pic16f887 volt. Gyakorlatilag a kozvetlenul ajton betuzo napfenynel is tokeletesen latta az erzekelo kozeleben levo targy megletet, hianyat. Az erdekesseg kedveert 0,75mm-es cerna jelenletet, vagy szakadasat kellett erzekelni. Sikerult :D

Udv!
Imre

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Szerintem a külső fény hatását legegyszerűbben úgy lehet kiszűrni, ha - nem az 50 HZ többszörösével - modulált fényforrást használ a Kérdező, vevő gyanánt pedig egy erősitéssel rendelkező aktiv szűrőt.
(Hozzátenném, hogy megboldogult ifjúként egy darabig foglalkoztam kötőgépek "elektronizálásával", tapasztalataim szerint ha valahová, hát oda nem való semmiféle optikai érzékelő a porosodás/elkoszolódás miatt. Amik nekem beváltak, mechanikus, mágneses vagy piezo elven működtek.)
A legjobbakat Mindenkinek: Thanatos

0

Sponsored links