You are here

APX100 Végfok munkapont

7 posts / 0 new
Last post
Vaki75
Vaki75 picture

Üdv!
Nem igazán hifi, de azt hiszem a jó kategóriát találtam meg hozzá.
Aki nem ismerné: 2xPL509 ellenütemben és B-osztályú munkapontban.
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy gyárilag milyen nyugalmi anódáram van beállítva ezekben a készülékekben, vagy - ha nincs gyári adat -, akkor mennyire célszerű azt beállítani? (Azt tudom, hogy relatíve kicsi.) A rajzon nem találok erre utalást.
Esetleg ha valaki tudna nekem transzfer karakteresztikát segédrács feszültséggel paraméterezve a PL509-hez az is elég lenne...
Köszönöm!
Gábor

Comments
exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Sajnos ide a mérete miatt nem tudom csatolni az adatlapot,
PL509, küldtem, egy személyes üzenetet.
exGelkás

0

Vaki75
Vaki75 picture

Köszönöm az adatlapot! Sokkal okosabb lettem. Most már biztos, hogy ezzel a csővel nem fogok hangfrekis véget építeni. :) Egyébként beletrafáltam, a 30mA-os nyugalmi anódáramnak jónak kell, hogy legyen. Kb. -42V-os előfeszültség hatására áll be.
A Magyari féle csőkatalógussal vigyázzatok, mert a pl509 csőfejbekötése rosszul van megadva!
Minden jót kívánok és kellemes ünnepeket!

0

besi99
besi99 picture

besi99
A Hobbisoknál figyelemmel kisértem ennek az erősítőnek az élesztését, a szokásos nyugalmi katódáram 44 mA

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz
Meglehetősen instabil volt a gyári cucc is, meglehetősen sok függött a kimenőtrafójától.
Szerintem az EL34 bizonyított. Anno zenekari erősítők szinte csak ilyenekkel épültek.
Ha nem ragaszkodsz a csövekhez, a végfokban, akkor nézz utána, egy
legendás erősítőnek: Quad 405.
Kellemes Karácsonyt kívánok:
exGelkás

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia!
Igen. Az instabilitás elsősorban a stabilizálatlan előfeszültségből származhat. Ezt eléggé furcsáltam is. Nagyobb munkaponti áramot részben ezért nem állítottam be, részben pedig azért, mert tudtam, hogy ez a készülék soha sem lesz ezek után kis amplitudóval vezérelve, pedig a kisebb torzítás indokolná. :)
Quad405: Itt porosodik a szekrényen. Kb. 15 éve követtem el, és messze menőleg meg vagyok vele elégedve, de azért jobban szeretem, ha "üvegből" jön a hang. Jelenleg ECL86-ok ontják a pówert A osztályban. Kellemes hangzású kis végfok a maga pár wattjával. El34: veszett drága, amúgy nagyon "jóindulatú" cső, volt már szerencsém hozzá több alkalommal. Jelenleg a GU50 izgatja a fantáziámat. Szép lassan körvonalazódik ez a projekt is. Papiron már megalkottam: A osztály, ellenütem, Mc.intosh quad-kapcsolás. 2xEcc808 kaszkád differenciál erősítős bemeneti fokozat, 2xPL83 feszültségerősítő a végfokról tápon utánhúzva + a végfok, meglehetősen erős helyi visszacsatolásokkal és nagyon nagy hurokerősítéssel. Jelenleg a vasanyag gyüjtögetése folyik a kimenőkhöz. Még én is kíváncsi vagyok rá, hogy mi fog belőle kisűlni. :)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Szép kis project! Az valóban igaz, hogy a csöveseknek plasztikusabb hangja van, minden mérés ellenére, mint a félvezetősöknek, fülhallás alapján. Talán az Oriszter-nek volt
ilyen bársonyos hangja. Azt hiszem, a csöves végfokok csendes eltűnését, a precízen megtekert trafók gyártási költségei
okozhatták. A hangjuk, pedig azok reneszánszához. Sok sikert, és türelmet a trafókfoz! Ha elkészíted, szívesen veszek róla minden képet, történetet.
Üdvözlettel:
exGelkás

0