You are here

Ariston Genus 23 RFFI gázkazán nem indul

4 posts / 0 new
Last post
Kiq
Kiq picture

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, mivel a címben is említett Ariston Genus 23 RFFI (csak fűtésre) fali (turbós) gázkazánom nem indul, csak unszolásra - ezt lentebb kifejtem.
A hibajelenség a következő:
A keringető szivattyú megy folyamatosan, nem akar megállni, de sem szellőztetés, sem gyújtás nem indul. Ez az alapjelenség.
Úgy tudtam indulásra késztetni, hogy - ahogy megfigyeltem - első lépésben a szellőztetés indul, mégpedig a reléje megfelelő lába negatív (föld, test) polaritást kap. Ha ez a relé behúz, minden elindul szépen. Eddig egy ilyen kézi indítás után körülbelül egy napig nem kellett hozzányúlni, ment magától.
Közben kicseréltem a lángfigyelő kondenzátorát, egy 7812-t és átforrasztottam a paneleket. Ahogy látom, a 7812 a relék tekercseinek táp ellátásáért felel. Ha lehúzom a lángérzékelő vezetékét, folyamatosan gyújtani akar. Gondolom, ez jól működik.
Jelenleg rosszabbodott a helyzet, mert az indításhoz használt rövidzárat (csipeszt) már benne kell hagyni, hogy menjen. Látszólag a 230V-os panelen lévő, már cserélt 7812-es környéke van megfeketedve a hőtől, de elektromos összeköttetés van, vezetősávok jók.
Ha lehúzom a hőmérő érzékelő csatlakozóját, a kijelző LED-ek reagálnak. Az áramlásmérő működik.

Előre is köszönöm a tippeket!
 

Comments
zsugori
zsugori picture
***

szia
nem egy tranzisztornak kéne kapcsolnia azt a relét? dobd  ki  belőle vagy cseréld le

1

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 7812-n megvan a 12 V?
A többi feszültség rendben van?

Bálint

1