You are here

ASUS A88XM-PLUS alaplap leszívja a BIOS elemet

10 posts / 0 new
Last post
knight87
knight87 picture

Üdv!

A címben említett lap leszívja az elemet (CR2032, mindenki ismeri), értsd, néhány óra alatt képes ezt megtenni. Az elemet kivéve, és a foglalatán ellenállást mérve 5,5 kOHm-ot mérek. Na már most ez szerintem elég alacsony ellenállás, másik lapot hasonlóképp vizsgálva kb. 0,5-0,7 MOhm-ot mérek. Ha a BIOS IC-t kiveszem a foglalatból, a helyzet nem változik, viszont ha a törlő jumpert lehúzom, a mért érték normális lesz.

Soha nem találkoztam még ilyennel, és sajnos rajzot se találtam róla, de SMD kondira gyanakszok, ami ha nem is zárlatos, de szivárog a föld felé.

Láttatok már ilyet?

Köszi smiley

Comments
agressiv
agressiv picture
*

A jumper úgy van bekötve, hogy az egyik láb a feszültség, a középső a IO kontroller bemenete, a szélső GND. Tehát vagy a kontroller bemenetét kötöd földre, ezzel kisütve a kondit is, vagy kapja a feszt az IC. Az elem és a 3.3V készenléti feszültség egy közös katódos diódára érkezik, aminek a katódja megy a jumperre. Az esetek 99%-ban, mindössze ennyi ennek a kapcsolása. Ha szívja az elemet, akkor általában döglött az kontroller bemenete. Amúgy megtartja az időt áramtalanítva?

Az elem után és a jumper és a kontroller között is szokott lenni néhány K soros ellenállás, mérd meg az IC lábán és a jumperen is, hogy mekkora a feszültség, akkor láthatod, hogy az IC nyeli, vagy útközben van terhelve.

0

knight87
knight87 picture

Amíg az elem bírja, addig tartja csak az órát.
IC kint, jumper lent, új elem a helyén, üresjárati fesz 3.3V. Ha felteszem a jumpert, a fesz rögtön leesik 3,2V-ra, és szépen egyenletesen csökken, tehát nem az IC a rossz. Méregetem...

Az 1-2 tüske között mérve 0,9 MOhm mérhető, 2-3 között 37 Ohm! Az elég kicsi, sőt, rendellenesnek tűnik! Tehát ezek alapján amikor felrakom a jumper az 1-2-re, akkor is 37 Ohm-mal kötődik földre az egész. És az IC nincs is a foglalatban... 89mA...nem csoda, h gyorsan meríti az elemet! De még nem tudom melyik alkatrész okozza.

0

agressiv
agressiv picture
*

Az elem feszültsége nem a flash IC-re megy, hanem EC controllerre, ami a bal alsó részen van, nuvoton felirattal. Esélyes hibalehetőség még a közös katódos dióda rövidzárja, ami azt jelenti, hogy áramtalanítva a készenléti 3.3V az elemről megy. :) Kiszedett elemmel mérd a foglalaton a feszültséget készenlétben, normáls esetben nem szabad ott lennie feszültségnek, vagy max annyinak amennyit a dióda átereszt. Ha van rajta 3.3V és még akár terhelhető is valamennyire, akkor megvan a probléma.

1

knight87
knight87 picture

Ha rákötöm a tápot, az elem foglalatán mérhető 3,1V, ha a jumpert is felteszem, akkor 2,9-re esik.

A tüskék 2-3 lába között jelenleg 90 Ohm körüli értéket mérek, de volt már 37 is. Nem értem miért változik, úgy gondolom akkor tud, ha kondenzátor van a körben...de nem egyértelmű. Rajz hiányában csak tapogatózok. A diódát (amit a mérések alapján annak gondoltam) kicseréltem egy másik lapról, de nem változott a helyzet. Másik lapon közvetlen az elem mellett van a dupla dióda, szépen mérhetőek a megfelelő értékek. Az elem foglalatán annál csak 0,5V, annyit átenged a dióda. De ennél az elem mellett nincs semmi, csak odébb, a Sata csatlakozók mellett. Oda követtem le a + ágat.

0

knight87
knight87 picture

Értem, világos :)
Meló után meg is nézem ezeket.

Köszönöm!

0

pika75
pika75 picture

Szia. Bocs hogy beleidetlenkedek, de nekem elso olvasasra az jutott eszembe, hogy a torlo jumper nem a megfelelo pozicioban van. Ha ez igaz, nem csoda hogy lemeriti az elemet. Most hirtelen nem tudtam nagyon belemerulni, de ha csak 2 tuske van a torlesre, lehet nem is kell jumper oda. Udv.

0

knight87
knight87 picture

Hello! Megfogalmazás kérdése...így sikerült.

3 tüske van, 1-2 Normal, 2-3 Clear.

Nem lehet törlés módban, úgy nem menne a lap sem, márpedig az hibátlanul működik, kivéve, hogy az elem lemerülése miatt elszállnak a BIOS beállításai.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
1-2 tüske zárva kell legyen nagyító ecset stb

0

knight87
knight87 picture

Üdv!

Tudom, hogy melyik pozícióban kell lennie, volt már a kezemben sok alaplap....

Mikroszkópom is van, ha arra van szükség.

Ecset?? Ezt nem egészen értem...

Némi száraz poron kívül nem volt más a gépben, kifújattam tisztára, a lap kint van a házból.

0

Sponsored links