You are here

Asus F5N laptop kijelző háttérfény probléma

2 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Adott a címben szereplő őskori laptop és a mai napig működött, ma egyik pillanatról a másikra elszállt a háttérfénye.
Korábban volt már olyan, hogy töltés közben másodpercenként írta, hogy csatlakozva/leválasztva a táp, de feltöltve vagy aksi nélkül működött rendesen tápról is. Cseréltem tápot, semmi eredmény. Ezt megszoktam és csak feltöltve használtam AC-ról is.
Ma betöltés után fél perccel elsötétült a képernyő. Újraindításnál megint van kép kb. 5-8mp-ig, tehát a BIOS post üzentek megjelennek, vagy még maga a BIOS is, de aztán utána megint a nagy feketeség, de belevilágítva a kijelzőbe még látszik, hogy maga a gép még megy és teszi a dolgát.
Találkoztam már rossz fénycsöves kijelzővel, de az vagy vibrált, vagy gyenge fényereje volt "halála előtt", vagy legalább próbált begyújtani folyamatosan (és ez látszott), ám ebben nem látszik újabb gyújtási próbálkozás és vibrálás sem az elsötétedés előtt.
Mi mehetett ki és érdemes-e még javítani/cserélni?

Más régi laptopok még vannak a közelben, amik kijelzői bár eltérőek, de a háttérvilágítás rész (2 szálas meghajtás) talán azonos lehet feszültségre.
A kis panelt érdemes cserélni, ami a háttér meghajtója (és kompatibilis lehet más is), vagy máshol lehet a probléma?

Nagyon nem akarok belemászni, tehát ha hosszasan méregetni kéne, alapműszeren kívül más nincs.
De ha ilyen meghajtóegység cseréjével orvosolható, azt még megpróbálnám. Fénycsövet már nem cserélnék.

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Említetted hogy vannak más kijelzők kéznél. Próbára dugd rá az inverterre valamelyik kijelző háttérfény cső csatlakozóját. Ha azzal hosszan világít, akkor cső hiba lesz..

0