You are here

ASUS P8Q77M alaplap lassan indul Win10 alatt. MEGOLDVA!

28 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok!
Nem régen szert tettem egy ASUS p8q77m típusú alaplapra. Valamivel modernebb mint ami nekem eddig volt, ami egy Gigabyte GA ep43ds3l. Az asusban Egy I5 3470 proci, 4GB DDR3 1600Mhz ram, valamint egy SATA3 WD-1T HDD (6 hónapos)van , valamint egy gyengébb GF9400GT videokártya.A Gigában egy E8400 proci,4Gb  DDR2 800Mhz RAM egy SATA2 valamilyen 250GB HDD, és egy GF8400 GS videókártya. Mind a kettő WIN10 x64 1909 rendszer van kb ugyan azokkal a programokkal. A különbség az hogy az ASUS-t UEFIben telepítettem, gondolván a gyorsabb indulásra.De nem ! A giga kb 5* gyorsabban betölt 0-ról a használható állapotig mint az ASUS.A rendszergyorsításról fellelhető irodalmat már amit megtaláltam , átolvastam, beállítottam.Tehát a nem feltétlenül a winnel induló programokat letiltottam , kigyomláltam , mégis lassú. A BIOS.ban a FAST BOOT bekapcsolva , CSM mod UEFI , bár vannak opciók amit csak legacyben enged , pl a PCI foglalatokat mert a videokártya nem UEFI illesztőprogramos.De ettől még véleményem szerint nem lehetne 5* lassabb az indulás. Érdekes módon MBR Legacy módban sem volt gyorsabb.Ha secur bootot át állítom el sem indul.Van valami ötletetek hogy mit kellene vele csinálni? (SSD-re most nem futja)
Üdv belfi

Úgy néz ki hogy a VIA HD Audio illesztője okozta a problémát- Lecseréltem egy régebbi verzióra  és most kb 20" és már az asztalnál van .
Köszönet mindenkinek aki segített, vagy próbált segíteni.
BUÉK minden Tanyalakónak!
Üd Belfi!

 

Comments
Jaca
Jaca picture

Szia!

A hálózati kapcsolatok tudják még visszafogni az indulást.
Fillérekért lehet venni kisebb HDD-ket, és friss telepítéssel lehet kísérletezni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia!
Hát nem tudom (ezért írtam nektek) de ami most az ASUS-ban van HDD eddig a Gigabyte-ben volt. SATA3 HDD  SATA 2 portra kötve . Ott nem mutatott  semmi  olyat hogy nála lenne a baj.Semmi gond nem volt vele. Itt viszont nem tudok rájönni mi az ami miatt késik a rendszerindítás. Még ha nagyobbak az illesztőprogramok akkor sem kellene ilyet produkálni. A minimum az lenne hogy ugyan olyan sebességgel induljon, mivel a  processzor és a  RAM sebessége  a "kétszerese" lett.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Világosan megadtam a választ a kérdésedre. Igen az új hardver miatt lassú a HDD-vel, a sok apró file miatt amit beolvas és nem fogsz tudni vele mit csinálni. Próbálj ki egy olcsó notit HDD-vel, az vagy 3 percig indul és még 10 míg az asztal magához tér, ha nincs kiganézva a windows. Ha eleinte nem köszörül a HDD és csak a pöttyök peregnek, akkor SATA driver gond lehet, de az ma már ritka, pláne, ha AHCI-re van állítva a SATA, ez még az IDE időkben volt gond. A töltési idők a P2-es idők óta a HDD-n múlna, ezért van, hogy az SSD-k megjelenésével rövidültek csak a betöltési idők.

Ha ennyire nem tetszik, tessék venni jóféle NVME SSD-t, annak a szekvenciális olvasási sebessége akár 3GB/sec fölött is lehet, az elérési ideje 0.03ms egy HDD 15-20ms-éhez képest. Utóbbi 1000db file-nál 20másodperc és akkor csak elérte a fileokat, az idő, amíg beolvassa nincs is benne.

File csatolás: 

1

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Egy ismerősömnek  van egy ASUS laposa , 3 éves .Jobban nem ismerem a márkát  valamilyen i3 mert csak két magot mutat a feladatkezelő. A lényeg az hogy az is bűn lassú.Végül is kibírom az a pár másodpercet .
 Üdv Belfi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Amúgy az öreg 80-as samsung minden tekintetben lassabb lesz a TB-os lemeznél az adatsűrűségból adódóan, szóval kár is próbálkozni. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Lehet hogy nem fogom kínozni. Csökkentett módban , megnéztem mik azok a driverek amik nem töltődtek be . Az egyik a VIA HD audio ,a másik a VGA.Nagy valószínűséggel a VIA HD Audio lesz a lassító . Van frissebb mint ami az ASUS oldalán van , majd kipróbálom .
Üdv Belfi.

1

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

A hangcsipek indulása a leglassabb általában, nálam a driver töltés idejének 85%-a az, ameddig a hangkártyát észhez téríti a driver (SB0460 X-fi) meg is akad a folyamatjelző közben. De amúgy miért zavar ez ennyire téged? Hacsak nem restart versenyre készülsz, csak ki lehet bírni naponta egyszer. :) Mellesleg az új driver akár lassabb is lehet, ha kapott puccosabb felhasználói felületet stb.!

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Dehogy készülök semmilyen versenyre :) ! Csak annyi hogy ugye a másik a "KIS"gép, 2mag  3 GHz  800MHz ram  Ez meg 4mag 3,6GHz (3,2-3,6Turbó) 1600MHz ram  , na mondom majd hogy hasít induláskor. És jött a meglepi hogy mégsem hasítgat annyira. Na mondom majd UEFI-ben . Átmentettem egy valag adatot egy csomó lemezre , Forma GPTre  ééééééés ........úgysem hasítgat. Szóval ezen egy kicsit meglepődtem  és keresem az okát hogy miért. Ennél szerintem jobban kellene de ha nem hát nem .(Bár egy ideig biztosan macerálja majd a csőrőm , mert volt már jobb  , gyorsabb indulás de nem tudom milyen beállításokkal).
Ennyi a felhasználói felület.
 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!

Nem arra gondoltam, hogy a hdd-vel van baj, hanem ha van egy üres HDD-d, akkor azzal lehet "játszani", hogy hogyan telepíted fel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Bocs ,  félre értettem . Hát az éppen lenne , igaz SATAII de szerintem az nem lényeg, legalább is a HDD szempontjából.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Ha van, akkor told fel rá az op rendszert, és minden beállítás program felrakása után mérj bootolási időt. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Éppen most kerestem meg , egy 80 GB SATAII  7200rpm Samsung.El fog tartani egy kis ideig na meg az is hogy alapból nem lesz jó a boot idő , mert a win10 először optimalizálja magát  és csak az után rövidül le a bot idő. A mostani lemez  szerintem már túl van ezen , azért  furcsállom hogy 60 70 mp alatt áll fel a rendszer. (Gigabyt 45mp de ha elveszem a logo beállitást akkor még rövidebb)
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

Melyik az a pont, ahol a betöltésben a giga megelőzi az asust. ?
Az ausuba mind a két vga telepítve van ?
Kell egyáltalán a GF9400GT ?

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia AzzA!
0-rálól indítva  a rendszerbetöltésnél van valami,  mert a Gigánál a "kígyó" kb másfélszer fordul meg, és már az üdvözlő, vagy a zárolási kép  jelenik meg, az Asusnál olyan 6-7szer kergeti a farkát az a bizonyos kígyó aztán jön  a "kérem várjon" majd az üdvözlő vagy a zárolási képernyő.A  9400gt  csak a memória kímélés gyanánt van mivel nem játszom, bár ezzel már nem is lehetne.Valamiért nem szeretem az alaplapi VGA-kat , nem tudom miért, de  nem hiszem hogy az lenne a bűnös mert ez volt a Gigában is .

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

Szia,

Én egy pillanatra kivenném azért azt a vga-t.
Desktop gépeknél régebben is volt olyan, hogy alaplap és vga nem minden tipus szerette egymást egyformán.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

A beötltési idő attó függ, hogy mennyi drivert kell betöltenie. A régi lapnál kb. semmit és azok is kisméretűek, egyszerűek voltak, a moder csipeknél már más a helyzet, ráadásul sokkal több is van. Ez van SSD kell.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Azért ez elég fura hogy a gyors rendszerindítás ilyen eltéréseket okoz.Igaz aztán persze veri a az ASUS teljesítményben a gigát csúnyán, de nem ezt vártam az indulásnál.

0

Vote up!

You voted ‘up’

csakyt
csakyt picture

Szia
Az SSD-től se várjatok csodát. A fiam most vett egy HP I5-ös laptopot 8gb memóriával. Vett bele egy SSD.-ét, gondolván, hogy gyorsabb lesz. Nekem itthon egy asus P5E-VM HDMI alaplapom van egy intel Q6600.-as procival. A gépemen windows 10.-van. A fiamán is. Ha egyszerre kapcsoljuk be, kb 10mp.-vel gyorsabban feláll az én gépem mint az övé. pedig nekem csak egy 1T sima HDD van berakva.
Tibi
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Akkor ott valami nagyon súlyos probléma van a notival.

0

Vote up!

You voted ‘up’

csakyt
csakyt picture

Szia
 Nincs semmi gond vele. Gyönyörűen megy. De sokan azt gondolják, hogy egy ssd az sokat számít. hát szinte semmit ha egy gép jól van beállítva. Lényeges, hogy a bios miként van beállítva, mert a legtöbb időt az veszi el, ameddig túljut a bios-on.
Tibi

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia csakyt!
Az unokáknak csináltam egy  gépet ASUS p5l-mx lap, Pentium Dual core E2180 proci  2Gb ram Win 10. Hát meglepően jól megy persze nem a mai játékokkal .És gyorsabban betölt mint az enyém :D !

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Win 10 és 32, vagy 64GB, Mennyi idő az a "lassú betöltés"? Valamiért én azt tapasztalom, hogy a múlt havi frissítés óta az én gépem is észrevehetően  lassabban tölt be, mint a frissítés előtt. Van gyors SSD-m is. /Win 10 /64 GB/

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Formasu!
Mind a két gépen ugyan az az opsys van  WIN10 1909 x64. A lassúság  abban ál  hogy a "kígyó" az asusnál lagalább 6* kergeti körbe a farkát  míg a másik gép kb 1,5-nél beadja  a zárolási majd az üdvözlő képernyőt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!

Most én is megnéztem, hogy nálam mi a helyzet. A 1909-es frissítés előtt /Win 10x64 bit/ max. 30 sec. alatt jött meg az asztal.  A frissítés után figyeltem fel arra, hogy nagyon lelassult, most 1' alatt jön elő az asztal, mint régebben a HDD-vel.... Nálam SSD-n van az OP rendszer. Semmi hardver változás nem történt, 4 magos proc, 4 GB Ram.

Up: Nem hagyott nyugodni, és eszembe jutott, hogy a közelmúltban volt valami indulási gond a géppel, és áttettem az SSD csatit egy másikba az alaplapon. Most vissza tettem az elsőbe, és a gép megint gyorsan indul. Tehát: nem mindegy, hogy melyik csatiba van dugva az alaplapon a kábel. Ez hátha neked is segíthet... 

Van egy I7-es laptopom, ez mindig kicsit gyorsabb volt, mint az asztali gépem. A laptopon most 28 sec alatt jött meg az asztal.  Én is kíváncsi vagyok, mi okozhatja a lassulást.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Nekem is ez a bajom bár én két gép viszonylatában vettem észre  hogy az erősebb a lassabb , legalább is amíg be nem tölt.Lehet hogy van abban is valami amit fentebb írtak, hogy más az illesztő , de akkor sem lehetne ekkora különbség ráadásul a rosszabb gép javára.És vissza gondolva volt olyan időszak , amikor 30" alatt betöltött a rendszer azaz a kígyó csak 1,5-öt fordult , de ezt az állapotot azóta sem tudom előhozni.Az viszont elképzelhető hogy nem tettem fel azokat az illesztőket amiket az ASUS oldalán találtam a 8-8.1 rendszerhez.(A 10-eshez csak bios és chipset  és LAN illesztő van , de kiderült az régebbi mint amit a gép tesz fel saját magának. )
Nálam a SATAIII csatlakozóban van  valami SATAIII/1 ként van jelölve. Minden esetre a bootmanager szerint jó helyen van.A HD sentinel is azt írja hogy 6Gbit/s az átviteli sebesség. (elméletben )

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

Mi 64GB ?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Nagy Britanniából származó Win10 :)  64 bites akar lenni :)

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content