You are here

Asus RT-AC66U hibás router

27 posts / 0 new
Last post
spgabor
spgabor picture

Sziasztok!

Asus RT-AC66U típusú routerrel kapcsolatban érdeklődöm. Hibásan vettem, az antennák miatt, de gondoltam egy próbát megér, hátha talpra lehet állítani. Ebben kérek segítséget azoktól, akik csináltak már ilyet.
Hibajelenség: router elindítás után a wan, a lan1 és a lan2 portok ledjei folyamatosan világít. Mindegyik port amúgy halott. Az 5GHz-es hálózat megy rajta mindig, de néha megszakad. Bár ez lehet a leszerelt antennák miatt. Illetve a 2,4GHz-es hálózat néhány újraindítás alkalmával működik.
A router saját logja és egy USB-soros TTL átalakítóval puttyal kiolvastam a firmware logot. Néhány hibát láttam benne, de nekem nem túl sokat mondanak ezek.

A kérdésem az, hogy az eszköz életre kelthető, vagy hardver hibája van és dobjam ki?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv:
spgabor

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Lehet, hogy triviális, de csináltál rajta factory resetet?

Üdv,

László

0

Vote up!

You voted ‘up’

pityu064
pityu064 picture

Wifiről ha elérhető akkor onnan is mennie kell a firmware frissitésnek

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

A firmware le is frissül, de a hiba nem oldódik meg tőle.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Ez hardveres hiba, általában villám szokta helyrerakni így.

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Köszi!
Akkor nem görcsölök rajta, megy az elektromos kukába.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg
kozakg picture

Tudta?
http://www.techmonitor.hu/piacmonitor/vilag-hir/120-eves-jubileumat-unnepli-az-ipari-robotgyarto-kuka-20181017

Biztos, hogy ezt ide akartad beírni?
Nem. De "elengedtük" /valami bug van a színezéssel mert a zöld meg átváltott pirosra, vagy is egyesült a linkkel/
Most már jó.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kojot
kojot picture

Lehet, hogy téglásítva van???

openwrt.org-on nézz körbe, ott találshatsz rá megoldást. Én elég sokat rendberaktam, azt is amit én szúrtam el, meg amit más...

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Elképzelhető, hogy egy hibás fw frissítés téglásította. Bár valamennyire meg megy, a logokból is látszik. Nézegettem a külföldi fórumokat, ahol a tftp-s és az Asus recovery programját írták szinte mindenhol. Ezek nem segítenek sajnos, mert a lan része halott. Recovery módba be tudom léptetni, de akkor sem kommunikál a lan portokon.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kojot
kojot picture

Akkor fw frissítés megoldja a problémát. Ez hibás szoftver frissítés a tipikus esete. Etherneten nem kommunikál, de soros porton olyankor még elérhető.

Visszatérve fentebbi hozsázólásra ... akkor lenne hw hiba villám által, ha pl a wan port nem működik normális szofttal. Nincs kapcsolat, nem vesz fel dhcp címet szakadozónak tűnik...
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

DHCP van rajta. Az 5GHz wifi mindig megy, de az sem stabil. Valamikor leszakad. 2,4GHz ritkán van csak, amikor volt elég stabil volt. A wan és lan portok egyáltalán nem mennek.
Szoftveresen az eddig talált javítási megoldások nem vezettek eredményre sajnos.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kojot
kojot picture

Azért javasoltam volna az openwrt-t soros porton xterminálon keresztül feltölteni.

MERT ha a belső switch van elkonfigurálva, akkor (is) csinálhat ilyet. Én is zártam már ki magamat ezzel a routerből.
tippem szerint valaki okos volt, látott egy leírást, kipróbálta, konfigurált és így járt. A gyári sw nem hiszem, hogy ezeket piszkálja, mert feltételezi, hogy minden rendben van. Az csak szoftot cserél.

HA ezzel sem jön helyre, akkor esetleg lehet hogy hw hiba de még akkor is megnézném a belső regiszterek dolgait, hogy ott állnak-e ahol kell!

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Néztem az openwrt fórumát, de a router típusára kerestem, ami nem hozott eredményt, így egyenlőre jegeltem a dolgot. A baj az, hogy nem tudom az előzményeit, mert nem nálam ment tönkre.
Amit írtál, azt mindenképp kipróbálnám, mert ha hardware hibás is az eszköz, hátha tanulok belőle valami újat.
Kell hozzá valami céleszköz, amivel a soros portra köthetem az eszközt? Milyen programmal megy a feltöltés? Illetve ha nincs a típushoz openwrt disztribúció, akkor mit kellene rá feltölteni?

Egy TP-Link routeremet régen kinyírtam azzal, hogy eladás előtt Openwrt-ről a gyári firmware-re akartam visszatenni, de valamit elrontottam, mert tégla lett az egész. Azon viszint semmi nem ment, csak folyamatosan újraindult. Azt soros porttal megjavítottam egy leírás szerint, de olyan régen, hogy már nem is emlékszem a menetére. Illetve ott tisztában voltam a meghibásodás okával.

A belső regiszterek ellenőrzése viszont teljesen sötét folt számomra. Hogy ellenőrizhetem, honnan tudom mi a helyes beállítás? Hogy állítom?

0

Vote up!

You voted ‘up’

kojot
kojot picture

Itt megtalálod vagy típus vagy proci szerint

https://openwrt.org/toh/start?dataflt%5BBrand*%7E%5D=asus

valamint

https://openwrt.org/docs/techref/targets/brcm47xx
Ez utóbbi alapján egyértelműen supported eszköz

Leírni a teljes menetét kicsit hosszú, és esetleg számolgatni is kell. De közel azonos, mint egy TpLink741 soros porti feltöltése.

Xterminálba be kell lépni, abból kommunikálsz az eszközzel, és abból tudsz file-t is feltölteni az eszközre. Ha felment, akkor már  tudod installálni is. Ha az is megvan akkor kiderül, hogy hw hiba, vagy szoftveres. Szóval sok mindent érdemes átolvasni, és sokat meg fogsz tudni az eszköz valós működéséről. Kicsit mindig szopás az első... de utána megveregeted a válladat.

Hjahh ne feledjük a ddwrt-t se! Ott is sok okos információ van ! Ld alább pont erről szóló fórum !

https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=306480&sid=fb3e2f06e9250...

no és másfelé is... szóval egységes teljes leírás csak nagyon kevés van, csak a legismertebbek vannak kidolgozgatva

https://wikidevi.com/wiki/ASUS_RT-AC66U

1

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Szia!

Ma délután volt időm ismét próbálgatni a routert. Fura módon, amikor itt hagytam pár napja, akkor a gyári firmware-ben állítgattam webes felületen. Most bekapcsoláskor egyből volt wifi 2.4GHz-wn és az egyes lan csatin hálózat is. De a vezetéken IP-t nem osztott a DHCP. Nem is értem az okát, mert semmi különlegeset nem állítottam be emlékeim szerint.

Felraktam a dd-wrt-t. OpenWrt esetében volt egy kis problémám a proci beazonosítás során, illetve próbáltam a Tomato fw-t, de azt instabilnak találtam. Ezért inkább a DD-t választottam végül. Felrakni pendrive-ról usb-ttl átalakítón kersztül putty-al telepítettem.
Szóval dd-wrt-nél a következőket tapasztaltam. A 2.4GHz-es wifi ledje itt már világít, de ugyanúgy nincs hálózat. Viszont ha a hálózati beállításokat állítgatom, akkor egyszercsak megjön. Dd-wrt alatt lehet több vlan-t létrehozni. Kettő van alapból, egy a WAN és egy a LAN portoknak. Ha ezt a kettőt egybe húzom, akkor megjön a 2.4-es wifi. Ez kicsit érdekes, nem tudom az okát. Lehet, hogy a kettő nem is függ össze.
Amiért végülis írok, az a putty-ből kinyert infók. Ez most kicsit beszédesebb, mint korábban, bár nekem még mindig nem mond sok infót. Ami érdekes a hálózati hibák előtt, az a preinit fájl 66. sora:
/bin/echo $CONNTRACK_MAX > /proc/sys/net/ipv4/ip_conntrack_max

Mit tudnék még rajta megnézni? A fórumokban általában nvram törléseket írnak. De ez nálam nem segít. Próbáltam a fizikai csatlakozó IP-t beállítani parancssorból, de nem vezetett az sem eredményre.

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Szia!

Köszönöm az információkat! Átolvasom az Openwrt-t még egyszer. DD-WRT-t néztem, mert ahhoz van szoftver.
Ezeknél ott akadtam el mindig, amikor az nvram-ot törölni kell, de nem mindegy melyik részét. Ezt anno a TP-Link-nél konkrét leírás alapján nem volt nehéz, de ahhoz nem találtam még leírást, hogy más router esetén hogy tudom kiszámolni, melyik területet kell törölni, az új adatokat melyik területre írjam úgy, hogy ne legyen végleg tégla az egész. Keresgélek ezzel kapcsolatban továbi infókat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kojot
kojot picture

Azok a vlanok az eszköz belső switch-je. Ha azt elcseszed, akkor szokott előfordulni, hogy valamelyik port (pl a wan) vagy port köteg nem működik. Pl az ethernetek nem, de a wifi igen.
Ennél a tipusnál az 5GHz asszem még fejlesztés alatt áll, az nincs kész.

A log alapján az nvrom el van piszkálva (SIOCGIFFLAGS: No such device), azért jön fel olyan sokszor az eth0/1 hiba. A googli a barátod, hogy minek hol kellene állnia, és az mit is csinál?!

/etc/preinit: line 66: can't create /proc/sys/net/ipv4/ip_conntrack_max: nonexistent directory
nem létező könyvtár ..javítsd, tegyél be egy létrehozó sort, vagy valami hasonló. Mivel egy része még fejlesztési állapotban van, előfordulhat ilyesmi.

Egy kis segítséget találtam a bogarászáshoz

https://wl500g.info/showthread.php?27828-Asus-amp-Broadcom&langid=5

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Szia!

Nagyon köszönöm az eddigi segítséget!
A napokban sokat foglalkoztam a dologgal. Az alábbi leírás alapján a 2.4-es wifit sikerült aránylag stabilan beüzemelnem. Néha eldobálja a laptopom, de a Windows-ban a wifi ki-bekapcsolásra visszajön. Illetve telefonon stabil a 2.4 és az 5 GHz is. Így egyenlőre ezzel többet nem foglalkozom.
Terminálból próbálom inkább javítgatni, mert felületről sokkal kevésbé konfigurálható, viszont a terminálhoz elég nehéz elsőre megfelelő infókat összeguglizni. Tegnap találtam már egy fórumleírást a portok konfigurációjára. Viszont nem volt teljesen egyértelmű. Most erre fogok ráfeküdni, hátha a fizikai portokat is vissza lehet hozni.
A logban amúgy több helyen is van nem létező hivatkozás, ezeket is át fogom nézni még párszor. Bár amiket ezekre a neten találtam, eddig nem volt kész megoldás. Láttam olyat is, ahol konkrét fájlt keresne az inicializáláskor, aminek viszont valami tartalmának kellene lennie.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Ez 102% hogy hardverhiba 2%-os hibahatárral.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A tápja jó? Legutóbb egy Asus vezetékes nálunk hasonló tünetekkel halt meg. Dugasztápja van, de AC 9V, a panel egyik fele egy PWM táp, a másik a router, 3,3V-ot csinálna...elfáradt a 2 puffer és melegedtek, a táp összeomlott.

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Szia!

19V a gyári tápja, ezért egy átalakítóval a laptopom tápjával használom. Így a táphibát kizárnám.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Ez jó... ooo
És a belső tápok?

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

A panelt annyira nem nézegettem, hogy milyen belső tápjai vannak. Ezt két okból nem tettem. Az egyik azért, mert szinte nem látni semmit az árnyékolás és a hűtőborda miatt. Illetve elsősorban a szoftveres oldaláról próbáltam volna megközelíteni a dolgot, hogy valaki egy hibás frissítéssel tette padlóra. Ennek viszont ellentmond a telepített szoftver verzió, ami a legfrissebb gyári.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia!
Nem kötözködni akarok, de ha 1 táppal használod, próbálj ki 1 másikat, mert így lehet körözni, azt kiderül sok idő múlva a táphiba....(és ezzel teljesen kizárod)
Szép Napot!
Berti

0

Vote up!

You voted ‘up’

spgabor
spgabor picture

Azért nem gondolom a táphibát valósnak, mert akitől vettem, ő úgy árulta, hogy ugyan ezzel a hibajelenséggel kapta. Mivel tápot nem kapott hozzá, ezért vett hozzá egy újat, amit a router vételárának a kétszereséért adott volna hozzá. Szóval az ő új tápjával ugyan az volt a hibajelenség, mint nálam. Mivel nekem elsősorban csak az antennák miatt kellett, ezért nem vettem meg a tápot.

1

Vote up!

You voted ‘up’

wigyori
wigyori picture

Sziasztok,

OpenWrt dev here.

Azzal teljesen jo iranyba indultal el az elejen, hogy a soroskonzolt megnezted, hogy mit is csinal. A gyari fw-k altalaban ilyenek, hogy a gyarto, illetve az OEM tobb bugot nem javit ki bennuk, vagy "hibakat dobalnak", ezzel sajnos nem tudsz mit kezdeni. Azt, hogy mennyire hardverhiba amit tapasztalsz, jo kerdes.

Maga a router valoszinuleg sose lesz teljesen supportalva OpenWrt-ben, mivel a BCM4360 wifi chiphez nincs normalis open driver, es (mivel vannak jobbak nala, pl. a QCA-k) valoszinuleg nem is lesz. Wired routerkent, vagy torrent/monitoring/egyeb stationkent persze tudod hasznalni, de gondolom nem ez a fo cel. :)

A dd-wrt-t esetleg megnezheted, hogy csinaltak-e ehhez a routerhez firmwaret, ok - hogyismondjam - lazabban allnak hozza a binary-only driverekhez, de ebben nem tudok segiteni. :)

Udv,
-w-

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Berti
Berti picture

Szia Gábor!

Így két külön táppal is ugyanazt a hibát produkálja, táphiba kizárva...(külső)

Szép Napot!
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content