You are here

Audio/SPDIF jel átvitele rádiófrekvencián... MEGOLDVA: Video Senderrel

21 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Korábban már felmerült talán 2-3 éve a kérdés, akkor végül nem lett rá szükség, de most ismét aktuálissá vált. Kb. 80 méter távolságot kell áthidalnom kábel nélkül (víz felett) audio jellel, ahol a fizikai rálátás korlátozott. (Infra nem használható a napfény miatt sem és a rálátás hiánya miatt sem.) . A sima FM adó (transmitter) vagy kevés (10mW) és gagyi hangzású ehhez, vagy nagy teljesítményű (6W), ami már megfelelne, de ez a rádiós mikrofonokat is bezavarja a nagy teljesítménye miatt, tehát a standard analóg FM átvitel megbukott. Több helyen olvastam, hogy átlag "video sender" elég volt ahhoz, hogy a SPDIF kimenetet a sender video csatlakozójára kötve a receiver-en egy még működő SPDIF jel legyen, de ezt oszcilloszkóppal mérték és a küldött/fogadott hullámok sokat torzultak, noha a hang ennek ellenére hibátlan maradt. Gondolom ez a vevő korrekciós képességétől is függ. Bár ezek a régi videó senderek 20-30m-re adtak csupán (szobán belül)... a tesztelő egy 5,8GHz-es drónkamera adóját használta erre a célra. Neki a fizikai mozgás volt a problémája, mert a vevője mozgott... nekem nem mozogna, de előtte az emberek igen. Analóg jeles átvitel is megfelelne, csak ott nő az alapzaj, torzul a hang és az FM adás zavarja a mikrofonokat. (Mondjuk a mikrofonokat is használhatnám átvitelre, de 1 vevő van 4 mikrofonhoz és az a keverő mellett kell legyen és nem az erősítő mellett, tehát bár lenne megoldás, de ez is kilőve, hiszen saját rendeltetésére is kell használni... plusz itt is alapzajjal kellett volna számolni (meg átalakítással: line bemenet). Wifi/bluetooth átvitel nem opció, mert több ilyen eszköz van az adott helyen, így azok interferenciája megakasztaná a hangot. (2,4GHz teljesen kizárva.) Van bármi lehetőség, hogy ne kelljen 20eFt-ért (1,2GHz/1,3GHz/5,8GHz-es) audio sender-receiver párost venni, hanem olcsóbban is kivitelezhető? A videó sender-receiver páros pl. 15eFt-os összeg lenne "csak", de az csak képet sugároz és max monó hangot, tehát abban kizárólag a SPDIF megoldás létezne, ha a vevő tudja kezelni a torzult hullámokat (ami így lutri, hiszen vásárlás előtt nem tudom tesztelni). Profi eszköz kapható a célra 40-80eFt között, de 2 alkalomra kell, így nem kifizetődő. A késleltetés is szempont, hogy 40ms alatt legyen, hiszen mikrofonba is beszélnek és tudom milyen zavaró késve visszahallani az elmondott szöveget!

Comments
proba
proba picture

Régen találtam egész jó FM transmitter modult. házak között tudta a 100 métert. De most nem találom. Annyira nem biztos hogy le kellene írni. Mondjuk az rádiósávban sugárzott pár miliwattal, és talán 8 fix frekin lehetett használni, nem csillivilli digitális csoda volt..    

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

5GHz-es wifi kapcsolat fix sávra állítva biztosan nem akadna össze semmivel. Kell hozzá két router, amire lehet normális antennát csavarozni (tehát nem fix antennás). 

Ha meg attól tartasz, hogy az emberek mozognak előtte, akkor állványra kell tenni, és a 2,7 méternél magasabb embereken nem kell beengedni :)

0

mosomedve
mosomedve picture

Nézzél körül 433MHz nagy teljesitményű data transmitter/receiver modulok között. Szerintem ott találhatsz megfelelő eszközöket, melyekből össze tudod állitani a szükséges áramköröket.
László

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Akkor kezdem sorban...
1db 5GHz-es routerem van csak (fix antennás: 1db a 2,4GHz-nek és 1db az 5,8GHz-nek), ami használatban van netre, erre van beállítva, tehát elpiszkálva netem nincs... De eleve 13eFt volt 1db router, és 15e-ért meg megkapom az adó-vevő kombót, amit írtam, akkor ez drágább megoldás lenne, mint a kapható kész megoldás. Plusz ugye egy wifi kapcsolatba LAN porton keresztül hogy viszek be SPDIF vagy analóg audio jelet, amit a túloldalon hogyan nyerek ki a másik routerből? Nem lesz számítógép, Raspberry-PI vagy egyéb eszköz a helyszínen, ami streamelni-, és a másik oldalon venni tudna. Meg az analóg/digitál konverzió idő, a streamkonvertálás idő, a wifi átvitel idő, a vevő oldalon visszakonvertálás idő, tehát már több, mint 1 másodperc késésnél tartanék.

A 8 fix frekis és a legtöbb fix frekis FM transmitter nem jó, mert az adott helyszínen rádióval végigpásztáztam és csak szűk sávok vannak szabadon a határ közelsége miatt, a szomszédos ország adói is vehetőek. Ezek az üres, tiszta zónák:
96,0-96,3
97,5-98,5
106,7-107,6
Értelemszerűen ezek közepére szoktam állítani, ha a 6W-osat használom, de fix 8 frekibe ezek közepe tuti nem esik bele. Mondjuk még megoldás lehet a 70MHz-es "keleti" URH sáv, amit itthon már tudtommal nem használnak, de az antennám csak 87,5-108MHz között használható 4 vagy 5 centerfrekivel, tehát az SWR nagyon rossz lenne és így mégjobban zavarna az adó a közelében.

A 100mW kevés is lenne, mert amikor elszállt az adó (15W-os volt), csak az előerősítője üzemelt tovább (100mW-on), ami 1/4-es tetőantennával az udvar végéig sem vitt el. A 15W a legjobb SWR-el sem vitt 3km-nél távolabb sztereóban (6km a teljes sercegős táv) a háztetőről. 6. emeletról már sikerült elérnem 8-10km-es távot belvárosban házak között sugározva. Szóval a 6W talán 1km-re vinne el rálátással... de ahhoz mégis erős, hogy a mikrofonokat zavarja, pedig 800MHz felett dolgoznak és az adó is galvanikusan le van választva mindig a keverőről.

433MHz az a kapunyitó és hasonló eszközök frekije, tehát ha csak véletlenül is nyomna meg valaki egy ilyet, bezavarna. (Pl. a füstgépem is ezen a frekin működik távirányítóval és használatban is lesz.) Nagy teljesítményűeket ilyen frekin nem is találtam... Modulok nem jók, mert nincs lehetőségem dobozolni, antennát hangolni, tápot szűrni, stb. (műszerezettség és tudás hiányában), azaz kész megoldást keresek.

Van több működő CB-m különböző frekiken (csak porosodnak), de ugye egyrészt azok is erősek (3-15W), másrészt ha 2-2-t használnék a sztereó miatt, a hangminőség nem biztos, hogy megfelelő lenne, plusz nem egész napos adásra tervezték ezeket.

A SPDIF-es átvitel azért lenne célszerű, mert akkor a keverőből a zavarmentes jel jönne ki, míg analóg kimeneten van már némi alapzaj, amit az adó saját zaja tovább erősít, majd a rádióvevő szintén ad hozzá valamennyit és ez összegezve jut el az erősítőig.

Sajnos sehol nem találok olyan leírást, hogy pl. ez a videó senderes dolog mennyire stabil fix helyen üzemeltetve. A tükröződések okozták neki a szakadást... a strandon sok a korlát, kerítés, ami szintén tud tükrözni, ezért félek attól, hogy ha ilyen senderre költenék, akkor ugyanazzal a problémával néznék szembe... illetve a jel dekódoló minősége sem ismert, hogy mennyire torz jellel tud még dolgozni. Tehát ha a torz jelet nem tudja venni, az egész ketyerével nem tudok mit kezdeni, mert hangot csak monóban sugároz (és akkusra tervezték, tehát a táp szűrése sem garantált).
2db SPDIF dekóderem van... az egyik egy compressor, amit még adás előtt célszerű használni, hogy a hang folyamatosan limitálva legyen. Ez lenne a profibb dekóder, a másik egy kis kínai 3eFt-os dobozka, aminek hangminősége (dinamikája) rosszabb, mivel gagyibb alkatrészekből van, abban nem bíznék annyira. A compressor a szabott max 1,5m-es kábel helyett közel 7m-ig még stabilan működik, a 10m-es kábellel már viszont nem dolgozott. A kínait nem teszteltem hosszú kábellel.

500 bluetooth találat közül kell kiválogatni azt a 20-30 releváns (nem BT) találatot az Alin, mert a keresőjében nem lehet szavakat kizárni és a transmitter szóra a BT találatokat hozza elsőként több oldalon át... igaz már az ár szerint emelkedőnél is össze-vissza vannak az árak, azt sem tudja rendesen sorba rakni.

Szóval még mindig a SPDIF jeltovábbítás lenne a legjobb, csak bizonytalan a vételi oldalon.

0

mosomedve
mosomedve picture

Közel nulla forintért akarsz megoldani olyan dolgot amivel szemben nagyok az elvárások. Ez nem fog menni. Össze lehet mókólni modulokból, ami esetleg kijönne pár ezer forintból, de te ezzel nem akarsz foglalkozni. Ami viszont jó lehet erre a célra és lészen dobozban kapható az drága! A kettő együtt nem megy!
https://hobbywireless.com/33-ghz-systems-transmitter-receiver-set-c-179_...
László

3

Inhouse
Inhouse picture

Ez az RF videó "átlövő" dolog szerintem nem menne 80m-re. 2,4GHz-es (ezt nyeli el legjobban a környezet) a legtöbb és kb. minden zavarja, ha közéjük áll valaki, tereptárgyak, stb. Egy lakáson belül is meg vannak a korlátai. Egyébként van belőle sztereó hanggal rendelkező is, sőt még az infra távirányító jelét is átviszi, bár ez utóbbit külön 433MHz-en teszi.
A házilagossal minddel lesz baj valószínűleg...
Esetleg meg lehetne próbálni UHF modulátorral átlőni UHF TV antennákkal, a másik oldalon jobb híján TV tunerrel, vagy sztereó tunerű videómagnóval venni. Van sztereó is, de 2 monó külön is működhetne, más csatornán. A minőség nem lesz profi (20Hz-15kHz, meg ki tudja még a többit), de nem is lenne annyira rossz, ellenben akár stabil is lehetne a működés. De minden házi módszer kétséges valamennyire és igényel barkácsolást, próbákat...
Találtam olcsóbbat, bár itt nincs specifikáció.
Mondjuk ha már a másiknál is szóba került az SPDIF videó sávon való átvitele, akkor ezen is meg lehet próbálni...96kHz-ig elvileg elég a 6MHz, amit a videó sáv tud. Az impedancia ugyanúgy 75ohm, a videó bemenet +/-1V-ba belefér az SPDIF 0,4-0,6V-ja...
De ehhez is kell a sztereó modulátor, egy sztereó RF vevő, és 2 erre alkalmas antenna. Ha van 2 lepkéd, azzal talán már megpróbálhatod. Ha van sztereó videód, akkor már csak a modulátor kell.

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Azért, mielőtt bármit is összedrótoznátok, szkóppal nézzetek rá hogy néz ki egy S/PDIF jelfolyam, meg hogy a videojel.
Nehogy meglepi legyen a végén. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igen, pont egy ilyent ajánlottam volna (Philips SBC VL-1400 Video Link) kipróbálásra. A sztereo hang alapból átmegy, a video jel helyére SPDIF-et beadva - ezt ki kellene próbálni.
Nekem van egy ilyenem, kölcsön tudnám adni kipróbálásra. Aztán ha beválik... Én már nem használom.

Üdv, lcsaszar

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Közel 0 Ft... Kb 17-20e Ft-ért árulnak drónkamerához 5,8GHz-es 3W-os átlövőt, de vagy hang nélkül, vagy monó hanggal vagy beépített mikrofonnal.
25e Ft körül kezdődik a sztereó asztali változat, de annak távolsága max 30m.
Nézegettem modulokat is, de modulban többnyire csak COM port továbbító van, főleg 433MHz-re.

A mellékelt link (3,3GHz) helyett az alin 3W-osat árulnak hasonló áron és az 5,8GHz-es "racing" csatornán, de ott is az a gond, ahogy a link képén, hogy a hang nem sztereó!

96KHz-re nincs szükség, mivel CD-ről dolgozom és minden (régi) diszkótecnika 44,1 (max 48) KHz-en dolgozik (CD-k, keverő, compressor), tehát a sávszélességet fixen 44,1KHz-re lehet számolni, amit ha jól láttam 3MHz elvinne.

Philips: Jeleztem, hogy 2,4GHz nem alkalmas, mert azon megy a helyszínen több wifi, a vendégek telefonján a BT, így lehet, hogy itthon teszten még jó lenne, de a helyszínen már szakadozna.

Korábban D-Link routert használtam és ha amellett egy BT fejhallgatóval hallgattam valamit, szakadt a net is és a BT hangja is. A routert lecserélve ez a probléma már nem áll fent, noha ugyanazon a frekin dolgozik (azonos csatornára van állítva), mint a korábbi, a BT meg ugyanúgy ugrál a csatornák között. Tehát e negatív tapasztalat miatt ódzkodok kicsit, igaz az adatlapján nem írják, hogy a WIFI/BT frekijein vagy picit arrébb megy-e (ahogy az új dolgok valami "orvosi" (medical) frekin mennek).
Mondj egy árat, hogy mennyiért szabadulnál meg tőle, illetve hogy helyileg merre lenne! Elvileg terasz + udvar megoldással tudnám illusztrálni a strandon szereplő korlátokat, terepet (medencét is (mint tükröző) pl. eső után, ami most mindennapos) és hogy ehhez mit szólna a mikrofon, bár a teljesítménye miatt szerintem nem zavarná. Ha elég távolra visz és nem ront az analóg hangon, lehet az is jó lenne... a videóátvitel talán még nem HD, de elképzelhető, hogy van kellő sávszél.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Szereztem egy videó átjátszót.
Adatlapja szerint 100m rálátással, 30m lakásban, na ez nálam 15-20m volt rálátással, lakásban nem próbáltam, tehát a minimumot sem tudta. Kiszedtem belőle a 433MHz-es egységet, így már 25m a végső szakadásmentes távolság digitális átvitellel. Analóg kicsit messzebb visz, de torz 0dB bemenő jel mellett, illetve a kimenete is -9dB körüli, azaz halk, tehát a digitális a megoldás.

2,4GHz-en dolgozik, de a wifi jellemzően nem használt 13 csatornáján is használható (11-ig használatos általában, addig az A-B-C csatornákon közelebb szakad), a D csatorna 2,4835GHz.
Holnap tesztelem a helyszínt, hogy ott mely csatornák foglaltak, de a 25m nagyon határeset sajnos. 25m felett kicsivel néha kisebb pattogás hallatszik, 30m felett több másodpercre megszűnik a vétel.
Bár az analóg még akkor is tiszta, de dinamikájában, hangerejében (ezáltal S/N értékben) sokkal rosszabb.

Próbáltam rendes wifi antennát rátenni routerről, de még rosszabb lett. Jelenleg 2 panel van keresztbe összeforrasztva és az árnyék az antennaszállal fél centin belül rövidrezáródik, igaz 1-1 szálat leforrasztva nem igazán változik semmi. A 25m pont szembeni működéssel érhető el.

Az itthoni wifiből kiindulva a 2,4GHz távolsága közel azonos az adóéval (+10m 1 falon át), míg az 5,8GHz-es max 10-15m, így ezt a tényt alapul véve egy 5GHz-es adó-vevő, amit 100m-re írnak, az még a 20m-t sem érné el.

Még úton van egy 100mW-os FM adó is alternatívaként, de érdekelne, hogy ebből a videó átjátszóból ki lehetne még hozni többet is? (6V 300mA tápja van, netán egy nagyobb teljesítményű táppal, vagy milyen antennával érdemes próbálkozni? Pl. laptop wifi antenna (kis hajtogatott lemezdarab), BT fóliaantenna?)

0

Inhouse
Inhouse picture

Tehát a 2,4GHz-es videójel átlövő videó bemenetére kötött S/PDIF jellel sikerült ezt elérni?
Ez esetben mégis meggondolandó az UHF modulátoros megoldás...

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Igen, 20m-ig rálátással hibátlan a hang. A 45 lépés durván 30-35m, ott már sem az analóg jel, sem a  digitális nem használható.
Az analógban megjelenik a sistergés halkan, de nem ez a fő baj, hanem az, hogy a videó jel ilyenkor belehallatszik az audioba (digitális pattogás).

Az említett lemezantenna sem segített (laptop-wifi).

Viszont a mellékelt fotó alapján megvan a 40 lépés és stabil a jel, bár határeset.
Ha az adó mögé is tennék egy tükröt, segítene?
Sajnos csak 1 ilyen antennám van, ami tükrös, így vagy ide, vagy oda tudom tenni... hova érdemes? (Most a vevőn van.)

A digitális vett jel mind márkás compressoron, mind névtelen kínai D/A átalakítón használható, tehát elég széles lehet a hibajavító réteg az adat mellett, mint a CD, vagy mint a CD esetében Jitter korrigálja a hibás adatokat.

Táv esetében először csak néha belepattog picit, emelve a távot a pattanás helyei nőnek és kimaradássá alakul.

UHF modulátorba az általad is említett "macerásság" miatt nem kezdenék bele... meg hát modulálja, az oké, de nekem adóteljesítmény kell. A videó UHF jele antennaként semmire se jó, akkor arra kéne még egy teljesítményfokozat, tehát már túl lenne bonyolítva a sok eszközzel.

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Nem fogom tudni kipróbálni helyetted, de simán lehet, hogy 100m-t inkább átvisz akár erősítő nélkül is 2 szembefordított antennával UHF sávon modulátorral, mint a 2,4GHz-es kütyü.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Annó ezzel sokat játszottunk, amikor videót 2 tévén kellett lejátszani és a videóban még volt UHF vagy VHF modul (már videóm sincs, mindet elajándékoztam, tehát már ez sem lenne megoldás, mert akkor videókat kell venni). Még a hosszú antennakábelen is romlott a minőség... akkor hogy menne ez levegőben?

Marad így tányéros vevővel és lesz mellé szükségmegoldásként az FM adó. Max 2 keverőt viszek és megkérek egy ottani személyzetet, hogy a másikat mikrofonozás idején ott az erősítő mellett kezelje és ott lesz a mikrofonok vevője is, azon a helyen már elvileg nem zavar bele a rádió.

0

kovacsna
kovacsna picture

Most viccelsz, ezzel a szobai vacakkal?

Amit te meg akarsz oldani egy p2p kapcsolat.

Ahhoz meg kb. ilyen antenna illik:

https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/wireless/aironet-anten...

Az előd:

https://www.itfortrade.com/en/antennas/cisco/air-ant1949-new.html

1km-t simán tudott még szakadó esőben is bitloss nélkül.

Persze más gyártónak is van ilyen <30°-os yagi cucca.

Aztán veszel pl egy ilyet:

https://earthquakesoundshop.com/product/swat-2-4x-wireless-audio-transce...

Rádobod a fenti antennákat aztán szól a muzsika még 100m-re is.

Ja, hogy nem 10e HUF. Nem, de működni fog.

PS:

HA kép is kell...
https://www.endoacustica.com/digital-encrypted-2.4ghz-audio-video-receiv...

KN

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Próbálkoztam több (a gyáritól) eltérő antennával, minddel csak rosszabb lett.

Nem antennaként használom a szombaantennát, hanem csak ernyőként, ami összegyűjti a sugárzást. (Megoldotta a problémát.)

Az másik eszköz nem digitális jelet továbbít, csak analógot.

A harmadik pedig mpeg4-es kódolás után továbbít... digitális jelet minek kódolni mpeg4-be, ami már eleve a kódolás miatt késne is, meg a spdif veszteségmentes, míg az mpeg4 tömörített formátum.

A mostani videó-átlövőn konvertálás nélkül, egy az egyben megy át a jel, nem késik, nem romlik.

Az adó részt hiába ernyőztem, nem volt javulás, de a vevőnél igen.

A strandot (öltöző/vizesblokk) felújítják, így az eddig megszokott helyemről nem tudok dolgozni (mert a büfé került arra a részre). Ez várhatóan 2-3 hónapon belül befejeződik (az újranyitó bulit aug. végére tervezik). Viszont a strand így is üzemel. Azaz pusztán átmeneti megoldás kell, mert a hangfal nem szólhat az utca felé a lakók miatt, így a medence túloldaláról kell jelet adni az erősítőnek.
Azt nem fogja megfizetni a strand, ha én 50-70e Ft-ért veszek egy valóban ilyen célra készített szerkentyűt, igaz ennyiért az is egy analóg fülmonitor csupán, csak jó minőség.

Az árajánlatomat az év elején már leadtam (az alapján rendeltek meg), azóta üzemanyag ár is változott, de nem emelhetek árat év végéig. Azaz ha vennék valami drágább ketyerét, azt 2x 2 napig használnám ott és utána csak porosodna.
Ez jelenleg 4e Ft-ból megvalósult, igaz pont szembe kell rögzíteni az adót és vevőt, de úgy stabil a spdif átvitel.

Tehát nem egy szórakozóhelyre kell állandóra kábelmentesíteni valamit, hanem 4 rendezvény lebonyolítására kell minél olcsóbb megoldás szabadtérre (ezért esett ki az infra/lézer átvitel a napfény miatt).

Feleslegesen linkelsz 20e feletti eszközöket, ennyi veszteséget nem akarok elkönyvelni.
Van FM adóm 6W, igaz analóg, de az tuti stabil lenne, csak zavarja a rádiós mikrofonokat. Tehát meglévő megoldásom is van a problémára, csak lesz 2 mikrofonos fellépő, mindkettő fejmikrofonnal, mert mozog/táncol, így kábeles mikrofon nem használható. 2 napot FM adóval is meg tudok oldani, amikor nincs fellépő, a mikrofonok miatt kell az egész sz...rakodás durván 1,5 óra miatt, ami már műsor közben van (nem az elején, nem a végén), így akkor átállni sem lehet más technikára.

Remélem így már érted a sz...rrágásomat, hogy minél olcsóbb megoldásra törekszem.

0

kovacsna
kovacsna picture

<OFF

Hogy ne.. én mindent is értek.

Én is dolgoztam a zenei iparban épp eleget és barkácsoltam is, DE
hamar rájöttem, a minőség pénzbe kerül és fog is.
Ingyen leves nincs...

És hosszútávon mindig be is igazolódott, hogy érdemes a minőségbe fektetni.

Tőlem aztán mindenki úgy kínlódik, hebrákol low costos dolgokat ahogy akar.

Ajánlom figyelmegbe a győri távköz. tanszéket.
Ott házi feldat a diákoknak a konzervdobozból WiFi antenna készítése, amit le is mérnek aztán.. (ez komoly...láttam!)
Szóval elég olcsó megoldás. Mert a babbal jól lakik az ember, aztán meg dobozból csinál antennát.

További sok sikert!

KN
 /OFF>

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha már DIY, és tudsz forrasztani, akkor még mindig a BiQuadot erőltetném. Rengeteg kalkulátor van fent, mekkora legyen az oldalhossza, milyen messze kell rakni a háta mögött lévő fémlemezt (az si sokat számít, pl állíthatóra is meg lehet csinálni). Másfeles, vagy kettes tömör villanydrót, meg egy egyoldalas nyáklemez kell hozzá. Ja, meg jó koax. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

https://drive.google.com/file/d/0By0F5JjOmOvjNDd3aXpyeXRMXzg/view?usp=sh...

Ezt pár napja teszteltem, 40m-ről hibátlan volt. A vevő egy telefon volt, de előtte egy 400m-re lévő toronyból kaptam a rádiós netet ezen keresztül.
Illetve még a BiQuad antennát javaslom, ami nálam sokszor bizonyított. Ez is valami olyasmi.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ennyire nem vagyok jó panelmaratásban, én térben sziktam forrasztani.

Bejártam a helyszínt, a távolság lelépve 45 lépés, ami itthon lelépve kb. 3-4 lépéssel több, mint a tiszta (szakadásmentes) vétel vége, de holnap majd csinálok mégegy tesztet laptop wifi antennával (lemez) is.
A freki (13 csat) tiszta, de a 11-et több mobil is használta, ami belelóg a 13-asba, így ez ronthat még a vételen, tehát erős a gyanúm, hogy analóg / FM átjátszás lesz, mert határeseten üzemeltetve (távolság), mozgó zavaró tényezőkkel nem bíznék abban, hogy szakadásmentes lesz közel 16 órán át.

0

Sponsored links