You are here

Automata betáp átkapcsoló legegyszerűbben, megszakítással

30 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Adott egy 1 fázisú gép, ami egy tanyán van, sokszor elmegy a betáp. Van diesel is. Az átkapcsolását kellene megoldani automatizálva. A lehető legbolodbiztosabban. Ez egy szivattyú telep, de több gép van, PLC vezérli. Nem gond, ha elmegy a betáp, de a szabály az, hogy 5 perc szünet kell az diesel előtt, és diesel után. Vagyis 5 perc pihi, amíg nincs a kimeneten villany minden átkapcsoláskor. Nincs helyben személyzet.

A feladat:
-mindig az egyik betápról megy. Ha van, ha nincs rajta táp, ha kell a szivattyú, ha nem. 
-Ha a gyári vezérlése elindítja a dieselt, 5 perc táp elvétel a szivattyúnak, majd táp átvált a diesel bemenetre. (erre egy relé kontaktot ad a berendezés, hogy át kell váltani.)
-Ha elmegy a diesel, mert mondjuk kifogy a szufla, túlmelegszik, mit tudom én, akkor 5 perc villany nélkül, majd visszavált a fő betápra.
-Ha megjön a főbetáp, de diesel üzem volt, 5 perc pihi, és átvált a főbetápra.

de a lényeg, hogy a manuális vezérlés MINDIG kikényszerítse  a dieselre váltást, KIVÉVE, ha van főtáp. Persze ha közben elmegy a főtáp, akkor diesel..

És! SOSEM állhat elő az az állapot, hogy a diesel, és a betáp pofával szembe van kapcsolva :) Gondolom ez evidens :)

Nem akarom semmi féle SW alapú dologra bízni, relék, kontaktorok nyitú és záró üzemi érintkezpkkel, segédérintkezők, és HW alapú idzítők korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre :)

Ha egyszer is előnti a telepet a víz, az elég... "kellemetlen"... :)

Csináltam egy vezérlést uC alapon, működik is, de nem bízom benne, jobb volna a HW megoldás. De a sok mágneskapcsolóba már kezdek belezavarodni, és tiszta agy sokat segítene :)

Remélem nem kusza a kívánalom..   Hátha valaki csinált ilyet már, mert olyan, mint a nappali-éjszakai villany átkapcsoló csak 5 perc pihivel, és kikényszeriíthetően..  Én is egy ilyen ötletet faragtam át, de nem bízom benne.. :(

Köszönöm!
 

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia!
 egy teljesen 3.utas megoldás? Az irodalomban "közbenső Dc körös " megoldás.

A bejövő Hálózati 230V.t (de akár a 3f is ) egyenirányitva . Ugyanigy a z  agregát is egyenirányitva . 
-Ha kellően nagy 1000-1200V Graetz , ami birja a 3xInévlegest. Ez 4Pólusú kismegszakitóval biztositva (2P az AC  és 2P a DColdalnak )rakható mellé segédérintkező modul is.
Ezekből kettő-kettő db .hogy legyen tartalék .
Erre csatlakozik az UPS    --ha kapcsoló üzemű az akkutöltője .tölti az akkukat.
                                          --ha nem külön  kapcsoló üzemű akkutöltő.

S a segéd érintkezőkkel  hibajelzést is adhatsz s PLC nek. ami "telefonos segitség "?gyanánt jelzést ad  valakinek.
Ha jól olvastam az UPS ről működik a szivattyú, tehát a többi maradhat változatlan.
Régen a MÁV , Vizügy , POSTA (Távközlés ) csak a relés , mágneskapcsolós megoldást tartotta  "bolond biztosnak ". Mivel ezen főnökök már nyugdijba mentek , igy tizensok éve a vasútnál is elfogadott lett az elektronika.
A táphálózatuk ma már hasonlóan van felépitve.

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A szivattyú AC, a szünetmentes egy színuszos AEG UPS, más is él róla, meg amikor kellett, a szivattyú is. De okos módon le kellett szedni róla, mert az áthudalási időt ette a szivattyú. Szerintem lényegesen olcsóbb lett volna mellé pakolni egy sor akkut, és az egész átkapcsolósdi letudva, nem kell diesel, stb. Bekötni felügyeletbe, ha nincs villany, kibaktat gipszjakab dieseleulzni, de nem... Okosok így döntöttek. Cserébe megy a cseszekedés a gázolajjal, le kell fejteni, dieselt fűteni télen, próbaüzemet tartani. Erre mondják, hogy jobb volt, mint lett... ;)

Most van diesel, ami elviszi a szivattyút napokig, de az ups ha lemerül, megáll a plc,.ami viszi a bódét. No comment kategória, ezzel nem tudok, és nem is akarok mit kezdeni..

Mechanikus reteszes mágneskapcsoló lesz, ebből nem engedek, vagy marad így, kenjék a hajukra..

0

mpisti
mpisti picture

Azért az vicces,hogy a dizel áramfejlesztő működés közben nem veszi át az akkuk töltését és az UPS tápfeszültségének biztosítását. Csak azért működik ha kell, a szivattyúnak áramot biztosítson? Nem sok fantáziája lehetett a tervezőnek aki kieszelte ezt a megoldást....

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem ismered a körülményeket, azért mondod.. Sok telephely van, egy cég adta/csinálta a vezérléseket, de csak 1 van, ahol kell szivattyúzni. Mert tanyavilág.. Gyakorlatilag egy mocsár. Na itt egyedi. Itt úgy volt, hogy minden azonos a többi teleppel, csak az UPS lett nagyobb, és az akkusor picit nagyobb. és egy szerviz dugaljba volt a szivattyú dugva, úszókapcsolóval. A gari, és szerviz az összes telephelyre szól szerződés szerint. Ez az egy van, ami kakukktojat, a szivattyú miatt. Ha erre külön szerződés kellene, külön vezérlés, berendezések,. stb, az nagyban megdobta volna az árat. Ezért nem lehet az eredeti vezérlésre ráhebrákolni semmit..

szóval nem fekete-fehér a világ :)

0

mpisti
mpisti picture

Persze, igazad van, -ha az ember nem ismeri a körülményeket könnyen osztja az észt, de pénzt és lehetőséget nem biztosít hozzá. Nem irigyellek ebben a helyzetben.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez saját seggvédés, mert volt már elöntés, és sokkal nagyobb szívás volt a kármentesítés, mint akár saját zsebből megcsinálni :) Tavasszal MINDIG van árvíz ott..

a nagyfejüeket meg ugye "az van a szerzződésben hogy..".. ja az van.. Csak azt hiába lobogtatja a birka.. Majd elpereskedik 5 évig az alvállalkozóval, aki vagy csődbe megy addig, vagy nem.. De az állomást attól még helyre kell kalapálni.. Mondjuk nekem mindegy, mivel töltöm a munkaidőmet.. Ha jól megfizetik :) Csak szívni nem szeretek :)

0

AzzA
AzzA picture
*

Ez is lehet egy lehetőség ha csak relékben gondolkodsz.

File csatolás: 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszi! Ebben is van munka, látom. :) Meglestem, ez is tökéletes. Hét végén összedrótozom, van fiókban minden, próbra. kipróbálom a Te, és Kalex változatát is. Megfogadom az is, hogy nem sima mágneskpacsoló lesz, hanem olyan pár, ami mechanikusan tiltja egymást, ne nyissanak egymásra. Van ilyen is a ládában, de csak 8A változatban, és vagy 20 éves, így azt nem teszem bele, ezt még keresni kell..

Igy teljesen barombiztos lesz. 

Még annyit  teszek, hogy mivel nincs személyzet helyben, de van GSM átjelzés, kap 1-1 relét, és átjelzést, ha se diesel, se betáp nincs. Nem is értem, ezt mért nem tették meg eddig. Nagy esőben is kihúzza szivattyú nnélkül 4 órát, mert van elég nagy gödör, hogy ezt mért nem tervezték oda, ez nekem homály.. de mindegy.

köszönöm!

 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Itt egy kapcsolás. Az időrelé helyére azt teszel amit akarsz. 1mp-99óra.
Ki van próbálva. Nálam működik.

File csatolás: 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszönöm!

Még értelmezem :) A K1, és a K2 kapcsoló melyik/milyen szerepben van? Próbálom vissza logikázni :) nagy részét felfogtam, de mindenkinek a saját rajzolmánya az egyértemű :) Épp folyamatábrába fektetem át..

0

mpisti
mpisti picture

Ha a szivattyúvezérlés PLC-n van, én ugyanarra a PLC-re tenném a hálózat átkapcsolás logikáját is. Nem tudsz üzembiztosabbat építeni mint egy PLC-s vezérlés. Ha a szivattyúk vezérlését megbizhatóan teljesíti, a hálózat átkapcsolással sem lehetne gond. A teljesítmény kontaktorok álaapotáról visszacsatolás a PLC-re,  feszültségeket figyelni mint hálózati mint generátoros mint fogyasztói oldalról korrekt feszültség felügyeletekkel és akkor nem lehet baj. Minél több hardveres kontaktot használsz egy logikában annál nagyobb lesz a meghibásodás valószínűsége. A PLC logikai függvényeiben nincs kontakthiba.

1

AzzA
AzzA picture
*

Igy van. yes

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Szia!

Ha nincs kellő jártasságod a vezérléstechnikában és az ebben használt eszközökben, akkor ne adj tanácsot.
Egy sima plcre sosem bízunk biztonsági funkciót. Ez tervezési alapvetés! Ezekre többek között failsafe plc-k valók. Ha már plc.

Ezekre meg vannak a megfelelő készülékek. Lásd doku fentebb. 
Minden egyéb, csak szakszerűtlen munka, amivel mások életét veszélyeztetik vagy anyagi kárt okozhatnak.

Mindenki azt csinál a továbiakban, amit akar.

Üdv,

KN

0

mpisti
mpisti picture

Szerinted a Twido biztonsági PLC?
 

0

mpisti
mpisti picture

 Hogy a vezérléstechnikában mennyire vagyok jártas, ezt még senki nem vonta kétségbe ahol eddig dolgoztam, tekintettel arra hogy komplett gyártósorokat, célgépeket és még számtalan alkalmazást programoztam , kiváltottam többszáz segédkapcsolót és reléket tartalmazó vezérlőszekrényt PLC-s vezérléssel, úgy gondolom van némi tapasztalatom. Ez a vezérlési feladat egyszerű reteszelési elv, tehát nem tartalmaz olyan feladatot amelyik redundáns vagy biztonsági PLC alkalmazását követelné meg. Ha ilyen lenne, akkor hagyományos kontaktorokkal a vezérlés nem lenne megvalósítható. S ha már itt tartunk, akkor megemlítem hogy a hálózat-generátor rendszereket a névleges hálózati feszültség kétszeresére kell méretezni. Mivel a normál kontaktorok megengedett maximális feszültsége a bemeneti és kimeneti kapcsok között 690V, ezért mint a hálózati mint pedig a generátor oldalon 2-2 db kontaktort kell sorbakapcsolva használni, ha ezt a feltételt teljesíteni akarják. Vagy az általad említett dokumentumban súlyos százezrekért kínált megszakító párosok, de azoknak a vezérlése is megoldandó feladat,mivel önmagukban azok is csak kapcsolóeszközök ,igaz önmagukban teljesítik az elvárt villamos szilárdságot.

0

kovacsna
kovacsna picture
*

 
Hello.

A kié "nagyobb" dolgot hagyjuk.

Tisztázva pár dolgot. Safety PLC-t nem használunk ilyen feladatra. És igen a Twido-nak nevezett PLC sem safety vagy fail safe. Nem is kell, mert ez csupán a vezérlést adja az átkapcsoló megszakítóknak. Amit, ha figyelmesebben megnézel a dokuban, mindegyik, kivétel nélkül mechanikai retesszel van ellátva( nem véletlen), opcionálisan pedig villamos retesszel is.
Akármennyi kontaktot köthetsz sorba, keresztbe-kasba, az akkor sem fog megfelelni az előírásoknak, ami az átkapcsoló megszakítókra vonatkozik (MSZ EN 60947-6-1).
Ezen kár továbbiakban vitázni, mint azon is, hogy mekkora feszültségre kell méretezni.

De nézzük az alap problémát.

Ez egy kettős betáplálású rendszer, ahol telepített dízel aggregát üzemel, mint másodlagos energiaforrás, így eleve engedély köteles tervezést igényel és a vill. eo. is engedélyköteles.
Ez sem vita tárgya, előírás.

A feladat, hogy a primer forrás kimaradása esetén (kisfeszültségű közcélú hálózat) automatikusan induljon az aggregát és táplálja a fogyasztókat. Ehhez biztonságosan le kell választani az elsődleges forrást, megakadályozva a párhuzamos működést.
A visszakapcsolásnál is ugyanez az elvárás, mivel a szóban forgó aggregát nem képes a hálózati frekvenciára szinkronizálni, így az nem lehet ún. "világos" típusú visszakapcsolást megoldani. Azaz megszakadásmentest.
Léteznek ilyen rendszerek is, de csak akkor lehet visszakapcsolni a primer forrást, ha már az aggregát elérte a névleges hálózati frekvenciát +/- 1% hibával és szinkronban van azzal. Ezeknél a rendszereknél nem kell az átkapcsoló megszakítókat mechanikus retesszel ellátni, mert maga az aggregát vezérlése biztosítja a megfelelő védelmet, amit a gép gyártója tanúsít. 

Ez pl ilyen aggregát:
http://kratos.hu/wp-content/uploads/2020/02/dizel-aramfejleszto-gepkonyv...

Azt már csak mellékesen említem meg, hogy a topik indítója is leírta, volt beégett érintkező probléma. Na most nem lennék a helyében a tulajnak, ha egy ilyen hiba miatt, mondjuk visszatáplálna a kisfeszültségű hálózatra, ahol épp karbantartanak.

Szóval az átkapcsolást, csak az erre a célra kialakított átkapcsoló megszakítókkal lehet szakszerűen kivitelezni, ami mechanikusan reteszelt. A többi mellébeszéd.
Jah, hogy ez nem olcsó? Hát nem... ez egy ilyen játszóklubb.

pl.(5. o.):
http://kratos.hu/wp-content/uploads/2020/02/0301.pdf

Természetesen a továbbiakban is mindenki azt csinál amit akar. 

KN

 
 

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Szia,

van 24 v 12 v UPS is? Holnap leskiccelem, amit kigondoltam.

András

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Köszi! Igen, van 24V, meg 12V is szünetmentes...  Sokszáz Ah, arról mentek a szivattyúk is ;) csak a villanyszolgáltató képes több napra is nem szolgáltatni, arra kevés. Erre jött a diesel..

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Szia!

Most mi kapcsol az aggregát és a normál betáp között? Feltételezem van egy átlkapcsoló áramkör megfelelő mágneskapcsolókból.

Azt írod, hogy PLC-s vezérlése van a szivattyúknak. 
A PLC szünetmentesen van, vagy annak a tápellátása is megszünik ?

https://docplayer.hu/23701820-Atkapcsolo-rendszerek.html

Üdv,

KN

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szünetmentesen van a vezérlés. Ezekkel nincs munka. Most úgy megy, hogy simán van egy záró, meg egy bontó kontaktor külön. Párhuzamosan a két tekercs. Egyik a hálózat, másik a diesel. 

De így nincs szünet, és a mágneskapcsolók sebességén múlik, hogy a bontó a gyorsabb, vagy amelyik zár. ;) Nem épp szofisztikált megoldás ;)

A fő gond, hogy egyszer beégett a bontó, és a másik rázárt. Csúnya árvíz lett ;) erre megoldás, hogy 4 áramkörös kontaktorok lettek, sorba kötve az érintkezők, de a fő gond az 5 perc adott....

ja igen.. a plc-s dolog adott, abban le van védve minden malőr, de más telepeken nincs ilyen sok villanyszünet... Nem tanyavilág... 
 

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Szia!

Na akkor kicsit egyszrűbb a megoldás, ha a PLC UPS-n van.

Az átkapcsoláshoz vannak kifejezetten erre a célra kitalált eszközök (lásd doksi). Ne barkácsolj olcsó dolgot össze.
Ide mechanikusan reteszelt MK-k kellenek. Ez nem más mint egy kettős betáplálás.

PLC-s oldalról pedig, csak figyelni kell, hogy volt-e átkapcsolás, vagy újra indult-e a PLC (ezt mindegyik tudja), és akkor 5 min. szünet után indulhatnak a szivattyúk.

Üdv,

KN

 

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Van ennél olcsóbb időzítő is, de most persze nem találom a gyártóját. két ilyen 1-2 relé, meg egy kontaktor megoldja a problémát "hardveresen"

https://www.distrelec.hu/hu/toebbfunkcios-es-toebbfazisu-modularis-idozi...

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Tizenszám van itthon, szabadon akárhány használható.

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Nem oldja meg. Mert nem véd a beégett érintkezők ellen. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az ellen jó lehet a sorba kapcsolt érintkező halmaz... Nem?

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Használd a mágneskapcsoló segédérintkezőit reteszelésre. Ha jó konstrukció, akkor beragadás esetén a NC érintkező nem zár nyugalmi állapotban.
Ha az 1 betáp mágneskapcsolójának behúzótekercsét átvezeted a 2 betáp segédérintkezőjén (és fordított felállásnál szintén) akkor nem tud szembekapcsolni.

1

kovacsna
kovacsna picture
*

Szia!

Sajna tud. Dobáltam már el Siemens, Eaton, Schneider segédérintkezőket mert beragadtak.

KN

0

bélás
bélás picture

Vegyél fel egy közmunkást. smiley

A szellemesség ért 8 napot!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Mutasd mid van eddig !

0

Sponsored links