You are here

autórádió váltóáramról? [lezárva]

49 posts / 0 new
Last post
set79
set79 picture

A műhelybe volt egy music center ami most tönkre ment.
Így lecserélem egy autórádióra, de csak váltóarámos trafót találtam. Nem mertem megpróbálni, nehogy kárt tegyek.
Megy vele, vagy csak egyenáramról?

Köszi a válaszokat!

Ennyi hozzászólás után, átteszem az iskolapad topikba, mert itt nem a konkrét megoldás a kérdés, hanem az ismeretek bővítése!


Itt a vége. A kérdést feltevő két napja nem járt erre, a szakik sikeresen összeugrottak. Ebből elég ennyi.

Comments
isoram
isoram picture

Sziasztok! Még az jutott eszembe, hogy egy olyan torony, amit a műhelybe lehet használni a neten (Vatera) a táptrafó áráért meg lehet csípni. Idő, pénz, munka megspórolására nyújt lehetőséget!
Amúgy gyanítom én is a gumicsont szindrómát.
Szórakozik velünk a "topicknyitó", ül a fotelban, kezében sörrel és jókat röhög!!!
Mondjuk ennek a megfelelő méltatása gondolom a modik feladata lenne?!?!?!
Sajnálom magunkat, mert az ilyen vitanyitók veszik el a jóakaratú segítőkész szaktársak kedvét attól,--ha tényleg kellene a jótanács--,
belefásultság nélkül segítsenek ha tényleg szükséges.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia set79!

Nem. Az autórádiók DC12-14V-ról működnek. Ha AC-t kapcsolsz rá egy darabig megvédi a belső antipatalel dióda, aztán elfüstöl. Azért van váltóáramú trafód, mert egyenáramú nem létezik. Egy olyan trafó kell amelyik 12-15V-ot ad le és legalább 3-4A-rel terhelhető. Építesz egy egyenirányítót és egy stabilizátort. A kimenőfesz 12-14V DC legyen és legalább 3A-t tudjon leadni. Az sem hátrány, ha rövidzárvédett.

P.S.: Abban egyetértek a többiekkel, hogy egy ilyen kérdés után az adatlapodon a "Tapasztalt" beállítást "Kezdőre" kellene állítani, mert nagyon megtévesztő lehet.

Üdv.

0

pluto63
pluto63 picture

Sziasztok!
Én továbbra is lehetségesnek tartom,hogy feldobta a témát és röhög rajtunk,tépjük a szánkat.
Miért is nem reagált?

Üdv

0

isoram
isoram picture

Sziasztok!
Nem akarom védeni a topiknyitót, szakmailag értékelhetetlen a tudása. De!!! Személyes élményem a 90-es évekből: Márka szervízben voltam az autómmal (Volvo S70). Az egyik ablakmozgatást vezérlő kapcsoló nem működik. A szervíz legügyesebb járművillamossági szerelője kapott meg. Régóta ismertek, jó volt a kapcsolatom. A hiba: a kapcsolón lévő nyomtatott vezeték égett el, típushiba mondta a szerelő, cserélte. Közben elmesélte, hogy most jött haza Németországból, ahol egy szakmai továbbképzésen vett részt.
A sikeres vizsga jutalmaként kapott egy KIT-et amit itthon fog összeszerelni. Kértem mutassa meg! Ekkor estem hanyatt. Egy két tranyós multivibrátor volt két db. LED-l. A slusszpoén: A szervíz legjobb szerelője nem tudta, hogyan működik, mi az a multivibrátor, mit fog csinálni. A mellékelt "bonyolult" kapcsolási rajzra úgy nézett mint én a szankszkrít kézírásra. Szóval a fentieket csak érdekességként, a negatív vélemények átgondolása céljából írtam.

0

Joe
Joe picture

Üdv
Ha tudta volna mi az akkor "Herr Ingenieur" lett volna a megszólítás odakinn? Vagy esetleg cikiből kapta? Nem tudhatjuk....
Joe

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Azért (szinte) mindenki olvassa át a topiknyitó szöveget még egyszer-kétszer. A kolléga teljesen helyesen írta, hogy csak váltóáramú transzformátort talált otthon. Egyenáramú trafóról szót nem ejtett. Akkor Ti miről beszéltek? Látom, a fikázás az mindenkinek megy csípőből, most kellene kitakarítani az összes olyan hozzászólást, ami nem tartalmaz olyan információt, hogy váltóáramról nem működik, vagy hogy csak egyenről működik. Beleértve a moderátor hozzászólását is.

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Beleértve a moderátor hozzászólását is."
A moderátor, nem moderátorként, hanem gyakorló elektromosként verte a falba a fejét, ilyen blődség olvastán. A baj nem a kérdéssel, hanem a kérdező adatlapjának és a kérdésben rejlő ismerethiánynak a viszonyában található. Változatlanul az a véleményem, hogy aki magát szakembernek tartja az elektromosság bármely területén, annak tisztában kell lennie az alapismeretekkel.
Ennyi.

Üdv! Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor viszont törölnöd kellett volna a topikot, és privátban megírnod neki a véleményed. Így csak megint egy újabb olyan topik jött létre, ahol lehet valakit basztatni, és ez fogja a sírba vinni a Tanyát. Arról pedig, hogy az Ő általa megjelölt területen mennyire tartja magát, lentebb leírtam a véleményem.

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem értek egyet. Az ilyen beírások teszik tönkre a Tanya hitelét. (Nem a Tiéd!)
"9 éve foglalkozok mobiltelefonok szoftveres illetve hardveres javításával. "
A kérdező 1,5 napja járt itt, de nem reagált semmire. Topikot nem törlök azért, mert a kérdés elképesztő, viszont véleményem nekem is lehet. Amennyiben úgy látod, vedd fel az illetővel a kapcsolatot pm-ben és távjavítás (a'la Gyurcsók) építs neki egy tápot. A valamikori gzsbl legalább nem mondta magát tapasztaltnak. Kapott is segítséget, senki nem hurrogta le.

Üdv! Kalex

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Kalex !
Muszáj ezt !!???
Na ez már nem iskolapad , sőt alapvető ismeretek hiánya !
Nyithatunk egyébként iskolát is , de itt nem ennek van a helye !
Csodálkozol , hogy kialakul az emberek között egy "fikázós"
rosszindulatú párbeszéd ?
Azután már neked is csak az /F/ marad , vagy az egész törlése.
Ez így nem szakmai fórum ,még hobbinak is nagyon silány !
De ez csak az én véleményem , vagy talán nem csak az enyém ?
Ui: Köszönöm a söröskorsót !
Elnézést !
De a téma ......
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

"Nem mertem megpróbálni, nehogy kárt tegyek.
Megy vele, vagy csak egyenáramról?
Akkor fuss neki ujból Te is!

"Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia elwo!

Az hogy nem tudja, hogy egy autórádió megy-e váltóról vagy csak egyenről, az egy dolog. De olyan baromságot, hogy egyenáramú transzformátor, csak a hozzászólók írtak. Amúgy egy olyan kisfeszültségű készülék, amiben benne van az egyenirányító, megy AC-ről és DC-ről is. Gondolok itt egy AC9V-os készülékre, amiben nincs trafó, még mielőtt belekötsz.

Üdv: Jácint

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!
Távol álljon tőlem, hogy beléd kössek, és végülis a te dolgod, hogy védelmedbe veszed. De:
"csak váltóáramos trafót találtam"
Ebből jogosan következtethető, hogy szerinte létezik "egyenáramos trafó" is.
Nem, ilyen nincs. (Tekintsünk el az egyéb módszerektől, mert "átalakítani" egyéb módokon, pl. mechanikus átalakítással, termoelektromos átalakítással, stb. természetesen lehetséges...) Trafó nemegyenlő AC/DC tápegységgel.
Tehát mégegyszer:
NEM azzal van baj, hogy ennyire nincs tisztában valaki az elektromosság alapjaival,HANEM a baj azzal van, hogy ennek ellenére az adatlapja szerint tapasztalt az elektronika valamelyik (akármelyik!!!! teljesen mindegy!) területén.
Így igenis vállalja a kritikákat. Vagy javítsa ki az adatlapján a tapasztalatot kezdőre, ez esetben megkapja a kért segítséget bárkitől.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Attee!

Ismerek olyan embereket, akik kenik vágják a mobilokat, csodákat tudnak művelni velük, de egy ledet nem tudnának bekötni 12V-ra. Olyat is ismerek, aki BGA-kat tud cserélni profi módon anélkül, hogy tudná, minek van körberakva 100nF-os kondikkal. Vannak, akik szűk területen profik. Az adatlap pedig azt kérdezi, az Ő által megjelölt területen mennyire tapasztalt. A mobilomat hozzá vinném, az autórádiómat nem. Ennyi. Itt mindenki azon élcelődik, hogy a dugasztápot letrafózta. A legnagyobb baj, hogy mindenki élvezi, hogy élcelődhet.

Üdv: Jácint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia,

Az ilyet úgy hívják, hogy betanított munkás. Fogalma sincs a telefon működéséről, és nyilván a mikrohullámú technikáról sem. Valaki megmutatta neki, hogy hogyan kell kijelzőt cserélni és azt profi módon csinálja. Ettől még nem szakember. Akár csak a szalagmunkás. Profin meghúzza azt az egy csavart amit neki kell meghúznia, de ettől még fogalma sincs arról, hogy mit is csinál.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Edmunson!

Sajnos a mai világban az élet minden területén odáig jutottunk, hogy a márkaszervizekben, legyen az laptop, tablet, mp3 lejátszó, DVD lejátszó, szóval minden, amiben zsúfolt, agyonintegrált fődarabok vannak, ott a legjobb szakemberek is csak fődarabokat cserélnek. De ha megnézel egy laptopot, ahol neadjisten alaplapot is javítanak, ott is lekorlátozódik annyira, hogy ha nincs kép BGA-t cserélnek, ha nem indul BIOST cserélnek, vagy újraprogramozzák. Ezekhez még méregetni sem kell. Csak tudni, melyik alkatrészt szokás lecserélni. Aki 10 év alatt megjavít több száz telefont, azt már nevezhetjük tapasztaltnak, függetlenül attól, tudja-e, miért világít 3,6V-ról a kijelző, aminek legalább 10V kell.

Üdv: Jácint

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Az alapismeretek akkor is fontosak, ha valaki ennyire nincs tisztában az elektromosság/elektronika ALAPjaival, az nem villanyszerelő/elektroműszerész. Az bizony csak betanított munkás, ne szépítsük. Ami egyáltalán nem szégyen, de ettől nem lesz szakmabeli.
Rendkívül káros a szakmára nézve az önjelölt "szakemberek" "tevékenysége",(FÉLREÉRTÉS NE ESSÉK, NEM a topiknyitót "basztatom", csak általánosságban dohogok) (mind a szakma megítélését, mind az esetleges anyagi és életvédelmi károkat tekintve. Ettől még egy adott részfeladatot mondjuk egy gyárban profi módon megcsinálja, ha betanítják rá.
A szervizben, attól, hogy sokszor panelcserélgetésre, firmware cserére korlátozódik a javítás, még muszáj érteni, hogy mit, miért, hogyan, és tudni kell mérni, hibát feltárni. Erről szól a szakma. SZERINTEM.

A söröskorsó használat nem fáj!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Attee!

Az adatlapon milyen lehetőségek vannak az adott kérdésre? Lehet, hogy az ott kiválasztható opciók miatt szapulják szegényt? 9 évnyi sikerekkel teli telefonjavítás után azon a területen szerintem elmondhatja, hogy tapasztalt. Nekem haladó van beállítva, de például frekvenciaváltók területén kezdő lennék, viszont fülhallgató javításban akár profi is, mert szinte mindet megjavítottam, amit hoztak? Azt a részt az adatlapon én úgy értelmezem, hogy ha az ott megjelölt témakörben milyen szinten fordulhatok az illetőhöz.

Üdv: Jácint

A söröskorsó használat nem fáj!

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Van igazság a szavaidban, el kell ismernem. Ugyanakkor az alapismeretekkel tisztában kell lenni minden szakterületen. Ugyanis ez alap. Szerintem. De nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy gúnyolódnék. Aki csak BGA-t cserél anélkül, hogy tisztában lebnne vele, mit, miért, az bármilyen profi is ebben, csak betanított munkás, operátor.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Lehet a meglátásodban valami!
Hisz egy BGA operátor profi módon cserél napi 20-50 BGA IC-t, de a zsebtelepről már fogalma sincs.
Tehát, akkor a labda Pihe térfelén pattog, hogy az adatlap rublikáit bővítse!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Végülis egy telefon javításánál a szoftver nem igényel elektronikai ismereteket, a hardver pedig állhat abból is, hogy karc és sérülésmentesen ki tud cserélni kijelzőt, antennát, gombokat, alaplapot. Egy szakszervíz is ezt csinálja, profi módon. Akkor Ő miért ne lehetne tapasztalt ebben? Áhh, szerintem az egész csak a melegnek meg a bevándorlóknak köszönhető. Basztat itt mindenki mindenkit, próbálja levezetni a feszültséget, de az, hogy vegyen egy nagy levegőt, és leírja, mit kell tenni? Kiveszőben van az emberségesség...

Üdv: Jácint

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Bölcsességről árulkodnak a szavaid...
Igen mindenki ideges és egyre alacsonyabb az ingerküszöb.
Sajnos.
És még csak nem is mi tehetünk róla. Az élet próbál meg minket.

Igazad van és emlékezni is fogok rá! Remélem.

Tehát topiknyitó! Megkövetlek, hisz nem ismerhetlek.

0

Kari
Kari picture
*****

Ahoj Kapitany!
Nalad a hangszoro! :-)
Kari

0

kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok!! Hat nem semmi a Kollega....Letezik hogy a XXI-ik szazadi trafok mar eggyenaramot (is) le tudnak adni?? Nem kizart hogy a Kollega tud valamit amit mi meg nem,csak nem bisztos benne...Peter

0

marosi
marosi picture

Szevasz
Én még ne halottam egyen áramu trafóról.

0

pluto63
pluto63 picture

Szia "Kolléga"
Ha ezt a topikot viccből írtad kíváncsi lévén a reakciókra,nos elég rossz vicc volt.
Ha nem még rosszabb a helyzet.
Gondolom dugasztápra céloztál az "egyenáramú trafóval".
Nos ,hogy egyen vagy váltó áram eléggé sarkalatos kérdés,-mint ahogy ki is fejtették többen- de van még néhány dolog amit
nem árt figyelembe venni,úgy mint kapocsfeszültség, vagy terhelhetőség.
A legegyszerűbben akkutöltővel tudod megoldani + egy nagy kapacitású kondi,hogy ne zúgjon nagyon.
Ezzel nagyot nem tévedhetsz ha a polaritásra ügyelsz./kondi polaritására is/
Üdv

0

Jópapholtigtanul
Jópapholtigtanul picture

Szia Tanyatárs !

Valószínű , hogy az elektronikai ismereteid nem túl megalapozottak . Ez nem jelenti azt , hogy ne lehessen használható tanácsot adni neked , a csipkelődő megjegyzések helyett . Az általad felvetett problémára két szempont alapján kell megoldást keresni . 1. a szükséges feszültséget biztosítani . 2 . az autórádió nem kis áramfelvételét biztosítani . Erre a lehető legegyszerűbb megoldásnak javaslom egy leselejtezett számítógép ( de egyébként üzemképes ) tápegységét használd fel . Tápegysége válogatja a 12 v-os kivezetést 10 vagy több amper terheléssel is használhatod . Ha ezt a megoldást választod , akkor PÜ-ben szívesen segítek a részletekben . Üdv.:Placi

0

isoram
isoram picture

Szia! Szerinted ennyi szakismerettel életben marad a számítógépes táp alkalmazásakor?

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Már ne is haragudj!
De aki profinak írja magát és 9 éves GSM javítási tapasztalattal rendelkezik.... No az ne kérdezzen ekkora blődséget!
Régen volt április 1!

0

Transzduktor
Transzduktor picture

:lol:
Én alapvetően megértő és jószívű embernek tartom magam, de allergiás vagyok a hülyékre. Pl. volt alkalmam személyesen ismerni egy félidiótát, aki néhány hónap Komáromi "Nókiázás" (vagy "Foxconnozás") után bátran turkált családtagok, ismerősök mobiljaiban. Volt aki jó elektronikai szakembernek tartotta őt. (A csávó nem volt képes leéretségizni villanyszerelő-szakon.)

Persze azóta már láttam mérnököt a logaritmus fogalmának ismerete nélkül. Ha feljelenteném az ügyet az oktatásügyi miniszériumba, valószínűleg engem előbb juttatnának a zártosztályra, mint hogy kivizsgálják az ügyet. (Van olyan gyanúm, hogy a diplomáztató professzornőt megzsarolták ez ügyben.) Én egy ilyen országban élek (Tótia).
:hmmm:
Nos én egy szerény javaslatot sugalmazok az adminnak: topikot törölni, a nyitóját meg eltiltani egy kis időre - és kész. És úgy érzem, hogy egy kicsit se vagyok f@sz.

0

skorpio
skorpio picture

szia
erdekes,egyenaramos trafot sehogy sem talaltal?

0

sanyó
sanyó picture

Sziasztok. Félre a tréfát lehet ezen témában nincs otthon,segítséget kért,ne ilyeszük el,mert talán hozzá sem szól. Greatz híd (4db dióda) +legalább 16volt 2200 mikrós kondenzátor +12 voltos transzformátor,aztán ha brummol,tovább. Csa

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Csak annyit még hozzá, hogy a graetz minden diódájával tegyen párhuzamosan egy-egy 1-6.8nF-os, minimum 100V körüli kondenzátort, mert enélkül különböző helyeken búghat a rádió. Egyszer már megszívtam vele.
Üdv.: Pista.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Hajdanán alapiskolás koromba én is megszivtam , tonnaszámra raktam a szuro kondikat és állandoan bugott :-) az a fránya tranzisztoros rádio.

UDV.:LACI

0

Joe
Joe picture

Igen! De csak egyszer, és igen rövid ideig! (max 0,01 sec). Ha jó állapotban szeretnéd megtartani, akkor 12V +/- 1V fesz, és 2-10A kell hangerőtől függően.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a GSM-ek működnek váltakozóáramról?

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" a GSM-ek működnek váltakozóáramról?"
-ról nem, de -val igen. (GHz)

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Ráadásul még kvadratúrában is!

0

sanyó
sanyó picture

Szia. Az autókban DC 12-13V van . Amit rá akarsz kötni AC,és hány volt ..Akkor?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ez alapján: link nem értem a kérdésed:
"Megy vele, vagy csak egyenáramról?"
"Tapasztalt/Experienced"????
:falfej: :falfej: :jajj:

Üdv! Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Azért a mobil mégsem autórádió.
"Gsm javítás

Mennyire vagy járatos ezeken a területeken?"
Ott tapasztalt. Ennyi.

10-12V AC 100W-os trafóról (pl halogén 12V-os lámpák trafója), Graetz híd, és 4db 4700uF 25V-os kondenzátor. Ha egyenfeszültségben 16V fölött vagy, előfordul, hogy tilt a készülék!

Brummra nem kényes, mert hidas végfok van benne.

Üdv: Jácint

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Az elektronikai ALAPismeretek szükségesek a GSM rendszerek javításához is. Az nem mentség, hogy a mobiltelók akkumulátorról üzemelnek. És azt is illik tudni, hogy a kémiai áramforrások, így az akkumulátor is egyenáramot ad, tehát az autórádiókat ahhoz tervezték.

Tudtommal egyenáramú transzformátor nem létezik, a működési elvéből adódóan nem is létezhet. (Hacsak azóta nem fejlődött a tudomány...)

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Attee! Egyenáramból-egynáramot tudsz elöállitani leválasztva ,annélkül hogy váltó vagy lüktetöre alakitanád.Ilyen átalakitokat alkalmaznak pl.fet-ek vezérlésére, az opto csatoloba a led-el szembe egy fényböl elektromos áramot elöálitó cellát helyeznek ,a led fényére elegendö feszültséget produkál (kb.10v-ot) az öt követö fet rácsának vezérlésére.Nem nevezném trafonak (trafo Ac/Ac) de egy kis hasonlóság van Dc/Dc.üdv.Jóska

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ez természetesen igaz, DC-t is át lehet "alakítani", nem csak optikai úton ,hanem közvetlenül is, pl. ellenállásos osztással, feszültségszabályozóval, stb. vagy akár más közvetett módszerrel, mechanikai, vagy hőenergia átvitelével...
De az nem a klasszikusa értelemben vett transzformátor.

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

"9 éve foglalkozok mobiltelefonok szoftveres illetve hardveres javításával. "
Biztosan csak átveszi,továbbítja, visszadja,ahogyan egy jobb telós szervízben szokás.
Az hogy a villanyt eszik,é vagy isszák,egyen, vagy válltó,ebben a témakörben lényegtelen..

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Még jó, hogy nem hívatja magát "mérnök úrnak".....

Anno még a versenyutcai piacon láttam, hogy egy etnikumba tartozó telefon nepper egy AK-ra való szuronnyal csavarozta szét a telefonokat.....
Biztosan volt neki is több éves gyakorlata a GSM szerelésben!

0

Joe
Joe picture

Vegyész mérnöknek is jár a titulus.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia Kalex !

Tied a hangszóró !

:taps2: :super: :super: :taps2:

Ez nagyon ott van !

Üdv: István

0

Sponsored links