You are here

Az EMG által a műszer előlapokon használt régi betűtípust keresem (megoldva)

48 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló !

Előre is bocsánat a moderátoroktól, de a címet nem akartam hosszúlére ereszteni.

Tehát: egy műszer előlap felújításhoz keresem az EMG és/vagy EMG-ORION által használt régi betűtípus PONTOS NYOMDAI megnevezését vagy pedig egy olyan, a netről letölthető betűtípust, ami azzel az EMG-s betűtípussal megegyezik. A betűt egyébként világszerte használták a 30-as évektől a 60-as évek végéig. Én elektromos témájú hírdetésekben és EMG műszer előlapokon találkoztam vele.

Más betűtípus NEM érdekel, tussal-szabványbetűvel NEM írok az előlapra, kizárólag az ominózus betű neve vagy egy vele megegyező TTF neve érdekel. A gép előlapját eredeti külleműre szeretném összehozni.

A képeken a kívánt betűtípusból látható példa. Vékony és vastag fajta is érdekel (bár feltételezem, hogy a nevük ugyanaz lesz, csak egyik regular, a másik meg ugyanazzal a névvel bold).

Megköszönök bármilyen segítséget.

File attachment: 
Comments
zus
zus picture

Kollégák, sikerült végre megalkotnom az EMG-Orion műszerek előlapjának a betűkészletét (illetve az ahhoz legjobban hasonlítót). Innentől a probléma megoldódott, a műszerem előlapját meg tudom újítani. Köszönöm mindenkinek az értékes hozzászólását.

0

zus
zus picture

Kollégák, javaslom, hogy egyelőre rekesszük be a témát. Egy warezolásban jártas ismerősömet ráugrasztottam a témára, megígérte, hogy utánajár a dolgoknak és a betűn felül kerít valami progit, amivel azt lehet módosítani.

Jelen állás szerint egy Guildford Pro betűtípus a befutó. Ő sem pontosan az igazi, de annyira hasonlít az általam keresett betűtípushoz (ez az 1928-as német eredetű Elegant-Grotesk egyébként), hogy szinte már tökéletes.
Ha meg már a progi a kezemben lesz, akkor módosítani fogom azt a néhány apró eltérést, ami a Guildford és a műszer feliratai között van. Jelenleg eddig jutottam.

Mindenkinek megköszönöm az értékes hozzászólását.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia zus !

Itt találsz a módosításhoz programot
Nagyon sok betű készletet, sok sikert !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

zus
zus picture

Szia Pádre, pont ilyesmiket kaptam én is. :-)

0

grofzero
grofzero picture

Üdv!
A vastagon szedett szöveg nekem leginkább a a Motor Oil 1937 betűtípusra hasonlít (tudom hogy nem pont ugyanolyan):

A többi is leginkább a Futura betűcsaládra hasonlít. Ha egyáltalán nem sikerül az eredeti nyomdai betűtípus digitális változatát megtalálni, akkor a Futura-családból, illetve az általa inspirált fontkészletekből (Cera Pro, Celias, Globe Grotesk, FF Bauer, Bambino stb.) össze lehet gyúrni egy vektoros fontkészlet-szerkesztővel(sok melóval) egy olyat ami stimmel.

0

zus
zus picture

Köszi, ez a vastag betű jó alap lesz.

0

grofzero
grofzero picture

Na ebben már nagyítóval sem lehet hibát találni: :)


Relish Pro Bold

0

zus
zus picture

Szia ! Köszi az ötletet. Végül nagy nehezen csak találtam egy letölthető Relish Pro fontkészletet. Az eltérés az eredeti betűhöz képest a kis "e", kis "t", kis "f" betűkben van.

De mindegy, mivel most dolgozom azon, hogy hogyan tudom átdolgozni a fontkészletet a nekem megfelelőre.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ipari múzeumba fog kerülni a felújított darab? Mert más értelmét nem nagyon látom. Tegyél egymás mellé egy Tektronix (vagy Hewlett-Packard, Rohde & Schwarz) és egy EMG, HTSz, Elektronika stb. műszert, és máris látszik a kisipari sufni-jelleg (a belsejükről nem is beszélve, javítottam egy párat, ezért tudom). Rendben, nem volt meg a megfelelő ipari kiszolgáló háttér, a technológiát nyugatról próbáltuk másolni, és ugye a Nagy Testvér lőcsölte ránk, hogy tessék műszert gyártani a KGST piacra. Mindent egybevéve még így is szép teljesítmény volt, még ha ma már mosolyt kelt is.

Üdv, lcsaszar

0

zus
zus picture

Nem kerül múzeumba, hanem nap, mint nap fogom az arcát bámulni. Egyébként nagyra tartok minden műszergyártót, akinek a műszereivel dolgozom. Az EMG-nek meg kitüntetett helye van a szívemben, egyfelől, mert hazai cég volt és szerettem, másfelől meg, mert van egy zsáknyi EMG-s műszerem és mind kifogástalan műszaki és esztétikai állapotnak örvend. Használom őket. Tehát szeretném az eredeti feliratokkal megegyező betűvel vésett feliratokat látni a műszeremen.

Ha például egy Orion rádiót felújítassz, akkor arra műanyag kínai gagyigombokat teszel fel, meg magad rajzolod alkoholos filctollal papírra a skáláját ? Nem érdemelne annynit a gép, hogy az arca a gyári állapotúval megegyezzen ?

Ennyire kukacos vagyok. Nekem csak a gyári kinézet a megfelelő, ha már veszem a fáradtságot és nekidőlök a tatarozásnak.

Egyébként nem mosolyogtat meg a magyar műszerek belseje. Nem hasonlítom a Tektronixhoz őket, mert nem voltak a magyar cégek egy kategóriában a Tekkel.
Tudod, a Tektronixnak könnyű volt olyan menő cuccokat gyártani, mivel volt lóvéja, volt a szkópfejlesztésen 300 ember és azok zsákszámra vihettek haza alkatrészeket, ha éppen otthon jutott eszükbe valami jó ötlet. Itt az EMG-nek meg volt 8 embere a szkópfejlesztésen. Szerinted ? Mégis megcsináltak jó műszereket !
Amúgy, pont az egyik EMG-s szkópról mondták a Tektronix szakemberei, hogy az volt a világ legjobb Tektronix-koppintása. Ahhoz is kellett tudomány, pláne, ha itthon beszerezhető alkatrészekből készült a koppintás !

Innen jön már majd a következő lépcső a társalgásban, hogy mekkora fos volt minden az átkosban. De ebbe már nem akarok belemenni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

"nem voltak a magyar cégek egy kategóriában a Tekkel" - hát erről beszélek, muszáj volt a semmiből valamit csinálni. Egyébként lassan elérem a nyugdíkort, sok éven keresztül javítottam mérőműszereket, Tektronix-ot és EMG-t egyaránt, meg sok mást is. Kollégáim közül többen az EMG fejlesztési osztályáról kerültek ki, sőt egyikük a Tektronix-nál volt MEO-s, mielőtt hazaköltözött az EMG-be fejleszteni. (Kedves sztori, hogy milyen örömmel mutatta nekünk azt a TEK szkópot, amit még régebben ő maga látott el a kézjegyével odakint).

Nem nézem le a magyar műszereket, sem a magyar fejlesztőket. Csak arra akartam rávilágítani, hogy az ismert korlátok miatt olyanok, amilyenek (az én szememben bűn rondák, de ez magánvélemény. Én biztosan nem tenném ki az "amire büszkék vagyunk" kirakatba, de egy műszaki múzeumban örömmel és nosztalgiával nézegetném. Velük szemben mindig elfog az áhitat, ha egy régi HP, Anritsu vagy hasonló kerül a kezembe). Az is igaz, hogy az EMG-k a fiókból, a lim-lomos dobozból javíthatóak, míg az említettekben kereskedelmi forgalomba nem került alkatrészek vannak.

Természetesen egy régi fakávás csöves rádiónál én is törekszem az eredetivel megegyező külső-belső megjelenésre, de az számomra inkább műszaki műalkotás, szinte már régiség, antikvitás. (Most éppen hangszóróselymet keresek egy Terta 911 rádióhoz.)

Remélem, azért nincs harag, hiszen a vélemény egyelőre még szabad.

Üdvözlet mindenkinek.

0

zus
zus picture

"Remélem, azért nincs harag, hiszen a vélemény egyelőre még szabad."

Várd ki a végét ! Nem lesz ez már így sokáig !

De félreértettél: eszem ágában nem volt Veled összekapni vagy ilyesmi. Mindösszesen csak annyit írtam, hogy én milyen feltételekbeni különbségről tudok EMG és egyéb nyugati cumó tervezése körüli körülmények között. Egyébként nekem például ugyanúgy esztétikus a Tektronix cuccos (van belőlük pár), meg az EMG-s cuccos is. Lehet, hogy ez valami perverzió nálam, de a szögletes "design néküli"/ipari design gépek ugyanúgy tetszenek, mint egy Pininfarina által tervezett rádió. Szerem őket, na !

Másfelől, valaki írta lentebb az orosz, meg az NDK, meg a csehszlovák, lengyel műszereket. Néhány orosz műszer kivételével valóban nem tetszik egyik sem. Ott mégannyira sem volt senki, akinek bármi gőze lett volna az ergonómiáról, vagy akár csak az aranymetszésről. Csúnyák.

Az orosz katonai rádiók ? Hát ez megint megítélés kérdése: nekem általában tetszenek. Az R-107-est kifejezetten esztétikusnak tartom, ha nem is valami ergonómikus. De hát, de gustibus non est disputandum.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Annyira én sem voltam soha elájulva az EMG műszerek tudásától, de le a kalappal a tervezők előtt, hogy az akkori körülmények között ilyen műszereket tudtak építeni.
Más részről nem régiben szert tettem egy EMG 12563 ECL pulzus generátorra, ennek a műszernek 300MHz a felső határfrekvenciája, és a felfutása állítólag 700ps (nem tudtam még kimérni :)), viszont ez HP és Tektronix viszonylatában is tisztességes műszernek számít

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
"viszont ez HP és Tektronix viszonylatában is tisztességes műszernek számít"
Exact. A korabeli 250MHz-es HP8082A is pl. <=1ns tajan letezett...

Kari

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hello,

Mindennel egyetértek. Ezekre a műszerekre elsősorban a hadiiparnak volt szüksége. No és melyikünk látott már szép formatervezett orosz katonai rádiót, melyek beméréséhez ezeket a szkópokat használták? :hmmm:

Üdv

0

Kari
Kari picture
*****

Szia lcs!
"az ismert korlátok miatt olyanok, amilyenek (az én szememben bűn rondák, de ez magánvélemény. "
Igy van, mindenki a maga (testre szabott) szemelyes szüröjen & elöiteletein alapitva lat & ertekel!
Nekem pl. az NDK, s a legtöbb Orosz "remekmü" jelenti a borzasztot, pedig azok is hasonlo "viszontagsagok" közepette fejlödhettek. Egyaltalan nem vagyok EMG-fan, nincs is egyetlen szerkezetem sem tölük (sem az RFT altal arultak közül), de eredmenyeiket elismerem, s ha netàn adodik hazai(> 50 eves) darab szerzesre lehetösegem-nem fogom elutasitani...

Jokat!
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a szerény külsőnek több oka volt
1 nem volt ipari formatervezés
2 a rendelkezésre álló anyagokkal, gépekkel kellett dolgozni, import csa kivételes esetben jöhetett szóba.
(pl a 70'-es években sem lehetett beszerezni normális minőségű elektrotechnikai szürke festéket)
3 a tervezőnek a funkcionalitás volt a lényeg, de a környezet(város, lakás, használati tárgyak) sem ösztönözte ízléses külalakra, még az ergonómia sem volt tantárgy.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Egyetertes_viszont 70-esek elejen man voltak Formatervezesröl szol magyaritott kiadbanyok (is)a MK-tol_ persze ez mèg nem valtoztatta meg a fömernökök/konstruktörök szemleletèt/igènytelenseget... :(
Kari

0

varga jano
varga jano picture
*****

:taps2: jano

0

varga jano
varga jano picture
*****

Bocsánat ! De milyen korú vagy ? Itélkezni , csak úgy , mások munkájáról , egy korszakról , anélkül , hogy vennéd a fáradságot és megismernéd az adott kort ? Hát tudod ...? Üdv jano

0

zus
zus picture

Janó bátyám, ne mérgelődj ezen a dologon. Nem éri meg.

0

Kari
Kari picture
*****

Megbocsass Lcs,
de egy orszag technika törteneti gyüjtemenye akkor is erdekes, ha az csak a "fuvocsövesek" szintjen allna!
A Magyar Müszergyartas azert annyira nem volt a beka feneke tàjàn, viszont az összehasonlitashoz szigoruan egykoru ketyereket kellene nezni. Aztan, ha olvasgatod a "nyugati" vintage/antique s effele oldalakat_az USA-beli 50-70 eves "Vintage"-nak kikialtott dolgokrol nem is beszelve, mert nincs nekik nagyobb multjuk_ föleg az angolok minden aprosagot megöriznek, de az RFT-s "fan"-ek is, meg egök es csavarok (privat!) muzeumai is vannak, vagy gözmozdonyokat feltamaszto egyletek is; nèhàny lelkes "hagyomany àpolo" jovoltabol.
Hosszu lett, de miert ne örizhetne meg valaki amit ertekesnek, figyelemre meltonak-szimpatikusnak talàl?
Inkabb sokan kellene legyenek az "ilyen" emberek!
Kari

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia!

Szerintem erről a betűtípusról van szó, amely pl. ebben a könyvben található.
A neten rákeresve sajnos más fontok jönnek fel, valószínű más néven kéne keresni.

Van egy EMG impulzus generátorom, mely előlapja ezzel van feliratozva, szerintem kifejezetten szép a tipográfiája.
(Ráadásul a szitázás minősége is elsőrangú.)

Üdv.

Szerk. Na, találtam róla infót.

File csatolás: 

0

zus
zus picture

Miután az általad feldobott fontot nem találtam, találtam egy hozzá nagyon hasonlót: Guildford Pro. Nem tökély, de nagyon hgasonló. Arra tuti, hogy egy Elegant Grotesket fabrikáljak belőle. :-) Köszönöm.

0

zus
zus picture

Igen, pontosan ez az !

0

kattila-1
kattila-1 picture

Jobban megnézve a műszert:
az „M” csak a félkövérnél ugyanolyan (furcsa!), a „W” sajnos más,
de Uniman lentebbi hozzászólását figyelembe véve, lehet, hogy nem kell vele foglalkozni.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kattila-1.
Úgy tűnik te vagy az egyetlen, aki felfogta, hogy miről írt Jano még én is:

Üdv.: Uniman

0

zsugori
zsugori picture
***

0

zus
zus picture

Ezt fogom majd megberhelni, feltéve, ha találok megfelelő progit hozzá. De már félsiker. Mondjuk beszerezni ezt sem volt egyszerű.

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia zus
Az utolsó

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
De a legjobb! :-)
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Nekem úgy tűnik, az általad mellékelt anyagon és az EMG műszereken nem azonosak a betűtípusok...én legalábbis úgy látom! Különösen a nagy "R" betűt nézve tűnik fel. Az a gyanúm, hogy több "piktor" alkotta a betűket...
Kérdezd meg az illetékest...vagy a konkrét műszertípust add meg.
Üdv.: Uniman

0

uniman
uniman picture
***

Mellékelem, amiről írtam! (R/R)

Meg a többi mobiltelefonos "gyorsfelvéltelemet" is megmutatom... A "H" betűk különbözősége is feltűnhet (nemcsak nékem)...

Összegezve!: "betűtípus pontos megnevezését" TTF font-ban el lehet felejteni! Ezek egyedileg készült betűtípusok, semmiféle egységes betűtípus követelménynek nem felelnek meg...
Pont.
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Uniman !
Az EMG műszerek színe is , és a címkén használt betűtípus is többször változott a gyár története során . A címkék készítése a gyártmányszerkesztő által irányított rajzolók dolga volt . Egy többszörösre nagyított nagyságú előlapi (hátlapi) címkét ábrázoló mérettartó raszteres lapon kézzel készültek kezdetben a címkék . Erről fotózással készült pl . kicsinyített , már mérethű film . Amit utána a már működő AUTER szitázott a már befestett előlapra . Menet közben is sokat változott a technológia . Az AUTER műhely , ami ma is nagyon korszerű , anno is , a fejlesztések súlypontja volt . Itt kell megemlékeznem , a hajdani Műszaki Igazgatóról . Aki még gépészmérnökként végzett a Műegyetemen , mivel villamos mérnöki kar még nem volt . Az EMG , mely a hazai elektronikai ipar egyik , szkópjai révén , legismertebb gyára volt , és személyszerint én is nagyon sokat köszönhetek Gőz Jánosnak , a Főmérnöknek . Köszönöm . Üdv varga jano

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tegyél fel jó képet az előlaptól.
Megkérdem a vejemet, tördelőszerkesztő, hátha ráismer.
Ha lehet, mm beosztást is fényképezz rá(tolómérő, vonalzó)

Bálint

0

zus
zus picture

Köszi SzBálint, egyelőre megpróbálkozom saját magam. Az Elegant-Grotesk nevű betűtípus a menő, de olyan nem tudtam szerezni, csak egy Guilford Prót, ami majdnem ugyanaz. Ha nem jutok semmire sem velük, feltétlen kérni fogom a segítséged.

0

teleelektronic
teleelektronic picture

ahmetçankiri
PHILIPS 39PFL 3508 Scheme?

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Zus !
Mivel a jogokat a volt vezér gyakorolja . Ezért a legjobb , ha a restauráláshoz keresel egy ugyanolyan műszert . Melynek ép az előlapja . Utána fotótechnikai úton rászitáztatod vízzel oldódó festékkel a te előlapodra a betüket . Majd égető kemencébe teszed . Ennyit tudtam segíteni . Üdv jano

0

zus
zus picture

Köszi az ötletet. Nekem egyszerűbb jutott az eszembe: az előlapról pontos méretet veszek, azt beteszem egy AutoCAD-be, a megfeleő helyekre felviszem az eredeti szöveget a megfelelő betűtípussal, transzferfóliára (esetleg öntapadó transzferfóliára) jól kilézerezem, kivágom a fóliát a megfelelő helyeken és végül úgy felragasztok mindent a műszer előlapra, hogy a ragasztás ne látszódjon és buborékmentes legyen. Se fotótechnikám, se égető kemencém, se spéci festékem nincs. De az ötleted jó, pláne ahogy olvasom, a gyárban is ezt használták. :-)

Az ugyanolyan műszer vagy műszerelőlap felhajtása finoman szólva sem járható út. Márcsak amiatt sem, mert ha és amennyiben találok egy olyan embert, aki a nekem megfelelő, de romos műszerét eladja, az valószínűleg olyan árat fog érte kérni, ami miatt a vásárlás nem éri meg (még egy működésptelen és hiányos ORIVOHM-ért is elkérnek olyan árat, amiből az egész műszer elkészíthető újból).

Azt azért megkérdőjelezném, hogy az EMG gyakorol-e bármilyen jogokat a korábbi termékei felett. Úgy értem, egyáltalán van-e valaki ma, aki az EMG jogutódja (és nem ilyenre gondolok, mint Másfél Döglött Róka Kft., ami EMG Irodaház Kft. néven üzemelteti a régi üzemi főépületet).

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Zus !
Látom nem a diktatúrában szocializálódtál . Halgass arra , uniman , aki látott már egyet mást . Köszönöm . Üdv
jano

0

zus
zus picture

Pedig nagyot tévedsz, mert pont a diktatúrában szocializálódtam.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia janó: 1 db készülék restaurálása nem ütközik a szerzői joggal.
Sőt, maximális jóindulatot és tiszteletet érdemel a cég vagy jogutód részéről.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Igy van_màrha a jogutod is "tisztesseges", s nem csak a haszonlesök sorat gazdagitja (itt nem allitok semmit sem);
lasd Denon, Marantz stb esetet is...

Kari

0

city217
city217 picture

Jano.
A betűkben nincsenek jogok! Bocs ha úgy rakod össze ahogy már valaki összerakta és levédette, akkor igen. :)
A kolléga betűtípust keres.
Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia City !
Mivel az EMG elnevezés és a cimke technológia is védett . (Jogdíjas. ) Ezért jobb , ha tőlem tudod , hogy ha hasonmást kíván készíteni az előlapból , akkor fotózás , szitázás (vizes oldószerű festékkel) és beégetés a technológia . A nitro festékes , letraxes betüs címkék nem kerültek a gyártásba . Ezek csak labor , üzemlabor és fejlesztő eszköz , műszerre kerültek fel . Környezet védelmi okokból (már akkor) , csak vizes oldószer festésű , címke gyártású termék stb...került a gyártásba . A csatornából rendszeresen mintát vettek és ellenőrízték a kimenő szennyvizet . Szigorúan tilos volt a vasklorid alapú NYÁK marató szer használata a gyár területén . A labor és "0"széria NYÁK gyártása fotótechnikai fóliával történt . A sorozatgyártás a már akkor is működő AUTER gyártósoron történt . (NYÁK akár tíz rétegig és többszínű címke . ) Ezek a NYÁK-ok és címkék valódiak . A többi hamisítvány . Ennyit erről . Üdv
jano

0

city217
city217 picture

Szia.
A Mancika hogy van az OTP-ben? :)
Jano ne szórakoztass már, másról van itt nagybaszó!
A kolléga nem a saját gyártmányú háromkerekűjére akarja felírni, hanem retusálni akarja a régi műszereit!

Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia City !
Hogy a lényegről beszéljünk , kérlek , hogy Zsugori kolléga javaslatát olvasd át még egyszer ! Én szerintem , Zsugori javaslata az egyszerű és kézenfekvő megoldás . Üdv
jano

0

Sponsored links