You are here

Azonosithatatlan laptop tolto javitashoz kerek tanacsokat. Megoldva.

12 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Kaptam javitasra egy laptop toltot, ami nem mukodik. A kabel 3 eres, vegen egy tus csatival. A kerdes ugy szolna, hogy terheles nelkul is mukodnek ezek, vagy a VR drotra adott fesz inditja el a tapot? A tap egy noname tap, annyira noname, hogy a hutok vaslemezbol vannak, nem aluminiumbol (ilyet meg nem lattam). Az ic benne KA3842. Nem tudom milyen laptopokhoz talal, 19V 4.74A -t tud.

Comments
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Vegre meglett a kondi is, a 220k ellenallassal mukodik. Majd Hetfon veszek uj kondit es 3W 180k ellenallast is (meret szerint az eredeti is ekkora lehetett). Koszi az otleteket.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A címbe azért írd be, hogy "azonosíthatatlan", mert így fel lesz függesztve. Amúgy milyen laptopot lehet vele tölteni? Az viszont kellene a címbe!
A KA3842 az UC3842-vel azonos, aránylag egyszerű, rengeteg kapcsolás van fent róla. De szerintem nem kell a VR-re semmi, akkor is el kell indulnia. A 3842 mellett a pár mikrós kondit cseréld, meg van a nagypuffertől ellenállás a 3842 VCC-je felé, ami erre a kis kondira megy, azt ellenőrizd!

Üdv: Jácint

0

pika75
pika75 picture

Szia Jaca, azt hiszem elso korben az ic vcc labara meno ellenallas lesz a hibas, kisse meg van barnulva de egesnyom nincs rajta. 200k mereshatarral sem mutat semmit a muszer. Midjart kikapom, csak az erteket lesz nehez megallapitani, mert 5 csik van rajta.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia pika75!

Írd le a színeket! Amúgy lehet, hogy 220k! A címet pedig javítsd (szerkesztés fülre kattintva!)

Ilyen csatlakozója van?
https://notebook-tolto.arukereso.hu/hp/90w-hasznalt-laptop-tolto-19-19-5...

Üdv: Jácint

0

pika75
pika75 picture

Szia. Igen, olyan csatija van. A szinek: barna szurke fekete narancs barna. 180K lenne?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem az IC-t is cserélni kell, ha megbarnult az ellenállás
(+ a Jaca által említett elkót is, mérés nélkül, 105 fokos kivitelűre)

Bálint

0

pika75
pika75 picture

Szia. A barnulast en annak tudom be, hogy teljesen zart terben mukodik a tap, az ellenallas nyak feloli vege nincs megbarnulva (allo pozicioban van), azt viszont nem tudom milyen oknal fogva szakadt meg hirtelen. Bizti, diodahid jok.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az IC 16-18V-ról működik. Az ellenállás másik felén 300V fölött van a feszültség. Kb fél watt fűti folyamatosan, így érthető a barnulás. Alul méretezik, ezért néha megszakad. Jobb helyeken 100k és 82k sorbakötésével csinálják, vagy nagyobb teljesítményű ellenállást tesznek bele. Cseréld ki két 1/2W-os ellenállásra (sorba 100k+82k), meg a kondenzátort, és le lesz róla a gond.

Üdv: Jácint

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Szia! Ellenállás csere (ha műxik,akkor örül),ha nem:ic csere is.Már bocsi:ennyi idő alatt meg lehetett volna csinálni.(persze:kondik mérése,vagy cseréje..) Üdv

0

pika75
pika75 picture

Szia. Igen reg meg lett volna, ha nem lenne a 2 gyerek meg az asszony. De ezek elsobbseget elveznek, igy az elektronika csak szakaszosan megy. Meg aztan hetvege van, nincs ido elfutni az uzletbe egy drb ellenallasert. Vegigkutattam a szekrenyeimet, de 180k ellenallast megfelelo teljetsitmenyben nem talaltam, csak 220k-t. Jaca egyik hozzaszolasaban ilyet emlitett - gondolom jo lesz ez is proba erejeig. Mas: jelen pillanatig 47uf- os kondit nem talaltam itthon - ezzel is veszodok.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, pontosan!

Üdv: Jácint

0

Sponsored links