You are here

B Vectra multikormány gombok barátkoztatása Sony fejegységgel

25 posts / 0 new
Last post
Csabex
Csabex picture

Sziasztok. Adott egy Opel Vectra B 1998 évjáratú jármű ami multifunkciós volánnal rendelkezik (6 db. gomb, 3 oldalanként) és ebben az autóban a gyári magnó helyett egy Sony MEX-N5100BT van bekötve erősítővel meg nem gyári hangfalakkal stb... Tökéletesen működik a fejegység és mivel ő Steering Wheel ready, vagyis előkészített ilyen célra (Jack kijövetel), így csak egy jack kábel kellene nekem amit összehangolok a volánon lévő gombokkal. Ugye ellenállás elven működik a 6 db. gomb és a magnó képes értelmezni az értékeket lenyomáskor és egy adott funkciót hozzárendelni a gombhoz amit én szeretnék. Van rajzom a Sonyhoz, de nem tudok kiigazodni rajta sajnos :( Csatolom a rajzot amelyben a remote funkcíó J801-ként van jelölve és ha megnézitek a 30-ik oldalon a 3 csatlakozásból egyik föld a másik kettő pedig RC_IN0 és RC_IN1 viszont vannak ott valami pufferek és valami 1K Remote ami gondolom 1KOhm ellenállás akar lenni, vagyis az lehet a határ talán, de nem vagyok benne biztos, mivel nem vagyok jártas a témában. Egy másik rajzon is látható a remote funkció, ez a 36 oldalon található és szintén J801-ként van jelölve.
Na most a kocsi gombjaitól állítólag 2 vezeték jön az ISO csatiba, de még nem szedtem szét a volánt, szóval csak amit a neten találtam az alapján írom... Ha a 2 vezetéket ami jön a volántól bekötöm egy Jackivel a magnóba, akkor számít hogy melyiket hova? In_1 vagy IN_0 ? Tönkre tehetem-e a magnót ha nem kötöm be helyesen, vagy csak egyszerűen nem fog működni?
Elnézést ha picit pontatlan voltam helyenként, de ha bármi kérdés van állok a rendelkezésetekre. Előre is köszönöm a segítséget :) Szép estét, Csaba.

UI: Elnézést, nem tudom csatolni mert 6 Mb :( A rajz erről a linkről tölthető le.

Comments
Barnapili
Barnapili picture

Hello!
Astra Coupe tulajként én is belefutottam ebbe. Fogtam egy potit,meg egy levágott fejhallgató vezetéket,meg kicsit a netet is megtúrtam,fél óra múlva meg voltak a tipikus ellenállásértékek. A kormány szétszedését egy PIC felhasználásával akartam mellőzni,de a projekt nem fejeződött be. Ebben az is szerepet játszott,hogy a rádiónak van infravörös távja. István

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A helyzet nem olyan egyszerű. Létezik típusfüggő átalakító. Az IN0 és IN1 bemenetekre digitális jelsorozatot vár sajna. Vannak kompatibilis autók, és vannak nagyonemkompatibilis autók. A Sony-t keresd meg, hogy ők mit mondanak, adj meg pontos évjáratot az autódhoz.
http://www.tme.eu/hu/katalog/kormany-taviranyito-adapterek_100573/#id_ca...

Üdv: Jácint

0

Csabex
Csabex picture

Szia Jácint,

Hát haljátok a Sony-nak a supportja nagyon nincs a toppon sajnos :( Írtam velük és javasoltak egy Sony szalont ami egyben szervizpont is. Elmentem oda, ott azt mondtak, hogy hát ők igazából ott csak felveszik a munkát de továbbadjak egy másik cégnek aminek a székhelye a Nagyvárad térnél van valahol és 17-ig vannak csak ott H-P és ugye mivel én 17-ig dolgozok, így nem érek el sosem sajnos... Felhívtam őket telőn és nem tudtak útbaigazítást adni, mert "ilyenekkel" egy kolléga foglalkozik aki épp terepen volt, de azt mondtak visszahívnak majd ha megérkezett. Na hát 2 napja várom azt a hivást, de mivel meguntam, ma rajuk csörögtem és elvileg holnap 1000% hogy rám csörög az ominózus kolléga...
Az évjárat az 1998, szóval ez még a sima Vectra, nem Can-bus rendszeres, de mindjárt linkelek be a lenti hsz-ben képeket a gyári rajzról, az beszédesebb sokkal. Nagyon szépen köszönöm hogy segítettél :)

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
A "digitális jelsorozat" azért erős túlzás !
Akár kész "interface" is megvásárolható hozzá, de...olcsóbb, bár munkaigényesebb az ellenállások "átprogramozása" forrasztópákával. :D
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Ha tényleg reagál az ellenállásokra, akkor lehet esélye.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"Jack kijövetel"...nevezzük inkább bemenetnek!
Nagyon rosszul közelíted meg a témát:
Először is kideríted, hogy az adott rádióhoz milyen kormánytávirányító való...utána keresel hozzá rajzot (a neten vagy itt a "WANTED"-ben). De akár a hozzávaló kormánytávirányítóval kompatibilis cuccok rajzait is nézegetheted.
(Én legalábbis ezt tettem és találtam is számtalan megoldást!)
/Ha mégsem menne, akkor amint a Wanted-ben megjelenik az igényed, máris "tolom" fel a rajzocskát!/

De kezdhetnéd arról az oldalról is, hogy kideríted, hogy az Opel kormánytávirányítód hogyan és mihez használható így ahogy van... De ha az csak valóban két vezetékes, a Sony meg 3. igaz ez utóbbi a 3. vezetéket egyetlen funkcióra használja (SHIFT).

"Amit a neten találtam"...ezt nem megemlíteni, hanem inkább "mutatni" kellene a linket !

Az "1K"-s elméleted, meg a puffer buffer is... :falfej: :szetver:

Üdv.: Uniman

0

Csabex
Csabex picture

Szia Uniman,

Juuujjjj tudom, tudom... az "1K" meg a buffer dologgal kapcsolatban valóban megérdemlem a kalapácsot, vagy csákányt vagy bármit :) Azt csak tippeltem tudatlanban, elnézést :) A megközelítésről annyi, hogy a Jácintnak a válaszában láthatod, hogy mennyire segítőkész a Sony :( Azért közelítettem meg innen a dolgot, mert teljesen abban a hitben voltam, hogy mivel ő steering wheel ready, így nem kell nekem az interfész, hisz ha ready, akkor azt jelenti, hogy bele van építve a magnóba.
A menüstruktúrájában van olyan hogy steering wheel settings és azon belül tudok funkciót állítani egy adott gombhoz ugyebár. Ki is próbáltam és amikor assign-ra böktem villogott a register felirat, ergó várta hogy történjen valami a bemeneten... Ezt vettem mérvadónak, szóval ezért nem is indultam el az interfész útvonalon. A következő lépés pedig a kocsi oldaláról való megközelítés volt ahogy javasoltad és eszembe jutott, hogy valahol hever nekem egy ilyen Így csináld B Vectra könyvem amiben javítási leírások vannak rajzokkal és képekkel. Sikerrel is jártam, köszönöm a tippet :) Úgy néy ki, hogy 6 db. ellenállás van sorba kötve... Az értékeit nem tudtam kideríteni (eddig) de legalább a rajz már megvan és a vezeték is megvan az ISO csatiban :) Egyetlen egy vezeték megy oda amit te is látni fogsz mindjárt, mert linkelem a rajzokat. A második vezeték az pedig föld, vagyis a negatív ágra van kötve a rajz szerint. Ledek tápja ne tévesszen meg, azok ha jól láttam a légzsákról kapják a feszkót. Szóval azt tervezem, hogy azt az egy vezetéket bekötöm a jack valamelyik vezetékére, az IN1 vagy IN0-ra a másik pedig ugye föld a jack oldalon is, azt a műszerfal mögött lévő egyik csomópontba bekötöm hiszen azt mindegy honnan kapja ugye? Igaz, hogy a jel szerint azt maga a magnó vázára kellene kötni, de igazából szerintem mindegy nem? Te mit javasolsz? Ha ily módon kötöm be akkor szerinted az ellenállások vagy a föld tehetnek kárt a remote bemeneten? A neten amiket találtam sajnos nem voltak relevánsak és azért nem akartalak titeket itt fárasztani vele...
Akkor jöjjenek a képek :) első második
Szerintem tutti tudsz valami biztatót javasolni majd a képek alapján. Elnézést az 1K-ért és a pufferrért még1x és nagyon szépen köszönöm a hozzászólásod, nagyon hasznos :) Üdv, Cs.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Láttam én a 3. és 4. képedet is... 8)...de mutatok egy hasznosat, hogy "mi" kell a sony-nak (kis "es"-sel) !
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Csabex
Csabex picture

Köszönöm szépen :) Sejtem már honnan láttad a 3 és 4 képeket :) Én is láttalak :) Na de várj... Itt előre megadott funkciók vannak ha jól láttam. Szerintem az én esetemben a sony értékeli az ellenállás értéket amit kap a remoteon és azért tudok bármilyen funkciót megadni bármelyik gombnak, mert gondolom villogó register feliratnál figyeli a remote porton a változásokat. Lehet hülyeséget írok, ha így lenne elnézést kérek előre is emiatt :) Az lesz, hogy megpróbálom majd valamelyik RC-re rákötni a sorba kötött ellenállások egyik vezetékét és a másik vezeték pedig ugye a föld lesz a jack-en is és a kocsiban is ha jól gondolom. Köszi még1x. Üdv, Cs.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Én nem értek ehhez...a Sonynak bizonyára pontosan annyi "kiloohmok" kellenek, mint amiket a rajzon látni. De van közte rövidzár is. Valahol az Opel értékeit is láttam leírva...
Csakhogy az Opelé csak 6 gombos...a Sonyé több ennél. Ezekből csak 6 funkciót tudsz kiválasztani a megfelelő ellenállásértékkel "beprogramozva"...
Üdv.: Uniman

0

Csabex
Csabex picture

Hi,

Elhiszem neked :) Igen, de a 6 gomb nekem tökéletesen megfelel. Egyik oldal lesz a forrás, hang + és - a másik pedig a keresés le - fel, a 6ik pedig esetleg a voice ha odajutok, hogy megtanítsam... Megpróbálom majd, aztán írok az eredményről :) Köszönöm szépen a segítségedet, nagyon hasznos volt :)
Szép estet, Szia.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Nem "tanítani", hanem SMD ellenállás kellene (talán) cserélni...hacsaknem véletlenül egy-két sony gomb értéke egyezne az opelével...
Üdv.: Uniman

0

Csabex
Csabex picture

Hali,
Ja nem, a tanítást a voice funkcióra értettem, mert a telómmal kell összelőni ahhoz hogy hívást tudjak indítani anélkül hogy hozzányúlnék a telóhoz... Talán a Songpal android appon keresztül, de nem olvastam át még ezt a részét teljesen, szóval lehet nem jól írom :) Kiderül majd ki kivel talál ha egyáltalán talál ugyebár... Mindenképp megírom ide majd ha odajutok :) Üdv, Cs.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Jut eszembe, ebben tanítható a kormánykapcsoló? Valamiben láttam már olyat a menüben, hogy meg lehet tanítani akármilyen ellenállásos tasztot. A felhasználói könyvét kellene átbugászni.

Üdv: Jácint

0

Csabex
Csabex picture

Szia,
Ha minden igaz tanítható, de nincs leírva egyértelműen sajnos :( A menüben tény és való, hogy amikor funkciót szeretnék kiosztani egy adott gombra, akkor csak annyi az utasítás, hogy nyomjam meg a gombot és érzékeli majd mit nyomtam, aztán utána tudok hozzáadni funkciót amikor beazonosította a gombot, vagyis eltárolta. Alapból ez volt a teóriám, hogy ezt tudja, de mivel nem vagyok 100% biztos benne ezért fordultam hozzátok :) Annyi fejlemény van eddig, hogy Hétfőn kell hívnom a Sony egy "másik" hivatalos szerviz partnerét, mert ma nem értem el azt a valakit aki profi a MEX sorozatban. Majd jelentkezem mindenképp a fejleményekkel :) Üdv, Cs.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A két szál dróton ki kell mérni a 6 db opel-gombhoz tartozó ellemállás-értékeket és azokat összevetni a sony-rajzzal..
Felh. könyve ..."átbugászható", de nincs benne az, amit Jaca említ.
Üdv.: Uniman

0

Csabex
Csabex picture

Hello uniman.

Nem biztos, hogy lenne értelme, mert szerintem ha értéket várna, akkor azt írná ki, hogy press the vol + vagy vol - button, vagyis nem mondaná azt, hogy valamelyik gombot nyomjam... Ergo meghatározhatom hogy a volánon lévő gombokat mire használjam és ez azért jó, mert ugye alapból jelölve vannak már ikonokkal ami által könnyen ugyanazt a funkciót láttathatom el vele.
A Felh. könyve amit linkeltél nem jó, az a MEXN5000 típusé, enyém 5100 és megvan magyarul is ezen a linken.

Üdv,
Cs.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Amit a kérdező linkelt abban benne van (N5100) valami regisztráció külső kormányvezérlőhöz. Én sem láttam még ilyet, ha ez igaz, akkor nagyot nőtt a szememben a Sony. Viszont a leírásban hivatkoznak egy RC-SR1 kábelre, amiről még az internet sem tud semmit. Elvileg tényleg csak annyi, hogy a Shift szál kimarad, az Opel kimenet a másik szálra a Sony-ba és registering mind a 6 gombnál. Hajrá! :)
"When using the steering wheel remote control

Installation of the connection cable RC-SR1 (not supplied) is required before use.

1 To enable the steering wheel remote control, select [SET STEERING]-> [STR EDIT] to make the registration (page 19).
When the registration completes, the steering wheel remote control becomes available. Using the wired remote control.
Notes on installing the connection cable RC-SR1 (not supplied)

- Refer to the support sites on the back cover for details, then connect each lead properly to the appropriate leads. Making an improper connection may damage the unit.

- Depending on the type of car, be sure to insulate the unused leads with electrical tape for safety.

- Do not connect this cable when the steering wheel remote control is not used.

- Consulting the dealer or an experienced technician for help is recommended.

When using the wired remote control
1 To enable the wired remote control, set [STR CONTROL] in [SET STEERING] to [EXTERNAL]."

0

Csabex
Csabex picture

Szia,

Ezúttal megerősítem a korábbi állításod, vagyis "Nagyot nőtt a szememben a Sony"
Igen, valóban működik :) A részleteket leírtam Uniman felhasználónak szánt válaszomban alant.
Köszönöm szépen neked is a segítséget :)

Üdv,
Cs.

0

Csabex
Csabex picture

Szia,

Koszi a hsz-t :) Vannak fejlemények :) Mivel meguntam hogy a magyar Sony ide - oda küldözget, így az imént felvettem a kapcsolatot az Amerikaiakkal és láss csodát fura módon egy kis idő után miután utánanézett mondta, hogy ezt a kábelt megtalálom autós tuning boltokban kint, és úgy néz ki, hogy egyik oldalán jack a másikon pedig 2 db. vezeték log amit hozzá kell kötnöm valamilyen módon az autó gombjaihoz. Egyértelmű, hogy egyik vezetek a fold amit a rajzon is latok, másik pedig az ellenállásoktól jövő vezeték vége. Holnap vagy vasárnap ki is fogom próbálni és akkor megírom, hogy valóban nagyot nőtt-e a Sony a szemedben, de az eddigiek alapján valóban úgy néz ki hogy tárolja az értékeket és hozzárendeli ahhoz a funkcióhoz amit én akarok. Végre egy normális megoldás! Nem kellenek különböző interfészek, kábelek, tákolások...

Üdv,
Cs.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Úgy látom, a lényeget nem érted...továbbra sem.
Itt van az a kábel, amire vágysz (ebben nincs semmi különleges-mezei 3,5 mm-es jackdugós sztereo "madzag") :

http://esupport.sony.com/US/p/support-info.pl?info_id=1470
Ez ugyan másfajta rádió, de ha megnézed a támogatott kocsik "connector"-ait, nincs köztük az Opelé...mit gondolsz vajon miért?!
Egy darab változtatható ellenállással már rég kipróbálhattad volna, hogy a Sony rádiót "agya" beveszi-e vajon a gyárilagos értékektől eltérő ellenállást az adott funkcióra...
Minden gyártó más-más értékeket használ...

A drága adapterben pedig lehet egy PIC, amivel egyszerűen "átkonvertálhatók" a két különböző rendszer eltérő ellenállás értékei...(Csatolok egy példát Ford/Sony-ra.)

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Csabex
Csabex picture

Szia,

Értem én a lényeget, nincs avval baj. Amit te mondasz elejétől fogva az, hogy a Sony az autógyártóknak az ellenállás értékeire reagál. A connector-ok amiket kinkeltél csupán annyit szolgálnak, hogy az adott típusokon ne kelljen böngészned a rajzot meg kutakodnod, hogy vajon hova is kösd... Az Opel azért nincs benne, mert gondolom valami felmérés vagy mi alapján készíthették a leírást és azért valljuk be, hogy kint annyira nem ismerik az Opelt :) Ha ismerik is, akkor Vauxhall néven csak, de nem egy favorit márka az amcsiknál. Tudom, hogy kipróbálhattam volna, de az esetleges kár elkerülése érdekében fordultam a fórumhoz, mert itt sokkal tapasztaltabb felhasználóktól kapok hasznos tanácsokat. Az értékek... Valóban minden gyártó más - más értéket használ, de itt a Sony esetében ő tanulja egy adott határon belül lévő ellenállások értékeit és hozzárendeli az adott funkcióhoz ami előre meg van határozva a menüben. A PIC amiről írtál, gondolom az van beépítve a Sony kontrollerébe és ezért ismeri fel az értékeket nem egy előre meghatározott séma alapján amit használnak a gyártók ugyebár. Na szóval ma kipróbáltam első körben azt, hogy mi történik ha rámérek a föld és az SWC vezetékekre. Eredményes volt, mert minden gombnyomásnál más más értékeket kaptam, vagyis működött a dolog. Ezután gyártottam egy 3,5mm -es madzagot és első körben az SWC-t rákötöttem az RC_IN0 -ra. Bekapcsoltam, beléptem a menübe ahol tudom állítani és láss csodát... Igen, működött... Sikeresen regisztráltam minden egyes gombot és tökéletesen működik az egész rendszer :) Szóval a Sony MEX autóhifi sorozata amelyen föl van tüntetve a steering wheel ready, az bármilyen autóval szépen párosítható, ha direktbe az ellenállást kötjük az RC-IN0-ra és egy földet adunk neki. De mindenképp köszönöm a segítséget, mert nagyon sok mindent megtaláltál helyettem és nagyon hálás vagyok ezért neked :) További kellemes Vasárnapot kívánok neked :) Üdv, Cs.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ok...ok. Tudom, hogy ilyen pocsék időben legszívesebben egy fűtött garázsban "matatunk" az autónkban...
Ezek szerint "lehullott" a rejtélyről a lepel...feltételezésemmel ellentétben ez a rádió bármilyen ellenállás értéket képes bármelyik funkcióra regisztrálni!
Üdv.: Uniman

0

Csabex
Csabex picture

.

0

Sponsored links