You are here

Bauknecht TK Care 6B szárítógép nem fűt

29 posts / 0 new
Last post
tvservice

Üdv Mindenkinek!

Ismét kérnék egy kis segítséget vagy ötletet. Hozzám került ez a szárítógép fűtés problémával. 
A termosztát volt hibás a fűtéselemben, kicserélve továbbra sem melegít. Azaz, hogy elindul a fűtés 
egy 10 mp-re utána megáll. A programok lemennek rendesen de fűtés nincs. A fűtőelemben található egy hőfokszabályozó
ezt mérve jól működik, valamint a termosztát és 2 db hőbiztosíték. Mind jók.
Ha gép programválasztó kapcsolója "0" állapotban van a start gomb akkor is villog, azonban megnyomva "meleg légcsatorna hibát"  jelez.
Ha programot indítok elindul, de a fent említett folyamat van: fűtés megy 10 mp utána leáll, de a program megy tovább rendesen.
A következőket végeztem:
-a fűtőelem hőérzékelője 18 Kohm melegitésre csökken 
- a légcsatorna hőérzékelőt ellenőriztem - szépen dolgozik 12 Kohm 20 fokon, melegítve csökken- dolgozik.
-a dobban a maradék nedvesség érzékelő ki lett takarítva, kontaktok rendben,
-minden érzékelőt lát az elektronika - leellenőrizve
-az elektronika hibajelzés törlést többször is elvégeztem nem vezetett eredményre
-a gép tiszta, nincs lerohadva szivattyú rendben (bár ennek úgy gondolom sok köze nincs a  hibához) 
Véleményem szerint a hibajelzés tiltja a fűtést.
Elektronika hibára, konkrétan Eprom hibára tudok már csak gondolni. 
Valaki tapasztalt már hasonlót, minden segítséget köszönök.
Bauknecht TK Care 6B a típusa.
Üdv Tamás

Comments
Pápai Csaba

Szia!
Az esetem hátha segít:történt,hogy egy ilyen gépet megjavítottam,kitisztítottam,üzemeltettem sokat.Jól működött.Kivittem a nagynénémhez,beüzemeltem, dob nem forog. Vissza magamhoz szétszed vezérlésben fóliaszakadás.Új próba időprogramon:dob forog nem fúj meleget.Ezen a programon általában fúj meleget nedves ruha nélkül is a legtöbb gép.Újabb keresés fóliaszakadás után relék ,fűtőszál ellenőrzés,semmi.Még egy két kör a témában semmi hibásnak tűnő dolog.(Összetörjem??)Egy két nap múlva kezdem előröl új koncepció alapján.Kicentrifugázott ruhát betesz ,indít időprogramon,és lőn a csoda:a harmadik-negyedik irányváltás után beindult a fűtés.Azóta hibátlanul működik.Visszaellenőriztem nedves ruha nélkül az időprogramon sem kapcsolt be a fűtés ebbe a gépbe.
 Csak egy tapasztalat volt,hátha  lendít rajtad,sok sikert!
Csaba

1

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia!

Van fejlemény az ügyben. Hétvégén tudtam vele foglalkozni, LNK csere után nedves ruhával indult a fűtés ment is kb. 5-6 percig utána leállt, csak a programot vitte tovább végig rendesen, de fűtés hiányában a ruha nedves maradt. A hibajelenség még mindig ua. alapesetben is villog a start meleg kondenzátort hibát ad és nem lehet törölni. Még alaposan átmérem a nedvességérzékelő panelt utána nem tudom.....

Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Bocs nem LNK hanem LM 258 lett cserélve.

0

Vote up!

You voted ‘up’

dankasan

Szia!
Ez a gép nem hasonlít a whirpool-ra? Ha villog akkor el sem tudod indítani míg ki nem veszed a hőcserélőt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia!
De ez igazából Whirpool. Indul ez csak "meleg hőcserélő" hibát jelez. (lásd a képeket lentebb) végig is viszi a programokat csak éppen nem fűt végig.
Ezt a hibát nem tudom törölni sehogy sem.

Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

dankasan

Azért nem fűt mert meleget érzékel. A hőcserélőt kitakarítottad? Keress még egy szenzort a légcsatornában/ha van/ vagy a fűtőtest körül ami rossz vagy el van tömődve. Nem gondolnám,hogy elektronika baja van...

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia

Minden ki van takarítva. A légcsatorna illetve a benne lévő szenzor ki van takarítva, alapállapotban 18 Kohm melegítésre szépen csökken az értéke. Ezt nem tudtam cserélni viszont raktam helyette egy ellenállást -nem változott. Úgy gondolom, hogy nem hibás - egyébként ha lehúzom a vezérlésről rögtön hibára dobja. 
A nedvességérzékelő ki van takarítva - ez is dolgozik szépen, lehúzva szintén hibára dobja az elektronika.
Én sem gondolom, hogy elektronika hibás mert minden programot szépen végigvisz.
A fűtőelemben volt egy 190 fokos klixon cserélve - ez volt az eddigi hibás alkatrész, ez miatt egyáltalán nem fűtött.
Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Az nem lehet hogy időre fűt /sőt szerintem azt teszi/ és ezért marad nedves a cucc, közben nedvet is érez és ezért hibát is jelez.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Üdv.
Az az érdekes, hogy a programot végig viszi rendben és közben nem is jelez hibát, nem áll meg stb... De csak kb 5-6 percig megy a fűtés, utána a szárítás led elalszik -  kivilágít a gyűrődésmentesítés led és megy rendben rendben tovább. Olyan mintha 5 -6 perc alatt úgy érzi, hogy a ruha meg van szárítva és megy tovább a következő lépésre. Ezért gondolom, hogy nem lehet elektronika hibás mert a program rendben megy.
Ma még átnézem a nedvesség érzékelő kis panelt..

Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

dankasan

Próbáltad telepakolt nedves ruhával? A nedv.érzékelő kis lemezze ott van az ajtókeretnél alul? Én úgy szoktam próbálni az ilyen fajtát kevés ruhával,hogy egy darabot odazárok az ajtóval,hogy ne tudjon elmenni onnan mert ha egyszer is azt érzékeli,hogy száraz a ruha,mert elmegy onnan ,arrébdobálja,leveszi a fűtést.A többi meg ugye még nedves...

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia!

Még nem próbáltam így vagy teljesen tele de megteszem. De még mindig ott van a hibajelzés...
Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Lehet megint egy kontakt hiba szórakoztat, de nem mert nedves a cucc.
Ne ragassz semmit sehova, időt és nedvet mér, a baj valamelyikével van. A szárítási idő alatt nem száradnak a gatyák, így marad rád egy kis csavarás is.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia Csaba
Kösz a tippet, most a nedvességérzékelő panelon fogom cserélni az LM258-at utána tudom csak próbálni. Jelzek az eredményről.

Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

gyulends1

Sziasztok!
A probléma megoldása engem is érdekelne. Van a közelemben 2-3 ugyanilyen típusú gép, ugyan ezzel a hibával. Itt a tanyán is volt már erről szó, van akinek a resetelés megoldotta a problémát, az enyémet sajnos nem. Remélem nem gond ha azt írom, hogy ez típushiba. Komolyabb elektronikai tudással rendelkező szakik biztosan megoldanák a problémát, de sajnos még én sem találtam meg a megoldást. Valaki írta, hogy az eprom tartalmat is újraírta, de a probléma nem oldódott meg. A elektronika figyeli ha a szivattyú úszója tele állást jelez, azaz zár, és az is lekapcsolja a fűtést.( én még ezt nem néztem).
Az oldalsó kis panelt átnéztem ami a nedvesség érzékelésért felelős, az is jól működik. Itt is találsz róla még infót: https://elektrotanya.com/content/bauknecht-tk-care-6b-di-szaritogep-nem-fut
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Üdv
Felettébb érdekes a probléma, a szivattyút én már átnéztem nem találtam problémát.
A resetelésre visszatérve erősítsen meg valaki jól csináltam e. Program kapcsoló 6 ó állás utána start 3x utána 1 fokozat tovább majd megint start 3x.
üdv. Tamás

1

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Tovább folytatva, megnéztem a szívattyú kapcsolót, rendben van nyitott állapotban van, és nem vezet át. 
Próbáltam a más topikokban leírtak alapján Resetelni de semmi eredmény. 
Elindítottam időzített programot -így elvileg ki van zárva- a maradéknedvesség érzékelő az eredmény ugyanaz.
Mondom nekem az a baj, ahogy a képen látszik, hogy a programválasztó 0 állásban van és a start gomb mégis villog.
Ha ráindítok a start-ra akkor küldi a "meleg hőcserélő" hibát pirosan. Nem tudok róla, hogy lenne szenzor a hőcserélőben.
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

szia
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

kisandras79

Szia!
Ott valami nem kerek a választókapcsoló körül,mert a betáp közvetlen arra megy és kikapcsolt állapotban megszakítja a fázist és a nullát is.
Üdv:András.
Egy-két kép esetleg a panelről?
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia!

Itt vannak a képek az elektronikáról.
Nos, volt időm ma foglalkozni vele. Mivel nincs rajzom az elektronikáról, kénytelen voltam lekövetni az áramköröket.
0 állásban azért ad hibajelzést mert a nedvességérzékelő elektronika kikacsolt állapotban is feszültség alatt van.
Ez új irányvonalat ad, lehet, hogy ez hibásodott meg. A panel kap egy 230 hálózati feszültséget, egy bemenetet a dobban lévő
érzékelőről és egy kimenete van a mi az elektronikára megy.
Ha lehúzom az elektronikára menő vezetéket vagy a 230 csatlakozást, az elektronika rögtön hibára dobja (4 villogó led) "páraérzékelő hiba.
Ha csak a dobra menő páraérzékelőt húzom le akkor visszaáll az eredeti hibára. Valami a kis panelon lehet. AZ opto-t cseréltem, a készenléti trafó jó, a táp rendben, Az LM258 nem tudtam cserélni, mert nincs itthon. Az alkatrészeket átmértem.
A páraérzékelő a dobban jó.Ki van tisztítva és érzékel is. Alapállapotban szakadást mutat, ha összeérintem az ujjammal szépen csökken az ellenállás.
Esetleg valamit elfelejtettem??

1

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia!
Ez egy ipari szabvannya valt kettös_low power_ OpAmp, igy igen sok lehetösèged van, atmenetileg kiprobalni plane; (eredeti=ipari hömerseklet tartomanyra, a 358 kommerszre jo)LM358/LM2904/TL072 avagy nehany Japan(pl JRC4558)-egyeb tipusok is_mondjuk a szükseges tapfeszekre ügyelni kell...
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia!

LNK Csere után még mindig fenn áll a probléma.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Szia!
Valóban nekem is furcsa, 0 állásban a kapcsoló bont -teljesen áramtalanít. Most benne van a gépben, este kiveszem megint, de már mértem a programkapcsoló működik, rendesen zár nyit. És valószínű, hogy nem is piszkálta még rajtam kívül senki. Este küldök képet meg pontos típust.
Üdv Tamás

1

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!

Valóban nekem is furcsa, 0 állásban a kapcsoló bont -teljesen áramtalanít.

Ezek szerint mégsem. Két okot tudok elképzelni:
1. Átvezet a programkapcsoló, de DMM-el nem mérhető a hiba. Leválasztás után 500V-os megger!
2. Átvezet az IC jelű zavarszűrő kondenzátor a test felé, egyúttal második hibaként valahol nem kívánt testelés van.
A kapcsolás különben egyszerű mint egy faék. Mérjél, de megfontoltan, körültekintően.

Kalex

2

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Nos, volt időm ma foglalkozni vele. Mivel nincs rajzom az elektronikáról, kénytelen voltam lekövetni az áramköröket.
0 állásban azért ad hibajelzést mert a nedvességérzékelő elektronika kikacsolt állapotban is feszültség alatt van.
Ez új irányvonalat ad, lehet, hogy ez hibásodott meg. A panel kap egy 230 hálózati feszültséget, egy bemenetet a dobban lévő
érzékelőről és egy kimenete van a mi az elektronikára megy.
Ha lehúzom az elektronikára menő vezetéket vagy a 230 csatlakozást, az elektronika rögtön hibára dobja (4 villogó led) "páraérzékelő hiba.
Ha csak a dobra menő páraérzékelőt húzom le akkor visszaáll az eredeti hibára. Valami a kis panelon lehet. AZ opto-t cseréltem, a készenléti trafó jó, a táp rendben, Az LM258 nem tudtam cserélni, mert nincs itthon. Az alkatrészeket átmértem.
A páraérzékelő a dobban jó.Ki van tisztítva és érzékel is. Alapállapotban szakadást mutat, ha összeérintem az ujjammal szépen csökken az ellenállás.
Esetleg valamit elfelejtettem??

1

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka's picture

Hi!

Vizes ruhával próbálod?

vadmalacka@gmail.com

1

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Hi!
Nem próbáltam még vizes ruhával, de mennie kellene üresen is szárító programon.
Most az időzített programot próbálom ki.
Tamás
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg
kozakg's picture

1

Vote up!

You voted ‘up’

tvservice

Üdv!
Már Úgy gondolom, hogy nem érzékelő hiba lehet, mert ha lehúzom őket azonnal hibára dobja az elektronika. A légcsatorna NTC is látja csak tiltásba teszi az elektronikát. De át fogom nézni ezt a kört is.
Tamás

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content