You are here

belassult Yamaha KX-670 kazettás deck

10 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe's picture

sziasztok
először is mindenkitől elnézést kérek, de "hót amatőr" vagyok- egyáltalán nem értek az elektromossághoz. Max, ha fizikálisan lehet csinálni valamit, azt meg próbálom megoldani - volt már, hogy sikerült.
A problémám a következő: van 1 Yamaha KX-670 kazettás deckem, amit hosszasabb ideje nem hallgattam, s miután elővettem, rájöttem, hogy egy 7 perces felvételt 7 perc 24 sec alatt játszik le. A sebesség nem ingadozik. Mivel a készülék összes lehetőségét kihasználva vettem fel annak idején nagy rakat CD-ét kazettára, ezért nagyon vacak lenne ha ezeket elveszteném. Ha vki nem ismerné a készüléket, - dupla szalagfeszítős, 3 fejes, 3 motoros (és egyik sem a kazetta ajtó nyitogatásáért felelős), szalag monitorozási lehetőséggel - (sztem HI-FI minőséggel, bár egész biztos, hogy vannak ennél jobb készülékek is). Úgyhogy megnyúlt a képem, amikor rájöttem a belassulásra. A környékünkön nem nagyon merném senkire rábízni, ha egyáltalán elvállalnák, hisz már felejtős technika.
Az lenne a kérdésem, van-e a sebesség állításnak valamilyen lehetősége, és az esetleg számomra, mint "hót amatőr" számára megoldható e? A kapcsolási rajzot letöltöttem, itt elérhető
http://tatai_tibor.extra.hu/nyomtat/yamaha_kx-670_[et].pdf
de nem sok értelme van számomra, mert nem értek hozzá. Látom, hogy bonyolult, ha kevés szereléssel elérhető vmi, amin állítani kell... Viszont, ha tisztítani kell, vagy esetleg egy csavar segítségével állítani, olyasmit csináltam már és még nem rontottam el készüléket. Úgyhogy, ha vki tud, megkérem segítsen, tanáccsal, - érdemes-e megpróbálni - mit is kellene csinálni, stb...
A válaszokat előre is köszönöm.

Comments
dav53
dav53's picture

Ezek a sebesség-elmászások többnyire a beállító trimmer öregedésétől / rossz kontaktjától fordulnak elő. Érdemes a beállítás előtt a potit kicsit "megjáratni", néhányszor ide-oda forgatni. Aztán már csak türelem kérdése...
Dávid

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibor16

nagyon köszönöm, ez nem jutott volna eszembe - mindenképpen meg fogom járatni, mielőtt beállítanám (a hét végén tervezem)..

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom

Üdv. Biztos hogy a fordulat válltozott és nem a szalag öregedett-nyult?Én ellenőrizném másik két kazival ami gyári.Meleg van és maxez csak 5% az eltérés.Ha itt jó, akkor a jó meg gyors lessz.Öreg Tom.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibor16

Hát remélem, nem lesz igazad... - van, ritkán használt gyári kazettám, és mintha meg lenne CD-én is, - össze fogom vetni. Az egyébként akkora pofára esés lenne, mint ide hajdúhadháza. - mert akkor a kazettáim vannak megnyúlva, nem bírván a capstan féle kiképzést... abba meg bele sem akarok gondolni.. (mind 4-600 ft-os kazi, a felvételekről már ne is beszéljünk) .. ehh

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibor16

Az alig használt gyárit és a gyakran használtakat is 10-11%-al hosszabb ideig játsza le a készülék, csak a gyári alig használtakat 1-2%-al rövidebb ideig. Így a használtabb kazetták, vagy a melegtől, vagy a capstan-től kb 1-2% között nyúlottak - ez önmagában még elhanyagolható lenne. A 10-11%-kal hosszabb játékidő miatt már azt a magas hangok is megsínylik, az ütemről ne is beszéljünk - úgyhogy mindenképpen megpróbálkozom a beállítással.
Mindenkinek köszönöm a segítséget...

0

Vote up!

You voted ‘up’

dav53
dav53's picture

Az előbb elfelejtettem hozzátenni: a motor mögött van a hálózati rész, nagyon oda kell figyelni, nehogy a kotorászás közben véletlenül áramütés érjen !!!
Dávid.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibor16

Nagyon köszönöm a segítséget - most ahogy jobban megnéztem a rajzot, 1 capstan motor van, a másik assist. Mert elsőre arra gondoltam, hogy mindkettőn kell állítani - és felrémlett, hogy ezek egymással ellentétesen húznak - és azt meg egyformán (ellenkezőleg beállítani...) reménytelennek tűnt. Igazándiból, lehet, hogy tényleg igazad van, ami a meghajtó szíjat illeti.. és tényleg meg van az esélye, hogy laza - bár nem nyávog egyáltalán, és a tekercseléssel sincs semmi gond. Volt egyébként már a sebesség állítva, akkor ment is jól egy darabig - ezért ellenőríztem elsőre, amikor elővettem.
Csak annyit kérdeznék még, úgy hogy nincs áram alatt, úgy nem lehet állítani? - mert nem szeretnék vmi helyes kis zárlatot csinálni..
Előre is köszönöm a válaszokat...

0

Vote up!

You voted ‘up’

dav53
dav53's picture

Szia. A szerviz-könyv 9. oldalán egy rajz mutatja, hogyan lehet a sebességet állítani. Capstan Motor: Tape Speed Adjustment. Ez az a motor, amelyik a szalagtovábbító tengelyt forgatja egy lapos szíj áttétellel. Állítás közben ügyelj arra, hogy a csavarhúzó fém szára ne érjen a motor fém házához, mert akkor a motor teljesen felpörög. A nyíláson át óvatosan próbálj beletalálni a poti résébe, és már állíthatod is. Azt hozzá kell tennem, hogy mérőszalag és frekvenciamérő nélkül kissé időigényes lesz a dolog, főleg akkor, ha egy szám ismert hosszához akarod beállítani a sebességet. Még valami: biztos, hogy nem a szíj lett idővel kissé laza?
Üdv. Dávid.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibor16

Ma megejtettem a műtétet - igazán egyszerű volt, és majdnem tökéletesen sikerült - 7 percnél 3 sec a különbség a gyári szalagnál, - ezzel rövidebben játssza le. Észrevehetetlen a különbség ütemben. Ráadásul, megint gyönyörűen szól.
Mindenkinek még 1x nagyon köszönöm a segítséget...

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content