You are here

Bluetooth aktív hangfalak: JBL Charge4+, AKAI ABTS-806 (10W) kapcsolási rajz, vagy fénykép is segítene a modulokról

8 posts / 0 new
Last post
Tankó Barna
Tankó Barna picture

 Bluetooth-os aktív hangfal: Kapcsolási rajzokat keresek, esetleg fényképet egy-egy ép modulról :  JBL Charge4+ zárlatos-eltört USB dugasz belseje végett meghibásodott (v-színű a +5V szál testhez ért) eszközömhöz: nem tudom azonosítani a micro USB tövénél megszenesedett Tranzisztor+ ellenállást .A hiba : nem tölt, nem kapcsol be.
Valamint AKAI  ABTS-806   Bluetooth-os hangfal elektronikája  szintén a tápegység, nagyobb tápegység, vagy meghibásodás miatt tönkrement, elégett a 9V dugasz utáni + szálon lévő kb. 3,6 ohmos ellenállás, megszenesítette a nyákot a környékén, elpukkant a C1-es EL-KO,   A 3A -SS36 -schottky dióda megúszta, de a 10W os audió végfokocska is megszenesedett, így nem tudom leolvasni az értékét- típusát. Ép modulról egy egy fényképpel is segíthettek. 
Köszönöm előre is.

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Tisztelt Uraim!

Olvasva az eddigi hozzászólásokat nem önti el a szívemet az öröm. Igazából ilyenkor derül ki az, hogy ki mennyire van tisztában az adott készülék működési elvével és próbál meg készülékeket javítani. Én már több mint negyven éve foglalkozom elektronikával, végigjártam a létra minden fokát kezdve a fejlesztéstől a gyártáson át a szervizelésig. (A diplomamunkám még gyártásba is került). Szentül vallom, hogy egy jó szervizmérnökn tudásban meghaladhatja egy fejlesztőmérnök tudását. Ma már egy fejlesztő megadott sémák és adatlapok szerint állít össze egy készüléket, mely az asztalon jól működik. Próbagyártás után a sorozat a piacra kerül majd az esetleges meghibásodás során odakerül valakihez, akinek meg kellene javítani. Sajnos a gyártók már nem várják el a szerviztől, hogy alkatrész szinten megállapítsa, hogy hol lehet a hiba, hanem mondd meg melyik panel a rossz és cseréld ki! Addig amíg a készülék garanciális időben romlik el nincs probléma, megrendelik az új panelt beépítik és mindenki boldog.
Ha viszont már fizetni kellene a javításért, akkor derül ki, hogy egy komolyabb készülék javításához szükséges modul több tíz ezer forint, akkor már gondolkodóba esik mindenki, hogy érdemes-e a készüléket javítani. Ilyenkor jöhet jól,hogy egy jól képzett, gyakorlattal rendelkező ember, aki hozzá tud szagolni a berendezéshez és meg tudja javítani az adott készüléket megfizethető áron. Ehhez viszont elengedhetetlen az elektronika, az adott rendszer megfelelő szintű ismerete, még ha nincs is konkrét rálátása az adott készülékre. Ide vág egy rövid aforizma: az áram mindig arrafolyik amerre ő akar, nem pedig arra, amerre te gondolod!

Az adott témakörhöz kapcsolódva:
Tisztában kellene lenni mi is az a DLP technológia, hogyan is alakul ki a kép, mitől lesz az színes, amikor egy lámpa és egy tükörrendszer van, stb. Ma az internet világában mindenre lehet megoldást találni és jóformán minden megoldásnak van egyszerű és professzionális leírása igaz, hogy nem mindig magyar nyelven.
Ebben az esetben is ez a helyzet. Nem a tápegységben, a lámpa áramköreiben kell keresni a hibát, hanem a vezérlő és jelfeldolgozó rendszerben. Lehet, hogy mechanikai jellegű a hiba, a színkerék nem kerül szinkronba képalkotó tükörrendszerrel. Ezért is lehet fekete fehér a kép, de más egyéb probléma is lehet. Érdemes a hiba jellegétől függően hűtő sprayt használni, vagy hőlégfúvó rendszert. Itt is érdemes lenne hűtő közeget használni, minthogy a hiba pár perc működés után megszűnik.(Valaminek be kell melegedni, hogy helyreálljon a rend. A hűtéssel előlehet idézni a hibát, így könnyebben be lehet határolni a hiba helyét, még ha nem is ismerjük a készüléket töviről hegyire) Ezt viszont a működési elv ismerete nélkül, csak tapogatással vagy a vak szerencsében bízva lehet megoldani.
Az indulásnak valóban jó lehet, hogy feltesszük a kérdést egy ilyen oldalon és bízunk benne,hogy valaki már találkozott ilyen jellegű hibával és megosztja a tudását tapasztalatát a hibával kapcsolatban. De előfordulhat az is, hogy az itt megadott javítási tippek nem vezetnek eredményre, Akkor jön jól a rendszer ismeret, ami megkönnyíti a javítás menetét.
Sajnos előfordul, hogy egy multiméterrel felfegyverkezve nem tudjuk megoldani a problémát és még az is előfordulhat, hogy komolyabb technikai háttérrel is nehezen jutunk előre. Ez a kategória nem táskarádió vagy magnetofon kategória ide már azért komolyabb szakértelem és tudás és nem utolsó sorban tapasztalat is szükséges.

Elnézést kérek mindazoktól, akit esetleg ezzel a rövid eszmefuttatással megsértettem volna! A jó szándék vezetett. Bízva abban,hogy levelem nem talál süket fülekre:
Mindenkinek kellemes hétvégét, sok hideg sört kívánok ebben a kánikulában!

Üdv
László

0

N3szt0r
N3szt0r picture

megnyugtatok mindenkit, probléma nem a kábelnél van. Ugyanis VGA kábel vagy csatlakozó hiba esetén nem tudsz fekete fehéret összehozni :) Csupán színhányosat, vagyis a három alapszinből 1 v 2 nincs meg.

nem ismerem a modellt de néhány elképzelés:
1:mivel sok különböző elemnél tapasztalható hiba, ezért mégis csak újra vizsgálnám a tápot hidegen - melegen alacsonyabb tolerancia értékekkel. Illetve lehetőség szerint másik táppal hajtva.
2: fényerő ingadozás bizonyos szintig normális, mivel ahogy melegszik a lámpa, úgy változik az ellenállása és az áram felvétele, ennek lekövetéséhez a tápnak egy kis időre van szüksége. Lehet nem tudja elég gyorsan lekövetni, itt ezért térnék vissza a külső táp meghajtásos teszthez
3: nincs benne véletlenül valamilyen intelligens fényerő állító egység, aminek a szenzor hibája esetén nem tudja jól olvasni a környezet fényviszonyait?
4: hőmérséklet szenzorokat nézted? lehet valamelyik kritikus tartományt mutat és emiatt ugrál a teljesítmény. (ugye apple :) -252 fok és maxon pörög a venti tőle :D)
5: fekete fehér árnyalat viszont inkább dlpre utal.

0

Tankó Barna
Tankó Barna picture

Köszönöm a válaszod, tippeket, egyelőre megy, a tápban a puffer kondit is cseréltem , 120uF/450V helyett Philips 220uF/450V próbálkoztam, jobban viselkedett a készülék.
Csak fekete alapon fehér szöveg vetítésre korlátozódik a projektor használata kb 10 percenként van 1-2 percre használva ilyenkor kikapcsol a lámpája és készenlétben marad a következő szövegrészig. Használatkor a lámpája újra visszakapcsolódik, halványabb majd erősödik de közben villog is. Gondolom mint bármely elektromos kisűléses lámpánál, lásd neoncső, higanygőzös cső, xenon égők a ki-be kapcsolás nem az erősségük , így ha nincs is meg a 2000 óra használata ez is rövidíti a lámpa élettartamát! ÜDV!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Gondolom kondenzátorok cseréjekor NEM ellenőrizted a stabilizátorok pontos feszültségét. Szerintem (jelenségek alapján) meg kellene találni melyiknél van eltérés, cserélni és a probléma megoldva.
Üdv,Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Most akkor a fekete-fehér hiba is van még, vagy csak a villog melegedéskor?

0

Tankó Barna
Tankó Barna picture

Üdv! A színekkel is gond van hidegen elinduláskor, ugyanakkor a lámpája is villog amíg bemelegszik. Köszönöm a hozzászolásodat!

0

megujulo
megujulo picture

Üdv
Nekem is van egy LG215 an projektorom ami hasonló jelenséget produkál.

Nálam dvi kábellel csatlakozik (10m aranyozott 1.4-es), és ugrál a kép elveszti a szinkront a számtógéppel nagyobb fehér raszterfelület esetén no signál-t ir ki aztán néha visszajön. Amint a fehér háttér megszűnik a kép visszajön.

full hd (1920x 1024) felbontáson nem csinálja, de minden más monitor felbontáson ugyanez a probléma
fényerősségre érzékeny (minél több fényt használ a megjelenítő annál sürübben jelentkezik a hiba!
Kontraszt beállításra nem
A lámpa fényereje stabil 400 órás lámpa!
Egy barátom mondta lehet hogy digitális szakadékba esnek a kiküldött jelek a kábelhossz miatt. 1 méteres DVi vel is ugyanez a jelenség.

Tápfesz, stabilizátorok, belső tápok mind ellenőrizve, minden stabil, szkóppal sem látható a tápban rendellenes zavar.
Valakinek 5let? találkozott hasonló jelenséggel?
üdv Attila

0