You are here

Billegőmotoros SLAVA ébresztőórához keresek vezérlő panelt [MEGOLDVA]

13 posts / 0 new
Last post
gyula.maestro
gyula.maestro picture

Sziasztok!

Gyűjtöm az órákat, beleértve az orosz elemes órákat is. A kép jobb szélén levő órát is szeretném megjavítani, már csak működő panel kellene bele. Sajnos a meglevő panelen levő tekercs visszacsatoló része szakadt fizikai behatás miatt, ez a munkahelyemen levő mikroszkóppal megvizsgálva egyértelműen látható volt. Vagyis keresek egy jó állapotú panelt bele.

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Gyula

File attachment: 
Comments
Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Vagy 3 éve dobtam ki egy pont ilyen panelt, mert az óra javíthatatlan volt. Elég sok került a kezembe, és mindegyiknek pár év alatt pontosan ugyan az a típus hibája lett. Egyre bizonytalanabb a mechanika járása, megáll, majd rázással újra indul. Tisztítottam olajoztam, valamit segített, aztán kezdődött a probléma újra, majd végkép megállt, még új elemmel is. Aztán rájöttem a lehetséges hiba okára. Van az a pici, általában rózsaszin műanyag kerék, kis rudak állnak ki belőle, ő lépteti lengésenként a mutatót. Megvizsgálva, erős nagyításban, a pici rudak végei szétbolyholódtak, ezzel megnövelve alaposan a súrlódást. Egy csepp szilikon olaj még valamit segít, aztán már az sem. Cserélni kellene, de pótalkatrész nincs. Az óramű tisztességesen felépített, fém fogaskerekes szerkezet, de mintha direkt rakták volna bele a tervezett elavulást. Ha új, még elkó nélkül is képes járni, csak az áramfelvétele nő meg néhány tized mA-ről, 2-3mA-re és halk füttyögő hangot lehet hallani belőle, amit ma már nem, de 30 éve még hallottam.
Csaba

1

gyula.maestro
gyula.maestro picture

Szia!
Köszönöm az információkat.
Azt hittem ez egy elnyűhetetlen szerkezet, és csak azért van benn ez a műanyag kerék, hogy halkabb legyen. Már abban az időben volt tervezett elavulás?
Üdv.:
Gyula

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Ezek szerint van, a hetvenes években Ungváron, 79-ben Moszkvában is vettem, ismerőseim is hoztak javítani, mindegyikben ugyan az a szerkezet, csak a dobozát variálták. 8-10 évet bírnak ki, még egy csepp olajjal életben tartható, aztán végül mind ment a kukába. És mindegyikben az a bizonyos kerekecske bolyhosodott. Lehet hogy egy anyaghiba, vagy tervezési hiba.
Csaba.

0

gyula.maestro
gyula.maestro picture

Nem akarok offolni, de hasonló tervezési hibával a Grundig hifi magnódeckemben találkoztam, az kettő lefogazott kaucsuk fogaskerék miatt lett elbontva, mivel nem lehetett jó kereket találni hozzá.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
csak 2100 menet mind kettő
kár érte

File csatolás: 

0

gyula.maestro
gyula.maestro picture

Szia,
Nem tudom mennyire ritka ez az óra, de remélem lesz valakinek ilyen panelje, mert házilag ezt nem lehetséges újratekercselni.
Amikor hozzám került az óra, ki volt esve a billegő, és vélhetően a rajtalevő mágnes sértette meg a tekercset. Azóta a szerkezet tisztítva, olajozva, a plexi polírozva, ill. a hiányzó elemfedelet a kollégám 3D nyomtatással elkészíti.
Üdv.: Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gyula!
Esetleg egy pöttynyi vezetö ragaccsal (pl. hatso üveg fütöszal javitasbol) összekötödhetnènek a "hajszal" darabkaid?_ sztem az atmeneti ellenallasa itt aligha zavarna...
Kari

1

gyula.maestro
gyula.maestro picture

Szia!
Munkahelyemen sikerült annyira kiszabadítanom a sérült meneteket mikroszkóp alatt hegyes csipesszel, hogy össze tudjam toldani. Csak 2 menet volt teljesen elszakadva.
Nem túl szép, de működik.
Üdvözlettel:
Gyula

3

gbenyov
gbenyov picture

Gratula! Ez az!
Nem pedig az, amit én csináltam: óra bele kidobva, KIENZLE óra beépítve. Fúj...

0

Kari
Kari picture
*****

:-) -gratula!
Kari

0

gyula.maestro
gyula.maestro picture

Köszönömwink Szeretem, ha egy óra ketyeg.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó hír, mert kínszenvedés újratekerni

Bálint

0

Sponsored links