You are here

Bitlocker nyűg.. nincs meg a kulcs..

57 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok...

Ismerős keresett meg a következővel, és nem tudok okosat, mert kerülöm az MS termékeket.. ezek szerint jól teszem.

Lényeg: gyerkőc(18 éves) lapitopija tegnap fogta magát, és nekiállt kérdés nélkül frissülni. (Win10)

Reboot után bitlocker beintett, kéne kód. Persze nincs, mert sosem állított be olyat. Meg persze kéne a visszaállításhoz kulcs.. ami nincs. Hisz sosem állított be olyat.

Na ilyenkor mi van? Winfos legális..

Persze az összes sulis cucca rajta van... Backup sehol.. 

Mit lehet ilyenkor tenni? Biztos ügyes ex. Szovjet emberkék rendelkeznek megoldással. Csak google erre nem barát. Tudtok tippet adni? Természetesen a jogi helyzet igazolható, van számla papírok, stb.. ha van legális megoldás... 

Köszi!

Comments
ty
ty picture

Ez a kérdés már nyilván nem aktuális, de tanulságként leírom:
Laptopomon szintén Win10 van. A napokban (mivel gyorsan Linuxra volt szükségem) csináltam egy USB bootot egy Linuxos pendrive-ról.
Ehhez átállítottam a biosban a boot sorrendet és kikapcsoltam a safe boot opciót. Ez utóbbit anélkül, hogy különösebben foglalkoztam volna a jelentésével.
Na ezek után bitlocker hibával indult a gép. Az opció visszakapcsolása után a gép szó nélkül működött a korábbival azonos módon.

Csak azért írtam le, mert lehet, hogy a címben szereplő hiba is hasonló módon jött létre.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszi! Ilyesmi se történt, de igen, azóta új ssd lett bele.. régi meg....

0

toreki
toreki picture

Több gépen is haszánlok W10-et évek óta. A cégesen emterprise, elég komoly policyvel, az otthoni gépeken home, frissítés munkaidőn kívül csak engedéllyel. Sona nem volt gondom a bitlockerrel, pefig 6 lemezem is van titkosítva. Nem használok MS fiókot, a bitlocker a bekapcsoláskor mindig kéri, hogy nyomtassam ki, vagy usb-re mentsem a kulcsot. Bitlockerrel titkosított usb-re nem engedi, ahogy belső merevlemezre sem. Úgyhogy nem hülye, nem engedi még véletlen sem, hogy oylan helyre mentsd, ahol nem éred el később. Viszont a kulcs helyett be lehet állítnai jelszót is, ez nálam az egyik meghajtón csak 9 karakter. Ha ezt sikerült beállítan, akkor talán van esélyed visszaállítani, ha nincs jelszó, hanem a teljes kulcsot kéri, akkor esélytelen. Esetleg ha van a gépben másik meghaltó, akkor azon a főkönyvrában megnézni, hátha odarakta.

0

pityusz
pityusz picture

Amennyiben tényleg a frissítés barmolta el, az MS-nél kell reklamálni. Ha szükséges, igazolod, hogy minden tiszta. Kicsi az esély rá, hogy bármit fognak csinálni, de próbálkozni lehet.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Ms hívás is volt. Feltették a kezüket, hogy mé nem volt ms fiók, meg kinek a nevén van regisztrálva, stb.. ott a számla.. tudja a fene, hogy melyik gyerek, apa, anya... Van 6 gép othon. Ez nem egy vállalat, ahol sw nyilvántartás kell. számla nem elég, minden adatnak stimmelni kell, stb..

Mert ha a win együtt lett volna véve a géppel.. nem lett.. de mit számít, ha mindkettő legális, számlás..

Vett a gépbe másik ssd-t.. soha többet windóz felkiáltással.

MS tulajdonképp bebuzonyította a telefonba, hogy hülye az, aki legálisan vesz winfost. Semmi szolgáltatás.,

0

uniman
uniman picture
***

Szia! Engem ez a számlás "W" vásárlás érdekelne...hogyan működik? 
Talán a számlát kiállítót kéne megkérdezni, hogy mi a teendő ez esetben...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Megtörtént. Ők viszonteladók, forduljon az MS-hez...

Fordult. Mé nem volt MS fiók...

Mindig a user a hülye...

0

agressiv
agressiv picture
*

Hát ebben az esetben ez eléggé nyílvánvaló.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

A gepen offline felhasznalo volt, vagy be volt jelentkezve Microsoft fiokkal?
Ha Microsoft fiokot hasznalt, akkor a kulcs le van mentve a Microsoft fiokjaban, es elerheto itt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

sosem használták a microsoft fiókot, nem is emlékszik senki rá..  :( nem hogy a jelszóra, de a fiókra sem..

0

Julian
Julian picture

Szia!
A probléma pont itt van. Az ilyen kijelentésekről mindig Dr. House jut eszembe.
Hányszor hallottam már én is ilyet és ehhez hasonlót "én nem csináltam semmit", "nem telepítettem semmit".
Csak mikor az adobe frissíteni akart, akkor megcsinálta és kapásból egy toolbar új tulajdonosa lett.
A hasonló szemetek pont ugyanígy kerültek a gépre. Ő nem csinált semmit, csak klikkelgetett.
A W10 nagyon szeretné, hogy a kedves új felhasználó bejelentkezzen egy M$ fiókba. Aki nem figyel, nincs résen, az simán meg is teszi.
Az, hogy "nem is emlékszik senki rá" pont tipikusan az az eset, mikor nem figyeltek, csak klikkeltek, hogy mielőbb használni tudják a gépet.
Így bármi elképzelhető. Az is, hogy a tudtukon kívül mégis csak létezik egy M$ fiók a számukra.

2

pityusz
pityusz picture

Egyébként simán lehet, hogy van MS fiók, mert a Win10-en külön harc az offline profil kikényszerítése telepítéskor.
 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Arra a 4-5 kattintásra gondolsz?!
Ugyan már...

KN

0

pityusz
pityusz picture

De szerelő úr! Mi került ezen az egyszerű ütésen 5100 forintba?

0

proba
proba picture

Egy ideig a számítástechnika jó irányba haladt, tényleg arról szólt, nekem jobb, egyszerűbb legyen. Az utóbbi időben ez a trend megfordult, aki napi szinten nem eteti azt a nyomorult gépet, az pusztuljon. Ha 3 napig nem használok egy alkalmazást, programot, már azzal kezdi légy oly szíves frissíts, mert ha nem, nem állok szóba veled. A személyre szabott beállítások/megszokások persze lecsó, mert az a funkció már nincs, az a gomb nem ott van. Fő a fejlődés. Örülj ha működik még valahogy.

8

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Értem. Tegyük fel, igazad van. Mi a megoldás?

Hülye a user. Hogyan tovább.

Teszem hozzá a win10 akkor is ludas, ha kierőltetinaz ms fiókot. Kérdezze meg telepítéskor. Akarod? NEM!!!! És soha többet 

Ez olyan, mint a pattanásos marcika a cba-ban Tiszamocsoládalsón. Anya... Kéjek gumitutojot! NEM! Anya... Kéjek gumitutojot... Meg lett mondva, hogy nem... Aztán csodálkoziik, hogy anyunidegbeteg és ordít.

0

Julian
Julian picture

Szia!
Megkérdezi. És mondhatod neki, hogy nem. És utána nem zaklat, ha nem mész mondjuk a store-ba. De később ki is jelentkezhetsz és marad az offline.
A legjobb net nélkül telepíteni és megcsinálni az első lépéseket. Csak ugye erre nem gondol az izgatott felhasználó, így első lépésként megadja a nethozzáférést, ha wifi. Ha kábeles, akkor meg nem is kell.
Ha nem tudják a bejelentkezési adatokat és sejtelmük sincs, hogy mi lehetett, akkor szerintem nem sokat tehetnek.
Bár azt mondják, hogy az ember mindenhova erős jelszót adjon meg és főleg ne olyat, amit máshol nem használ, én ezt azért nem szeretem, mert adott esetben nem tudok belépni valahova.
Arról nem is beszélve, hogy akkor hova, mit adtam meg.
Ez egy rohadt nagy kicseszés minden felhasználóval. A cégek igenis védjék meg magukat és a hozzájuk regisztráló embereket a támadásoktól.
Amúgy egyrészt használok KeePass-t, másrészt a Chrome megjegyzi a jelszavakat és szinkronizálja is, így bármelyik gépről, amelyiken bejelentkezek a google-ba, elérem őket.
Fogalmam nincs, mi az M$-hez a jelszavam, csak sejtésem van. De a böngésző tudja.
Ez egyrészt jó, másrészt meg nem. De most ez van.

Esetleg azt tudják csinálni, ha valami fogalmuk van a felhasználónévről, ami gyakran egy email cím, akkor arra lehet jelszó emlékeztetőt (visszaállítást) kérni.
Illetve, ha megpróbálnak beregisztrálni, akkor a rendszer kidobja, hogy ezt már használják. Onnan biztos tudható, hogy beregisztráltak.
A jelszó visszaállításnál általában olyanokat szoktak írni, hogy, ha az email cím regisztrálva van, akkor megy a levél. De arra nem térnek ki, hogy mi van, ha nincs regisztrálva.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Sajnos lehet nem leszek most népszerű, és lehet többen most le is fognak hurrogni, de még ettől, a véleményemet elmondom erről. Félre ne értsen senki, hogy megvádolok valakit valamivel. Nem. Csak egy dologra szeretnék rávilágítani. Én ha tudok, nem szoktam tanácsokat adni senkinek, aki vagy egy kódos autórádióval, vagy valami jelszó feltöréssel kapcsolatos, mert millió olyan eset van, hogy valakitől ellopnak valamit, és ilyenkor valami trükkös jól hangzó indokkal megpróbálja az illető feltörni a megszerzett cuccot.. Ebben az esetben sem vádolok senkit.  Olyan azonban nincs, hogy egy asztali számítógép magától megcsinálná a lockert, mert azt a tulajdonosa észre veszi. Én egyszer kapcsoltam ezt be, és igaz, 1T. a hdd, közel 3 órán keresztűl csinálta meg nekem.  Szóval véletlenek nincsenek. Aki meg ezt megcsinálja, és nem vigyáz arra, hogy meglegyen a jelszava, az meg is érdemli.
Tibi

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igazad van. A gép eredete, és a win eredete is számlával igazolt. 

Ezt írtam is.

Nem népszerűtlenség kérdése..

Ahogy írtam, a gép magát frissítette. Win10 esetében nem sokat tudsz tenni. Ha valamit meg akar csinálni, meg is teszi. Este, kikapcsolásnál közölte, hogy most ő frissíteni fog, ne kapcsolják ki. Majd reggel jelszót kért.
 Sajnos a tények makacs dolgok

 Lehet velük vitatkozni, de nem érdemes.

Ettől függetlenül Te egy boldog ember lehetsz, hogy soha, semmi nem romlott még el Nekekd. Se sw, se hw :)

De nincs harag. Csak nem fekete, és fehér a világ.

Kódos rádióhoz meg annyit, hogy 1998-ban vettünk egy B corsát, használtan ,itthoni opel kereskedésből. Benne a doksi, car pass...  Akku cserénél rádió kódot kért. A car passon levő kód rossz volt. Opel kereskedés feltárta a kezét, nekik ez van meg... Gari nincs, így jártunk. Mi az ok? Prózai. Elromlott a rádió, gariban cserélték még előző tulajnak. Csak nem jutott el hozzánk az új kód.. most akkor 1999-ben kellett volna vennünk egy új rádiót, így jártam felkiáltással, vagy "b" megoldásként megoldani a problémát.

Az a baj, hogy a világ nem fekete és fehér. Ami el tud romlani, el is fog.

Teljesen egyértelmű, hogy a bitlockerhez van kiskapu. Kizárt, hogy a tutkosszolgálatok, hatóságok tárt kézzel nézik, az adott esetben lefoglat gépet az asztalon, szomorú, sajnálkozó arccal. Vol ilyen megoldás. Úgy hívták, truecrypt.. googlizz rá. Még a fejlesztők is eltűntetésre kerültek a net hivatalosabb részéről. Mert az valóban tárt kéz esete.. nem is hagyták életben...

Szóval azt mondom, teljesen igazad van. Nem szabad támogatni a tolvajokat... De egy műszaki hiba, meg egy betörés azért nem tök ugyan az.

 

1

ty
ty picture

Ha az én gépem lenne, akkor olvasgatnék egy kicsit a témában, mert vannak azért a bitlockert érintő problémák.

https://www.makeuseof.com/windows-10-secure-boot-bug-triggers-bitlocker-...

https://www.dell.com/community/Windows-10/BitLocker-need-a-key-but-I-nev...

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Meglesem, átküldöm. Köszönöm. 

Kb 3 óra googli után én csak arra jutottam, hogy van megoldás, sw keretében. De csak az oroszoknál :) csak nyafit olvastam mindenhol, értelmezhető megoldást sajnos nem. Ebből indult a kérdés :)

Meglesem. Köszönöm.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Azt sajnos tudni kell, hogy szinte bármilyen orosz oldalra felmész, ami ilyen dolgokkal foglalkozik, akkor szinte biztos, hogy utána a géped nem lesz már biztonságban! Én nem tartom valószínűnek, hogy a BitLockerre van megoldás. Mint említettem, én egyszer megcsináltam magamnak, és olyan kódot kaptam, ami iszonyatosan hosszú, mindenféle karakterekkel volt ellátva. Szerintem ezt a Microsoft sem lenne képes vissza olvasni. (szerintem) Az orosz oldalak meg általában csak azért hitegetnek ilyen tudásokkal, hogy feltételezve azt, hogy valaki azért keres ilyenre megoldást, mert valami nagyon fontos adatot akar megszerezni, és ők is kíváncsiak erre. De érdemi megoldást hidd el, nem fognak adni. Max kiteszed valami veszélynek a gépedet, adataidat.
Természetesen én nem gyanúsítok meg senkit azzal, hogy valami rosszban sántikál, csak az etika végett írom ezeket le. Természetesen nekem is volt olyan, hogy egy kereskedőtől vettem egy autót amiben a rádió kódolt volt, de akkor nem feltörő programot keresek, hanem dump-ot.
Tibi

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A számítógép típusa, és az operációs rendszer pontos típusa jó lenne. Gyanúm szerint Lenovo gyártmányú a gép.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sajnos acer..

SF314-57-5681

Win verzió sajna már nem ismert... :(

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Próbáld a BIOS-t alapállapotba hozni. Elvileg ezután a TPM chip-ben tárolt azonosítót fogja felhasználni. Ha nem segít, akkor a BIOS security beállításoknál próbálj keresni erre vonatkozó menüpontot. A BIOS-t ne frissítsd semmi képen, csak a legvégső esetben, mert utána már nem állíthatóak vissza az adatok. Ha volt csatlakoztatva a géphez pendrive a frissítés alatt, akkor abban is érdemes körűlnézni, nem készített e visszaállító filet. Elvileg a HDD-re is felírta a kulcsot, csak sajnos kódolva, de hátha......

Esetleg Telekom-os előfizetéshez igényelt laptop?

0

ty
ty picture

1) tényleg le van-e kódolva?
a) igen, de van kulcs - feloldható
b) igen, de nincsen kulcs - nem oldható fel
c) valójában nincsen lekódolva - feloldható

Egy AES-128 kódolást sem fog neked senki feltörni brute force-al, mert nincs hozzá elég CPU-ja.
Nem lehetetlen, de ez a lehetőség számodra (számunkra) nem elérhető.
Ha letöltesz még pár okos megoldást, akkor holnapra egy zsarolóvírus lekódolja a másik gépedet is.

Neten olvasgatni kell, egyből kiderül, hogy mást is érint-e ez a probléma.

Amúgy sajnálom a történteket.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

AES128 az valóban kemény dió. Oroszok azt használják ki, hogy van ismert file a lemezen. Minél több ismert file van, annál gyorsabb.

Egyenlőre csak fizetős megoldást találtam. Hivatalos adatmentő cégnél. Nem bitcoin fizetős :)

0

AzzA
AzzA picture
*

A bitlocker önmagától nem aktiválódik úgy, hogy ahhoz kulcs ne mentődjön, az minden esetben automatikusan mentésre kerül az MS fiókban a védelem aktiválása előtt.
Ezen kívül csak manuálisan lehet még aktiválni, és ez esetben sem lehet elkerülni, vagy kihagyni a kulcs generálását.
Úgyhogy a gyerkőc... ez nem az MS problémája....
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ms fiókban nincs kulcs. Tegnap este kezdett updatelni, majd reggel már kódot kért...

Nem tudok többet mondani, lehet kételkedni, ettől még a probléma adott.

Te is tudod, hogy a gyerekek olyanok, amilyenek, és a problémákat mindig a szülőnek kell kifürödni..

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Az lehetséges, hogy a gyerek a BitLockert indította el, és nem tudta, hogy mi az. Lehet nem is frissítés volt, az amire kiírta, hogy ne kapcsolja ki a gépet. Én jártam már úgy, hogy valami nagyon nagyot töltöttem le, és úgy hagytam a gépet és elmentem itthonról, majd amikor hazamentem, a képernyő sötét volt, és azt hittem, a gép kikapcsolt, és megnyomtam a bekapcsoló gombot. Ekkor az történt, hogy nem bekapcsoltam a gépet, hanem ki. Történhet ilyen is, és akkor a végén ha véletlenül a BitLocker lett elindítva, és a végén ami feloldó kódot megadott, nem láthatta a gyerek, mert kikapcsolódott utána. De sajnálatos ha ilyesmi tőrténhetet meg. Ki tudja?
Tibi
 

0

proba
proba picture

Valamely hivatalos WIN oldalon még fel is hívják a figyelmét a kuncsaftoknak, hogyan kell a bitlockert bekapcsolni, hogy a frissítés rendben véghez menjen. Amúgy maximális részvétem, valamiért frissítés után többé nekem sem indult a játszós gép. A GPT partíciós táblát nyilvánította problémásnak. ( az elődje készítette.) Szerencsére másik gépben olvasható maradt a winchester, de egy pár cifra mondat az én számat is elhagyta.   

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azt hiszem, ennek lőttek! Azt azért ne hidd el, hogy a Bitlocker önmagától titkosított (vagy mégis?). Legfeljebb figyelmetlenségből lett kattintva ott is, ahol nem kellett volna.
Esetleg: https://support.microsoft.com/hu-hu/windows/a-bitlocker-helyre%C3%A1ll%C...

Kalex

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sajnos én csak ennyit tudok... Megoldás van, mert yandex dob brute force megoldást.. csak az nem 5 perc :) meg minden oroszul van..

A gyerkőc nem hülye, akivel történt. Én hiszek neki..  az a helyzet, hogy nálam az MS termékek akkor estek ki, amikor a win10 jött. Én úgy vélem, hogy a vas nem az MS tulajdona, mégis mi alapján dönt arról mit csinál a géppel...

Win10 alatt nem ez lenne az első alien kaland..

Csak több szem többet lát alapon kérdezem itt is, hátha..

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Számlák, papírok beszkennelése, és küldése az MS-nek. Hátha tudnak segíteni.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ezeket a találgatásokat kerülnénk el. Ha van konkrét infó.. kizárt, hogy egyedi...

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

én semmi képpen nem merném határozzottan állítani, hogy a bitlock meg a többi hasonló korszakalkotó "védelmi" megoldás nem kattant be és az update után nem önkényessen változtatta meg az állapotát. A W10-zel nagyon savanyú tapasztalataim vannak és elég sok időt szenteltem arra, hogy legalább 1 gépen használhatóvá formáljam. Teljesen üres, partíciómentes HDD, 6GB RAM, install. Amint felálította magát a gépre szépen működött. Másnap update, egypár óra tekergés, százalékolás, ne kapcsolj ki stb. Restart és már lassabban működik. 2 hét után és néhány update-tel megfejelve már használhatatlan volt a laptop. Klik valamelyik aplikációra és nem történik semmi kb 30sec, majd mintha fenékenrúgták volna beugrik a kívánt program. Több próbálkozás után sem tudtam helyrehozni, hogy úgy működjön mint az install után. Ennél rémessebb volt az amikor megelégeltem és W7-et akartam a helyére. Semmi képpen nem engedte letörölni az álltala beosztott partíciókat. Kénytelen voltam kiszerelni a HDD-t, USB-re kapcsolni és onnen csak sikerűlt kiírtanom a tarackot. 
Ezt csak azért írom és ezt csak vázlatokban, a valódi helyzet ennél keserűbb és hosszadalmassab volt, hogy megér 1 misét kiszerelni a HDD/SSD-t ás W7-esen futó gépen megpróbálni kimenteni az adatokat USB-n, majd  törölni a partíciókat és W7-et instalálni. Többet nem támogatott? Kit érdekel, nálam a cégben minden gépen vidáman fut, kikapcsolt update-tel. Akkor kellett frissítéshez folyamodni, amikora HP6P nyomtatómat nem tudtam LPT-n megindítani W7-en. Akkor is megkerestem melyik KBxxxx-et kel letöltenem és instalálnom majd utána megtalálta a megható fájlokat az MS-en és működik. Így volt amikor a pytont is insatlálni akartam. W10 alatt működött de W7-en nem. Akkor is megtaláltam melyik KBxxxx a szükséges hozzá és voila, működik. 
Miután kiszerelés, partíciótörlés után még az ACER BIOS passwordot kér, megoldható, három hibás beütés után kidob  8 vagy 10 számjegyű kódot amelyből ki lehet kalkulálni a belépési kódot, ami nálam megtörtént eset volt. Kísérlet képpen először instaláltam a W7-est, majd utánna rá a W10-et, ekkor a bootmanager felajánlja melyikröl akarod indítani. 
Azt, hogy a W11 milyen (rémes) meglepetéseket tartogat magában az majd kiderűl

üdv

0

Julian
Julian picture

Üdv!

Azért a HDD ma már igencsak lassú.
Nem a W10-et kell szidni, ha nem megy valami.
Nekem 3 gépemen van fenn.
2 Prof és egy Home. A home egy Surface Pro-n van, ott van egyedül bekapcsolva az automatikus frissítés. A prof-okat, ha kedvem van, akkor lefrissítem.
Az egyik egy játékra szánt gépen van, így nem lecserélhető. Emellett olyan eszközök is vannak rajta, melyeknek linuxon nincs támogatottságuk.
Rohadt almát nem veszek. Az túl zárt rendszer, minden eszközömet cserélnem kellene rá. És az üzletpolitikájuk sem tetszik. Sem hardver, sem szoftver terén.
Ezen az erős gépen még videókat szoktam szerkeszteni, konvertálni. Az erőforrás igényesebb felhasználás ebben ki is merül.
Semmi bajom nincs a W10-zel, több, mint 4 éve használom.
Egyszer sem kapcsolt be ez a bitlocker. Igaz, hogy a M$ hálózatába sem vagyok bejelentkezve rajta. És Eset védi a gépet.
A másik prof-os gép a TV alatt van. Rengeteget megy, hetekig nincs kikapcsolva. Ezt is Eset védi és ez sincs bejelentkezve a M$-ba.
A frissítéseket csak akkor tölti le, ha én úgy akarom. A 4K és energiafelhasználás miatt a linux nem volt jó. A prociban lévő IGP dolgozik, nincs VGA.
Mindegyik gép gyors, nincsenek fennakadások. Igaz, hogy mindegyikben SSD van és 16 GB memória. Kivétel a Surface, abban csak 8 GB van. Sajnos nem bővíthető.
Nem ritka, hogy vásárlásnál akár 20 oldalt is megnyitok. Egyiknek sem okoz gondot, bár a Surface-t a kijelző mérete miatt ritkán használom ilyenre. De az is bírja. Szintén Eset védi és nincs a M$-ba bejelentkezve.

mindigehes ismerősét sajnálom, hogy így járt. Amíg meg nem néztem a lejjebb linkelt videót, addig azért kétséges volt, hogy nem e felhasználói hiba történt. De a videó rávilágított arra, hogy más is járt már így, nem egyedi eset. Valószínű, hogy tényleg nem tehet róla. Viszont a support-ot nem hülyeség megkeresni, mégiscsak fizetve lett a rendszerért, ami nem úgy működik, ahogy kellene.
A gépnek is utánanéztem, az sem elavult darab, mert azoknál szokott galibát okozni a W10 és frissítései (touchpad hol megy, de frissítés után jellemzően nem megy, stb.).

Iskolába olyan gépet kell venni, amire tanít a tanár. Hiába lesz neki almája, ha ablakos oktatásban fog részesülni.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,
 W10 és a munka amelyböl már 40éve élek még mindig "fehéren" . Vásároltam 1 shuttle quad core mini PC-t, imádnivaló, sok USB port, VGA, HDMI, 2 soros port. Már az előző tulaj felrakta a W10-et amely mág teljesen alkalmazásmentes. Install az open office, pdf reader, opera stb. Folder nyitás a kapcs rajzok stb ami a szervizhez szükség van. Ja, a szervizben 4 PC van, 2 alma ez a shuttle meg 1 asrock. Ez minden akkor történik amikor a szervíz zárva van és nyugodtan csinálhatom a konfigurációt, majd elteszem "aludni". Másnap reggel indúl a múkuskerék meglököm az egeret a suttlen és hamarossan jön a frissítés. ne bántsad, ne nyúlj hozzá rá se nézzél. Egypár óra után restartolja magát, majd kezdi a frissítést instalálni amely megint elég sok időbe kerűl. Ha csak ez a gép működne a szervíbe már indulhattam volna ebédszünetre anélkűl, hogy a meleg vízre is kerestem volna. Na végre valahára amikor már valahogy gatyába rázta magát ment is. Nálam a sebesség nem tényező mert nem multimédiára és játékokra használom. Amikor már gondoltam, hogy minden megy a kerékvágásában, egy reggel hoppá mi meglepetés, megint frissít. És ez így 2 háten át, igaz nem minden nap és csak meglepetésszerűen. Amikor már úgy gondoltam, hogy most már mindent felszerelt még a pesmerga szövegjavítót is nekiláttam a már meglévő hállózatba kötni. Mint már említettem a szervizben 4 gép van amelyek W7 alatt működnek és még 2x annyi a feleségem nyelviskolájában, az irodában stb. Minden gép látja egymást a megosztott particiók vica-versa láthatóak beléphetőek, a megosztott nyomtatók, szkéner stb. A kolegámmal, nyugalmazott villamosmérnök, még most is nagyon jó szoft-okat ír MCU-kra stb. 3 esti klik ide klik oda és semmi esély nem volt belőle a már működő hálózatra csatlakozni és a hálózatrol sem a W10-re. Állandóan, na mi csoda, valamilyen username password-ot kért amely soha nem volt megadva. A kolega utánnanézet a netten mert az ő otthoni hálózatán is eddig eljutott, pedig semmi passwordot nem adott meg.  A netten a szakik néhány lehető megoldást mutattak be, azzal a megjegyzéssel, hogy ha ezek után is ugyanúgy user/pass-t követel akkor nem biztos, hogy sima felhasználó meg tudja oldani.
Amikor másnap is nekiállt frissíteni, leállítottam, kivettem a HDD-t, leszereltem a tarackos particiókat és W7-est kapott. Install után felugrott a hálózatra és mindent lát és őt is. És nem frissít már hónapok óta. Én messze attól, hogy azt állítanám, hogy a W10 nem működik, valakinek bejön mint nálad. De a kuncsaftnak akinek pl tönkrement a HDD melegen nem ajánlom a W10-et csak ha nem köti az ebet a karóhoz, hogy pont az kell neki. 
DE!!! alma logós számítógépet, főleg újan akkor se vásároljon senki még ha 357-es magnumot nyomnak a tarkójára!!!! Nálam a komplett cégben, szerviz+iskola többnyire almák vannak de csak azért mert úgy vásároltam őket bagóért mert hibássak voltak vagy ismeretlen állapotúak. Szerviz után mindegyik duál boot-os OS X és W7. és csndessen hibátlanúl működnek.
A véleményedet és a W10 pozítiv tapasztalaitad mélyen tisztelem és nem is kétlem, hogy az minden úgy van ahogy leírtad én si itt csak saját tönnyire negatív tapasztalataimat osztom meg.
A W10-el kapcsolatban több negatí tapasztalatom is van de nem pazarolnám a leírasokkal az időt.
További kellemes 7végét mindenkinek

4

Julian
Julian picture

Szia!
Nem sértésként írom, de a leírtakból látszik, hogy nem értetek hozzá.
W10-znél be lehet állítani, hogy mikor "dolgozol". Ebben az időpontban biztos, hogy nem fog frissíteni, ellenben ezen az időn kívül kb. azonnal.
Úgy emlékszem, hogy emiatt alvó/hibernált állapotból is hajlandó felébreszteni a gépet, majd elfelejti visszatenni. Ez nálam elég indok ahhoz, hogy ki is kapcsoljam.
Mert igen, ki lehet kapcsolni és nem is kell vele sokat vesződni. Legalábbis nekem pikk-pakk megvolt. Így ismét letudtál egy csomó gondot.
Ha meg mégis frissíteni kellene, akkor be lehet állítani rá egy időt, amikor frissíthet. Szóval itt is eltolható a frissítés, mint W7 esetében.

Az SSD NEM CSAK játékgépekbe való.
Sosincs gondom a frissítéssel, nagyon hamar végez vele és mindegy, hogy nvme vagy sata csatolású.
Teljesen mindegy, hogy milyen gép birtokosa leszek, ha nincs benne SSD, akkor LESZ. Nem fogok perceket várni arra, hogy használhassam a gépet. És itt teljesen mindegy, hogy W7 vagy W10.

Nem tudom mi gondotok van pontosan a megosztással.
W7 alatt nem igazán használtam, mert a 100M netnél sokkal gyorsabb egy pendrive.
Azóta fejlődött a parkom és a gépek vagy 1G-n csatlakoznak a routerhez vagy wifi 5G-n. Utóbbi úgy 600Mbites adatátvitelt tud. Legalábbis a Surface Pro esetén. A többiek meg kihasználják a teljes sávszélességet 1Gigabit kábelen.
Mappamegosztás is van.
Amelyik gépről el akarom érni, ott biztonsági okokból kér jelszót. Azt nem tudom, hogy ez miként megy olyan gépen, ahol nincs jelszó beállítva, nálam minden gépen be van állítva. Így ezzel nincs is gondom.
Csodálkozom is, hogy munkahelyi gépen nincs jelszóval védve.
Illetve van egy olyan beállítási lehetőség, mely a jelszó beírása nélkül beléptet. De akkor is meg kellett adnod egy jelszót korábbról.
Viszont egyszer elég megadnom a mappa hozzáféréséhez a jelszót. Sőt, fel is csatoltam, mint meghajtó.
A melóhelyen rengeteg a PC, mindegyiken Win fut. Jelenleg vegyesen W7, W10. Az új gépekre W10 megy, de a régieket nem cserélik, míg nem muszáj. És itt sincs probléma a hálózati meghajtók elérésével. A hálózati nyomtatók is működnek, ahogy otthon és is mindegyik gépről elérem a wifi-s nyomtatómat.
Azért sok mindent meg lehet oldani és programozói tudás sem kell hozzá.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Szépen összefoglaltad, eme XXI. századi undormányt (WIN10).
Én akkor sem tenném fel, "még ha 357-es magnumot nyomnak a tarkómhoz" -se !
Működik, ahogy működik, nem enged semmit beállítani, vagy ha mégis, akkor elég mélyre kell ásni benne.
Ezt tudtuk már az elején, hogy ilyen lesz.
Sajnos engem már a kinézetétől is elkap a hányinger.
Az eddigi összes winfos közül ezt utálom a legjobban, pedig voltak szép számmal xarok, mint pl a win2000.
Mondanám, hogy várjuk meg a WIN10SE-t de tartok tőle, hogy az sem lesz jobb !

Én legutoljára abba futottam bele, hogy csak egy USB to RS232 emulátor chip van jelenleg ( CP2102 ) amit megeszik minden gond nélkül !
A többi driverét vissza öklendezi, eldobja, kiköpi.

Jó Win10 használatot mindenkinek aki szereti, (de) én maradok a Win7-nél ....  egyenlőre !
István.

3

kovacsna
kovacsna picture

Üdv.

Nyaff-nyaff....

A usb-s rs232 ketyeréid menni fognak, csak a registryből töröld az upper- és lowerfilters bejegyzéseket. Ugyanis kb ugyanazt a drivert próbálja az összeshez használni. Persze, hogy nem fog menni. Hogy ez hiba? Az... De ez van. 
​​​​​​

KN

 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Nem nyafogok, neked meg sajnos nincs igazad, ami nem is feltétlenül izgat,
mert ha utána néznél még emberek milliói "nyafognak" emiatt a világon.
Na de kioktatni azt könnyebb...
A hiba az, hogy kretén idiótákkal van ez a világ tele, akik ilyen förmedvényeket gyártanak, mint ez winfos10 !
Az is hiba, hogy mi, a többség még eltűrjük ezt !
Nem csak az USB ketyerékkel van gond, hanem MINDENNEL !
Nem hinném, hogy neves gyártók, mint például a BRAINBEE pont ezzel ne foglalkozna vagy nem tudná megoldani, ha lehetne, de nem tudja megoldani még ő se.
Elmondom én neked, hogy mit törlök: az egészet úgy ahogy van !

Sajnos még ettől is nagyobb probléma a stílusod:
ha azt írtad volna, hogy: "figyelj, van egy jó ötletem:  csináld ezt meg azt és meglátod menni fog" sokkal jobban hangzott / esett volna.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Segítségül másoknak én megtettem azt, hogy kikerestem egy leírást erre:

https://www.lifewire.com/how-to-delete-the-upperfilters-and-lowerfilters...

Majd kipróbálom, de mégegyszer mondom: nem ez a gond, hanem hogy a teljes gépet lefagyasztotta egy USB eszköz miatt !
Én emiatt anyagi kárt is szenvedtem.

Ezzel viszont csodák csodája, tökéletesen működik, minden és mindenhol:
https://www.ebay.com/itm/312426059276?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DRE...
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia István!
A hivatkozás amit ide tettél egy módszert ajánl .
Ne próbáld ki . Nem fog indulni a win10 a gépeden .
Üdv Jano

0

Julian
Julian picture

Jól teszed és igazad van!
Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én is pont ezért tiltottam ki a windows-t a házból. Csak linux van, meg egy gépen van win7, ami kell a programozókhoz..

Nem tudom, mi lesz a megoldás szeptembertől, mert a gyereknek kell majd lapitopi a suliba. De oda jutott az MS, hogy már inogok, hogy macbookot kap... Bármennyire is útálllllllom az almás termékeket. De ez az MS ez a pofátlanság példaképe.

Elhiszem, hogy mások nem hiszik el a történetet, de ettől még igaz.....

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A probléma mindig is a felhasználóval van.
Gép telepítés után azonnal ki kell kapcsolni az összes frissítést és a rendszer ép marad!!!
Én Win7 DVD-s változatot használok nulla frissítéssel (.NET lett csak frissítve, de az nem kifejezetten a Win része), csak egy kiegészítő.
Szolgáltatások között letiltva a Winupdate, HOSTS-ba beírva több MS cím és a gép nem kezd önálló életbe, mint a kérdés feltevőjénél.

De kérdezném is... frissíteni akart, na de mit??? Bármelyik átlag felhasználó utánajár, hogy az a "frissítés" mit is takar? Igaz soknál csak "biztonsági frissítés" és sablonszöveg szerepel. Ha nem tudják megmagyarázni konkrétan, akkor arra nincs szükség.
Tehát az a hibás felhasználó, aki hagyja automatán kérdés nélkül települni a dolgokat. Elvégre az ő gépe és nem a MS gépe, tehát legyen már ő a rendszergazda is!

Almás termékek... Annó a FixTV-n volt egy zenei összehasonlító műsor, ahol egy Windows-os programot akartak összehasonlítani egy almással. Az almás gép 2x lett újraindítva élő adásban és végül nem sikerült hangot kicsikarni belőle.
Almás biztonság: egy taxiban felejtett almás készülék került hozzám, ami konkrétan kínaira volt állítva, tehát még a tulajt se tudták volna elérni. Na nem ez a lényeg, hanem kb. fél nap alatt úgy, hogy nekem új volt az almás világ, sikerült úgy újrarakni, hogy nem kezdte visszapakolni a kínai tulaj cuccait, hanem kért egy új fiókot és új telefonként tudott működni onnantól.
Nem vagyok hacker, de fél nap elég volt feltörni egy készüléket.

És ahogy korábban írtam; régen SP-ket adtak ki (service pack), ami valóban funkcióbővülést és hibajavítást tartalmazott, de ez verziónként csökkent és mára már talán nem is létezik. Régen valóban javították a hibákat, de manapság sokszor a rendszer alapjaiba nyúlnak bele, jogosultságokat vesznek el egy frissítéssel, stb.

Ok, érthető, hogy mondjuk a suli kéri, hogy legyen a gépen egy x rendszer és egy y office, de milyen alapon kéri? És aki csóró? Vagy aki pl. olyan rendszert használ, ami ezzel nem kompatibilis (pl. a gép se bírná)???
Régen voltak skin-ek, pl. win és office esetében visszafelé lehetett skinezni, azaz nekem most NT4-es (Win95) külsővel fut a 7 és az office is. De XP-re is volt Vista skin, tehát elképzelhető, hogy régebbi office is kapott mai modern skin-t és akkor teljesen felesleges a legújabb programot használni, csak hogy azt szokja meg, ha a régi is hasonló menüelrendezéssel és ikonokkal tud megjelenni.

Szóval nem a Win-ről kell lemondani, hanem a saját gépet mindenki saját maga felügyelje és ne hagyjon mindent automatán, mert ez már ezen az oldalon a sokadik panasz, ami valami frissítésnek köszönhető.

0

ty
ty picture

Ez a poszt sok sebből vérzik. Kettőt megemlítek:
- Win10 frissítés nem kapcsolható ki. Legalábbis nem a mezei felhasználó számára.
- Ezek az oprendszerek nem stable Linuxok, a frissítések jó részének igencsak van értelme.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Van update disabler program (pici java alapú, nincs 1 MB sem), ami nem csak a win, de a java, adobe, böngésző, stb. frissítéseit is képes kikapcsolni.
Van több win beállító program, ami szintén nincs 1MB sem, nem telepítős, csak futtatós, pl. a Winaero Tweaker, ami szintén képes kikapcsolni a frissítéseket grafikus felületen.

De nem grafikusan: services.msc futtatása, ott kikeresni az adott services-t, majd indítási listában a 'letiltva' kiválasztása.

Anvir Task manager szintén grafikus felületen képes akár a szolgáltatásokat (services), akár az automatikusan induló programokat (registry, autorun, indítópult bejegyzésekben találhatóakat) is tiltani.

Ha egy rendszer nem stabil, akkor nem adható ki, csak alpha vagy beta megjelöléssel. Ha rendes RC, OEM vagy egyéb jelzést kap, az egy kész, hibamentes rendszer kell legyen. Ezeket törvények szabályozzák.
Gondolj csak bele autós hasonlattal: kifelejtettek egy fogaskereket, majd 1 hónap múlva rájönnek, hogy az ablaktörlő nem a teljes ablakot törli, a légzsák ott van, de a felfújó hibás, stb. Ha ez mind így lenne, akkor ez egy nem kiforrott autó, ami piacra dobható, hanem egy kísérlet, amiben a vevő a tesztalany.
És nem várható el minden autóvásárlótól, hogy heti 1x megálljon az új autójával egy szervizbe, mert épp kapott egy levelet, hogy egy csavart nem húztak meg, egy tömítés kimaradt, stb. ami a vásárló idejébe kerül... vagy épp a kérdező esetét lefordítva: bevitte egy ilyen csavar meghúzásra, de beletörték a csavart és így az autó csak egy nehéz fémdarabbá vált, mert már nem képes a közlekedésre, a szerviz pedig csak a felhasználóra mutogat, hogy minden papírt vigyen be nekik, holott csak szakértelem és egy menetkihajtó kéne, de "amíg lehet szivassuk a felhasználót".
Igen, vannak autó visszahívások, de nem tervezési, hanem szériahiba miatt, amikor rossz minőségű anyaggal dolgoztak egy gyártósoron, de ez nem az összes tulajdonost érinti. Ezeket régen a service pack (SP) oldotta meg a PC-n, amikben fejlesztések is voltak, ezért volt igény egyes programoknál az XP SP3 és nem simán az XP. De a mai programok nem panaszkodnak, ami 10-re készült, hogy a 10 mellé még 100 sebtapasz is legyen fent, elég neki a gyári DVD-s állapot is.

Továbbá nem várható el, hogy a felhasználó redelkezzen az adott gépen internettel, főleg ha az egy műhelygép.

Én közel 10 évig voltam rendszergazda egy 12 gépes cégnél, XP-7-10 rendszerek vegyesen, soha semmi frissítés nem került fel és hw hibákon kívül nem is volt gond a gépekkel, csak ha egy nő minden levelére rákattintott és utána terjesztette a vírusokat, de ezt sem a defender fogta meg, hanem az Avira. Bár már kiléptem pár éve, de más rendszergazda sem cserélte le az XP-s és 7-es rendszereket, hiszen mindent tudnak használni azokban is.

0

Julian
Julian picture

A mezei felhasználó is simán kikapcsolhatja a frissítést. Ha W10Pro van a gépen.
- És vannak helyek, ahol megbízható, jól működő kulcsot lehet venni 10kHUF alatt. Pro-t is.
- A stabil működéshez nem feltétlenül kellenek a frissítések. Anélkül is stabilan működnek. De hetente egyszer illendő újraindítani. Bár nekem volt, hogy 23 napig ment gond nélkül, legutóbb csak 12 napig. De egy stable Linux sem bírja olyan jól, mint egyesek gondolják vagy hiszik. Azt is használtam így huzamosabb ideig. Van némi tapasztalatom.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Almás? Hát...te tudod. Nekem két problémám van az Apple-vel, az egyik az inkompatibilitás, a másik, ami még ennél is rosszabb, az üzletpolitikájuk. Vedd meg a vacak terméküket, onnantól le se sz***rják a fejed. Ha bekrepál a sz*r gépük, csak icare aranyáron, más, független szerviz semmilyen supportot nem kap hozzá még jópénzért sem...ésatöbbi. Ja még van egy harmadik probléma is: a meglehetősen erős túlárazás.

0

AzzA
AzzA picture
*

Használj papírt ceruzát, talán annak nem törik ki a hegye. Ha mégis és ezért utálnád, még mindig ott a szén. 
Ja és ha fekete lesz a kezed, mindenképpen a szén a hibás.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért ez elég sarkalatos hasonlat. Azért egy mai bármilyen linux distrot nem neveznék ceruzának... :) 

Valahogy még sosem futottam bele olyan gondba, ami nem lett volna megoldható...

0

steewi
steewi picture

Szia,

https://www.youtube.com/watch?v=aZf_OqSDJe4

Nézd meg ez talán segít.

0

steewi
steewi picture

Hi,

régóta használom a win 10-et évek óta stabilan müxik.
Érsekes 2018 óta nem frissít.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálam április30.-án frissített, de most pár hete már  ajánlja az újabb 21H1-es frissítést, opcióként
Eddig jól működött, eredeti

Bálint

0

Sponsored links