You are here

BJC-250 nyomtató hiba

12 posts / 0 new
Last post
Samodai Géza
Samodai Géza picture

Tisztelt Mesterek!
Pár éve üzemképesen eltett BJC-250 nyomtatómat újra üzembe akartam helyezni ugyanazon a gépen amin előzőleg is ment,  s amire fel van telepítve, (unokám kérte) de csatlakoztatások után  sem a power, sem a resume gomb megnyomására semmit sem reagált. Azt hittem, hogy valami érintkezési hiba van ezért végigkövettem a feszültség útját a nyákon is, amíg értelmezni tudtam. Ez rendben volt, és a kondik sem púposak.
Fogalmam sincs, hogy hol a hiba, ezért segítséget kérnék,
Előre is köszönet Samodai Géza.

Ez a cím elég gyenge! Javítsd!

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Túl sok dolgot nem tudsz vele tenni:
- A linkelt  manuál kivonaton a 4-36 oldalon meg kell nézni a DC-DC konverterek előtti biztiket és kimenetét. És érdemes azt is megnézni, bekapcsolási szándék esetén nem zuhan-e meg valamelyik tápfesz.
Ha igen, akkor abban a körben valami túl nagy áramot vesz fel. Nyomtató kazetta (BC-02, BC-05) nélkül próbáltad már bekapcsolni?
- Leginkább én is a bekapcsoló buborékkapcsoló hibájára gyanakodnék. Számtalan példányt kellett annak idején cserélni. Elég, ha nem tökéletesen 0 ohm ellenállása van megnyomáskor, a proci már nem vesz róla tudomást. Ha egy csipesszel rövidre zárva a lábait, elindul, akkor egyértelmű.
- Okozhat még ilyen problémát a nyáklap szennyezettsége. Nem egy nyomtató szívatott meg pl. port hibával, pedig "csak" a nyákot kellett volna letakarítani. Ítt a folyasztószer maradványok az IC-k lábai között a leginkább ludasak. Érdemes az egész panelt erre hivatott vegyszerrel lemosni...

Remélem tudtam segíteni...

Gábor 

1

Samodai Géza
Samodai Géza picture

T. PushyG.
A NYÁK-t lemostam, a power gombot kicseréltem, a kondikat, diódákat, tranzisztorokat zárlatra ellenőriztem, mégis az a helyzet, hogy az 5V-s DC-DC konverter után massziv földzárlat van, ami még a toner csatlakozón is megjelenik. Természetesen a motorokat leválasztottam és minden alkatrészt megnéztem, hogy túlmelegedésre utaló nyomok nincsenek e. Miután az egészről nincs kapcsolási rajzom, kifogytam az ötletekből. Megköszönném, ha a tovább kereséshez valami támpontot kapnék.
Üdv. Samodai Géza.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!
Akkor az utolsó megtehető műveletek a kukázás előtt:
- A fejkábelt ki kéne húzni, és úgy megnézni.
- A fejkábel csatlakozója körül vannak a védelmet szolgáló zener diódák. Általában tranzisztornak néznek ki, mert 2db van 1 smd tokban. A pozíció számuk árulja el őket. Azokat kéne végig mérni még zárlatra.

Ha itt sem sikerült hibát találni, akkor kuka...

Gábor

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Kapcsolási rajzok...

Gábor
 

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

Üdv
felesleges folytatni szerintem

File csatolás: 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Nekem is volt ugyanilyen gépem, annál ezt a hibajelenséget a power mikrokapcsoló hibája okozta, átvezet/nem érintkezik rendesen.

0

uniman
uniman picture
***

végigkövettem a feszültség útját

De nem írtál arról, hogy  a tápfeszültség OK-e  (azaz tuti jó a külső tápja?) ?
/Ezen kívül, meg az is biztos, hogy ennyi idő után a tintapatron már beszáradhatott. Ha van jó patronod és nem boldogulsz, az efféle nyomtatókat már ingyen osztják.Pl. ehhez is ugyanolyan patronok kellenek.  Egy ismerősömnél AT pc tápjáról használnak még most is  egy ilyen BJC-1000-est./

0

zsugori
zsugori picture
***

1

Samodai Géza
Samodai Géza picture

T.zsugori! Köszönöm a segítséget, bár első ránézésre nem látom a kapcsolási rajzon a bekapcsolási funkciót, de megpróbálom kihámozni, mert érzésem szerint a körül van a gond. A táp eredeti, feszültség van, és az elkók is jók. Gondolom, hogy a power gomb valami flip-flopon keresztül indít, ezt kell megtalálni, mert a funkciókból semmit sem csinál a kütyű. Üdv. Samodai Géza.

0

zsugori
zsugori picture
***

ha mind a két gomb átvezet oxid miatt valószínű nincs mit értelmeznie
ugyan így minden más készüléknél
el se hinné az ember mennyi pára van a levegőben főleg ha esik

1

lizakl
lizakl picture
*****

Sziasztok!
Van az szerintem 15 is! Én az enyémet legalább 10 éve dobtam ki!
Üdv: lizakl

0

Sponsored links