You are here

Blaupunkt Audi Delta CC autórádió nem kapcsol be - megoldva

23 posts / 0 new
Last post
Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Sziasztok,

A címben szereplő autórádió javításában szeretném a kedves fórumtársak támogatását kérni.
Sajnos nem ismerem a Motorola processzorok lelkivilágát, így nem tudom merre lépjek tovább.
Csatoltam egy rajzot a prociról, amin bejelöltem a lábakon mérhető feszültségeket (a többi lábon 0V van).
Az IRQ és RESET láb magas szinten (5V), az S-KONTAKT láb pedig alacsony szinten (0V) van.
Véleményem szerint a proci fut mert a VPP1 lábon feszültség mérhető. Ugyanitt ha a rádió ki van kapcsolva (S-KONTAKT -> 5V) 0V mérhető. A kapcsolt 5V és 14V engedélyezését viszont nem adja ki az IC (PB1-2, PB4-5, TCMP1 lábak) így a rádió nem kapcsol be. A komplett kapcsolási rajzot feltöltöttem a tanyára, talán az segít.

Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.

Üdv, Zsolt

File attachment: 
Comments
Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Sziasztok,

Sajnos meg kell, hogy kövessem magam mert balage-nak és bluemoon-nak volt igaza. :(
Valóban a 3-as pontra is +12V-ot kellett kötni. Kipróbáltam és láss csodát a rádió bekapcsolt.
Valami baja még is csak kellett lennie a rádiónak mert a tulaj eddig használta. Mivel mást nem tettem mind a 3db P20N06 típusú TO220-as tokozású MOSFET-et cseréltem, így gyanítom azok közül lehetett valamelyik rossz.
A tulaj említette is, hogy az okozta a rádió vesztét, hogy olyan helyre is +12V-ot kötött ahova nem lett volna szabad.

Nagyon szépen köszönöm minden hozzászóló segítségét. Megint tanultam valamit.

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

balage
balage picture

Hogy lehet a Vpp1-en 7,5V, mikor nincs is sehova csatlakoztatva?És a proci 5V-tól nagyobb tápot nem is kap.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló balage,

Ez jó kérdés, sajnos a Motorola processzor adatlapján nincs rá utalás, vagyis csak annyi, hogy ezt az IC adja ki külső eeprom számára.
Az audi chorus gyári rajzán pl. fel van tüntetve, hogy melyik lábon mekkora feszültségnek kell lennie, ott a VPP1 lábra 11,6V-ot ír és ott sincs használva ez a láb.

Üdv, Zsolt

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Imre
Imre picture

Szia!

A táp csatlakozó be van dugva, vagy úgy forrasztottál vezetékeket a megfelelő pontokra? Lehet, hogy ennél sem mindegy! Én sokat szívtam egy készülékkel, már mindenféle bekötési verziót próbáltam, mire rájöttem, hogy az ISO táp csatlakozó aljzaton, az 1-es pont mellett van egy rugós érintkező, ami, ha minden igaz, testre zár egy pontot, ha nincs bedugva a dugó (pontosan még nem tudtam kideríteni, hogy mit, mert nem olyan egyszerű végig követni). Ez a kontaktus a rajzon, legalábbis, ahol a csatlakozó és a bekötés van, nem szerepel! Ez egy Seatban egy Grundig készüléknél volt, amin ugyan ezek a csatlakozók vannak. Ezt a kontaktust megszüntetve elég volt 7-es, 8-as lábra +-t és --t adni, és már működött is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló Imre,

Megnéztem és csatlakozót ill. a rajzot is, de nyomás sem lelem annak amit írsz. Én amúgy a csatlakozón keresztül tápláltam meg a rádiót.

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

balage
balage picture

Helló! Itt a manuáljában az áll hogy a 3-as pont is +12V.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló balage,

A kapcsolási rajz alapján az kimenet.

Üdv, Zsolt

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

balage
balage picture

Érdekes, mert az enyémre meg az van írva hogy pozitív terminal 30-as pont.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló balage,

Jól értem? Ugyanilyen rádiód van neked is és a megindításhoz a csatlakozó 3-as pontján is +12V-ra van szükség?
Nem írnád le nekem a rádió bekapcsolt állapota mellet, hogy a proci (V800) melyik lábán mekkora feszültséget mérsz?
Nagy segítség lenne számomra.

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

ezek a rádiók nem indúlnak 3 +12V nélkűl a tápon. Hogy ezt a marhaságot hogyan tudták bedumálni a feltalálói amikor ezt fejleszteték, nem tudom elképzelni, de 3 + nélkűl nem indúl. A procikkal nem volt gondom de enek a tipusoknak egy sajnálatos software-hibája van ami miatt a hangerőszabályzás egy idő műlva ellehetetlenedik.
Röviden, nem a proci körűl van a bekapcsolási gond.

Üdvözletem

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló bluemoon,

Akkor a kapcsolási rajz ezt miért nem támassza alá? Ott nincs erre utalás.
Amúgy én sem látok benn logikát, amikor egy rádiónak három helyre is +12V-ot kell adni. Pl. az audi gamma olyan.

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

balage
balage picture

Helló! Sajnos nem jól érted. Az "enyém" az én manuálomra vonatkozik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló balage,

Ha szépen megkérlek felteszed a te kapcsolási rajzodat is az oldalra? Jó lenne összevetni a kettőt.

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

balage
balage picture

Ez a bekötés abból a tanyán lévő manuálból való amiben nincs kapcs.rajz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman picture
**

Hello.
Valami számot írhatnál, mert ha jól sejtem, nem csak egyféle ilyen rádió létezik!:
AUDI DELTA CC 7 644 894 380(4DO 035 192A)
AUDI DELTA CC 7 644 895 380 (4D0 035 192)
AUDI DELTA CC US 7 646 894 380 (4D0 035 192B)

Te talán ezt töltötted fel, Balage meg ezt a dokut nézi...vagy nem?
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló uniman,

Amit én töltöttem fel az kapcsolási rajz, ami meg a tanyán volt az meg csak szervizkönyv, abban nincs rajz.
Amúgy a két anyag ugyanarra a szériára vonatkozik, mindkettő 7 644 894 380.
A nálam lévő autórádión a következő adatok állnak. Ami tény, hogy más.

Blaupunkt AUZ1Z7V8849871
7 646 250 380
Audi Delta CC US
8L0 035 192

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzG
SzG picture

Kérdés: a relé kattan bekapcsoláskor?

itt volt szó hasonló rádióról:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/blaupunkt-car-300-reset

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló SZG,

Sajnos nem tudom mire gondolsz. Ebben a rádióban nincs mechanikus relé. Ha lenne akkor is maximum a hangszóróvédelem miatt.

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

üdv:az oszcillátor rezeg?
A Reset lábon miért van folyamatosan feszültség?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló Bálint,

Sajnos ezt az egyet nem tudom megmérni mert nincs szkópom.
A proci akkor van Reset állapotban ha Reset lábat alacsony szintre húzzuk. Lásd schematikus ábra.

Üdv, Zsolt

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Pedig fontos lenne tudni, hogy megy-e az osc. Esetleg próbára cseréld ki a kvarcot. A +2,5V arra utal, hogy az erősítő működik tehát ha a kvrc is jó, akkor rezegnie kellene.

Mi történik, ha leválasztod a kapcsolt +5V-ot és a +14 engedélyezést és manuálisan adsz rá feszültséget?

Érdemes átnézni a tápcsati kiosztását, hogy megkapja-e a gyújtást és az eljut-e oda ahová kell.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Helló Edmundson,

A kvarccserén már túl vagyok, sajnos semmi változás. Az 5V és 14V direkt kapcsolását is próbáltam, eredmény ugyanaz.
Ahhoz, hogy az előlap és a kijelző meglegyen vezérelve többre van szükség, pl. adatkommunikáció.
A tápcsatlakozó szintén rendben, az S-KONTAKT maga a gyújtás és mint fentebb írtam, ez a láb a procin alacsony szintre van húzva. Lásd csatolt kapcsolási rajz részlet.

Üdv, Zsolt

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content