You are here

BMW CM5905 autórádió nem talál adót az FM sávban. (MEGOLDVA)

7 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

A fenti autórádió az FM sávban csak sistereg (FM zaj). Ha manuálisan beállítok egy frekvenciát (pl. 103,3) akkor is csak FM zajt hallok, semmi mást. Természetesen antennával és nélküle is próbáltam. Úgy tűnik, hogy amerikai rendszerű, mert 200kHz-es lépésközzel, páratlan végződésű frekvenciákon tudom léptetni (100,1 - 100,3 - 100,5...). Viszont ettől még ha létezik sugárzás a beállított frekvencián, akkor működnie kellene (pl. 103,3 Retro rádió).
Jól gondolom?

Üdv.

Szerkesztés: 2018-06-24
Válasz a fenti kérdésemre: Igen működik, de csak a páratlan tizedesre végződő adókra lehet hangolni.

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Sikerült!
Négy árnyékolt modul van benne.
1. magnó előerősítő + Dolby (TA7403)
2. AM tuner  (LA1135)
3. FM tuner (fele) (Alpine IC)
4. FM KF, zajszűrő, stereo dekóder (LA1140, LA2110, LA3375)

Az FM tuner egy előerősítőt, oszcillátort és a keverő IC-t tartalmazza. Az oszcillátor jele kijön az alaplapra egy UPB553AC programozható prescaler IC-re. Annak a kimenetéről a leosztott jel belemegy az ALPINE főprociba. Abban van a fázisdetektor ami előállítja a hangoló feszültséget és az vissza van vezetve a tunerbe. Pontosabban az oszcillátor varicap diódájára. Ez egy kettős dióda, melynek egyik fele átvezetett. Beazonosítani nem sikerült, de tettem bele mást és most tökéletesen működik az FM. Hangol, megáll az adóknál és hibátlan sztereó hangja van.

A gondom a következő. Az előlapon levő rizsszem izzók nem világítanak. A kijelző háttér világítása ok. Az izzókat kivettem, mérve jók, 6V-al megtáplálva világítanak is. Nem igazán értem a bekötésüket. Az egyik izzó rámegy az egyik sorcsatira. A másik kettő sorba van kötve és rámegy egy másik sorcsatira. A negyediket egy tranzisztor kapcsolja és rámegy a harmadik sorcsatira (az előlapi panel 3 szalagkábellel csatlakozik az alaplapra). Egyszerűen nem jövök rá, hogy mikor kell világítania és miért nem teszi. Próbáltam kódolt állapotban kikapcsolva, bekapcsolva. A kód beírása után sem világít sem kikapcsolva sem bekapcsolva. A tápcsati rendkívül egyszerű GND-IGN-ANT és van 2 hangszóró kimenet, valamint egy backup kábel de lényegtelen, hogy arra adok tápot vagy nem, az csak arra jó, hogy a főtáp levétele és visszaadása után nem kér kódot.

Hogy finoman fogalmazzak nem javítás barát a felépítése. Ha van valakinek ötlete, ne kíméljen.

Üdv.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem az ISO csati illumination bemenetéről kapja a jelet, hogy világítson? Vagy ezen nincs is iso csati?

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nincs. Ennyi az egész:

Üdv.

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Teli találat!! Pontosan úgy van ahogy a rajzon szerepel. Idióta egy megoldás, az egész rádió egy elmebaj.
Nagyon köszönöm Zsugori!

Üdv.

0

zsugori
zsugori picture
***

szívesen
 

0