You are here

Bojlert (elektromost) de milyen márkát?

29 posts / 0 new
Last post
pityu064
pityu064 picture

Sziasztok!
Tapasztalt kollégáktól kérdezném, milyen tipust ajánlanátok?
Amit nézegetek 80-100liter körüli:
ARISTON VELIS EVO EU 100
ELECTROLUX EWH 100 SMART INVERTER EEC 2000W
Ezek energia besorolása "B".
Esetleg hajdu, de ami formatervezett ez igen drága az előzőekhez képest.
Hajdu Cube Smart C80S ez nem jó, sok a 11 amper, 10 amperem van rá a háromból egy fázison. 16A viszi a lakást, 10A a garázs szivattyu, kapu, műhely.

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Felénk mostanában a Hajdut szidják, mert rövid az élettartama az alkatrészeinek, főleg az elektronikus vezérlésűeknek (SMART). A Drazice márkát viszont dícsérik, állítólag kerámia fűtőbetét van benne, ami nem érintkezik közvetlenül a vízzel, ezért kevesebb vízkő képződik... A márkaszervize azt mondja, 5 éve csinálja, de garanciában javítania még nem kellett ilyen márkájút, csak ha valami felhasználói elb**szás volt, hibás bekötés, sérülés stb

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Volt nagyon régen Hajdú nekünk, és utána (az ára miatt) vettünk olasz gyártmányút. Éppen hogy kibírta a garancia időt, és kilyukadt!!!

Azóta csak Hajdú-t vettünk, most is az van, sok éve üzemel...

1

szuts
szuts picture

Helló!

Nekem Aristron EVO 100 van beépítve 8 éve.
Tapasztalataim:
-Ügyes, okos, megtanulja a szokásaimat, úgy melegíti a vízet. Két tartály és két fűtőrendszer van benne, így jobban tud sakkozni a melegvíz mennyiséggel , takarékosabb.
-Működik álló és fekvő helyzetben is.
-Tényleg jól néz ki.
- Ha áramszünet van, akkor 1 hónap kell, hogy ismét energiatakarékos üzemben dolgozzon, így ha kapcsolt elektromos hálózatra akarod kötni, gyakorlatilag megszűnik a takarékos működése.
-Minden drága hozzá (fűtőszál, anód, tömítések, ...)
- Akor lett volna rá 7 év garancia, ha minden évben kihívtam volna egy Arisztonos szerelő, aki "Felülvizsgálja" (millió pénzért)
- Ha fekvő üzemmódban lett volna, nem nagyon akart volna kijönni a szerelő, hogy eltávolítsa belőle a vízkövet, mert akkor macerás.
-Alig találtam (volna) Arisztonos szerelőt. Végül is egy háztartásigép szerelő jött, és ő volt, aki vízkömentesítette a bojlert
Üdv.:

0

pityu064
pityu064 picture

Szia volt már vele baj? fütőbetétek hogy birják?

0

szuts
szuts picture

Nem volt semmilyen problémánk az Ariston EVO-val. Teszi a dolgát...
Mostanában elkezdett "sutyorogni" fűtés közben. Akkor látta először szerelő. Nem volt benne sok vízkő, igaz, nem is használjuk csak 60°C-on, nyáron 40°C-on.
Kibontottuk, (Dőlt a víz) de a szerelő szerint nem volt nagy a vízkő mennyiség. Nem a gyári anódot tettük bele, hanem a Hajdúéba valót. Igaz az M6 menetet át kellet vágni M5-re, mert az Aristonban ez a menetfészek csavarmérete. Megtisztogatta a fűtőszálakat, ellenőrizte a tömítéseket, de nem kellett cserélni őket. Összerakta, azóta szépen dolgozik. :)
Ha vízszintesen rakod fel, nagyon nehezen lehet a vízkövet kimerni az elfotdított tartályokból, ugyanis nem jön ki a vízzel. Merőkanállal láttam kivenni egy Youtube-os videón.
Üdv.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nem értem, hogy egy bojler miképpen lehet "takarékos"? Egy adott mennyiségű víz, adott hőmérsékletről egy másik adott hőmérsékletre való felfűtéséhez adott mennyiségű energia szükséges! Hol lehet itt takarékoskodni? Esetleg hőszivattyúval fűti fel a vizet? Mert úgy el tudom képzelni a takarékosságot. :-)
 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Az aristonban pl 2 szeparált rész van, 2 betéttel. Megtanulja a szokásokat, mikor fogy, és mennyi. Ehhez képest fűt...

1

lizakl
lizakl picture
*****

Na és ezzel a módszerrel hogyan takarékoskodik?

0

szuts
szuts picture

Az a helyzet - ahogy a nálam sokkal jobban hozzáértők magyarázták is -, hogy reggel, szinte óramű pontossággal kezdi melegíteni a vizet 6:10-kor, mert 6:15-koz szoktam zuhanyozni. Utána látom, hogy egész nap szinte nem is fűt rá  - nem szoktam hétköznap nap közben melegvizet használni. Mjd úgy 15 óra körül megint ráfűt, de akkor este 10 óráig magasabb hőmérsékleten van a hőfok. Utána már nem nagyon dolgozik.
Hétvégén más a helyzet...
Ha vendégeink alszanak nálunk, csak kiveszem ECO uzemmódból, és akkor fixen tartja a magas vízhőfokot.
Úgy tudom, hogy ritka a B energiaosztályú bojler, de ez olyan.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Úgy, hogy tudja, este kell x liter forró víz. Tudja, mennyi idő alatt tudja előállítani... Akkor kapcsol be... Ha tudja, hogy a mami csak szombaton használ sok melegvizet, mert akkor van ott az unoka, akkor vasárnaptól péntekig nem fűti fel az egyik kamrát, a másikat is csak annyira, ami elég megmosni a lábát, meg a két tejes zsacsi alatt .. 

Mondjuk este megfürdesz, nem kezd fűteni mindkét kamrába, csak az egyikbe, mert reggel úgy is mész melózni... Majd estére csinál vizet. Nappal nem fűtöd villannyal a házat a veszteség miatt...

Sokat lehet fogni vele...

1

lizakl
lizakl picture
*****

Erre bőven megfelel egy programozható időkapcsoló dugalj is! :-)

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Marha egyszerű. Akkor Te ne vegyél ilyet. Aztán nyomkodd a kapcsolóórát..

Én sem veszek, mert nálam a home assistant cseszteti a hajdút...

De miből gondolod, hogy más számára is értelmetlen

Mellesleg az időkapcsolótól nem lesz 2 független tárolód, 2 független fűtéssel.

 

2

agressiv
agressiv picture
*

Csak akkor melegít amikor kell és csak annyira, amennyire kell.

1

lizakl
lizakl picture
*****

És ettől kevesebb energia kell a víz felmelegítéséhez? Aligha!
 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ez úgy van, hogy a bojler hőszigetelése nem 100%-os. Tehát pl. este kihasználod a melegvizet, ekkor bekapcsol és felfűt mondjuk 60°C-ra. Elmész otthonról. A bojlerban a víz egyre hűl, legyen mondjuk 10°C hiszterézise a hőkapcsolónak. Megeshet, hogy napközben többször is lehűl a víz a hőveszteség miatt 50°C-ra, és a bojler utánfűt, holott neked csak este fog kelleni sok melegvíz.
Nálam külső vezérlés és kazán fűti a bojlert, a fűtőbetét vezérelt áramot kap. Úgy van beállítva, hogy elektromosan 45°C-ra fűtsön, ez elegendő napközben a mosogatáshoz, kézmosáshoz. A kazán is csak ennyire fűti, ha kell. Este 8 órakor a vezérlés beindítja a kazánt, és felnyomja 55°C-ra. Ha lecsökken fürdés közben, akkor utánmelegíti. Este 11 után visszaáll a 45°C-os rend. A valóságban kicsit bonyolultabb, mert van egy második hőtároló amit napkollektor fűt, a két bojler között átkeverés van, ha a napkollektor hőtárolója melegebb x fokkal, stb. Ezt jelenti, hogy a vezérlés hozzá van igazítva a család melegvíz felhasználási szokásaihoz.

2

lizakl
lizakl picture
*****

Ez igaz, de ha el akarod kerülni a tárolás közbeni hőveszteséget, egyszerűbb ha veszel egy átfolyós rendszerű(akár elektromos is lehet) vízmelegítőt! :-) Még egy csomó helyet is megtakarítasz!

0

proba
proba picture

Az átfolyós elektromos szerintem vagy paks2-t igényli, vagy kínszenvedés kivárni a kellő mennyiségű melegvizet.( rendes átfolyós gázbojler 10-15kW. Ez elektromos áramra vetítve nem kis biztosíték) 
Nálunk is napelem van, meg okos bojler. ( natúr 80L hajdú meg egy mezei kapcsolóóra. Karbantartás, a kapcsolóórában néha relé/elem/kondi csere, bojlerben vízkő mentesítés. ) Teljesen jó, estére felfűti még a délutáni napfénnyel, ami keletkezik melegvíz másnap felfűtésig pont elég. Ha nem, az órán van egy direkt indul, és a következő program végéig megy gomb. ( ill program módosítás, mert pl tél van) Így nagy átlagban a helyben termelt energiát használja, és az inaktív időszakban nem fűt. 

1

torokj
torokj picture

Hello,
Angliában nagyon gyakori az átfolyós melegítő 2-3 KW teljesítménnyel.
Zuhanyzáshoz bőven elég.Persze a hálózat is jobb,a háztartások legtöbbje 100 Amperes kismegszakítóval bír.
Olcsó,könnyen telepíthető,üzemeltetése sem egetverő összeg.
Magyarországon persze a roggyant hálózat nem bírná.
TJ

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ezt is lemértem. Ahhoz, hogy a 45 fokos vizet az esti program felnyomja 55 fokra, kell kb. fél óra (80 liter vízről van szó). Az átfolyós vizmelegítő 18-20 fokos vizet kapna a hidegvíz bejövő vezetékből. Ezt nem tudom, hogyan kell kiszámolni, de tapasztalat alapján mosogatáshoz, kézmosáshoz elég, ha elektromos, mert az csak 1-2 kW-ot tud. A kazán az más, ott valóban létezik átfolyó rendszerű vízmelegítés (kombi kazán vagy cirkó), de annál 24 kW van (megint csak az én példámban). Az már alkalmas egy kádnyi forró víz készítésére.

1

szuts
szuts picture

Ráadásúl télen a 4-5°C-os bejövő vízzel hogy birkózik meg egy átfolyó rendszerú vízmelegítő?
Volt egy idő, mikor a reklámcsatornákon ajánlottak ilyen csaptelepet. Úgy tudom, nem vált be.

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen. Elméletben. Ha lehet. De ha nem lehet? Meg ugye egy átcsurgós villanynak alsó hangon kell 3x16A, hogy legyen is valami... Amellett nincs más.. sütő, főzőlap, pirító... És ha kádban lubickolnál? Kell 3x32A... Az nem 3Ft, ha ki kell kábekezni, meg papírozni...

0

Jaca
Jaca picture
****

Hülyét kapnék, ha nem tudnék hajat mosni, mert elmegy az internet....

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Én most se tudok.. okos bojler ide, vagy oda..  jön a gyerek, meg az asszony sípolva.. volt ilyen 3 hete... ;)

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mi a cél? Hogy olcsó legyen, filléres alkatrész ellátással? Vagy hogy szögletes, és szép.

Mert ha olcsó, akkor vegyél egy sima hagyományos hajdu eco-t, akkora betéter teszel bele, amekkorát akarsz, 800W-2500W között. Teszel bele a hőérzékelők mellé egy ds18b20-at, meg egy esp2866-ot tasmotával, kb 1500 Ft mindennel. Ott a wifis okosbojlered home assistant, openhub, vagy ami alá akarod. És lesz hozzá alkatrész 30 év múlva is, nem úgy, mint a többihez...

4

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
Már egyik sem a régi "tartós fogyasztási cikk" kategória, én még mindig a Hajdu mellett érvelnék. Alkatrész utánpótlás van, 2300W alatt maradj, ha 10A vezérelt áll rendelkezésedre. Vagy ez "okos" bojler akar lenni...?
Üdv: Zsoca

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az   újabb Hajdú belül zománcozott

Bálint

2

pityu064
pityu064 picture

Szia szerintem minden gyártó a közép kategóriában törekszik a korrózió álló belsőre,de a mai világban az energia takarékosság programozhatóság harmadsorban a kinézet nem egy utolsó dolog.
Azért tettem fel a kérdést.
Az elektrolux felszerelt szinte mindent tud müanyag burkolat 2000w   150000ft wifi aplikáció
az ariston szinte ugyanennyibe kerül mire megveszem hozzá a tartót biztonsági szelepet  140000ft elóny 1500w fütés no wifi
a hajdu 200000 ft

1

pityu064
pityu064 picture

Szia nem vezérelt nincs rá szükség (napelem) nézegetem de sajnos formailag tudásban nagyon lemaradtak a többi gyártóhoz képest szerintem.

1

Sponsored links