You are here

Bojlert (elektromost) de milyen márkát?

57 posts / 0 new
Last post
pityu064
pityu064 picture

Sziasztok!
Tapasztalt kollégáktól kérdezném, milyen tipust ajánlanátok?
Amit nézegetek 80-100liter körüli:
ARISTON VELIS EVO EU 100
ELECTROLUX EWH 100 SMART INVERTER EEC 2000W
Ezek energia besorolása "B".
Esetleg hajdu, de ami formatervezett ez igen drága az előzőekhez képest.
Hajdu Cube Smart C80S ez nem jó, sok a 11 amper, 10 amperem van rá a háromból egy fázison. 16A viszi a lakást, 10A a garázs szivattyu, kapu, műhely.

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Felénk mostanában a Hajdut szidják, mert rövid az élettartama az alkatrészeinek, főleg az elektronikus vezérlésűeknek (SMART). A Drazice márkát viszont dícsérik, állítólag kerámia fűtőbetét van benne, ami nem érintkezik közvetlenül a vízzel, ezért kevesebb vízkő képződik... A márkaszervize azt mondja, 5 éve csinálja, de garanciában javítania még nem kellett ilyen márkájút, csak ha valami felhasználói elb**szás volt, hibás bekötés, sérülés stb

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Volt nagyon régen Hajdú nekünk, és utána (az ára miatt) vettünk olasz gyártmányút. Éppen hogy kibírta a garancia időt, és kilyukadt!!!

Azóta csak Hajdú-t vettünk, most is az van, sok éve üzemel...

1

szuts
szuts picture

Helló!

Nekem Aristron EVO 100 van beépítve 8 éve.
Tapasztalataim:
-Ügyes, okos, megtanulja a szokásaimat, úgy melegíti a vízet. Két tartály és két fűtőrendszer van benne, így jobban tud sakkozni a melegvíz mennyiséggel , takarékosabb.
-Működik álló és fekvő helyzetben is.
-Tényleg jól néz ki.
- Ha áramszünet van, akkor 1 hónap kell, hogy ismét energiatakarékos üzemben dolgozzon, így ha kapcsolt elektromos hálózatra akarod kötni, gyakorlatilag megszűnik a takarékos működése.
-Minden drága hozzá (fűtőszál, anód, tömítések, ...)
- Akor lett volna rá 7 év garancia, ha minden évben kihívtam volna egy Arisztonos szerelő, aki "Felülvizsgálja" (millió pénzért)
- Ha fekvő üzemmódban lett volna, nem nagyon akart volna kijönni a szerelő, hogy eltávolítsa belőle a vízkövet, mert akkor macerás.
-Alig találtam (volna) Arisztonos szerelőt. Végül is egy háztartásigép szerelő jött, és ő volt, aki vízkömentesítette a bojlert
Üdv.:

0

pityu064
pityu064 picture

Szia volt már vele baj? fütőbetétek hogy birják?

0

szuts
szuts picture

Nem volt semmilyen problémánk az Ariston EVO-val. Teszi a dolgát...
Mostanában elkezdett "sutyorogni" fűtés közben. Akkor látta először szerelő. Nem volt benne sok vízkő, igaz, nem is használjuk csak 60°C-on, nyáron 40°C-on.
Kibontottuk, (Dőlt a víz) de a szerelő szerint nem volt nagy a vízkő mennyiség. Nem a gyári anódot tettük bele, hanem a Hajdúéba valót. Igaz az M6 menetet át kellet vágni M5-re, mert az Aristonban ez a menetfészek csavarmérete. Megtisztogatta a fűtőszálakat, ellenőrizte a tömítéseket, de nem kellett cserélni őket. Összerakta, azóta szépen dolgozik. :)
Ha vízszintesen rakod fel, nagyon nehezen lehet a vízkövet kimerni az elfotdított tartályokból, ugyanis nem jön ki a vízzel. Merőkanállal láttam kivenni egy Youtube-os videón.
Üdv.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nem értem, hogy egy bojler miképpen lehet "takarékos"? Egy adott mennyiségű víz, adott hőmérsékletről egy másik adott hőmérsékletre való felfűtéséhez adott mennyiségű energia szükséges! Hol lehet itt takarékoskodni? Esetleg hőszivattyúval fűti fel a vizet? Mert úgy el tudom képzelni a takarékosságot. :-)
 

2

megujulo
megujulo picture

Valahogy úgy!

Joule az Joule, a fizika meg fizika. Mi köze a vízkőnek ehhez? semmi. Energiafogyasztás mégsem egyforma.

OK a szigetelés!

Szóval esküdtök egyes termékekre, miközben egyetlen technikai adatlap sem került előtérbe. Vajon ezen fehér hengerek többsége miyen szigtelésekkel rendelkeznek? Ismertek az adatok?

Vízkő. Rombol, és feszit, és hőszigetel,, azaz hatékonyság romlik. A fütőszálakra rendesen rakódika vízkő, a kerámia betétek eseében nagyobb a hőeloszlási felület (tehát kisebb az adott felületre eső hőterhelés, ezáltal a vizkő is kevésbé termelődik. De 65 fok felett mindig termelődik!

De vajon hányan tudjátok hogy 67-68 Celsius fok felett alakul ki a  vízkő!

 

Egy hajdu tartáyban 2 hőcserélő spirál kell, az egyikre köss kollektort, másikra pedig csináltass egy hűtőgép aggregátot, 

A hőcserélő spirált 2 x 4,8 méter 10-es klimacső adja a 3 - 3 ezer wattos fütőtljesitményt. A vége klima hollander.

Mig odahaza laktam számtalan darabot raktam össze. Sok 10 - 15 éve müködik vizkő nélkül is. (inkább a kollektor ami feltolja a hőfokot 65 fok feletti tartományban.)

Hogyan lesz olcsó egy félmilliós Hajdu hőszivattyú?

Ugy ha veszel, egy on off klimát, és arra szereled fel a bojler hőcserélőt. egy 2,5 Kwatt hőteljesitményűben minden benne ami kell.

egy kicsi elektronika kell hozzá pluszban ami egy hőfok határ felett lekapcsolja a kompresszort, időpzitő ami áramkimaradás esetén vár 3-5 percet a gáznyomás kiegyenlitődés miatt.

Erre is van megoldás

A hőfokot pedig maximum 60 fokon tudod tartani. Egy jó hütőgépes termosztáttal mindent megoldasz, télen leolvasztást, melegitést szüneteket (dixell)

Minden gázzal használható, a beüzemeléshez azonban kell egy klimás szaki akinek vannak szerszámai hozzá.

R 407C R 410 vagy R123 esetén nagy a technikai nyomás, R134a vagy Y1234 esetében viszot nem tud müködni 10-12 fok alatt!

Szerintem ennyi.

Nos ettől lehet olcsó az üzemelésetek.
Szép napot Attila
 

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Azért érdemes 60 'C fölé menni, a legionella bacik miatt.
De mindenkinek szive joga hogy benyalja, ha a forró vízen spórol.

6

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!

Én már évekkel ezelőtt 40-45 fokosra állítottam a Hajdú Z120E 33 éves bojlerünket és minden nap este zuhanyozom, a számat is kiöblítem közben a meleg vízzel és eddig még soha semmi bajom sem lett! Igaz, hogy tényleg minden nap zuhanyozom és így a víz folyamatosan cserélődik a bojlerban. :-)

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ezt majd egy hét nyaralás után után is próbáld meg, talán nem lesz "szagos" a víz.smiley
Nálam maximumon megy  a Hajdú, elvileg forróvíz, nem langyosvíz tároló.
 

5

lizakl
lizakl picture
*****

Nyaraláskor, minden le van kapcsolva, kivéve a hűtőket és a riasztót! De, ha üresek a hűtők, akkor azokat is lekapcsoljuk! :-)
 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Lelked rajta, én nem hagynám napokig, hetekig poshadni benne a vizet.Nem egészséges.
De hát nem vagyunk egyformák....

0

lizakl
lizakl picture
*****

Mindig elsütik ezt a mantrát, hogy a vízkő csökkenti a bojler hatásfokát(hatékonyságát?)! De, szerintem, ha egy 1800 W-os fűtőszál felveszi a hálózatból a névleges teljesítményt, akkor azt át kell adnia a környezetének(víznek) mert az köztudott, hogy az energia nem vész el! :-)

Az, igaz, hogy ha a fűtőszál vízköves lesz, akkor a nagyobb hőellenállás miatt a fűtőszál magasabb hőmérsékleten fogja átadni a körülötte lévő víznek a hőt, de ettől a bojler még működik, sőt a "hatásfoka" sem csökken!

1

proba
proba picture

Számomra olvasva az a kérdés merül fel, ami lehet tévút. 
a bojler felmelegítéséhez kell x idő ez tény
a vízköves bojlerben a vízkő szigetel, ezért a hőátadás romlik valamivel tovább tart a felmelegítés. 
ha tovább melegszik, tovább fogyaszt, ez konstans hálózati feszültség esetén többletfogyasztást okoz.
Hogy a keletkezett felesleges hőt hol adja le nem tudom, lehet a fűtőszál bevezetésénél távozik az alaplapon, mint hőleadón keresztül
A fűtőszál túlmelegedésének még a fűtőszál repedése szokott a vége lenni. Esetleg a hőkapcsoló unja meg a kapcsolgatást.

0

lizakl
lizakl picture
*****

A melegedés NEM tart sokkal tovább vízköves fűtőbetét esetén sem, csak melegebb lesz a fűtőszál! De ezt egy normális fűtőszálnak bőven el kell viselnie, hiszen még a vörös izzástól is messze van, ami pedig nem sok. A hő pedig benne marad a bojlerben, illetve a benne lévő vízben! Hova is mehetne máshova szegénykém! Én nem próbáltam a Hajdun kívül más bojlert, mert nekünk harmincharmadik éve van egy Z120E 1800W-os bojlerünk! Egyszer szedtem szét ez idő alatt, mert már eléggé sustorgott miközben fűtötte fel a vizet. Jó sok vízkő volt benne mert nálunk eléggé kemény a víz! Ha már szétszedtem és kiszedtem belőle az egy lavórnyi vízkövet, tettem bele új magnézium anódot is, meg persze új tömítést is az alaplaphoz. Azóta nem sustorog, hanem teljes csendben dolgozik, mert levettem a hőfokot 40-45 fokra! :-) Szerintem megérte az árát és érdemes volt megvenni annak idején! Persze, hogy most milyen a minősége nem tudom, az újabb cégek bojlereit meg pláne nem ismerem! De, nekünk a Hajdu bevált! :-)

1

proba
proba picture

A melegedés NEM tart sokkal !!! tovább vízköves fűtőbetét esetén sem

De végül is lényegtelen a kérdés szempontjából...

1

lizakl
lizakl picture
*****

Ezért írtam a márkát, hogy Hajdu! :-)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Az aristonban pl 2 szeparált rész van, 2 betéttel. Megtanulja a szokásokat, mikor fogy, és mennyi. Ehhez képest fűt...

1

lizakl
lizakl picture
*****

Na és ezzel a módszerrel hogyan takarékoskodik?

0

szuts
szuts picture

Az a helyzet - ahogy a nálam sokkal jobban hozzáértők magyarázták is -, hogy reggel, szinte óramű pontossággal kezdi melegíteni a vizet 6:10-kor, mert 6:15-koz szoktam zuhanyozni. Utána látom, hogy egész nap szinte nem is fűt rá  - nem szoktam hétköznap nap közben melegvizet használni. Mjd úgy 15 óra körül megint ráfűt, de akkor este 10 óráig magasabb hőmérsékleten van a hőfok. Utána már nem nagyon dolgozik.
Hétvégén más a helyzet...
Ha vendégeink alszanak nálunk, csak kiveszem ECO uzemmódból, és akkor fixen tartja a magas vízhőfokot.
Úgy tudom, hogy ritka a B energiaosztályú bojler, de ez olyan.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Úgy, hogy tudja, este kell x liter forró víz. Tudja, mennyi idő alatt tudja előállítani... Akkor kapcsol be... Ha tudja, hogy a mami csak szombaton használ sok melegvizet, mert akkor van ott az unoka, akkor vasárnaptól péntekig nem fűti fel az egyik kamrát, a másikat is csak annyira, ami elég megmosni a lábát, meg a két tejes zsacsi alatt .. 

Mondjuk este megfürdesz, nem kezd fűteni mindkét kamrába, csak az egyikbe, mert reggel úgy is mész melózni... Majd estére csinál vizet. Nappal nem fűtöd villannyal a házat a veszteség miatt...

Sokat lehet fogni vele...

1

megujulo
megujulo picture

Teghát ezen elv azt mutatja, erősíti meg, hogy a hőveszteségek ugy csökkenthetőek, ha nincs melegviz amikor nincs rá szükség. De logikus.
 

1

lizakl
lizakl picture
*****

Erre bőven megfelel egy programozható időkapcsoló dugalj is! :-)

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Marha egyszerű. Akkor Te ne vegyél ilyet. Aztán nyomkodd a kapcsolóórát..

Én sem veszek, mert nálam a home assistant cseszteti a hajdút...

De miből gondolod, hogy más számára is értelmetlen

Mellesleg az időkapcsolótól nem lesz 2 független tárolód, 2 független fűtéssel.

 

2

agressiv
agressiv picture
*

Csak akkor melegít amikor kell és csak annyira, amennyire kell.

1

lizakl
lizakl picture
*****

És ettől kevesebb energia kell a víz felmelegítéséhez? Aligha!
 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ez úgy van, hogy a bojler hőszigetelése nem 100%-os. Tehát pl. este kihasználod a melegvizet, ekkor bekapcsol és felfűt mondjuk 60°C-ra. Elmész otthonról. A bojlerban a víz egyre hűl, legyen mondjuk 10°C hiszterézise a hőkapcsolónak. Megeshet, hogy napközben többször is lehűl a víz a hőveszteség miatt 50°C-ra, és a bojler utánfűt, holott neked csak este fog kelleni sok melegvíz.
Nálam külső vezérlés és kazán fűti a bojlert, a fűtőbetét vezérelt áramot kap. Úgy van beállítva, hogy elektromosan 45°C-ra fűtsön, ez elegendő napközben a mosogatáshoz, kézmosáshoz. A kazán is csak ennyire fűti, ha kell. Este 8 órakor a vezérlés beindítja a kazánt, és felnyomja 55°C-ra. Ha lecsökken fürdés közben, akkor utánmelegíti. Este 11 után visszaáll a 45°C-os rend. A valóságban kicsit bonyolultabb, mert van egy második hőtároló amit napkollektor fűt, a két bojler között átkeverés van, ha a napkollektor hőtárolója melegebb x fokkal, stb. Ezt jelenti, hogy a vezérlés hozzá van igazítva a család melegvíz felhasználási szokásaihoz.

2

megujulo
megujulo picture

Kedves Icsazszar!

Ezt én sem tudtam volna egyszerübben lefogalmazni,d e egyedül te jársz jó uton.

 

Üdv Attila

1

lizakl
lizakl picture
*****

Ez igaz, de ha el akarod kerülni a tárolás közbeni hőveszteséget, egyszerűbb ha veszel egy átfolyós rendszerű(akár elektromos is lehet) vízmelegítőt! :-) Még egy csomó helyet is megtakarítasz!

0

proba
proba picture

Az átfolyós elektromos szerintem vagy paks2-t igényli, vagy kínszenvedés kivárni a kellő mennyiségű melegvizet.( rendes átfolyós gázbojler 10-15kW. Ez elektromos áramra vetítve nem kis biztosíték) 
Nálunk is napelem van, meg okos bojler. ( natúr 80L hajdú meg egy mezei kapcsolóóra. Karbantartás, a kapcsolóórában néha relé/elem/kondi csere, bojlerben vízkő mentesítés. ) Teljesen jó, estére felfűti még a délutáni napfénnyel, ami keletkezik melegvíz másnap felfűtésig pont elég. Ha nem, az órán van egy direkt indul, és a következő program végéig megy gomb. ( ill program módosítás, mert pl tél van) Így nagy átlagban a helyben termelt energiát használja, és az inaktív időszakban nem fűt. 

1

torokj
torokj picture

Hello,
Angliában nagyon gyakori az átfolyós melegítő 2-3 KW teljesítménnyel.
Zuhanyzáshoz bőven elég.Persze a hálózat is jobb,a háztartások legtöbbje 100 Amperes kismegszakítóval bír.
Olcsó,könnyen telepíthető,üzemeltetése sem egetverő összeg.
Magyarországon persze a roggyant hálózat nem bírná.
TJ

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ezt is lemértem. Ahhoz, hogy a 45 fokos vizet az esti program felnyomja 55 fokra, kell kb. fél óra (80 liter vízről van szó). Az átfolyós vizmelegítő 18-20 fokos vizet kapna a hidegvíz bejövő vezetékből. Ezt nem tudom, hogyan kell kiszámolni, de tapasztalat alapján mosogatáshoz, kézmosáshoz elég, ha elektromos, mert az csak 1-2 kW-ot tud. A kazán az más, ott valóban létezik átfolyó rendszerű vízmelegítés (kombi kazán vagy cirkó), de annál 24 kW van (megint csak az én példámban). Az már alkalmas egy kádnyi forró víz készítésére.

1

megujulo
megujulo picture

Liter x DeltaT (kezdő és véghömérséklet) x 4,18 Kjoule = felhasznált energia / 3600 = felhasznált watt

80 x 10 x 4,18 = 3344 Kjoule / 3600 = 0, 928 Kwatt azaz durván 0,9 kwatt 1 óra alatt ez fél óra alatt tehát kb 1,8 kwatt elektronmos felhazsnálással egyenértékű lesz.

1,8 vagy 2 ezer wattos a fütésed?
 

0

szuts
szuts picture

Ráadásúl télen a 4-5°C-os bejövő vízzel hogy birkózik meg egy átfolyó rendszerú vízmelegítő?
Volt egy idő, mikor a reklámcsatornákon ajánlottak ilyen csaptelepet. Úgy tudom, nem vált be.

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen. Elméletben. Ha lehet. De ha nem lehet? Meg ugye egy átcsurgós villanynak alsó hangon kell 3x16A, hogy legyen is valami... Amellett nincs más.. sütő, főzőlap, pirító... És ha kádban lubickolnál? Kell 3x32A... Az nem 3Ft, ha ki kell kábekezni, meg papírozni...

0

Jaca
Jaca picture
****

Hülyét kapnék, ha nem tudnék hajat mosni, mert elmegy az internet....

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Én most se tudok.. okos bojler ide, vagy oda..  jön a gyerek, meg az asszony sípolva.. volt ilyen 3 hete... ;)

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mi a cél? Hogy olcsó legyen, filléres alkatrész ellátással? Vagy hogy szögletes, és szép.

Mert ha olcsó, akkor vegyél egy sima hagyományos hajdu eco-t, akkora betéter teszel bele, amekkorát akarsz, 800W-2500W között. Teszel bele a hőérzékelők mellé egy ds18b20-at, meg egy esp2866-ot tasmotával, kb 1500 Ft mindennel. Ott a wifis okosbojlered home assistant, openhub, vagy ami alá akarod. És lesz hozzá alkatrész 30 év múlva is, nem úgy, mint a többihez...

4

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
Már egyik sem a régi "tartós fogyasztási cikk" kategória, én még mindig a Hajdu mellett érvelnék. Alkatrész utánpótlás van, 2300W alatt maradj, ha 10A vezérelt áll rendelkezésedre. Vagy ez "okos" bojler akar lenni...?
Üdv: Zsoca

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az   újabb Hajdú belül zománcozott

Bálint

2

megujulo
megujulo picture

Igen zománcozott, de a pereme a guniszigetelésnél nyersvas. Jó 4-5 év alatt le is rohad rendesen, felszivódik mint egy kámfor.

Ha nincs pótvédelem festék miegymás szerepben, gyorsan és látványosan száll el a vékony acélhengerből hegesztett tartály.

Az őse ennek falvastagságban 3 szorosa volt, és 40-50 év után mind a mai napig funkcionálnak egyesdarabjai. Ott a tüzzománv a gumisziogeteléssel együbtt volt.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A mostaniak mind ilyenek... Bár... Van már műanyag is... Az nem rohad ki.

Apósnak a telken van egy 120L hajdú. Keskeny, de hosszú. Nem mint a mostaniak... 1975-80-körül tette fel, akkor is használtan vette... Sárga az egész kívül, meg vastagon légyszaros :) Kitakarítottuk. Először . Azóta.  Ez réz.. mármint... Az egész bojler réz... Kijött vagy 30kg vízkő. Mint az új. Minden műszaki eleme kapható volt. Igaz, csak nyáron ment, akkor se mindig... De azért ez nem rossz teljesítmény...

Ha ezt most gyártanák, ember nem tudná megfizetni ;)

1

pityu064
pityu064 picture

Szia szerintem minden gyártó a közép kategóriában törekszik a korrózió álló belsőre,de a mai világban az energia takarékosság programozhatóság harmadsorban a kinézet nem egy utolsó dolog.
Azért tettem fel a kérdést.
Az elektrolux felszerelt szinte mindent tud müanyag burkolat 2000w   150000ft wifi aplikáció
az ariston szinte ugyanennyibe kerül mire megveszem hozzá a tartót biztonsági szelepet  140000ft elóny 1500w fütés no wifi
a hajdu 200000 ft

1

pityu064
pityu064 picture

Szia nem vezérelt nincs rá szükség (napelem) nézegetem de sajnos formailag tudásban nagyon lemaradtak a többi gyártóhoz képest szerintem.

1

megujulo
megujulo picture

Pityu064

https://klimaglobal.eu/hoszivattyu/hoszivattyus-bojler

kapsz hozzá kedvzményes tarifát is.

1

pityu064
pityu064 picture

Szia
Közel a 60-hoz és magyar fizetésekre nézve nem gazdaságos milliókat költeni ezekre mivel egy klima is telepitve már 300000 ft felett van árban.Persze lehet gondolkodni hiper szupern dolgokba de lehetőségekhez képest ami a földhőz ragagt magyarnak elérhető az nekem 150000 jó magyar forint.E köröli összegből szeretném a lehető legjobbat vásárolni.Nálunk ami elérhető (bosch ariston hajdu elektrolux) márkák.Ezért kértem véleményeket tapasztalatot.Lehetőleg üzembiztos nem szervizigényes (évente fütőbetét csere) aránylag elfogadható energia besorolás.

0

Onionshed
Onionshed picture

Itt a haldokló nyugaton 25-év garit adtak a Sadia Megaflo ecosystem-re. Nem lehet ezt a márkát kapni otthon?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

A balkánra ilyet nem hoznak.smiley
Ez egy űrhajó az itthoniakhoz képest.
Nem lenne fizetőképes kereslet rá.(Money.)
Kicsit irigyellek is....

Tóni

4

Onionshed
Onionshed picture

Szerintem lenne. Itt azt mondják hogy nincs pénzük olcsót venni (Le volt árazva 2200-rol 1480-ra). Kicsit kakukktojás mert ezt a kazán is tudja melegíteni vagy mint nálam a napenergiás vákuumcsövek. Én meg a szaktudásodért irigyellek. :D. Egyébként otthon nincsenek ezek a kombinált vízmelegítők?

0

torokj
torokj picture

Szia,
Vannak,persze.Pl a dupla hőcserélős Eldom FV50080S21 .560 ezerért.
Csak a telepítés nem kerül 5-600 fontba (alsóhangon...)
Az "árérzékeny "átlagember inkább veszi az olcsót és pár év múlva mérgelődve kidobja.
TJ

 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Köszönöm a kedves soraid, jólesett.
Itthon is vannak drágább/jobb kivitelek, de egy sima Hajdú Z120EK-1 120l-es, 1800W-os fűtőbetéttel ellátott forróvíz tároló is már közel 130.000Ft, nemrég kérdeztem egy szaküzletben.
A Hajdú pedig még egy főnyeremény, mivel nagyon jó a tartalékalkatrész ellátása, még a régebbi verziónak is. A nagy átlagnak már ez is drága, sokan inkább az olcsóbb vízmelegítőket veszik, és ha tönkremegy, akkor cserélik. Én is azt vallom, hogy egyszer kell jót venni hosszú távra, de nálunk ez a kategória, amit említettél még csodaszámba megy pár helyen.
A 25 év garancia meg egyszerűen felfoghatatlan...itt is látszik mennyire le vagyunk maradva pár dologban, sajnos.

Üdv!  Tóni

4

Onionshed
Onionshed picture

Lehet hogy a hajdu is bírná ha rozsdamentes acélból lenne a tartály?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ezen már Én is gondolkodtam.smiley Szerintem a gyártó is tudja, hogy az nagy minusz lenne nekik hosszú távon.
Gyakorlatilag ugyanúgy legyártható lenne mint a sima acéllemezből, amit utána zománcoznak.
Ez a zománcréteg persze nem túl tartós, de azért 10-15 évet kibír, -használati szokásoktól függően.
A nagyobb gond a vízkő, Magyarországon elég kemény a víz, a Hajdukat is 2-3 évente tisztítani kell. Én ilyenkor lecserélem a fém alaplapot, a fűtőbetétet, anódot, tömítéseket.
Akkor is ha még nem teljesen használódtak el.
Valaki említette a Drazice bojlereket, egy ismerősöm szerint gyártanak palástfűtéses kivitelt is, 
de erről nem találtam infót. De ha létezik, biztosan jó és tartós cucc lehet.
Szóval kishazánkban eléggé korlátozottak a lehetőségek/ választék is.

4

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Persze... De nem az a cél. Nálatok az, hogy az elégedett vásárló megint azt vesz. Nálunk meg, hogy pusztuljon hamarabb, akkor vesz másik szemetet..

De itt ez is működik... Sőt .. ez kell itt a népnek..

Nem sokkal nehezebb jól megcsinálni valamit.. de itt láttam már újêpítésű ház homlokzatán olyat, hogy kantra állított 12-es válaszfal téglából húzták a falat.. igen. 2021-ben... Lett meglepi, amikor a klímás lyukat fúrt..

​​​​​​​8-10 éve karácsonykor a Lakatos Rómeó a Tescoban emelgette a TV-ket. Kérdezte az őr, minek, mit csinál... Mondta, neki az kell, ami nehéz, mert ha elromlik, kilóra többet adnak érte vasban...

0

Onionshed
Onionshed picture

óóó az angol építőipar-rol én rengeteget tudok mesélni (6 évig benne voltam, egy épitésszel renováltunk házakat) Talán a borozóba ha lesz igény rá smiley

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Jó... De ott a sört is hidegen kell inni... Nincs pénz megmelegíteni...nekünk gyurcsányunk van. ;) Itt 25 év garit egy betonkockára se adnak... De nekünk itt nagyon jó ;)

Ahogy képen nézem, ez is dupla betétes, egy ibrikben.. egy fent, egy lent.. a rétegződés miatt mindig az alsó kezd előbb fűteni, a felső csak ha ott is kifogyott... Okos cucc... Mivel nem a legalján van a betét, a vízkő is elcsücsül ott sokáig..

0

Sponsored links