You are here

Bosch BCH65PET akku csere hogyan?

47 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Üdv mindenkinek!

A képen látható állapotig szét tudtam csavarozni. (1x2, 2x4 spéci fejűcsavar) Valami mindkét oldalon még erősen fogja, de nem tudom, hogy mi? 

Akku cseréhez szét kell szedni. Ebben kérek segítséget, hogy hogyan tovább, mi fogja még?

Köszönöm.

Szerk: 

Mindössze annyit csinál, hogy indításkor mutatja, hogy teljesen fel van töltve az aksi, kigyullad kéken a Kontrol lámpa. Ha ilyenkor ráteszem a töltést, a lámpák elalszanak, de más nem történik. Kikapcsolt állapotban hiába teszem rá a töltést, nem csinál semmit, semmi jele nincs, az akkukra sem megy töltő feszültség. A csatik rajta vannak, külső hiba nem valószínű, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a panel a hibás...A panel javításának kellő ismeret hiányában nem látom értelmét.

Ebben az esetben még megpróbálkozom egy másik (Jaca által javasolt) motor vezérlő panellel, és ha azzal működik, akkor még az akkuk biztonságos töltését is meg kellene oldani.

Az indító kapcsolója nulla + 3 állás. A megvásárlandó kis panel potméter szabályzású, azt szerintem ki tudom váltani egy feszültség osztóval, így meg tudom oldani a lágyindítást kisebb feszültséggel, és a másik kettő állásban tudom beszabályozni a kimenő feszültségeket, ezzel a motor fordulatszámát tudom majd kellő szívóerőre  beállítani. 

A szívó fejben van egy forgó kefe, azt megnézem, hogy mekkora feszültséget igényel a forgatáshoz, és talán az is egyszerűen megoldható lesz. Ez egy elég jónak látszó (és elég drága)  porszívó, talán ennyit még megér.

Köszönöm az eddigi segítséget!

formasu

 

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
Egy külföldi fórumon azt írják , hogy a motor feszültség 18V .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: feltehettél volna képeket a panelról, több szem többet lát

FS 3300-t nem találok

https://fixpart.hu/hu/termek/bosch-siemens-12006117-halozati-adapter-por...

Bálint

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Jogos, mert elnéztem: FS3306 van benne.

 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
 (25.2v)
egyszer leejted dobhatod el vagy kinyomozod melyik furat engedett el
1
minden motorhoz tartozik egy dióda D3 alul 
q8 irfh5406 u6 valószínű a q15 q16-ot hajtja
u4 atmega328
u1 bq77pl900
https://kepkuldes.com/images/7255e2048ed6e6189ab846c7bca1e5c3.png

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Leejtéskor még minden a helyén volt, a panel is, feltételezem, hogy nem sérült meg semmi. A panel nem kapott semmi ütést...

Ha az a 6x6 mm-es fekete három lábú (a középső láb nincs bekötve) akármi dióda (Ez van ráírva, három sorban: VNH33, B10, 450), akkor ott is valami gond lehet, mert az "drót" mindkét irányba. 

Mit lehetne a helyére tenni?

Köszönöm!

0

zsugori
zsugori picture
***

1
2
főleg ha nincs is ott gnd egy másik fetről

0

formasu
formasu picture
*

A második fordított polaritású, az elsőt most nem tudom, hogy milyen.

Köszi, de ennek a panelnek a javításáról már lemondtam. Egy másik, motor szabályozó kis panelt kell inkább vennem. Az egyszerűbbnek tűnik...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

https://www.jotrin.it/product/parts/MBRD835L
Az dióda akar lenni. 
PC tápban vannak ilyen nagy teljesítményű schottky diódák.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezt keresed?
Két sorbakötött apcsolódióda

Bálint

File csatolás: 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Nem, ez nem lehetett, mert ennek az alja egy hűtőborda, tehát nagyobb teljesítményű lehet, és ha íilyen lenne, akkor a motor két pontját eleve rövidre zárná. Kivettem, de nem vagyok biztos benne, hogy hibás volt-e? (már nem tudom megmondani, mert darabokban jött ki) A lényeg, hogy a két szélső lába között rövidzár volt, de kivéve a panelen is rövidzárat mérek itt. Ez a két láb megy a motor minuszra, és a Fet drain-re is, és a hűtött felület megy a motor pluszra. Ez lehet a katódja, és ha dupla dióda, akkor a két anód megy a motor minuszra. Zárlatos tehát biztosan nem volt, esetleg szakadt lehetett, arra nem mértem rá. Gondolom, hogy ide jó bármilyen, közepes áramú gyors dióda, védelemnek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia.

#525307

Bálint

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia.

Persze, h rövidzárat mérsz. Az az anód kivezetés. A pad a katód.
Nem dual dióda.

KN

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Igen, ezt "benéztem", nem ismertem.

Úgy tűnik, hogy nem oszt, nem szoroz ez semmit, mert a panel a diódával, és anélkül sem megy, a Fetekre nem érkezik jel, nem nyitnak ki, és így nem megy a motor.

 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
A rendezetlenek között a proci tartalmat megtalálod .

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
Jól értem ? Elkezdtük az elektronikát javítani ?

0

Jaca
Jaca picture
****

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi, neked is a linkeket!

Bármit csinálok, nem bírom levenni a piros fedelet. Ekkor megnéztem megint a videót, és az asztal szélére tettem a porszívót. Nézem a vídeót, egyszer csak leesik az asztalról a porszívó... Megnézem, és lejött a piros fedél.

Lehet, hogy erősebben kellett volna feszegetnem...

Most a video alapján eljutok az akkumulátorokig. Igyekszem kicserélni azokat. 

 

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Most a video alapján eljutottam az akkumulátorokig. Igyekszem ellenőrizni azokat. 

Szétszedés előtt a töltő csatin nem mértem semmi feszültséget, és nem is tudtam tölteni onnan. Ebből gondoltam, hogy több éves állás alatt az akkuk meghaltak. Úgy tűnik, hogy az akkuk nem haltak meg, csak eléggé kimerültek...Egyenként 3,68 V-ot mérek rajtuk, és terhelhetőek. Most a panel nélkül töltöm (1 A-rel), jelenleg 28 V-nál tartok, és 29 V-ig szeretném feltölteni a 7 cellát. 

A motor: A06-7HA0002, 19,3 V-os, 6AD31h

Utána fogom látni, hogy a panelre csatlakozva mit csinál? Ha a panel hibásodott meg, még nincs ötletem, hogyan lehetne működteni akár teljes teljesítménnyel? Talán 5 cellával?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a panel megdöglött, akkor nehéz ügy, mert a töltéshez kell valami BMS.  Amit olcsón lehet kapni, az a daewoo szerszámgép akku, abban benne van 5 cella, meg BMS. Viszont az indításhoz lágyindítás dukál. Valami 100A-es 40V-os FET (Vgs th < 2,5V), meg egy visszarúgásgátló dióda, és egy kis mikrokontroller. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Sajnos a panel hibás.

Most jó akkukkal kimutatja az aksik töltöttségi állapotát (max-on van), de a motort nem indítja egyik állásban sem a panel. (A motor 12 V-ról szépen felpörög, de itt már 4 A-t felvesz. Lehet, hogy a motor is hibás?  (Nagyobb feszültséget, ill. áramot a tápom nem tud, itt leszabályoz)

A panel olyan, hogy az áramkörökből szinte semmi nem látszik, nem sok az esély arra, hogy meg tudnám javítani. Van benne két FS3300-as Fet, de nem tudok vezetést kimérni a motor kimenetre a Fetek egyik lábáról sem. Azt sem tudom kideríteni, hogy a Fetről hogyan megy el vezték a motorhoz, mert a panelen semmi nem látszik, és ráadásul ki van öntve valamivel ez a rész.

A lehetőségek:

1. találni egy ilyen jó panelt

2. valahogyan megoldani, hogy esetleg 5 db akkuról menjen közvetlenül, valami nagyáramú kapcsolóval.

3. Kidobni

4. ???

Van valakinek jó ötlete?

Köszi.

 

 

 

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A töltést veszi? A 4A teljesen jó érték. 
"Van benne két FS3300-as Fet, de nem tudok vezetést kimérni a motor kimenetre a Fetek egyik lábáról sem. "
Ilyen fetről hirtelen nem találtam semmit. Dobj valami képet róla, illetve érdemes lenne megkeresni, hová is van kötve a motor. Egyik fele tuti az akku pozitív vagy negatív, de jellemzően a pozitívra megy. A másik fele meg egy N csatornás fet-re, ami rángatja a földre. 

2

formasu
formasu picture
*

Szia!

Majd megnézem a töltést, ezt kihagytam, amikor összeraktam...A szétszerelés előtt nem volt töltés sem, gondolom, hogy most sincs. Akkor az akkuk is le voltak merülve. Most tettem be újakat, de a töltést nem néztem. A Fetre ez is rá van írva, (FS3300) gondoltam, hogy ez lehet a neve. Van még rajta másik, hosszabb jelzés is.

Most szét van megint szedve. A motor 12 V-ról látszólag szépen megy, talán jónak mondanám. Járatom majd néhány percet, akkor biztosabb leszek benne.

A panelen nem lehet eligazodni, mert semmi nem látszik, és valami szigetelő trutyival is le van öntve. A motor a pozitívot kapja meg (úgy emlékszen) fixen, de a negatívot mérve nem találom, hogy hová megy, nem mérem egyik Fet bármelyik lábához sem, vagy közte van még valami, ami miatt nem mérek semmit.

Már azon gondolkozom, hogy 12- vagy 16 Voltról (3 vagy 4 aksiról) egy jelfogó közbeiktatásával (a nagy áram miatt nem közvetlenül a kapcsolóról) kipróbálom, hogy egyáltalán lehet-e így használni, egy állandó fordulatszámon, a panel nélkül.

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Zsugori képe alapján IRFS3306. A relét itt felejtsd el, nem fogja bírni. 

https://www.hestore.hu/prod_10041980.html
Erre át lehet rakni a két IRFS fetet, vagy a nagyobb teljesítményű változat:

https://www.hestore.hu/prod_10041969.html
A potméter helyére egy RC tagot, ami bekapcsoláskor feltölt, és folyamatosan emeli nulláról 50%-ig  a kimenetet, bár lehet, hogy túl van hajtva a motor, mert porszívóként elég jó hűtést kap, és fel lehet menni 75%-ig.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi, ezt átgondolom, jó ötletnek tűnik. Elég lenne a 15 A-es panel, vagy Fet-et kellene azon is cserélni? (A porszívó panelen látok egy 5 A-es és egy 20 A-es kis biztosítékot is)

Még arra is gondolok, hogy akár meg lehetne hagyni a potis fordulatszám szabályzót is.

Lehet, hogy túl is hajtják ebben a porszívóban a motort a legerősebb /turbo/ fokozatban?

Szerk: 3 db akkuval járattam fél percig, szépen, egyenletesen ment, és már észrevehetően szívott is. (árammérőt nem kötöttem be, így nem tudom, hogy mekkora volt  ilyenkor az áramfelvétele? Meg fogom próbálni később 4 db akkuval is. Esetleg 5 akkuval is 

Meddig próbálhatom? Mi a véleményetek? A gyári feszültsége: 19,5 V.

Mivel nem működik a panel, nem tudom megmérni, hogy max. mekkora feszültséget adhat a motornak, "Turbo" módban? Valamiért 28 V-os az akkupakkja.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
Az induló áramától < 20A leesik az akkupakk kapocsfeszültsége . Kb. a felére . Majd a táp. limitálja a feszültséget . Csökkenő áramfelvétel mellett . Miközben felpörög a motor . "Turbo"'fordulatra . Állandóan változik az áram és a feszültség . Attól függően hogy mennyire "fogod le" a szívócső keresztmetszetének változásával a porszívót .
Biztosat  a motor gyári doksjából lehetne mondani .
Milyen teljesítményű a motor ?
Mi van az adattáblára írva ?
30VDC-500mA
Akkor ha növeled a cellák számát . Áramot is mérsz zárt burkolattal .
Kb. az állandó üzemű fogyasztást 15W környékére lődd be . Kb. 30 percet bírni kell az aksiknak . Sokkal
tovább a motor melegedési problémái miatt nem ajánlott használni .
De ez csak az én véleményem .
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy 12V-os motor sokkal stabilabb és erősebb 24V 50%-os kitöltési tényezővel hajtva. Viszont a töltéshez kell BMS. 

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:itt van. füle is van, ha nem fér el, lecsíped

https://www.hqelektronika.hu/tranzisztor-n-mosfet-60v-160a-620ap-230w-00...

Bálint

1

F-Yoci
F-Yoci picture

Ezek a motorok nagyon kajásak, 10...12A-t is esznek induláskor. Nagy áramú FET-es kapcsoló kéne, mint a gyári elektronikában van, de lehet hogy ha lekötöd az elektronikáról a gyári FET Gate-jét, oda megfelelő jelet adva be tudod kapcsolni a gépet.

2

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi, ez is egy megoldás lehet, csak a panelen nem látok semmit, hogy mi hová megy, és a motor mínuszának kellene mennie a Fetre, mert a pozitívot közvetlenül megkapja. (Rajz róla nincs)  

Szerk: Ma kimértem, a két darab FS 3306 Fet úgy tűnik, hogy párhuzamosan van kapcsolva, És a motor mínusza a Drain-okra van kötve, és a motor plusz az közvetlenül az akkuk pluszon van. Feltételezem, hogy a kisebb melegedés miatt van a két Fet párhuzamosan kötve.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
Újat venni ?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ezt fordíttasd le az AI haveroddal:

This site helps you to save the Earth from electronic waste!

Alig 14 éve böki a szemed sarkát.

3

varga jano
varga jano picture
*****

smiley
2 év 4 hónaposként mondod ezt ?
Én 1966 óta vagyok a dologban
BNV USA pavilon rekultiváció bemutató ...

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ne terelj...smiley
Hiába vagy 1966 óta a dologban, ha a lényeget nem látod.
Az MI szerint:

A kor nem erény, csak állapot.

3

formasu
formasu picture
*

Szia Jano!

Ez is egy megoldás, de ezt én nem kívánom választani. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
Oké
A motort próbáld le , hogy működik-e ?
Szív-e a porszívó ?

0

kovacsna
kovacsna picture

Te vak is vagy???

A motor 12 V-ról szépen felpörög, de itt már 4 A-t felvesz

1

varga jano
varga jano picture
*****

"Nagyobb feszültséget, ill. áramot a tápom nem tud, itt leszabályoz"

"Most a panel nélkül töltöm (1 A-rel), jelenleg 28 V-nál tartok, és 29 V-ig szeretném feltölteni a 7 cellát. 

A motor: A06-7HA0002, 19,3 V-os, 6AD31h"

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ha nem működik a motor...

0

lacoka
lacoka picture

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Nagyon köszönöm! 

Ezek alapján, a harmadik link 4. perce körüliek alapján próbálom levenni. A videón nagyon könnyen megy, ami nekem eddig nem sikerült. A 6 db csavart kicsavartam. Próbálom levenni azt a fedelet. 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Valószínű le kell még pattintani a szines burkolatot is, az alatt is van csavar. A cellacserét fizikálisan megoldod, de a letiltott BMS elektronikához is van valami resetelő cuccod? Mert ezek már nem csak sima töltő elektronikák, hanem minden cella paramétereit egyenként monitorozzák, és tárolják.

1

formasu
formasu picture
*

Szia! Megnézem, hogy le tudok-e pattintani még valamit, de tegnap úgy tűnt, hogy nem. Az eleje és a hátulja is lejönne, de a közepén tartja még valami.

Az elektronikához nincs resetelőm semmi, egyenlőre simán sorba kötök cellákat, és kipróbálom úgy, ha szét tudom szedni. Több éve nem volt használva, az akkuk le vannak merülve, így kaptam. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Valamiért ez az oldal egy pillanatra előjön, de mindjárt el is tűnik, és üres lesz. Az Adblock-ot kikapcsoltam, de akkor sem jelenik meg...

Jó lenne egy rajz, vagy leírás, hogy hogyan kell szétszedni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kerek gombot  lepattintottad?

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Úgy emlékszem, hogy kerek gombot nem kattintottam le. Megnézem...

Még itt van középen valami, amit egyenlőre nem tudok megmozdítani. Lehet, hogy ez tartja még...

File csatolás: 

0

Sponsored links