You are here

Bosch egyenescsiszoló. Hogy működik ez az elektronika?

10 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Adott egy Bosch GGS-27-LC egyenes csiszoló. A bibi, hogy villanyt adva neki áll, mint a cövek, búg a motor, füstöt nem várom meg :) Látszólag nincs leégve se a forgó, sem az állórész. Csapágyazása jó. kb. 150V-ig mertem felengedi a betápot toroidról járatva, tovább nem..

Mellékeltem egy rajzot. Hogy a fenébe működik ez a fordulatszám szabályozó? Úgy értem, fázishasítással, az biztos, de hogy? :)

Ki kellene próbálni a motort, de nem vagyok benne biztos, hogy 230V-os, mert elég vastag drótból van, gyanítom, nem a teljes szuflát engedi rá.

Szerintetek? Jobb fent van a rajz, a nagy jobb oldali kocka a kapcsoló, a másik 3 lábú kocka meg az elektronika...

File attachment: 
Comments
zoli710802
zoli710802 picture

Szia!
Én az általad mellékelt rajz szerint a szabályozó középső és alsó kivezetésére menő vezetékeket lehúznám és összekötném. Így kapnék egy soros motort. Így toroidról táplálva annak mennie kell szépen már 30-40V-ról.
Üdv: Zoli

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Kipróbálom!

Köszi!

0

mpisti
mpisti picture

Ilyen akkor szokott előfordulni,ha felcserélték valamelyik állórésztekercs kivezetését az összeszerelés során. Valaki belebarkácsolt,és rosszul rakta vissza az állórész kivezetéseit.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem volt barkácsolás, én szedtem szét először, az biztos. Teljesen érintetlen a bele. Felcserélni nem is nagyon lehetne, mert minden drót pont akkora, és pont oda ér, ahova kell, nem ér el másik kivezetéshez... :(

0

mpisti
mpisti picture

Hosszú ideig javítottam kéziszerszámokat(is) és ez a hiba 2 esetben fordult elő:
1:ha az állórész tekercsek szembe gerjesztődtek az egyik állórész tekercs kivezetéseinek a felcserélése miatt, 2: ha az állórész mindkét tekercse szinte teljesen zárlatos. Minden más esetben van forgási hajlandóság a forgórészben.
-Zárlatos forgórésznél a forgórész forog, de erősen szikrázik.
-Szakadt forgórésznél a forgórészt el kell mozdítani a holtpontról, utána forog, de szikrázik.
-Ha az állórész nem totál zárlatos, akkor a forgórésznek lesz némi erőtér,amiben tud forogni, de erősen szikrázik.
Mivel ezek a motorok univerzális motornak számítanak, a hiba viszonylag egyszerűen felderíthető Az állórésztekercsek egyenkénti vizsgálatával, és forgórész vizsgálattal.
Az utolsó lehetőség az,hogy az állórész lóg a házban, és amikor áramot kap, a forgórészhez rántja a keletkező mágnesesség az állórészt. De ezt a mechanikai hibát gondolom kizártad.Ha az állórész van elkötve, akkor a forgórészt még elfordítani is nehéz feszültség alatt. Természetesen csak toroidról, ampermérővel sorba kötve szabad tesztelni. Akkora feszültséget kell neki adni, hogy a felvett árama az adattáblán szereplő értéket semmiképp ne haladja meg. Ha elektronika hiba lenne, vagy nem kapna áramot, vagy maximális fordulaton járna csak. Ellenőrizd,hogy minden vezeték a kapcsolási vázlatnak megfelelő helyen van-e, mert elég csak egyet máshova tenni mint ahol a helye van, és máris gond van. Mivel emberből vagyunk, nem vagyunk tévedhetetlenek. Még a legnagyobb rutinnal rendelkezők is vétenek hibát néha.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, logikus lenne, hogy fel van cserélve az egyik állórész tekercs. De nem. Megpróbáltam felcserélni, azonos a szitu, csak alacsonyabb feszről is morog. Mechanikailag rendben van. A két állórész tekercs induktivitása azonos, nem tűnik menetzárlatosnak. Legalábbis tök menetzárlatosnak nem :)

Forgó szép, nem égett, kefék rendben, égésnyomok sehol..

Tehát simán sorba kötve a tekercseket mennie kell? Akkor kivágom az elektronikát, és meglesem mi történik...

0

mpisti
mpisti picture

Ha csak fordulatszám szabályzóként funkcionál az elektronika, akkor kiveheted. De van olyan megoldás is( szintén Bosch) ahol az elektronika felügyeli a forgórész feszültségét, és elektronika nélkül az olyan gép nem használható. Mivel a motor univerzális, elektronika nélkül egyenáramról is tesztelheted. A forgónak a két tekercsrész közé kötve kell lennie, legalább is gyári bekötés szerint.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: többször találkozni olyan megoldással, hogy csak a forgórészt szabályozzák.
A rajzon 139-cel jelölt alkatrész nem lehet hőbiztosíték?

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

nem, sajnos nem. Az egy sima ferrit, rajta 2 menettel. Nem szakadt... :(

0

Sponsored links