You are here

Bosch Plena LBB1938/20 végfok nem szól

7 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott  témában szereplő 100V-os végfok. Hangszórót kötve rá pici alapzajt hallok, egyenfesz nincs a kimeneten, nincs protectbe sem, tehát a végfok vélhetően működik. A hátulján van egy bemeneti panel. Ha ezt lehúzom a végfokról és közvetlenül a végfokra adok jelet telefonról, akkor elég halkan ugyan, de szól, viszont, ha ezen a panelen keresztül küldök be jelet egy xlr kábellal, akkor teljesen néma. A kis panelon minden tranzisztort, diódát megmértem, mind jónak tűnik. Amit észrevettem, hogy van benne 3db 4558D műveleti erősítő. Szimpla tápról járnak. 4-es láb a test, 8-as a táp, itt 17 V-ot mérek, tehát a tápfesz rendben, viszont ami gyanús az az, hogy a test és az összes többi láb között féltápfeszt mérek, ami sztem nem jó. Létezik, hogy mind a 3 IC halott lenne? 

Comments
agressiv
agressiv picture
*

A féltápfesz a normális asszimetrikus tápellátás esetén. Szkóppal végig kell követni, hogy hol akad el a jel.

0

torokj
torokj picture

Szia

 összes többi láb között féltápfeszt mérek, ami sztem nem jó.

Ha a tápelllátás aszimmetrikus (csak + táp) akkor a műveleti erősítő  NINV bemenete féltápra van beállítva ellenállásosztóval,ergo a kimenet is ott lesz.Nem túl valószínű hogy mindhárom IC meghalt volna,szkópold meg mi van a kimeneteken.MUTE áramkör van benne?

0

djhalasi
djhalasi picture

Kicseréltem a 3 ic-t, mert igazából filléres tétel, de sajnos nem segített. A végfok panelon a bementi részen lesz szerintem valami hiba, vagy a mute áramkörnél, ami szintén azon a panelon lehet, de teljesen szét kell bombázzam hozzá, mert semmihez nem lehet hozzáférni. A legnagyobb bajom, hogy kapcsolási rajz sincs, így gőzöm sincs merre induljak el.

0

torokj
torokj picture

Adj neki jelet,és szkóppal végig kell követni a jel útját,műveleti erősítők be/kimenete,esetleg visszarajzolni.Valószínű a programválasztó/mute/esetleg koppanásgátló  részben lesz a hiba,némít mindenhol.
Itt van kezelési,a 10 oldalon vannak "Input enable" sorkapcsok,azok rendben vannak?

0

djhalasi
djhalasi picture

Ezekre a sorkapcsokra nem volt semmi bekötve. Az előfok/zónaválasztó egységből 2db xlr csati megy a végfokba.(1-es és 4-es csatlakozó a manual szerint), a kimenetnél pedig a 7-es és 14-es csati van visszavezetve a zónaválasztóba és a zónaválasztóra mennek a zónák. Ez eddig így működött tökéletesen, de egyszercsak elhallgatott.

0

djhalasi
djhalasi picture

Elképzelhető, hogy van benne mute, nem egy sima mezei végfok, elég sokat tud és a rendszer is, amiben üzemel. Egyébként nekem az is érdekes, hogy telefonról meghajtva a végfokot is elég halkan szólt, nyilván nem tudnám egy sima telefonnal kivezérelni teljesen, de ennél azért jobban kellene szóljon, szóval nincs kizárva, hogy valami némítja. Van neki egy tesója is, az még működik, de egyik napról a másikra kb negyed akkora hangerő jön ki belőle, mint korábban akármennyire megvan hajtva.

0