You are here

Bosch PSR 1200 használata lithium akkuról

13 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Ebben a Bosch fúrógépben (PSR 1200) akkut kellett cserélnem, és inkább  lithium akkut választottam, 60 Amperos BMS-el.

Összerakva az a gondom, hogy talán minden harmadik indításra indul csak a gép, mert a BMS (3S 60 A 12,6V) majdnem minden indításnál letilt.

Van egy szintén 12 Voltos Makita gépem is, ami "bivaly erős" és azt simán viszi ugyanez az akku és ugyanez a BMS!

Tettem bele másik akkut, azzal is inkább letilt, mint indítja, és másik BMS-el is ugyanez a helyzet. 

Lehet, hogy ez a Bosch gép olyan nagy indító áramot vesz fel, hogy letiltja a BMS-t? (BMS nélkül viszi ugyanez a három a akku a gépet!)

Arra gondoltam, hogy próbálom lecsökkenteni az indító áramerősséget, (hátha akkor nem tilt le..) vagy kis ellenállás értékű ellenállással, vagy induktivitással sorba kötve. Találtam még régen TV sorvégfokból kivett vasmagos tekercset, amin van talán 20-30 menet, az Ohmikus ellenállása közel 0 Ohm, és eléggé vastag a vezetéke. Ezen az induktivitáson keresztül kötöttem a gépre a BMS-t, és így már szépen működik minden.

Hagyjam így, vagy van valami más ötlet, hogy mit csinálhatnék?

Köszönöm: formasu

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

HA a cellák jók, a túláram védelem old le. A bms-en van egy soros ellenállás, azon mér. A soros ellenállásról megy valami rc tagon a vezérlőbe a villany. Az rc tag után az ic lábára a föld, vagy táp fele, attól függően, melyik ágban mér, tegyél egy néhány uF kondit, ezzel be fog lustulni, és a kezdeti lökésre nem tilt majd.

A másik gép lágyindított volt, azért ment vele ez a bms..

0

formasu
formasu picture
*

Szia. 
Én inkább arra gondolok, hogy a BMS nem a túláram védelem miatt old le, (60 Amper! ) hanem inkább a terhelés hatására létrejött akku feszültség csökkenés miatt. 
A BMS-t nem ismerem, abba bele nyúlni nem szeretnék. Ezzel a soros tekerccsel most jól működik, remélem, hogy nem károsítom ezzel a BMS-t esetleges feszültség csúcsokkal.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Feltettél egy kérdést. Megmondtam az okát, tapasztalatból, sok akkupack készítés után

Ahogy érzed.

Ha jobban tudod, csináld úgy. Csak akkor nem értem a topic lényegét.

Nézd meg szkópon, mi történik. Ez nem űrteleszkóp, vagy rakétahajtómű...

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Én nem ismerem ezeket a BMS-eket úgy mint Te, (inkább sehogy. Most építettem be először!). Én azt írtam le, hogy mit gondolok... Nem feltételeztem, hogy 60 A-t is le tud adni ez az akku. Rámérve azt láttam, hogy indításkor eléggé leesik a feszültsége, közvetlenül az akkun mérve (igaz, nem szkóppal).

Köszönöm a leírásodat, de a BMS-be nem szeretnék bele nyúlni, túlságosan kicsi, és "sűrű" nekem. Ezért próbáltam keresni valami más megoldást, hogy lecsökkentsem az induló nagy áramot, és ne kapcsoljon le a BMS. 

A Te megoldásod az, hogy a BMS ne vegye gyorsan észre a nagy induló áramot, én pedig azzal kísérleteztem, hogy hogyan csökkentsem az induló nagy áramot, ennél a Bosch gépnél. (A Makitánál nem volt erre szükség, mert mint írtátok, abban biztosan van lágyindító.)

Ha jól gondolom, akkor az eredmény mindkét megoldásnál hasonló lesz, működni fog a fúró...

A kérdésem inkább arra irányult, hogy azzal a soros induktivitással nem teszek-e kárt a fúróban, vagy a BMS-ben? (Esetlegesen valami kikapcsolási feszültség tüskével...) Mióta a tekercs ott van, azóta minden fúrógép bekapcsolás sikeres.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem tudsz kárt csinálni, mert a kapcsolóban ott a védődióda.. ha a motorral sorba teszed a tekercset...

Ez a bosch csoda.. ez ugye sebességszabályozós... Vagyis ha húzod picit, akkor picit pörög, és hallani a pwm sípolást?

Volt a boschnak olyan kalap kutyakaka is zöldben, ami nem tudott pwm-et fokozat mentesen, csak 2 lépcsőben... 

A kapcsoló egyébként normális gépben olyan, hogy amikor kicsit húzod, kapcsoló zár benne, potival pwm szabályoz, majd ha tökig húzod, alkor egy másik érintkező teljesen kizárja a pwm vezérlőt, és teljes akkut ad a motornak.

Sajnos madeinhungeráj, meg a madeinukraine bosch zöldben bármi gagyiság elképzelhető... :(

Szerk: a bms átverésétől ne félj, mert azok a FET-ek arra a rövid tüskre sokszorosát elbírják. És az a 60A az a teljes terhelésre vonatkozik. Van olyan bms is, ahol oda van rajzolva a kondi helye is. De ha így tekercsestül Neked jó...

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha  minimumra állítod be bekapcsolás  előtt a fordulatszámot, akkor is csinálja?

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia.
A Makitát nem érdekli hogyan indítom, mindig jól indul. Ez a Bosch viszont amikor megmozdul, általában mindig leold a BMS, amikor nincs ott az a néhány menetes tekercs sorba kötve.
A soros induktivitással viszont szépen indul, talán olyan, mintha lágy indító lenne itt is.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia!
Lehet hogy sokan nem értenek velem egyet (mert így veszélyes) de én nem használok egy ideje bms-t. Állandó probléma volt a kisütésnél vagy a töltésnél (nem töltött minden cellát egyformán így idő előtt elhasználódott, vagy maga a bms ment tönkre.
Megfelelő biztosítékok és egy okos töltő ami nálam bevált. A táp +/- és egy balancer csatlakozót kell kivezetni és azon keresztül töltéskor lehet monitorozni az egyes cellákat töltöttségi százalék, belső ellenállás stb. Legutóbb egy oszlopfúrót szereltem így (szénkefés motor) de 5 éve így használom az elektromos kerékpárt, rollert, fűkaszát, eddig semmi problémám nem volt.
Még egyszer szeretné hangsúlyozni ez csak az én ötletem, tisztában vagyok a tűz és robbanás veszéllyel amit ezek a cellák jelenthetnek.

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Milyen akkukat tettél bele ? Mennyi lehet a belső ellenállása ? mert ha nagy akkor indításkor le esík a feszültsége
nagyáramú akuk pl VTC5-6 vagy innen pl https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size/tenpower-20sg.html

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Először 3 db új akkut tettem bele, 18650-esek, és 3 Ah-s. (50 gramm a súlyuk...) utána tettem még egy sort vele párhuzamosan (tehát duplán a 3x2 akkut), akkor talán többször elindította a gépet. Majd vettem (másik megbízható helyről!) 3 db szintén új akkut, amire az van írva, hogy 20 Ampert is tud indításkor. Azzal is hasonló volt a helyzet, mint az előbbiekkel. 

(megjegyzem, hogy ugyanilyen. 20 A-t tudó akkukat tettem a Makitába, ugyanezt a BMS-t, és azt a nagyon erős gépet hibátlanul viszi.)

Tehát a régebben vásárolt akkujaim sem rosszabbak, ennél a 20 A-t is tudó akkuknál. Feltételezem, hogy a Bosch gép indításkor nagyobb áramerősséget igényel, mint a Makita, hirtelen leesik egy pillanatra az akku feszültsége, és a BMS ezért tilt le.

Azzal a soros tekerccsel a gép felé talán sikerült az indító nagy áram (tüskéket) levédeni, és (gondolom) ezért nem esik akkorát az akku feszültsége, így a BMS nem érez hibát.

0

lacoka
lacoka picture

Szia 
Nem írtad milyen aksit tettél bele esetleg képet róla nem mindig kell elhinni azt amit ráírnak 
a nagy kapacitású aksikat 3Ah vagy nagyobb ilyen alkalmazásokban kerülni kell minnél nagyobb a kapacitás annál nagyobb a belső ellenállás annál kisebb árammal lehet terhelni ez a felépítőségükből adódik
ezekben az aksikban 2 fólia van feltekerve röviden köztük szigetelő anyag a kapacitást úgy tudják növelni hogy növelik a feltekert fólia hosszát az az a 2 elektróda felületét négyzet centiméterben de mivel a méret kötött pl 18650 ezt csak úgy tudják elérni hogy csökkentik a fóliák elektródok vastagságát ezzel viszont csökken a kivehető terhelhető áram növekszik a belső ellenállás ami az egyes katalógusokban is látszik ha megadják
az említett  Makita induláskor fokozatosan gyorsul nem teljes terheléssel indul próbáld meg lemérni mennyi az áramfelvétele induláskor BMS nélkül úgy hogy a feszültséget is méred 
vagy BMS-el úgy hogy a kimenetre ami a motor felé megy ráforrasztani egy 2-3000 mikrós kondit hátha segít 

0

formasu
formasu picture
*

Szia. A Makita jól működik, ahhoz már nem szeretnék hozzá nyúlni, és az akku doboza teljesen tele van, abba már semmi nem férne.
Jó kapcsolatban vagyok, akitől vettem az újabb aksikat. Elmondta, hogy sok fajtát teszteltek, és ezek tudták azt, ami rá is van írva.
Gondolom, hogy nem teszem azzal tönkre a BMS-t ha egy soros induktiv tekerccsel csökkentem az induló áramlökést, de inkább erre is irányult az indító kérdésem.
A Makita áramfelvétele nagy lehet, 5 Amperes tápról nem tudtam elindítani még kisebb feszültségen sem.

0

Sponsored links