You are here

Bosch VXAS012V18 felváltva villog kék LED és ezt követően a piros LED.

12 posts / 0 new
Last post
Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok! Kaptam egy címben meg említett gépet
azzal hogy csináljak vele amit akarok.
Egyszóval lemondtak róla.
Én azért szeretném meg javítani, ha ez lehetséges.
A hiba jelenség a következő, ha bekapcsolom fel váltva villog a LED vissza jelzés, piros és kék.
Amennyiben töltést kap ugyan ez a jelenség köszön vissza.
Valaki aki már csinált ilyesmit kérem világosítson fel, hogy merre is keresem a hiba okát.
Ami ismeretem van, azt fel használtam.
Magyarul nincs több ötletem.
De jó lenne ha nem kellene ki dobni.
A cellákat ki dobáltam belőle, tettem bele Lion 10A le adásra képes /3Ah cellákat, a gyári celláknál kicsit többet tud. Sajnos nem hozta a várt eredményt, ami azt eredményezi hogy nagyon rossz helyen keresem a hibát. Zárójelben megjegyzem német "import" cikk.
Amúgy nem is ezért vettem meg a cellákat, de ha már van akkor... Próba szekersze.....
Üdv Istvan78!

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

Egy kis plusz Info. Most csináltam egy hasonló gépet, ennél is egyértelműen gyengék voltak a cellák, induláskor lerántotta a cellák feszültségét 3V környékére, csak magában a kis kéziporszívó rész is. Csere után, feltöltve OK, de komplett gép összeállítva 5-10 mp után ismét villog a kék-piros led, pedig a cellafeszültség 3,8V... Ebben a kefemotor szorulása okozta ezt a jelenséget, valószínű túláramot érzékelt a vezérlőpanel, kitisztítva, motor megkenve minden ok.

0

lacoka
lacoka picture

Szia
A cellákat miért dobáltad ki belőle mérted és rosszak voltak ?
( tettem bele Lion 10A le adásra képes /3Ah cellákat ) a nagyobb kapacitás jobb de a 10A terhelhetőség az ide kevés
ide olyan aksik kellettek volna aminek kicsi a belső ellenállása kb 18 mili Ohm vagy kevesebb és 20A terheltőségűek
egy videóban 8A áramfelvétel látható ez induláskor rövid időre 10A fölé is mehet ezért letilthat a védő elektronika
a védő elektronikában valószínűleg egy programozott micro kontroller van ha letilt azzal nem lehet kezdeni semmit csak annyit tehetsz hogy ne keljen kidobni hogy teszel bele egy másik 5S 20A terhelhetőségű BMS-t az alról kb 1000ft
pl innen rendelve kb 2 hét alatt itt van
https://www.aliexpress.com/item/1005004803755772.html?spm=a2g0o.productl...
a vezetékeket meg össze tudod kötni hogy menjen
több videót megnézve nem túl nagy hozzá értésről tanuskodik aki minden előzetes mérés nélkül szétbarmol egy ilyen akkupakkot az ?
viszont találtam egy jó videót ami elmondja ugyan ezt a probémát
https://www.youtube.com/watch?v=_dwxl8uI6aU

Ebben a videóban valószínűleg csak a kapacitást nézte hogy nagyobb legyen de nem tudott arról hogy a nagyobb kapacitás általában nagyobb belső ellenállást jelent ezért induláskor a nagy áramfelvétel miatt leesik egy pillanatra a feszültség
és bekapcsol a BMS túláram védelme gondolom én mert egy másik videóban cserélték a gyenge aksikat normálisra és ezután elindult a porszívó tehát nem 100 százalék hogy a hiba be lett írva a memoriába és ezért tilt akku csere után is
https://www.youtube.com/watch?v=78xnay6-UbA

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv. Ha normális cellákat teszel bele, legalább 15-20A leadásra képeset, mennie kéne, ritkán van az elektronikákkal gond, legtöbbször akkor purcan ki, ha tul sokat matatnak, próbálkoznak vele, esetleg félrekötik. 10A kevés, a gyári elvileg 5C-s vagyis 11A-t tud. Ha megnézed az alján a teljesitményt, elég nagy áramot kajál alapbol, ami induláskor még nagyobb. Ha kéken pirosan villog, akkor gyengének-lemerültnek érzi a cellákat. Ha lehuzod a panelról az összes táp vezetéket, és megszünik az áramellátása, visszadugva 99% hogy újraindul, és müködik. A csatlakozásokat még illik alaposan megnézni, néha kontaktosak, van amelyik akkor is hibát érez, és tilt. A nagyobb kapacitású jóminőségü akkukkal nem szokott gond lenni, azokkal is müködnie kell, ha minden más ok. Samsung INR18650-30Q 3000mAh cellákkal is simán működik. 

Megnéztem Horváth Zsolt videoját, mindjárt kiderült, ő sem igazán ért hozzá, több sebből vérzik a logikája. Ha kihagyja a bms figyelővezetékeit, és az ntc-t, ne csodálkozzon, ha letilt a bms, mivel 0v-nak érzi az összes cellát. 

1

lacoka
lacoka picture

Lehet hogy működik ezzel is de nagyon nagy a belső ellenállása INR18650-30Q Battery internal resistance: <35mΩ 20A discharge
ekkora belső ellenállással nem lehet nagy áramú több oldalon csak 15A a folyamatos kisütési áram de szerintem közelebb van a 10A-hoz
A nagy áramúak 18-20 mΩ alatt vannak

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!

Javítottam én is egy ilyen gépet. A hibajelenség ugyan ez volt. (kék-piros villogott) F-joci tanácsára vettem a Samsung aksikat, amelyekkel a mai napig is kitűnően működik. Közel egy éve.
Az elméletet néha felborítja a gyakorlat!

Üdv:
Laci

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Szerintem a gép működése nemcsak a belső ellenállástól függ, persze az is lényeges, az eredeti 30Q tudja a 15A folyamatos kisütést is ennek ellenére, és elvileg a 20A impulzust, évek óta működnek ezek is a gépekben, amit cseréltem. Legalább 8 fajta hi-drain akkuval építettem már át ilyen gépeket, közel 30db-ot. Mostanában aldis Active Energy szerszámgép akkuból kibontottakból csinálom őket, azzal is már van amelyik több, mint 1 éve megy. A sajátomba még próbára kísérletezésképp a töltöttségmérőt is beépítettem belőle smiley 

File csatolás: 

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia Jocó!

Közel egy éve működik a gép! Köszönöm a segítségedet!
Üdv:
Laci

0

varga jano
varga jano picture
*****

Helló !
Talán ez elmagyarázza a dolgot ?
Üdv vj
https://m.youtube.com/watch?v=UWmwr48lNgQ&noapp=1

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok! Tényleg ilyen szart fogtam ki, vagy senki sem szaladt bele ebbe a hibába?
Üdv Istvan78!

0

Msr
Msr picture

Pedig egyre több ilyen hiba van - és még több lesz. Nálam akkucsere után jött elő a piros-kék, működést-töltést blokkoló villogás egy Bosch Readdyy'y Serie2 akkus porszívó BBHF214 típusnál. Mondjuk én mértem-kísérleteztem (is) a BMS-sel -  ez most egyelőre nem jól sült el...

14,4V azaz 4 cellás, gyári Samsung 22P cellákkal még működött a sok helyen leírt módon: feltöltés után csak 1-2 percig használható, aztán kikapcsol. Ilyenkor szétszerelve tipikusan 4 volt körüli cellafeszültséget lehet mérni az akkukon (az egyes cellákon tized-század voltra azonos a fesz). Feltöltés után, a motor helyén 12V 55 wattos halogén izzóra kiadta az áramot ezután kötöttem ki a régi akkut, először a tápcsatlakozót majd a balansz csatit húztam le.

A 10 amperes akku szerintem ide nem optimális, én nagyáramú min. 15-20 valódi amperes cellákat építek be (ezúttal forrfüles Liitokala HG2 próba). HG2 cellák 3,6 volton (szemben a Samsungok 4 voltjával) így indítottam először a gépet. Működött, rövid ideig járattam a motort, jónak tűnt minden, nem reagált a BMS. Az akkut kikötöttem, pár nappal később raktam volna végleg össze.
Ekkor viszont már leállította a motort: piros-kék villogás 2-3 másodperc üzem után. Kikapcs-visszakapcs után még kétszer elindult, az utoljára már csak pár tizedmásodpercig. Ekkor töltőre tettem de már nem segített nem enged az akkuba kraftot és állandó piros-kék-piros-kék..... villogás. Utólag vettem észre hogy az 5 érintkezős (3 balansz és 2 hőmérő szonda) mütyür balansz csatinál nem csúsztak teljesen össze az érintkezők (a bms-en lévő stekker műanyag háza el tud mozdulni a tüskéken, kvázi megrövidülnek a kiálló érintkezők ), így lehet nem volt meg minden kontakt.

Akármire is tiltott a vezérlő kérdés hogy mire felejti el: tápelvétel/akku külső feltöltése nem segített. A markolat alján van egy nehezen hozzáférhető 2 vezetékes jack aljzat, amely a bms JIG+ és JIG- bekötése, ennek akár lehet köze reseteléshez. Külföldi oldalakon sem találtam egyelőre megoldást, remélem azért előbb-utóbb kiderül valami. Nem tudom hogy a Bosch szervizek miként javítják ezeket a porszívókat (akár gariban)  ha megtudok valamit, vagy ha beindul a nálam lévő gép akkor beszámolok róla.

 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv!

Bosch szervizek nem javítják ezeket, cserélik, vagy az egész gépet vagy a komplett pakkot BMS-el együtt.
Eddig nemigazán talált senki módot ezeknek az elektronikáknak a felélesztésére/resetelésére. Ha letiltotta magát a microcontroller, akkor annyi, a programja védett, nem olvasható ki belőle.

0

Sponsored links