You are here

Brüel & Kjaer 1022 segítséget kérnék

9 posts / 0 new
Last post
Udvaros
Udvaros picture

Jó napot mindenkinek !!
Szeretném ha hozzászólnátok hogy, milyen módon tudnám pontosan beállítani a hangolást erre az adott műszerre.
Már sokmindent próbáltam de egyenlőre nem sikerült megfelelő eredményre jutnom.
Ugyan is ha mérem a freqenciát (közbe állítom az oscilátort aminek 120kHz kéne lenni) ekkor lenne 20Hz audio kimeneten. Ez ha teljesül ekkor
következik a másik véglet 20KHz cet kéne adnia audió kimeneten. Ekkor volna az oscilátoron 100KHz. De sajnos ezt nem tudom elérni. Mindig
jóval nagyobb a freqencia mind aminek kéne lenni.
Meléklem az oscilátor bekötését.

Mindenkit üdvözlök Udvaros Gyula

File attachment: 
Comments
mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Ha nem jutsz dűlőre vele a leírt tanács ellenére, akkor írjál nekem. Én a 80-as években dolgoztam a Brule & Kjaer magyarországi szervizében. Ez a cég abban az időben vezető szerepet játszott az akusztikai mérőrendszerek, rezgésmérés és nyúlás mérés területén. Professzionális gépeket, mérőrendszereket gyártott. Itt találkoztam előszőr az ultrahangos terhesség vizsgáló készülékkel. Az már negyven éve volt!
László

0

Udvaros
Udvaros picture

Szia !!
A helyzet változatlan. Továbra is nem tudom beállítani a sáv szélességet, ha beállíom a hangoló gombot 20 Hz - re,  ugye ekkor ad 20Hz - et a kimeneten mert előzőleg beálítottam a 120 KHz es oszcilátort pontossan 10 - ed Hz pontossággal ez után igyekeztem beálítani a 100 KHz - et
de itt már minden forgó kondenzátor a minimumon van, de ekkor is nem éri el a 100 KHz - cet hiányzik 1,3 KHz , a tekercsel beállítottam 119980 Hz - cet inyenkor pontosan adja a 20 Hz - cet. Arányossan minden közbülső freqencia egykicsit elvan tolva. Így ez fontossab, hogy a 20 Hz legyn pontos mind a 20 KHz. Még próbálkozok de most muszáj megjavítanom a számlálónak a bemenetét, túl nagy feszültséget raktam rá véletlenül.
Mindenkit üdvüzlök Gyula.

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia Udvaros!
A kézikönyv 15. oldalán úgy tűnik leírják hogyan kell beállítani.
Az ott leírtakat már kipróbáltad?
Kézikönyv:
https://www.manualslib.com/download/1897330/Bruel-And-Kjaer-1022.html
Egyébként szép effekteket lehet kihozni belőle:
http://www.youtube.com/watch?v=FJO9r4bRoI4
Sok sikert a beállításhoz!
Üdv
Tamás

File csatolás: 

0

Udvaros
Udvaros picture

Szia !!
Állogattam az oszcilátorokat, ha beállítom pontossan a fix freqenciát 120KHz re a váltóztathatót (hangolás 20Hz re álítva) 119980 Hz re ekkor kijön
pontossan 20 Hz. De ha átthangolom 20 KHz re itt jelentkezik a külömbség ami 21,980 KHz ( köztes freqenciák 1KHz -- 1,140 KHz; 10KHz -- 11,380 KHz.) és ezt nem tudom, hogy lehetne váltóztatni. Vagy ekkora tűrési tényező)
Köszönöm a segítséget.
Udvaros Gyula

0

sistvan
sistvan picture

Remélem érted a műszer működési elvét. Kár hogy a Radiomuseum.org -ról származó rajzunk nem tehető itt közszemlére!
Abban is reménykedem hogy a frekvenciamérőd hagyományos, frekvenciaosztókat alkalmazó, nem mikrovezérlőn alapuló szerkezet s nem a kommersz DMM-ekben található ilyen funkció! Lényeg, hogy ebben a frekitartományban megbízhatóan pontos legyen!
A hangolható oszcillátornak 120 kHZ -től 100 kHz -ig kell/szükséges áthangolhatónak lennie hogy a fix frekvenciás oszcillátor
jelével keverve a keletkező keverési termékek közül a különbségi jel adja ki a 0(20)Hz -től 20 kHz-ig terjedő tényleges kimeneti jelet
amit egy aluláteresztő szűrő (L4, L5,L6 és környezete) választ le a többi keverési termékről.
Azt kell elérned hogy a változtatható frekvenciájú oszcillátor ténylegesen 120-100 kHz tartományban hangolódjon.
Ezt úgy érheted el hogy ezen oszcillátor frekvenciáját méred a hátoldali 120 kHz kimeneten miközben beállítod a működési sávhatárokat.
Elég összetett a szabályzó és a beállító kondenzátorok illetve a rezgőkör.
Van a durva és finom frekvencia hangoló forgó kondenzátor. Ezek (szerintem) a C61 és a C66.
Van ezen túlmenően közvetlenül az L2 rezgőköri tekercsre kapcsolódó 30pF-os trimmerek, a megosztás hőmérséklet kompenzálást szolgál
az egyikkel sorba kapcsolt a hőfok érzékenységet ellentétes Tk-jú 30pF fix. kondenzátor állítható mértékű "adagolásával".
Van még egy C65 60pF-os trimmer mely a finomhangoló átfogását állítja.
Ezek igen komoly mértékben egymásra hatnak, ezért a pontos beállítás csak a beállítási lépések többszöri ismétlésével érhető el.
Ilyen hangolt körök beállításánál az a követendő metódus hogy:
1.  betekert forgókondenzátor állásban a tekercscsel volna illendő behangolni. 
a hangolási tartomány alsó frekvenciáját. (Jelen esetben 100 kHz)
2. Kitekert (kis kapacitású) hangoló forgókondenzátor állásban a vele párhuzamos trimmer kondenzátorral a felső sávhatárhoz tartozó frekvenciát állítjuk be.
(Ez jelen esetben 120 kHz)
3. Az 1, és a 2. pontban leírtakat többször ismételve érhetjük el a megkívánt frekvencia átfogást.

0

Udvaros
Udvaros picture

Szia !!
Ezt mid értem.
De
1. Ha Fix oscilátor 120 KHz akkor nemlehet 120 KHz mert akkor megál a generátor én 119980 Hz et állítottam be. Ekkor adja a 20 Hz et ez OK.
2. Viszont átthangolom a változó oszcilátort 20 KHZ re ilyenkor kellene neki adni 100 KHz et és ez több 21980 Hz van a kimeneten. Ilyenkor
    minden forgó kondenzátor a minimumon van, Már vettem ki a kompenzációs kondenzátorokból ekkor belehetett valahogy álítani de eléggé nem stabil.
    Vissza fogom rakni a kondenzátorokat, és megpróbálom a tekercsel változtatni. majd meglátom. Kis idő mulva fogok vele foglalkozni.

Szia.

0

sistvan
sistvan picture

Amikor a két oszcillátor azonos frekvencián, 120 kHz-en rezeg, a generátor nem áll meg csak a különbségi frekvencia nulla Hertz. A nagy skálán e helyett 20 Hz
van beállítandónak megadva.
Ahogy hangolod a változtatható frekvenciájú oszcillátort lefelé a 100 kHz irányába, egyre nagyobb lesz a különbségi frekvencia ami a tényleges kimenőjelet szolgáltatja a főkimeneten.
Az előzőekből következően a nagy skálát 20 kHz-re tekerve állítsd a változtatható oszcillátort 100 kHz-re a tekercscsel!
Ezután a nagy skálát 20 Hz-re tekerve 120 kHz-et igyekezz elérni a trimmer kondenzátorokkal. A hátsó 100-120kHz csatlakozón mérve mindkét esetben hiszen ez a változtatható oszcillátor tényleges kimenete!
Badarság volt kiépíteni a rezgőkőr alkatelemeiből hiszen ez egykoron egy csúcskategóriás termék volt, nem egy helyen státusz szimbólumként funkcionált. Mérnöki fejlesztő gárdája tudta hogy mit csinál, az egyes alakrészek szerepe nem öncélú volt. Ezért minden képen igyekezz az eredeti gyári állapotot visszaállítani.

0

sistvan
sistvan picture

Először a rajzon a V1 jobboldali felével megvalósított 120 kHz-es fix oszcillátor jelét ellenőrizd illetve állítsd be.
A hátoldalon a kimenete hozzáférhető.
Moduláció legyen kikapcsolva!
Ezután következhet a rajzon a V2 jobb oldali felével megvalósított 100-120 kHz között hangolható oszcillátor beállítása.
Ennek a kimenete is ott van a hátlapon.
Nem ismerve a műszer előéletét, nem tudni hogy ez utóbbi oszcillátor 3 trimmer kondiját eltekergették e.
Itt egy online használati amit tudsz fordíttatni ha szükséges, a normál kalibrációt leírják benne.
https://www.manualslib.com/manual/1931944/Bruel-And-Kjaer-1022.html?page...
Amennyiben a fix és a hangolható oszcillátorok frekvenciája az iménti értékeknél van, akkor e két jel keverőre vezetett jele
már a kimeneten a nagy skála szerinti értékeket közelíti vagy azonos vele függően attól, mennyire van széttegergetve a cájg.
Ha nagyon, meglehetős türelemjáték lesz frekvenciát szinteket megfelelő értékre beállítani.

0

Sponsored links