You are here

Candy CI640C indukciós főzőlap egyik zóna nem működik

9 posts / 0 new
Last post
MekkGyver
MekkGyver picture

Üdv.
Vettem egy (a címben említett) hibás főzőlapot, amelynek az egyik zónája nem érzékeli az edényeket. Így is bővén elég lenne a 3 zónával, de a műszerész vér nem hagy nyugodni, hátha sikerül megcsinálni. Égésnek, zárlatna nyoma sincs benne. A tápon és a kezelőpanelen kívül két egyforma modul és 4 egyforma tekercs van benne. Cserélgetéssel szépen be tudtam határolni, hogy a tekercsek, az IGBT-k és a nagyfesz kondik jók, a hiba nagy valószinűséggel a vezérlőpanel gyengeáramú részében lesz. Szkóppal mérve a jelalakok jónak tünnek, leszámítva azt, amit konkrétan nem tudom, hogy hol mérjem. Mindhárom működő zóna bekapcsolásakor halk csattogó hangot hallat, ahogy az edényt teszteli, viszont a hibás az csendben van. Más jelenséget nem tapasztalok, és nem tudom hol keressem ezt az indító jelet, mivel csak 4-5 kb 500ms-onként jelentkező impulzus. Ha valakinek van tapasztalata indukciós főzőlappal, örülnék minden ötletnek.
Köszönöm.
 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

zsugori
zsugori picture
***

NTC tekercs közepén

File csatolás: 

0

MekkGyver
MekkGyver picture

Szia. Sajnos ezekkel a használati utasításokkal nem sokra megyek...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem töltöttem le,  szervizkönyvnek írja
CANDY CI640C
Tűzhely: Szervizkönyv 138 oldal 7231 KB

------------------------------------------
Vannak hibák a megnevezésekben
Épp most  kerestem egy kenyérpirító SM-jét, fenn van a tanyán, CD4541 IC-vel működne.
Neten is csak 2 odalas leírás van róla, biztos hadititok a rajza

https://elektrotanya.com/philips_hd2566-20.pdf/download.html

Igen kurta, ez csak 113 kB,   
nem úgy, mint a neked ajánlott, a fene sem gondolná egy ekkora anyagról megnyitás nélkül, hogy nem SM

Sajnálom

Bálint

File csatolás: 

0

MekkGyver
MekkGyver picture

Ezt a dokut már kapásból megtaláltam, de van fasza leírás itt, az is meg van hol megy be a mikrokontrollerbe a rezonátor érzékelés, csak ezt a kezdeti edény ellenőrzést nem tudom hogy adja ki, mert az IGBT "bázisán" van ugyanolyan impulzus, mint a másik zónánál, de ezt a "gyújtást" nem tudom megfogni. Gondolom más típusok is hasonlóan oldják meg, szóval akár más gyártó rajza is jó lehet, na meg hátha valaki tudja is hogy működik...
Azért köszönöm!

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Az indukciós tekercsen folyó áram figyelésével. Alapállapotban  hosszabb időközönént 0,5-1 sec) egy-egy rövid impulzust ad a tekercsnek, Ha vastartalmú edény  kerül a váltakozó mágneses mezőbe, az elektromágneses indukció következtében a vasban örvényáram keletkezik (ez melegíti), ennek hatására megnő a tekercsben folyó áram, ezt érzékeli az elektronika egy áramváltón keresztül, és a nagyon rövid impulzusok helyett fokozattól függően hosszabbakat ad a tekercset meghajtó IGBT-knek.

Röviden és pongyolán fogalmazva kb. ennyi.

Ha az impulzus mondjuk az IGBT meghajtó kör hibája miatt kimarad, akkor ugye nincs átfolyó áram sem, semmilyen. Ezért eléőször azt nézd meg, hogy üresen egyáltalán van-e valamilyen vezérlés, illetve az indukciós tekercs kapja-e az impulzusokat Az áramfigyelő kör hibája ritkán szokott előfordulni.Inkább az IGBT-k, illetve a nagy soros kondik hibája, vagy az IGBT meghajtás hibája szokott lenni. Persze előfordulhat. Az áramváltó primerje (egy ferritmagon átmenő huzal, vagyis egymenetes tekercs) sorba van kötve az indukciós tekerccsel. 

2

MekkGyver
MekkGyver picture

Köszönöm, megpróbálom kideríteni, hogy kap-e impulzust az indukciós tekercs, de az IGBT bemenetén elvileg ugyanaz a jelalak megvan, ami a másik zónánál. De mivel átcseréltem a tekercset, a kondit, és az IGBT-t is, azok elvileg nem lehetnek rosszak. Közben olvasgattam, a csattogó hang a kondi kisülése miatt van, és ha ez hiányzik, akkor nem töltődik fel a kondi, tehát valahol a vezérlés körül kell lenni a hibának, vagy valami tiltja. 
Viszont egyelőre jegeltem a dolgot, mert sikerült vennem egy törött főzőlapot, abból át tudom rakni a panelt. Azért ha lesz időm majd játszok még vele kicsit.  

 

0

Attee
Attee picture
*

Upsz. Amit leírtam, az az indukciós lapok jó részénél így van, de kicioccóék máshogy gondolkodnak. Itt nincs áramváltó, az R1-R5, ill. R2-R6 ellenállásokon keresztül megy visszacsatolás a vezérlőhöz. A mellékelt rajzok talán valamennyire hasonlíthatnak, már ami az elvet illeti. 

1

Sponsored links