You are here

CCFL-es háttérvilágítás átalakítása LED-esre. 42"-os!

6 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve picture

Tisztelt Kollégák!@
Ipari monitorok kerültek hozzám viszonylag nagy számban, (42" os) melyeknek a csövei fáradtak el illetve törtek el a hosszú használat következtében. Ezek a csövek általában 2-3 cm-re vannak a legalsó plexi fény homogenizátórtól. A csöveket már nem vagy nehezen lehet beszerezni és egy garnitúra ára szállítással együtt már nem teszi gazdaságossá a javítást. Foglalkozott-e valaki azzal, hogy ezt a típusú kijelzőket átalakítsa ledszalagos háttérvilágításra? Hiába vannak sűrűn a ledek, még mindig nem teljesen homogén a háttérfény. Vannak ötletek, amilyen módon lehetne ezt a hibát csökkenteni. (Természetesen a direkt LED-Es rendszert ismerem, de itt nem lehet a fényvetőket alkalmazni.)
Üdv László

Comments
iparos
iparos picture

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A ledszalagoknak nem elég szórt a fényük ilyen kis távolságban, ezért nem a legjobbak ilyen célra, ezért célszerű a prizma... A szokásos prizmás módszer, ami pont erre a szűk helyre lett kitalálva, itt miért nem alkalmazható? Egy 42"-os LG TV komplett szettje itthon 35 ropi körül mozog. De ebay-en még olcsóbban is lehet találni , akár univerzális prizmás ledsorokat.

0

agressiv
agressiv picture
*

Most bontottam le a donorkijelző készleteimet és van 17" illetve 19" 5:4 képarányú bőven. Ha gondolod és cserélnéd inkább a csöveket (ja és ilyenek a monitorok), akkor küldhetek egy pakkot ócsó pénzért. Ha a homogenitás gond, akkor esetleg lehetne két csíkot tenni mindkét végére, de valami keskenyfélét úgy eltolva a csíkokat, hogy a ledek szinte folytatólagosan világítsák a diffúzort.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Sok monitort (enyém is ilyen) alakítottam át. Sosem volt probléma a "homogén" fénnyel. Persze mindez attól is függ mit építesz be. Én ezeket használom: (kép)
Üdv,Z.

Az új adatok/infók tükrében hülyeség amit írtam, így kiegészíteném:
Tehát nem él, hanem háttér világítás átalakításáról lenne szó, ráadásul nagy méretben. Egyetlen alkalommal próbálkoztam ilyennel. Ott egy 32"-os volt az áldozat. Végül mire jó lett a fény szétoszlása, 12 csíkban kellett elhelyeznem a 120led/m szalagot. Sajnos ezek a diffúzorok nem erre a célra lettek kitalálva, így elfordítva (180fokban) egy másikat is be kellet raknom, hogy ne látszódjanak a ledek "csíkjai". Jó lett tulajdonképpen, de kicsivel kevesebb lett a fény és a színhőmérséklet hidegebb. "Semlegest" tettem bele, mert a "meleg" már nagyon nem illett oda. Tehát szerintem nem igazán járható út és költséghatékonynak sem nevezhetném, pláne akkora méretben.

File csatolás: 

2

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
" ..szerintem nem igazán járható út és költséghatékonynak sem nevezhetném, pláne akkora méretben. "
Viszont ha az ügyfèl ragaszkodik a megszokott kedvencehez-csak hajlando fizetni is a megtarthatosàgèrt-modernizalasèrt...
Kari

0