You are here

CDM2 Philips CD futómű sípol búg, pedig működik...miért?

19 posts / 0 new
Last post
joepapa
joepapa picture

Sziasztok!
Már régóta szívok két azonos hibát produkáló Philips CD vel az egyik egy nem is Philips de belül az, a lényeg CDM2/10 van bennük, az egyik csak hidegen azaz első pár percben illetve csak a lemez elején pár track, ha a végére lépek nem ! DE SÍPOL, BÚGÓ gerjedő hang, mintha a szervó valamelyik része hangszóróként menne.
A másik a lemez elején nem, de az utolsó track eknél sípol.
Lézeráram 50mV beállítva, a motor és a lézer torx csavarok is volt ak állítgatva, az összes elkó csderélve lett, tantálok nem (lehet ez a baj, most ez a gyanum), az összes forrasztás leszív ismét forraszt, azaz reworkos :)...
Egy full jó másik Philipsbe betettem a komplett mechanikát, sípol ott is, a jó Philips komplett futómű alsó NYÁK (szervo) átrakva azaz a jó szervó jó CD alappanel ben is sípol, a jó kábelek is be lettek próbálva, hátha kábel kontakt (szívtam már meg a gyorsvágású kábelek kontaktjával, de nem az)
Szóval a sípolós futómű sípol az egyik a lemez elején, a másik avégén...
Esetleg tippetek van?

Szkóppal tapogattam, amikor sípol egy fűrészt találtam amin rajt a sípolás 15 százalék amplitúdóval, mert ugye amikor bemelegszik és nem sípol kitisztul a fűrészjel, ez a fűrész a szervó panel ról megy át a motor panelra (ez ugye az ótvar hall elemes szétszedhető motoros cdm2)

Comments
city217
city217 picture

Szia.
Mielőtt kilőnétek az űrbe ez a cd lejátszót, tegyél egy súlyt a fölső mágnesre és elmúlik a fütty. Egy másik körmágnest ügyesen mert különben repül.
De ez csak a kibát határolja be, utána motorcsere.
Üdv.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Joepapa!
Jól sejtem, hogy ez valami régi bútordarab?
A csapágyazása rendben van annak a "Deprez műszernek"??? :)
Üdv Tibi.

0

joepapa
joepapa picture

Ebben nincs műszer.

Philips CD160.

Konkrétan van most 2db a kezemben.

Alaplapi nyák, csak a tápok és a dac, valamint a jelfeldolgozás, nincs rajta semmi, gondoltam 78xx gerjedés de az magasabb freki lenne, de azért a sipolóst átforrasztgatta, összes elkó csere, semmi.

A Futómű aljára csavarozott NYÁK a szervó, itt egy poti van a lézeráram, én is a kis áramra gondoltam, figyelőn 50mV égis eltekertem a teszt kedvéért, 20mV al is olvas, ez fele áram alatt van, akkor is sípol, de működik, 60mV al is, azaz a lézer jó, az áramot tekerve a sípolás nem változik, míg el nem dobja magát, gondolom a túláram, vagy a kevés áram miatt, de ez lényegtelen, csak teszt volt, visszaállítottam 50mV, igaz amikor 50mV hoz érek eldobja magát kis potimozdulatra, gondoltam poti kontakt, poticsere, de ugyanaz, gondoltam az a poti is pont ott rossz (nem valószínű), sorba 100Ohm helyett 390Ohm, ugye ne ióott álljon a poti ahol 20 évig, de 50mV nál ismét eldobta magát, ha hirtelen 60mV ig túltekerem túlárammal is megy, de ha pontosra akarom állítani eldobja magát, poti az első isopropilos áztatás, és cisszarak, 100Ohm visszarak, ugyanaz, nagyon nehéz volt 49,8mV ra állítani, mert ha megmozdul épphogy akkor eldobja, na mindegy visszaállítva, sípolás nem innét jön, több poti nincs.

A szervo paneen az összes elko csere, össze forrasztás újraforrasztva ugyanaz.

Csak a 2u2F tantálelkoó a régi, gyors kapacmérés 1,9uF lehet jó vagy rossz, 1MOhm on nincs átvezetés, visszaforraszt, de majd keresek cserét, most itt tartok.

A másik apró NYÁK a futóművön maga a lemezforgatómotor. Azon is van egy poti. Azt nem tudom mit állít, de tuti disc drive al kapcsolatos, hisz azon a nyákon van és itt csak a motor állórésztekercse pár alktrész van már. Ezen szépek a forrasztások (mindig minden Philipsen ezek a forrasztások fényesek, nem mattulnak, nem lyukadnak)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Rendszerint az optika sípol, ha a fókusz szervó hurokerősítése túl nagy. Ilyenkor az optika gyors apró mozgásokkal követi a sávot és hajlamos begerjedni. Azért jelentkezik csak a lemez bizonyos részén. A lézeráramot ne állítgasd. Az alacsony lézeráram is okozhat hasonló jelenséget, de akkor a szemábra is rossz.

Üdv.

0

joepapa
joepapa picture

Szia!
Köszi a választ, ha egy Sony rendszer lenne, azoknál szokott is, és egy potival vissza lehet tekerni, pontosabban Service Manualokban is írt rutinnal végigmenni, de ez egy CDM2 es Philips CD160 as, amiben van két poti az egyik a lézer áram, az pont 50mV a figyelő ellenálláson,a ahogy kell, a másik poti a lemezpörgető, szétszedhető motoron van.
Szóval se radial hibaerősítőn se a fókuszon nem enged állítani a Philips.

Szóval kapcsirajz alapján nyúljak bele? R2/R1 ha mverősítő pl és csökkentsem?

Az opampok erősítése ugye csak R2 R1 től függ, lehet megnyúlt egy ellenállás és elment az arány így a kész kapcsolás túl nagyot erősít?
Én inkább forrasztásra tippeltem, de már 2x átforrasztottam.

DE AMI FURA EGY MÁSIK KOMPLETT ELEKTRONIKÁRA rádugva is zenél...azaz csak a lézer és a motor (ez szétszedhető CDM2 lemezpörgető, aminél van az állórész a nyák on és a forgórész a direkt drive)

Egyet még megpróbáltam egy papírlapbó vágtam alátétet a CD alá, hogy magasabb legyen a lemezhelyzet, na akkor is sipol...csak hátha.

De ez olyan mély hang amit a kis lézerből nem nézek ki, nem a több kiloHertz es Sony cd sípolás, ami tényleg a focus szervó gerjedéssel lehet csinálni, ez mélyebb hang, nagyobb alkatrész zenél szerintem 1kHz nyávogva de főleg torzítva.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Többször találkoztam olyan LG házimozival, amely a lemez vége felé lefagyott. Megfigyeltem, hogy akkor jelentkezik, amikor az optika flex kábele ütközik a hátfalba. Nosza, el van repedve. Kicseréltem, és helyzet változatlan. Kiderült, hogy a motornak nincs ereje továbbtolni az optikát. A szánszervót végigmértem, minden rajz szerinti, motort cseréltem de semmi változás. Ekkor végső elkeseredésemben kicseréltem a szánszervó motorerősítőjének (opamp) visszacsatoló ellenállását ezzel másfélszeresére növeltem az erősítését. Azóta is hibátlanul működik. Nem értem, hogy hogyan működött ez gyárilag.

Kissé elkalandoztam, szóval azt javasolnám, hogy cseréld ki egy potira a fókuszerősítő visszacsatoló ellenállását és nézd meg, hogy változik-e valami, illetve megszüntethető-e a sípolás. Egy próbát megér.

Gondolom a motor olajozásán már túl vagy. Ha menetközben lefogod, vagy lekötöd a szánmozgató motort változik valami?

Azt írtad a legelején, hogy amint bemelegszik megszűnik. Nem teljesen világos, hogy most hőfüggő is a jelenség? Vagy csak az optika helyzetétől (track távolság) függ?

Üdv.

0

joepapa
joepapa picture

Jah igen hőfokfüggő, ha meleg 25 fokos szobában indul csak pár percig tudom produkálni, ill nyáron nem.
Rányitott ablakkal sokáig, vagy nem fűtott szobai tárolás után.
Ha elhallgat visszahűtöm és ismét, de ha menne egész nap nem csinálná a lemez elején sem.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ne bonyolítsd már az életünket, cserélj motort az fütyül!
Nézd meg a tányér mozgását felfele, tuti kopott.
Üdv.

0

joepapa
joepapa picture

Milyen motort? Csak egy motor van a CDM2 ben a disc motor, amit szétszedhetek összerakhatok, de tuti nem az fütyül mert ha lefogom a lemezt is fütyül és nem is ugrik kis surlódásra.
SZÁNBAN NINCS MOTOR! NINCS SZÁN! Philips.

http://egirland.blogspot.hu/2013/03/again-on-philips-cd670-and-cdm2-cd.html

0

joepapa
joepapa picture

Megoldás:
Anyit emlegettem a radial motort, hogy hagytam a fracba a szétszedését, és a szkóppal talált jel kutatását, és a radial motor kimeneten a gyári rajzon is találok egy szívókört 1u5F és 82Ohm sorban, namármost, nekem eleve 470nF van itt, kiszedtem na akkor aztán zenélt, nyomon vagyok, és 2uF el el is hallgat, sőőőőt tizszeres sebességgel olvas be, olyan azonnal kb.
Na hát ennyi, remélem, tesztelés folyamatban. 2159 es kondi az a szervo panelen, és vele sorban egy sima 82Ohmos ellenállás, nem SMD.
Gondoltam a 82 Ohmot is csökkentem mert 1uF el még csak mélyült a hang, de 2uF el elhallgatott. 3163 a 82Ohm rajzszáma a SM ben.

0

joepapa
joepapa picture

A 82 Ohmot 180 ra cseréltem így az RC szorzat még nőtt, és nem is kell olyan kis eredő reaktancia, szóval 180Ohm 2db 1uF és egy 470nF párhuzamosan, így aztán sosem csippan meg. Jah 50mV is bellítható, lentebb írtam, most nem omlik össze folyamatosan lehet 23-63mV ig állítani, 50mV rulez. (lézeráram)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Gratulálok, ügyes vagy. :)

Üdv.

0

joepapa
joepapa picture

Korai volt az orom reggel 16 fokbol inditva sipolt...ha forrasztgatok egy 20fokos szobaban akkor nem fogja hozni a hibat. Szoval tuneti kezeles volt. A radialis elterito magnes vagy tekercsek okozzak a radial szervo gerjedest...amit nem sikerukt biztosra megfogni.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Ezért kérdeztem még a legelején, hogy nem-e kottyan a csapágyazása.
Nagyon összefügghet a hőtágulással, és nagyon pici kottyanás elég lehet, hogy berezonáljon.
Aztán ezt a mechanikus rezonálást az elektronika próbálja korrigálni, és ezért láthatod a jelalakot a szkópon...
Más szóval, farka csóválja a kutyát. :)
Üdv Tibi.

0

joepapa
joepapa picture

Koszi. Visszaolvastam...azr hittem poenkodsz...de mist atgondolva nincs motor de olyan mint egy deprez muszer. De a csapafyzasa a track kovetesnek vagy mi a szosznek mert nem szan... Szoval a csapagyzasa az ket Golyo koze szoritott megoldas.

0

joepapa
joepapa picture

Tegnap szetszedtem a radialkovetot kis golyo alul felul muanyag csapagycsesze kitoroltem a 20eves zsirt friss szilorett-a ment bele osszeraktam ugyanaz. Jah kozben az RC tagot gyarira alakitottam higy jelentos hangerovel szoljon a moka. Haaat nemigen valltozott talan kicsit. Nem log nem tud logni az also lemez fesziti. Ugye a parhuzamossag is valltozott mert azt beallitani... Na kukaztam ugyanikyen roncsot es szetszedtem a magnest hogy nez ki. Ket fekor magnes felkir vason es meg ket felkor vas osszefogatni felul ket tavtarto es felfogato ful. Ezutan szet a mukodot is hatha kosz van benn. A tekercseles nem szolhat sokkal vastagabb mint gondoltam. 0,5mm tuti van azza nem leszakadt tekercseles. A lenyeg osszecsereltema roncs magnest vasakat tavtartot beepitettem a mukodobe. Sot a golyok is cserelve lettek. Osszeraktam halkabb alig sipol. RC tag 82Ohm gyari C a 470nF ra kapott 2db 1uF gyors kondit. Nem szol. Lezeraram jo. Allithato nen dobja el magat 60mV ig ...aram miliVolt...igen a figyeloellenallason eso fesz. Szoval osszerak erkely pihentetes 10perc 10fok indit es jo. Szobai melegedes indit jo. Szoval most jo...de nem volt az a most ettol hallgatott el erzes.

0

joepapa
joepapa picture

Valami olyasmit olvastam kulfoldi forumon...a Philips sajat szabadalma a 650Hz en direkt oszcillaltatott radial kovetes. Ez eddig oke mert a DAC nal is letezik erre a vilaghaborus mintara zajjal keveres es ugy atalakitas majd zajkivonas. ...ugye a tortenet a vilaghaboruban orakat vittek repulogepeken es rajottek amelyik ora a repulogepen volt pontosabban jart mint ami a szarazfoldon. Ez a razkodas miatt volt...mechanikai zaj. Megvan eszembe jutott DITHERING a neve a digitalis vilagban.

Szoval van ertelme.

0

joepapa
joepapa picture

LG példa jó, szóval valami nyúlik a motoron, a mágnes demagnetizálódik vagy valami, a következő hsz is erről szól, amúgy egy Denon al ezt is játszottam, szánszervó motor csere, és akkor is...

Nade itt nincs MOTOR, NINCS!

De értem elgyengült a mágnes, és ott a pont szerintem is, ha növelni tudnám a tömegét megszűnne, mert nagyobb lenne az önrezonancia, de el nem tudom képzelni eg CDM2 be hova raknék még egy mágnest.

Most párszáz nF al a szkóppal mért helyen környező elkókat próbálok hidegíteni, hátha az "új" elkó rossz, nincs ESR mérőm, kell vennem egyet.

0

Sponsored links