You are here

Codefon kaputelefon távvezérlése--Megoldva!

24 posts / 0 new
Last post
Malibu
Malibu picture

Sziasztok!

Egy négy emeletes társasház földszinti lakásásban fog dolgozni kozmetikusként a feleségem.
A társasházban  Codefon kaputelefon üzemel, a lakástelefon két vezetékes.
Olyan kérése lenne hogy munka közben ha vendég érkezik ne kelljen mindig a lakástelefont a helyéről kezelni, hanem a szobából,
egy távirányító segítségével nyitni a bejárati ajtót.
Eddigi olvasataim szerint előszőr a kagyló beemelése ( 2. sz. gomb ) aktiválja a mikrofont és a hangszórót majd a nyitó gomb ( 1. sz. gomb)
megnyomásával jelküldés a központ felé ami parancsot ad az ajtónyitásnak.
Tehát lényegében az említett két gomb működtetésének szimulálásával lehetne elérni az ajtónyitást.
Két csatornás két áramkörös relés kimenetű távirányítóval vezérelhető panellel próbáltam szimulálni.
A vezérlő panelen levő relé 1. gombnyomásra átbillen és marad, a 2.-ik gombnyomásra visszabillen és marad.
Az I csatorna relé kivezetéseit ( NO - C - NC) rákötöttem  a 2. számú kapcsoló kivezetéseire. ( ügyelve arra hogy a "nyugalmi állapot" az
amikor a telefonkagyló a helyén van.)
A II csatorna relé NO kivezetéseit az 1. sz nyomógombra kötöttem.
Hiába nyomom a  távirányító I és II reléit vezérlő két gombját, a relék behúznak,  de a lakástelefon nem nyitja a bejárati ajtót.
Pedig nagyon kellene, hogy működjön, asszonytárs hétfőtől már szeretne dolgozni... rajtam fogja elverni a balhét  :-)

"Fogorvosi panel" beépítésével a távvezérlés megoldva.

Segítségeteket előre is köszönöm

Üdv 
Mali
  

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy vezeték nélküli csengővel nem lehetne megoldani?

Bálint

0

Malibu
Malibu picture

Szia!
Mire gondoltál Bálint ?

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a vevő részére egy kis relé a nyitáshoz

Bálint

0

Malibu
Malibu picture

Szia

Valami hasonló lesz.

0

guriga
guriga picture

"Az áramkörödről kérünk szépen egy vázlatot!"

1

Guest
Guest picture

Üdv!
Ha már a fogdokis megoldást választod, így is úgy is átviszed a plusz nyomógomb vezetékét az előszobából a kozm. "szalonba".
Ez esetben veszel egy plusz lakáskészüléket és egy kétállású kapcsolóval (az előszobai készülék mellett) kiválasztod hogy melyik éljen.
A szalonban levő készülék is teljes körűen használható, beszédre is.
Vagy valami rádiós dolgot képzelsz el a nyomógomb kihosszabbítására?
Szerintem kár/felesleges ezt túlbonyolítani, nem kell rajta eszelni, halál egyszerű és üzembiztos ez a dupla készülékes megoldás!

0

Malibu
Malibu picture

Szia!
Vezetéket már nem lehet vinni,..sehonnan, sehová, még ami volt az is meg lett szüntetve..a falak, mennyezet szép tiszták maradjanak címszó alatt..ez az ukáz :-)
Igen, egyrelés, rádiós kivitel lesz,a kis panelt elfér a fogdokis panel mellett, meg onnan kapja a tápot is,Már csak a távirányító gombját kell nyomkodni s boldogan jönnek a vendégek ;-)

0

Malibu
Malibu picture

Holnapig a projekt pihentetve, elvileg szombaton érkezik meg a fogdoki panel. Most egy másik panelnek esek neki, mint kiderült a mai nap a rendszer feltöltése után bekapcsolta a vízszerelő a Beretta kazánt ami nagy sikerrel le is "verte" a kismegszkítót. Pár kondi fel van robbanva a panelen, füstnyomok több helyen ....van mivel szórakozzak  :/

0

mosomedve
mosomedve picture

0

mosomedve
mosomedve picture

A tanyán fel van töltve a beltéri rajza, amiből ki lehet indulni. Az első körben meg kell oldani a kézibeszélő beemelését majd egy kis idő múlva pedig nyitni az ajtót. ezt meg lehet majd oldani egy távvezérlő gombbal is, de ehhez kell majd két időzítő áramkör. Egyik tartja a beemelést majd kiad a másik kapcsolóra egy kapu zár nyitó parancsot. Aki jártas volt annak idején a TTL kapuk felhasználásában, annak ez nem jelenthet gondot. De NE555 IC-vel is könnyen meg lehet oldani. Csak hagyni kell időt a rendszernek a bejelentkezésre, amíg a Codefon azonosítja a készüléket és létrehozza a kapcsolatot a központ és a lakáskészülék között. Utána lehet kaput nyitni. Nyilván ha használni akarja a lakástelefont is, akkor a beemelő kapcsolót körültekintően kell sorba kötni. Az időzítés lejárta után minden visszaáll az alap állapotra. De ha majd megnézed a rajzot nem elég párhuzamosan rákötni a beemelő kapcsolóra!!
László

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
A Codefon EVKT rendszerhez lehet kapni speciális, úgynevezett fogorvosi panelt, ezt pont erre találták ki. Rá lehet kötni egy nyomógombot, ami nyitja a zárat, illetve 3 alkatrész segítségével azt is meg lehet csinálni, hogy néhány csengetés után automatikusan aktiválódjon a nyitás. A benne levő PIC programja más, mint a normál készüléké, ezt egy ezüst színű vonallal jelzik az IC-n.
Például itt volt róla szó:https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1666126.html#1666126
A neten sok helyen árulják ez a panelt, érdemes szétnézni, hogy honnan kapod meg leghamarabb. Érdekes módon a Codefon honlapján nincs fent, de beszéltem velük régebben, lehet venni náluk is.
imrus101

0

Malibu
Malibu picture

Szia!

Erre gondoltál ?

File csatolás: 

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Ezzel a rajzzal az a baj, hogy hibás. Anno, amikor először láttam, nem értettem a tranzisztor B-C diódával párhuzamos, de fordított polaritású elko-t. Aztán megnéztem a panel hátoldaláról készült képet: a tranyó C-E fel lett cserélve. A javított rajzot mellékelem, bejelölve a sorkapcsok GND pontjait is.
üdv.
Tibi

File csatolás: 

0

Malibu
Malibu picture

Szia Tibi!

Köszönöm szépen az észrevételt, biztos, hogy nem vettem volna figyelemebe az eredeti rajzon,

Üdv Mali 

0

imrus101
imrus101 picture

Igen

0

Malibu
Malibu picture

Ezzel csak az a gondom, hogy nincs hozzáférésem a külső ajtó nyitáshoz.....
vagy én tévedek....a rajzon a "külső ajtó" nyitó gomb a lakástelefonba ( vagy mellé) szerelendő nyomógombos kapcsolót jelent ?

0

imrus101
imrus101 picture

A lakástelefonban ki kell cserélni a panelt erre a fogorvosira és ugyanúgy bejumperelni, hogy a telefon kódja ne változzon. A nyitó gomb a erre az új panelra csatlakozik, tehát a te lakáskészülékedre. Nem kell semmihez hozzáférni, csak a saját lakásban levő készülékhez.
 

0

Malibu
Malibu picture

Akkor dombon a tanya :-)
Köszönöm szépen!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Az áramkörödről kérünk szépen egy vázlatot!
Jano

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ott a baj, hogy digitális rendszer révén, hiába bontod a vonalat, amíg nem tudja beazonosítani a készüléket a központ, nem fog létrejönni a kapcsolat a készülék és a központi egység között. Megoldás lehet, ha a készülék kézibeszélőjét felemelve tartod, és a relékkel zárod/bontod a vonalat. Ehhez persze a teljes átkapcsolót le kell relézni!

Kalex

0

Malibu
Malibu picture

Szia Kalex!

Ha a készülék kézibeszélője felemelve van akkor nem hallatszik a csengetés.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Dehogynem. A felemelt kagyló pontjait a relével szimulálod, így a relé úgy viselkedik, mintha akkor vennéd fel a kézibeszélőt. Ne bonyolítsd túl a dolgot.

Kalex

0

Malibu
Malibu picture

Szia! 
Nem bonyolítottam csak valami nem stimmelt és nem tudom mi. Az utolsó próba alkalmával a "kagyló beemelős" kapcsoló zárt érintkező pontjait sorba kötöttem a relé NC érintkezőjével,
a nyitott pontokat pedig párhuzamosan a a relé NO érintkezőjével. Tovább pedig az ajtónyitó gombot is párhuzamosan egy másik relé NO érintkezőjével.
Próba: Csengetés....távirányitó --->A  gomb (kagyló beemelés) ...rendszerfelismerés...ezalatt  furcsa sípolások hallatszottak a rendszerből ---B gomb ( ajtónyitás)  -ajtó nem nyílik .
A rendszer tovább nyűszitett...  még "gallyra" fogom vágni a rendszert. ...ez volt az a pont amikor a "fogorvosi panel " mellett döntöttem.

Mali   
 

0

Sponsored links