You are here

Compaq Armada 7800 (Pentium II.-es laptop) régi DOS és WIN95-98 játékprogramok futtatására...képméret gond.

10 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
A múlt héten kinn jártam a piacon és az egyik árusnál megláttam egy gyönyörű állapotú fent nevezett laptopot, volt hozzá egy kisfloppy olvasó is.
El is hoztam potom 2kg csiperke gomba áráért. :) Otthon kipróbálva indult, cd-nehezen olvasta, kislemezmeghatója csak zümmögött. Gondoltam telepítek rá windows 98 at. Na itt jött a probléma, a cd olvasó beolvasta a lemezt de olvasás közben mindig olvasási hibával megállt, írtam másik telepítő lemezt a helyzet ugyan az. CD meghajtót szétszedtem, kitakarítottam, most már meg sem forgatta a lemezt. Akkor jött az ötlet próbáljuk USB-ről ha már úgyis van rajta egy port. Na de ehhez meg dos indító lemez kellett, az sem működött. Kislemez meghajtót szédszedtem és kiderült (ilyet sem láttam még) kinyúlt a floppy lemezt megható laposszíj. :) Szerencsére találtam otthon, cseréltem és szépen olvas.  Picit elszórakoztam a maghajtó programokkal config.sys-ben mire látta a pendrájvomat dos-ból de sikerült. Ekkor ért egy kellemes meglepetés, a pendrájvon voltak régi dos-os játékok és csak úgy kíváncsiságból rányomtam a wolfeinstein 3D-re. Minden hangkezelő program és beállító parancs nélkül (csak egy himem.sys semmi más) elindult a játék FM szintivel és digi hangokkal. Majd kipróbáltam a Doom 1-Doom 2 játékokat és mind fut nem csak soundblaster módban fm szintivel, de general midiben hardveres hullámtáblával!
Szépen feltelepült a win98 is.
Ami gondom lenne hogy a képméret dos alatt kicsi. A kijelző natív felbontása 1024*768, és ebben a módban megy dos játékok alatt is.Ami azt eredményezi hogy egy pl 640*480 játék csak a neki szükséges képernyő felületet foglalja el. Létezik erre valami teljesképernyős megoldás DOS alatt?
 

Comments
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Nekem is volt Compaq Armada gépem, még mindig megvan... a BIOS-ban lehet állítani a DOS méretét, hogy pl. a Win betöltő képe csak középen legyen látható, vagy széthúzza 1024-es felbontásra.
Már 5 éve nem használtam a gépet, de erre emlékszem, hogy BIOS-ban állítható ez a DOS felbontás (strechnig).

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Köszönöm! Na ezt megnézem amint a gép közelében leszek, erre nem is gondoltam. Az feltűnt hogy fura megoldásai vannak a gépnek szoftveresen is. pl. ha jól tudom a bios nem az alaplapon van egy chipben tárolva hanem a merevlemezen külön partíción és igen széles tesztelési és információs struktúra jellemzi. Remélem megtalálom közte ezt a beállítási lehetőséget is. :)     

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A HDD-re nem kötelező a DIAG partíciót is felrakni, de ha felrakod, akkor valóban több dolgot tudsz tesztelni. Ha jól emlékszem, ezeket floppy-ról kellett annó felrakni és a winfos pedig törölte, ha XP-t kényszerített rá az ember. Micro-XP elfut még rajta, durván 120MB a rendszer, sok minden ki van belőle hagyva (ami átlag felhasználónak nem is kell) és RAM-ból is 256-al kényelmesen elmegy.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

A játékok konfigurálási fáljában asszem be lehet állítani. 
De, hogy nagyobbrs lehet-e??? 

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia. Valóban vannak olyan játékok amikben ez állítható, de ez már inkább a későbbi dos játékokra jellemző. Olyan lenne jó ami a régi játékok 320*240 (sierra, lucasarts féle kalandok) felbontását is kitenné a laptop teljes képernyőjére. Üdv!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Írj privit! 

0

Cormyus
Cormyus picture

Írtam!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Bocs, majd nézem, mert mailt küldtél. Addig is megnéztem DOS-ben nincs felbontás parancs.
Esetleg windows alol futtatva? 

0

Cormyus
Cormyus picture

Köszi, úgy néz ki talán a gép bios-ában állítható a dolog. Üdv!

0

Sponsored links