You are here

compaq R3000 UPS Nem indul,! Részben megoldva!

9 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Tisztelt tanyatagok!

keresem Compaq 3000 series UPS kapcsolási rajzot.Vagy blokksémát,
A fő alkatrészeket és kapcsolási pontokat szeretném ellenörizni. A neten sehol információ!

 

a 49 oldalas és a 101 oldalas gyári alapinfo pdf-ben megvan. A probléma a következő
adott 3 db hasonló UPS alap elektronika 3 meghajtó panel (3 széria szoftver számmal) és 3 féle billentyű (az egyik programozható módba is be tud lépni)

Az 1  ups magától (230 volt nélkül) nem indul el. 230 voltra kapcsolva elindul a bekapcsoló gomb nélkül is!

a 2. UPS azonnal elindul (gombok nélkül) de by-pass üzemmódban marad.Mindegy van e rajta 230 volt vagy sem.

a 3. induláskor valamiért zárlatra kapcsol! aztán letilt.(16A automatát is kiveri, ami a betáp érkezik)

 

a meghajtó elektronikát felcserélve a 3. maghajtó elektronikája feltehetően hibás, mert átrakva ugyanazt a jelenséget produkálja!
az 1 és 2 elektronikaegységben (zárlatra lemegy)  az első kettő elektronika feltehetően jó mert az 1. elektronikát mindkét vezérlő meghajtja (230 volt rákapcsolásával)

A 3 alap inverter elektronika alapelemei között nem találtam zárlatos, átvezető vagy rossz alkatrészt. Összehasonlitó mérésekkel csak különbséget sem tapasztalok. folytók fetek, kondik ellenörizve egyesével, mind rendben látszólag.

Azonban az 1. egység fő áramellátó impulzus tápja kap 120 voltot. az akkuból a 2. egység csak akkor, ha kap 230 voltot. (a 3. is csak ha 230 voltot kap akkor indul el.

az 1. egység müködött 2 napig, TETTE A DOLGÁT, (eredetileg ö is csak 230 volt rákapcsolásával indult el) most viszont elindul ha akkutápot kap de nem ad le 230 voltos tápfeszültséget. Az éjjel valami megadta magát z elektronikában. (a vezérlők felcseréléssel ugfyanazt produkálják, tehát nem meghajtó panel hibát kell keresnem.

fogalmam sincs mi lehet a fő probléma vagy mit érdemes ellenörizni. minden kézzel foghatót átnéztem és az alaplapok között nem találok különbséget.

Azt szeretném megtudni hogy mi a fő séma az áramtermelés és tápellátás csatolásában, mivel az elektronika nem átlátható többrétegü nyákkal rendelkezik.

 

minden ötletet, tapasztalatot, infót szivesen látok. Függetlenül attól hogy van e tapasztalat vagy sem adott esetben. hátha valami elkerülte a figyelmememt.

Üdv mindenkinek

Comments
zsugori
zsugori picture
***

szia
hibát hogy jelezne ha nincs bekapcsolva,készenlétbe stb
 

File csatolás: 

0

megujulo
megujulo picture

szia!

Valóban a bekapcsolással van a probléma mindhárom készüléknél!

 

mellékeltem 2 kézzel készült rajzskiccet.

Amit értek

a rendszer 120 voltos. nincs trafó benne.

a rendszer egy cserélhető rendszer irányitó panellel rendelkezik, mely vezérli a teljes egységet, ez kalibrálharó, beállíthatóak!

az alaplap fő áramköréről csináltam egy skiccet!

Az amiben nem vagyok biztos a következő

A 120 voltos táp + vezetéke a felső IGBT fetek pozitiv polusára van kötve!

a negativ feszültséget a FT3 (folytó3) diódás közös pontjára teszi rá a relé battery üzem közben!

A negativ feszültséget (gondolom de inkább feltételezem) ez a ft3 trafó állítja elő!

Mérés alapján a plusz táp 140 volt (140 voltos akkumulátornál) de a negativ ág csak 80.90 volt mindösszesen!

1. kérdésem?

nem szimmetrikus fszöltséget kellene alakitania a rendszernek?

Az FT1 és FT2 kimenetei egyértelmüen a meglévő 230 voltos egyenfeszültségből csinál 230 volt váltóáramot a kimeneti ponton!

A kimeneti feszültség viszont hibátlan! Nagy teljesitmény esetén is!

2. kérdésem a töltést eredetileg milyen megoldással tervezhették, ezt wgyáltalán nem látom át?

 

A 2. skicc a kiszolgáló táp részleges skicce!

elviekben egy PNPN fet-en keresztül kapja a fő táp a 135 voltot!

Az ft4 egy dióda hidom keresztül csatlakozik egy 20A fethez, és emeli fel a feszültséget 320 voltra a táp 220 mf-os konduiján amikor rendesen üzemel!

Induláskor viszont csak bliccent a táp! megprobál indulni de nem sikerül neki? Kb 30-65 voltig kuszik fel a feszültség aztán visszaesik 0-ra! ez 1-2 másodperc max! És itt a gondom!

kondik zener minden más hibátlan!

a táp maga egy közönséges 3842 ic és fetmeghajtás impulzus trafóval! kb 230 miliampert vesz fel 140 volton. a feszültség (a rendszer igazi elinduásakor felemelkedik a kondi feszültsége 320 voltra! (ezt a FT4 és hozzákapcsolt fet indukálja!

a kimenetek a IGBT-k megható tápjait illeszti (lent, fent) , magát a meghajtó panelt, és a ventillátort (ami maga 15 W)

Amig ez az áramkör nem indul el a teljes rendszer áll értelem szerüen!

Nincs hibakód, se visszajelzés egyáltalán semmi!

eddig generátorrol elindult! Legalábbra is ezt tette bekapcso gomb nélkül is!

Ma reggel megpróbáltam generátottól elinditani, aminek az eredménye egy hatalmas durranás lett, elszállt (magyarul felrobbant  afő tápegység) a 3842 a fet, a soros negativ 0,3 ohmos ellenállás!

a leeső feszültség a 180A 120 volts feszültségen az egyik IGBT-fetet felrobbantotta és elvitte a meghajtás 4 optócsatoló részét is az pozitiv ágon!

Szóval KO!

fél napom ráment mire rendbetettem a panelt.

 

minden alkatrész átnézve, kielemezve látszólag nincs rossz alkatrész! ennek ellenére a belkapcsoló gomb nem inditja el a panelt ezek után sem!

Ha a tápot ellátó fetett (drain - Source) egy kapcsolóval zárom a táp feléled! de azonnal bemegy bi-pass üzemmódba (magyarul letilt)

tösbbszöri probálkozásra(bekapcsoló gombbal párhuzamosan nyomkodva,  azonban elindul a táp, de  gyári leirás alapján ennek power kpcsoló gombbal indulnia kellene!

Akkor is el kellene indulnia ha nem kap külső tápfeszültséget!

Vajon mi lehet a gond mire nem figyeltem eléggé?

A bal oldaki ft4-hez diódával csatlakozó fet emeli a feszültséget fel 320 voltra (ha a táp dolgozik) A középső fet kapcsolja a negativ feszültséget (kellene neki) a jobb fet pedig maga a 3842 teljesitmény fetje!

A táp 140 volt és 320 volt között müködik! Azonban ha rövidzároma középső (kapcsoló fet-et) akkor elindul de by-passban marad!

Ha kapcsoloval inditom 1 tized másodpercre induni akar de nem tud a battery led felvillan aztán leáll a táp (kisül a 10 mikros 15 voltra beállított kondi)

Ha kapcsolóval zárom akkor a két szélső led villog aztán by-passra letilt!

Ha valakinek ötlete szivesen veszek bármit!

Üdv!

 

 

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akku nem gyenge vagy lemerült?

Bálint

0

megujulo
megujulo picture

Sziasztok!

Nos kérdésedre jogos a válasz!

KB egy hónapja indult egy topic, mely egy komoly teljesítményű sziget napcella rendszer önellátását terveztm el, s valósítom meg Tenerife szigetén!

Célba értem a családommal, és most itt élünk a hegyekben északon Tenerife szigetén La Guancha felett kb 800 méteres magasságban, ahol nincs áram, csak a természet!

10 DB 180 AH- Teher akkumulátor adja a tárolást! Kisütése max 30A = 0,15 coulomb (komoly 3 kilowattos terhelés esetén)

töltését 10 db Canadian Solar 320 wattos cella adja! 5 x 24 voltos tömbben tudtam gyári töltésvezérlővel megvalósítani!

cella feszültségek 5 x 42 volt üresjáratban, 5 x 16A kivehető teljesítménnyel! A töltésvezérlő Max 30 A képes tölteni az akkumulátorokat, ez 0,15Coulomb, azonban a fogyasztás alatt valósan ez kb, 0,1 Coulomb.

Az akkumulátorok ballancer áramköreit 3 db TK 10 (panelectron.hu) 10A töltéa kiegyenlítő végzi (külön 10a egyen olvadó bíztositék házzal azaz biztosítással)

Nappal az 5 x 24 voltos blokk pár tized voltot elmegy de minden este ez kiegyenlítődik  0,1 volt pontossággal!

A feszültségeket akkumulátoronként és összesive is látom a vezérlőn (késöbb képes lesz átváltani a fő feszültégmérő árammérésre is, hogy megfigyelhető legyen a fogyasztási egyenáram is)

Nos ezen egyenáram tömb alá terveztem a szünetmentes tápokat  2 darab egymástól független ki és bemenetekkel (áramkörök is leválasztottaK) 2 x 3000 Va (2700W) INVERTERT!

A 3. INVERTER LENNE TARTALÉK MEGHIBÁSODÁS ESETÉRE!

Az inwerter tipusa COMPAQ r3000i XR-EURO

Azért futottam lékre, mert most beüzemeléskor derült ki, hogy ezeket az egységeket mielőtt megvettem már össze vissza cserélgették, próbálták, feltehetően "összeválogatták a müködöképes egységeket" a többit pedig visszatették a dobozba és eladták részemre, mintha csak az akkuk lennének rosszak!

 

NOS ez a szívatás része!

Elég sok invertert láttam javitgattam, de ezt a fajta trafó nélküli rendszert még nem.

Kapcsolási rajz se égen se földön. Ahhoz hogy megértsem az elvi működést meg kell ismernem a tejes áramkört részleteiben. a Fetektől a folytókig, a reléktől a kondikig, hogy feltérképezzem a pontos működést és elvet.

Az inverterekben tulajdonképpen egyikben sem volt zárlatos alkatrész mégsem funkcionált egyik sem. annak ellenére, hogy a részegységek önmagukban nem hibásak.

Nos amire eddig jutottam az a következő:

az egyik egység él, működik, teszi a dolgát! Bekapcsológombbal nem lehet bekapcsolni! ha kap 230 voltot generátorról elindul, működik. ha a zöld jelzések megérkeznek, utána lekapcsolom a  generátort csinálja a dolgát!

A másik 2 egységet még böngészem javítgatom, és ismerkedek a kapcsolási rajz visszafejtéssel (no nem az egésszel, hanem a fő áramkörökkel.

Összefoglalva az akkumulátor ellátás tökéletes!

Hogy tovább jussak meg kell ismernem az alappanel kapcsolási elvét. s ehhez az egyiket eléggé szétforrasztottam, hogy elemezhető legyen a kapcsolási séma!

Ha végeztem természetesen megosztom. 

Ha valakinek van kézzel fogható ötlete szívesen veszem, soha nem tudható milyen apró banánhéjon csuszik el az ember!

Még egy info::

elviekben ennél a típusnál be lehet lépni a beállítások menübe! És beállíthatóak funkciók! 

A baj ezzel az hogy a billentyűzet szerintem nem a sajátja, mivel A SERVICE GOMB A FŐKAPCSOLÓ, A LEÁLLÍTÓ GOMB A TESZT, STB. (Ezeket a köröket áttanulmányoztam, és készítettem kapcsolási skicc rajzot a bekapcsoló környezetéről!

Csatoltam néhány fotót a beruházásról, eléggé félkész állapot, de működik. A cellákat 20A az akkukat 40A az invertert külön külön 40A egyenáramú kis megszakiíó biztosiíja!

 

1

uniman
uniman picture
***

"Kb. 1 hónapja"...Van az már kettő hónap is! Bővebben: Link

0

uniman
uniman picture
***

0

megujulo
megujulo picture

kedves uniman!

megtaláltam a tápot adó fet és bekapcsolórendszer áramköreit.

ami letiltott (1. egység) abban a tápot bekapcsoló fet lett zárlatos és mindig adta a 130 voltos tápot a központi tápegységnek! Ez megzavarta a teljes indulást, ami lezárást okozott. Hogy miért ment ki nem lehet tudni! (esetleg a fő táp többet fogyaszt? 450 voltos 220 mikros kondi cserélve! kis elkok mind cserélve. A kilépő feszültségek azonosak mindhárom egységben!

a bekapcsoló gombokkal továbbra sem lehet bekapcsolni öket, mert a tápfet áramkörben lévő kondi hamar kisül (minden kimérve, átvizsgálva)

Elviekben a bekapcsológomb megnyomásakor egy 1,5 mikros kondi feltőlt és átmenetileg adja a 130 voltot a központi rendszer tápegységnek (negativ táp oldali megszakitás) Egy pűr másodperc után megjelenik a kondin a 300 voltos egyenáram (amit nem tudom honnan jön, akkor indul el ténylegesen a inverter.

ha 230 voltot adok neki, akkor most elindul a rendszer és müködik. a bekapcsolóval viszont nem lehet csinálni semmit. Arra nem reagál a panel.

feltehetőleg van egy kontroll rendszer amely megnézi a bemeneti feszültséget és ha az tartományon belül van akkor átlép üzemmódba!

 

lehetségwes vagy jellemző ez egy UPs-re? én még nem tALÁLKOZTAM OLYAN ups-EL AMIT NE LEHETETTT VOLNA ELINDITANI 230 VOLT NÉLKÜL!?

ha a FET source és drain kapcsait zárom, (amit az elektronika nem tesz meg??? akkor elindul a rendfszer, eljut addig hogy fennakad hibafeszültség visszajelzésen.

ha 230 voltról inditom akkor elindul a táp, és feláll a rendszer.

jelenleg müködik deszkamodellben az egyik ami most adja a tápfeszt a házunknak. A másoik is tesztelve, és beindul üzemelőképes, azonban nem értem, hogy miért nem lehet bekapcsolni a tápegységet a saját bekapcsolójával?!

elviekben a fet gate drain kapcsolata nagyon kicsi áramfelvételt tesz lehetőúvé 

lényeg:

adott egy pnp fet ami -15 voltos előfeszültséggel feltőlt egy 10 mikros kondit. A bekapcsológonk ezt a 15 voltos feszt vezeti a gate-ra egy 43 kohmos kisütő ellenálláson párhuzamosan kötve egy 1,5 mikros kondi feltőltésével segitve. (erz megy a gate-ra (-15 volt) ez nyitja a kaput, de a kondik azonnal kisülnek, nem tartja meg a fet záráához szükséges időt teljesitményt (mindhárom panel ugyanazt produkálja) lehetséges, hogy nem lehet elinditani a szünetmentest külső 230 volt nélkül??? Véleményem szerint ennek mennie kellene!

Van valakinekl jártassága e téren? Mármint UPS bekapcsolása 230 volt nélkül?
 

 

0

megujulo
megujulo picture

Szia!

köszi a keresőt, de szerintem égen földön nem lesz kapcsoláSII RAJZ.

Igy még nem babrált ki velelm ellektronika!

az inverter tápja 1020 volt (töltö9tt 144 volt)

a belső táp ami többféle feszt állít elő megy 120 voltról inverter üzemben feltéve ha feléled sima 3842 tápic és fet, de nem értem mi kapcsolja fel a tápellátást.

elvileg a meghajtó elektronika bekapcs gombjára elindulnia kellene, de nem ezt teszi. néha beuggrik minntha kontaktos vagy szakadt nyulos ellenállás lenne valahol a rendszerben. 

magát a tápfeszültség ellátást nem értem meg. egyszer semmi egyszer 120 volt egyszer 300 volt. Akar indulni de nem tud!

amikor megnyomom a bekapcs gonbot, a tápelkón megjelenik valamekkora fesz de leáll, azaz nincs feszültségem a fő tápban ami ellátja az egész rendszert többféle tápfesszel. (ez lenne a dolga)

ezért kellene vlami ötlet tapasztalat, mit hol kutasak. (a hütő kiolvad áram más nincs és generátor eszi a gázolajat.)

 

0

Sponsored links