You are here

Component tester

9 posts / 0 new
Last post
Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdvözletem Mesterek !
Felteszem itt is , hátha idevaló.
Kacérkodok eme nemes szerkezettel , miután órákat lehet eltölteni egy-egy alkatrész beazonosításával. Tudom hogy tranziszto ,fet stb némileg meghatározható ,de attól hogy három lába van még letet fejősszék is.Ha már ad egy támpontot ,akkor közebb jutok a beazonosításhoz.
Használ valaki ilyent , ismeri vagy mi a véleményetek?
"Component teszter
[CMPT-01] 15.000,-Ft

Nagyobb kép
Az utóbbi években dömping mennyiségben került piacra a legkülönfélébb félvezető. (Tranzisztor,dióda, Fet, stb.) A szervizek, és az amatőrök is olcsón hozzá tudnak jutni szinte bármilyen eszközhöz. Azonban a típusválaszték akkora, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik a típusjelölések között, még az Internet világában is. Sokszor bosszankodunk, hogy a típusjelzésből lehetetlen kideríteni, mit tartunk a kezünkben. Az alábbi eszköz segítségével egyetlen méréssel meg lehet állapítani, mi is az ismeretlen félvezetőnk. Nem kell katalógusokat böngészni mi lehet ez, vagy számos mérést elvégezni, melyik lába mi lehet az ismeretlen eszköznek.
További nagy segítség lehet, ha alkatrészeket akarunk párba válogatni egy nagyobb mennyiségből. A Component Tester az alábbi eszközöket automatikusan felismeri, megkeresi a lábkiosztást, ha van a tokon belül védődióda, akkor azt is felismeri és kijelzi. Ha hibás az eszköz, azt szintén kijelzi. Akár sorba, vagy szembe kapcsolt diódát is felismer. Kiírja a displayre a félvezető típusát (NPN, PNP). Dióda esetén a nyitó feszültséget megméri, és kiírja. A kivezetéseket automatikusan detektálja és ki is jelzi, nem kell tudnunk előre melyik láb melyik kivezetés. Megméri az erősítést (Béta), és az Ube feszültséget. Fetek esetén nem csak azt ismeri fel, hogy N-FET vagy P-FET, hanem a Gate küszöb- feszültségét és a Gate kapacitást is megméri. Felismeri a Tirisztort és a Triakot is. Mellékesen kondenzátort és ellenállást is mér, igaz ezt kb. 5% pontossággal, mert nem erre van kihegyezve. (Kondenzátort 0,2nF-1000uF-ig, ellenállást 10 Ohm -tól 1Mohm-ig mér.) Felderíti és kijelzi a tranzisztorba illetve a MOS-FET-be a beépített védődiódát.
A leírás letölthető innen: CMPT-01 leírása "
Köszönettel:Öreg Tom

File attachment: 
Comments
Kari
Kari picture
*****

Szerbusz Öreg Tom!
Asszem veletlenül raakadtam ezen "csoda" eredetere, igaz meg tavaly majusaban letöltöttem a dolgait, dehat annyi minden leledzik egy HD felületen :-):
Transistortester mit AVR _ http://www.mikrocontroller.net/topic/131804
Bar naluk egyik-masik parameter, mint pl. az ellenallasmeres tartomanya is jobbra sikeredett.
Kari

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix picture

Szia Öreg Tom!
Itt van egy szkópra köthető kis vizsgáló.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Köszönöm Tranzix , érdekes megoldás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Valószínű hogy rosszúl fogalmaztam.
Számtalanszor előfordúlt, van egy (2Pf) 2-3 lábú valami.Keresem a neten , megjelenik hogy lehet FET-TRANZISTOR KETTŐSDIÓDA stb. Ha a műszerrel kizárok két variást, akkor már azt az egyet csak-csak könnyebben tudom beazonosítani.
Öreg Tom

0

Vote up!

You voted ‘up’

lhanzi
lhanzi picture

Sziasztok!

Szerintem érdemes megcsinálni! Kis városunkban több elkészüléséhez bábáskodtam, és a gazdiknak nagyon tetszik! A nagyteljesítményű tirisztorokkal, triakokkal nem bír, de némi rálátásd ad az Atmel-es világhoz is! A béta mérés sem egy rossz húzás, és mint hobbiáramkör sem megvetendő!

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_10289_0_ASC.html

Leiszt Jani

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo picture
*

Szia
Szerintem nem az azonositas a lenyeg, hanem hogy jo-e az alkatresz, s ha kimeri az alkatreszt azzal nagy valoszinuseggel az jo is, nem kell gyanakodni hogy pl talan ez a mosfet gyanus..
Szerintem nagyon hasznos keszulek lehet.Lattam valami kinait a neten, ha jol emlekszek kiirta a BU508 ra hogy 1500V-os...csak az egy kicsit dizajnosabb volt meg paprikasabb arral.

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Öreg Tom!
Abban az esetben, ha van, egy nagy doboz mindenféle alkatrészed, ömlesztve, akkor ezzel tudsz csinálni, több kisebb doboz alkatrészt, ömlesztve. Viszont a kisebb dobozok tartalmát, csak összefoglaló nevekkel tudod ellátni, tranyo-fet-dióda-stb. P, vagy N csatornás.
A pontos elektromos paramétereiről, nem kapsz tájékoztatást, tehát a válogatás, nem éri el azt a célt, hogy alkalmazni is tudd az elemeket.
Marad az alldatasheet.
Üdv:
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

üdv:vagy ez,
http://www.aboutsemi.com/

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content