You are here

Cooler Master RS400 ATX tápegység nem indul

13 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott egy Cooler Master tápegység, ami egyik nap még működött, másik nap már nem. Az atx csatiban a zöld vezeték testre kötésével sem indul, így az alaplap vagy bekapcsológomb hiba kizárva. Az összes elkót kicseréltem a panelon biztos, ami biztos alapon, még a pici néhány mikrósokat is. A hibajelenség ugyan az. Amit megfigyeltem, hogy kb 1mp-re indul a táp, megpördül a venti is, de azonnal megáll. A bordákon lévő diódák és tranzisztorok mérve jónak tűnnek, diódahíd jó, a primer oldalon lévő 2 sorbakötött puffereken 160-160V-ot mérek, tehát ez összesen 320V primer fesz.  Hobbi szinten javítok csak, így minden ötletet szívesen fogadok, mert nekem eddig tartott a tudományom. 

File attachment: 
Comments
djhalasi
djhalasi picture

A hiba megoldódott. A ventillátor hibája miatt tiltott a táp, bár még ilyet sosem láttam. Csere után szépen teszi ismét a dolgát. Mondjuk legalább újrakondiztam, bár feleslegesen. :)

0

djhalasi
djhalasi picture

Eddig tartott az öröm, ismét megállt. Próbáltam 4 féle ventivel, minddel tilt, de ha nem a ventivezérlő áramkörre kötöm, hanem direktbe valamelyik 12V-os ágra, akkor tökéletesen üzemel. Arra gyanakszom, hogy a venti vezérlés figyeli forog-e a venti, azért, hogy ha beállna ne főljön meg a táp. Na ez a védelmi rész lehet a ludas, persze csak tipp. Jó lenne javítani, hogy megmaradjon az eredeti állapot, de ha nem sikerül, akkor rákötöm a 12V-os ágra és így marad.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
thr2 környéke nem figyeli azt semmi csak a termisztor
cserélj tranzisztort na persze ha jó egyáltalán az a 12v

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Ellenőrizd a stby.. tápot.
Üdv

0

djhalasi
djhalasi picture

Az a baj, hogy mint említettem, csak hobby szinten javítok, rajzom sincs sajnos, nem tudom hol mérjek.

0

djhalasi
djhalasi picture

Újabb infó! Kb. 1 órája nem nyúltam hozzá, áramtalanítva volt, most meg indult egyből, hibátlanul üzemel. 

0

djhalasi
djhalasi picture

Na ha a ventillátor be van kötve, akkor nem indul csak egy pillanatra, ha kikötöm tökéletesen üzemel. Ilyet se láttam még.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Hali.
Hány vezeték megy a ventilátorba?

0

djhalasi
djhalasi picture

Sima 2 vezetékes 12cm-es venti. próbából rátettem egy másik tápból kiszereltet és azzal tökéletesen megy, de a sajátjával megáll egyből.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Akkor lehet akár az is zárlatos.
Ha nem sebességszabályzós (3 szálas) "silent" változat, akkor próbáld a sima 12V-os sok A-es kimenetre kötni. Ha ott is megállítja, akkor cseréld ki.

1

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Milyen terhelés van a tápon a próba alatt? A tápok jó része nem indul el terhelés nélkül. Az 5V-ra vagy a 12V-ra tegyél legalább 1A-nyi terhelést.

0

djhalasi
djhalasi picture

Rá volt dugva 2 vinyó is pont ezért. Ha rá van akasztva a venti nem indul, ha nincs működik. Ha a 12V-os ágra kötöm akkor is megy, csak a venti vezérlő részen keresztül nem megy. Rákötöttem a ventit az 5V-os ágra, mert így ugye nincs hőfokszabályzás és a 12V-os részen piszok hangos volt, mert full fordulaton ment, viszont 5V-on egész csendes, de még elég a fordulat a megfelelő hűtéshez. Napok óta így üzemel vele a gép, eddig hibátlan.

0

Sponsored links