You are here

cordles telefon

17 posts / 0 new
Last post
perlaci

Kaptam két vezetéknélküli készüléket. Panaphone KX-T828 és INTERNATIONALE TL-6712. Mindkét készülék jól működik elég nagy a hatótávolságuk is. Egy furcsa közös hibát produkálnak. Amikor vonalat kezelik brummos lesz a hang amit a másik fél is hall. A KX-T kapcsolóüzemű tápról is produkálja a hibát. A másik bázis állomással való beszélgetésnél viszont nem brummos. Érdekességként ha csak telefonáláskor az első számot beadjuk ugye megszűnik a vonali búgó hang és csend lesz, de ez a két gép már ekkor produkálja a brummosságot. Vaj mi okozza a problémát?

Comments
perlaci

Volt egy kis időm és teszteltem a készülékeket. Egy sima kis alközpontot használtam amit nem csatlakoztattam a telefonvonalhoz és csak az egymás közti /belső hálózat6 használtam. Sajnos ekkor is búgnak. Olyan a hiba mintha valami erős hálózati zavar ülne a rádióhullámra. De kipróbáltam a ház több pontján és a hiba nem változik. Lehet ennyire zavart már ez a régi frekvenciasáv és ez a gond. a maiak ezért mentek fel már a Ghz sávba.
Eljárt az idő felettük. Csak azt nem tudom, ha ez a csatorna is tele lesz mit csinálnak majd az okosok? Fénytelefon?

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Melyik is ez a "régi frekvenciasáv"? Csak nem a 46-48MHz-es tartományról van szó? Mert ha igen, akkor lehet, hogy a budapesti m1 TV-adó képszinkronjelét hallod(50Hz), mivel az OIRT 1 csatorna is ezen a frekin van! Próbáld ki akkor amikor ki van kapcsolva a budapesti m1 adó! Akkor is búg?

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci

Üdv Lizakl ráhibáztál. megnéztem a kristályt és 46MHz körüliek. Éjjel még nem volt kedvem tesztelni. Ha kicserélem 37MHz vagy van itthon 56MHz szerinted megoldódhat probléma? És vajon utána hangolható e a többi áramkör. Sajnos RF műszerem nincs így csak füllel tudnám összepárosítani az adót és vevőt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Hát... nem tudom, hogy érdemes-e annyi energiát belefektetned!? Ezek a kis cordless telefonok már újonnan is kaphatók 4-5 ezer forinttól és azok már 1,8GHz-en működnek(vagy még magasabb frekin). De vettem én a bolhapiacon lomtalanításból származó ilyen 900 MHz-es cordlesst 300 forintért, amibe csak új ceruzaakkuk kellettek és már működött is! :))

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci

Na igen. De hol marad a szakmai kihívás. Az egyikkel megpróbálkozok és majd leírom az eredményt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Igazad van! Ha van időd, akkor hobbyból próbáld meg.

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

perlaci!
Ha szétszedve a készüléket rövidrezárod a mikrofont, akkor is búg?
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci

A frekijét nem néztem de az antenna mérete és a kora alapján valahol az fm sávban dolgoznak. De szétszedem és megnézem. Amúgy is kipróbálom BIGTom ötletét hátha a saját hörgésemet hallom vissza. Hi-hi

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

Perlaci!
Nem a hörgésedre gondoltam, azt még nem is hallottam.
Sok vezetékes telefonban cseréltem már mikrofont a brumm miatt. Az elsőt nekem is "nehezen vette be a gyomrom" mert mi a franctól brummogna, hisz az csak egy mikrofon.
Persze egy rádiósnál más is játszik...
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

Solyom

Sziasztok.Csak egy gondolat.T-központok előfizetői vonalainak mikrofonárama 30 mA körüli érték.Régi telefonoknál ezt a DC áramot modulálta a mikrofon.El. telefonoknál a hurokáram nem a mikrofonon folyik át, hanem egy vezérelt áramgenerátoron.Lehet, hogy ennek az alacsonyfrekvenciás gerjedése okozza a brummot?Sok sikert.Solyom

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz!
Ez csak sacc, de ha jól értem akkor a hurok létrejötténél, még nincs brumm, csak az első tárcsaimpulzus után?
Próbáld meg a vonali két véget L1-L2 felcserélni.
Valószínüleg a T hang miatt nem hallani a brummot!
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

A vonal, sodrott vezetéken van? Ha nem, akkor cseréld ki sodrott vezetékre és lehetőleg távol vezesd minden erősáramú vezetéktől és kütyütől!

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

Sziasztok!
Bocs, hogy beleszólok, de sodort érpárra gondoltatok, ugye?
Abban lehetne ráció, de a sodort vezeték nem hiszem, hogy bármiben különbet nyújt.
Az árnyékolás bekötéséről nincs tudományos információm, de én mindig csak az egyik végét
kötöttem be az árnyékolásnak és így az elektromos hálózat mellett vezetve is mentes a brummtól.
A lényeg, hogy áram csak a belső (árnyékolt) vezetékekben folyhat, az árnyékolásban nem,
mert akkor az alakít ki földhurkot.
Brummot rendszeresen okoz a mikrofon, többször tapasztaltam, hogy elég egy kicsit
megnyomorgatni a fémházat és ideiglenesen jó lesz. Természetesen ezt könnyű ellenörizni,
ha belefújva nem hallod a saját hangodat, viszont a brummot igen, akkor nem a mikrofon a beteg.
Boldog Karácsonyt!
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci

Ok amit írsz. De gondolom itt azért ezt nem értik félre és mindenki így gondolta. Csak ugye a rövidítések miatt a szakzsargon is lenyeli a precíz hosszú kifejezéseket.
De köszönjük a figyelemfelhívást.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

A sodrott(vagy csavart) vezetékpár azért jó, mert a csavarás miatt a vezetékhurkokba indukált zavarfeszültségek kioltják egymást és eredőben sokkal kisebb lesz a zavarfeszültség! Ezért kell pl. az Fast Ethernet hálózatokban(amelyek 100Mbit/s átviteli sebességre képesek) legalább Cat5 vagy Cat5e minőségű csavart vezetéket alkalmazni! Ugyanez igaz a jóval alacsonyabb frekvenciájú hangfrekvenciás tartományra is, de ott elég a Cat1 kábel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci

Nem csak sodrott de árnyékolt riasztókábelen megy a jel. De a központ kimenetére rövid madzaggal kötve is búgnak. Az érpárcserét kipróbálom.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content