You are here

csöves erősítő

17 posts / 0 new
Last post
LALIKA87
LALIKA87 picture

sziasztok íme elkészült az első csöves erősítőm és nagyon jól szól volt vele munka

Comments
kornel80
kornel80 picture

szia Lalika!
nagyon tetszik az erösítőd!
én is szeretnék 1et gyártani! nem tudnál benne segíteni
-kapcsolási rajz kellene,ha meg tudod adni,
meg ennek az erösítőnek mekkora a teljessítménye?
előre is köszi

0

LALIKA87
LALIKA87 picture

okkés majd fel rakom a rajzot :) 2X4watt a kimenő trafók Videoton rádióból valók

0

kornel80
kornel80 picture

szia!
köszi szépen!
most alkatrész gyüjtögetésbe kezdek!
ha elkészül majd szólok!
még 1xköszi

0

CHZ
CHZ picture

Szia!
Tudom, hogy első csövesed,de mégsem hagynám így, folytatnám és megcsinálnám ebből a másodikat.
Kicsit ésszerűbb elrendezéssel, sokkal kevesebb huzallal, egyszerűbben meg lehetne csinálni.
Elektromos szempontból is sokkal jobb lenne, sok hosszú vezeték problémákat okozhat.
Csöves erősítő magas impedanciás fokozatai jobban érzékeny a brummra és egyéb más zavarforrásokra.
Az alkatrészek többségét közvetlenül a foglalatra kellene szerelni, nem huzalozni.
Deszka közepén, tápegység alatt elhelyezett szélesebb nyákcsik, vagy vastagabb 2-3mm vörösréz vezetekék alkalmas
lehet közös földpont kialakítására, ehhez szimmetrikusan kellene földelni a két oldal GND pontjait. Ezzel elkerülhető a földhurok és GND-re csatlakozó alkatrészek rögzítésére is megoldás.

0

kattila
kattila picture

Szia
Gratulalok,sok sikert ha meg epitessz csoves erositot.

0

audiophil
audiophil picture

Szia!

Gratulálok, elsőnek egész jó lett. :oke:
Látom csöves egyenirányítást alkalmaztál, szerintem EZ80 csővel...vagy 81, de az biztos, :D és látok még két nagyobb elkót, ami gondolom a tápot szűri. Itt szerencsés a csőadatlap szerinti max 50uF-os értéket betartani, különben az egyenirányító csövet előbb tönkreteszi a túlzott töltőáram amit a nagyobb kondi kér minden hálózati félperiódusban. Én úgy csináltam egy hasonló erősítőt, hogy az egyenirányító cső után 47uF, utána sorosan egy fénycsőfojtó, ezután 3x100uF és egy kicsit sem volt brummos, valamint az EZ80-ast is kímélte, mert a fojtótekercs leválasztotta a ~300uF-ot, és csak 47uF-ot "látott".
Még valami: Ha a szerelőlap alumínium (vagy bármilyen fém) a védővezetőt rá kell kötni (földelés), nehogy egy véletlenül hozzáérő alkatrészláb nem kívánt feszültséget vigyen rá, ami pedig megrázó élményhez vezetne.
Egyébként csak így tovább, jó zenehallgatást! :izom:

Üdv: Zoli

0

LALIKA87
LALIKA87 picture

okkés ez80 van be rakva egyen irányitásnak és ecl 86 os vannak benne és legkiseb elkó 47uf 350voltos de majd ha megyek lomex felé veszek bele 100uf 400v osat orion rádiónak a hálozati trafója van benne üdv lali

0

audiophil
audiophil picture

Szia!

A nagyobb kondi kapcsán a félreértések elkerülése miatt csatoltam egy képet a tápról. Az EZ80 után MAX 50uF lehet! A fojtó után már lehet 100uF vagy egy kicsit több is. A fojtó vasmagja légréssel szerelt kell, hogy legyen, mert egyenárammal van előmágnesezve, és légrés nélkül telítődne a vasmag (olyan mint ha ott sem lenne). A legegyszerűbb régi fénycsőfojtóval megoldani, viszonylag olcsón beszerezhető (ha esetleg nem lenne otthon a fiókban :) ). Tekercs helyett lehet ellenállás is (RC szűrő), de az ellenálláson nagyobb a veszteség és az LC szűrőhöz képest a vágás meredeksége kisebb (brummosabb lehet a táp). A lényeg, hogy a nagyobb kapacitású elkók (50uF<) ne közvetlenül az egyenirányító cső után legyenek. Itt találsz leírást a különböző csöves tápegységekről (persze nem kell mindent komolyan venni az oldalon, de a tápokról egész jó a leírás).
A Többiek által említett dolgokat valóban érdemes átgondolni, csak javíthat a hangján.(Rövid vezetékek, csillagpontos földelés, vastag test vezeték, fűtések vezetéke csövenként összesodorva.)
Az említett brummcsökkentés a fűtőkörben vagy kell, vagy nem. Én egy VT Dallam rádió táptrafójával csináltam egy erősítőt (EZ80, ECC83, 2x EL84), itt se középleágazás nem volt a fűtőtekercseken, se brummkompenzáló potmétert nem alkalmaztam, és nem volt semmi búgás a kimeneten. Annyit tettem, hogy megnéztem, melyik vezetékét kössem testre a fűtésnek a minimális búgás miatt.

Üdv: Zoli

File csatolás: 

0

LALIKA87
LALIKA87 picture

szia aha most találam a fiókban 470uf 450voltos elko-t 2 darabot :D amugy nagyon tisztán szól a cuc nincs brumm se http://elektrotanya.com/modules/smileys/packs/ET/smile.gif még majd a védő földelést kel bekötnöm üdv lali

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Lali!
"...majd a védő földelést kel bekötnöm"
Nem majd!!!
Azzal kellett volna kezdeni!
Addig tedd meg, míg "van aki bekösse". ;)
Üdv Tibi.

0

LALIKA87
LALIKA87 picture

szia okkés :) bekötöm üdv lali

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia! 2 db ECL86-hoz már EZ81 dukálna, úgy, ahogyan az AET233-ban is megalkották. De ne cseréld le, csak abban az esetben, ha a rádióból mentett hálózati trafó egyenirányító fűtő szekunder tekercse az eredeti helyén is a nagyobb fűtőáram igényű EZ81-et szolgálta ki!
Megnyugtatásként jelzem: hasonló konstrukció - a már az építés idejében is ismeretlen előéletű, de még nem gyenge - EZ80-nal több, mint 15 éve probléma mentesen üzemel nálam. (Most is az szól, szerintem nagyon kellemes a hangja. :) )

0

LALIKA87
LALIKA87 picture

szia a trafó egy orion AR 322-ből való kicsit szűkvolt a doboz de meg oldtam :D üdv

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: elsőnek jó.
Javaslatok:
Ha majd nagyobb teljesítményű erősítőt is építesz, meg kell oldani az anódfesz. késleltetett (20-30 másodperc, a csövek felfűtéséig)bekapcsolását,ez kíméli és meghosszabbítja a csövek élettartamát
Másik: a trafótól a fűtés hozzávezetést két összesodrott vezetékkel szoktuk megoldani.
Olyan megoldás is használatos, hogy a trafó készítésekor a fűtéstekercset középleágazással készíted(2x3.15V)ezt testre kötöd.Ez zaj és zavarvédelmi szempontból egészséges.
Harmadik:testvezetéknek vastag,1,5 mm2 vezetéket kell használni, fólia esetén széles,vastagon ónozott legyen.
Ha esetleg brummot tapasztalsz, az jöhet a trafó mágneses terétől is, ilyenkor a trafót el kell fordítani, minimalizálni a búgást.

Bálint

0

LALIKA87
LALIKA87 picture

okkés majd át alakitom valamikor :)üdv

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia! A transzformátorodon az erősítőcsövek fűtés tekercse nem középleágazásos, de ez a probléma egy régi trükkel - a búgáskompenzáló potenciométerrel megkerülhető. Ez egy 100 Ohm körüli huzal-potenciométer, amely két szélső kivezetése a fűtőfeszültségre van kapcsolva, csúszóérintkezője pedig a testre kötve. Búgás minimumra kell állítani - akár fülre - , ez általában kb. középhelyzet. Próbálgatással megoldható fix teljesítmény ellenállásokkal is. A "profi" megoldás, az egyenáramú fűtés használata rendszerint a hálózati transzformátor + félvezetős egyenirányító + töltőkondenzátor trió által generált zavar miatt nehezebben járható út.

0

Sponsored links